Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ROLUL PARLAMENTULUI EUROPEAN

Stiinte politice


ROLUL PARLAMENTULUI EUROPEAN

În decursul celor peste cincizeci de ani de existentǎ, Parlamentul European si-a demonstrat marea sa flexibilitate si adaptabilitate la dezvoltarile din Europa si în mod deosebit la schimbarile istorice care au avut loc în ultimii ani. Nic 16116y243q i un alt forum parlamentar international nu a fost atât de bine dotat ca Parlamentul European pentru a integra noile democratii ale Europei Centrale si de Est în familia celorlalte democratii europene. Avantajul considerabil al membrilor sai, care sunt si membrii parlamentelor lor nationale, iar unii dintre ei sunt si membri ai UEO (organizatia de aparare europeanǎ) ofera Parlamentului European posibilitatea sǎ mentina un contact strâns cu politicile nationale. Ea contribuie la pregatirea tǎrilor candidate la adeziune si sprijina evolutia democraticǎ în statele membre.Pare neîndoielnic faptul cǎ Parlamentul European, care acopera tot mai mult întreaga Europǎ geograficǎ, ramâne cel mai bun instrument pentru cooperarea europeanǎ la scara cea mai largǎ cu putintǎ, corespunzatoare criteriilor fundamentale ale democratiei pluraliste, suprematiei legii si respectarii drepturilor omului.

Parlamentul European exercitǎ, în mod traditional, un rol consultativ în elaborarea actelor comunitare si nu are, deci, puterea legislativǎ în sistemul comunitar.

De-a lungul timpului, Parlamentul European primeste puterea bugetara, el primind putere de codecizie.42

Obligatia de a consulta Parlamentul European s-a intensificat dupa Actul unic european prin procedura cooperarii, lasând Consiliului ultimul cuvânt.

Parlamentul este chemat sǎ dea un aviz conform pentru încheierea de acorduri fondate pe articolul 310 CE (fostul art. 238) si acordurile de aderare dupa Actul unic european.

De asemenea Parlamentul exercitǎ un control politic asupra Comisiei; controlul se poate finaliza prin votarea unei motiuni de cenzurǎ împotriva Comisiei.

Tratatul asupra Unirii europene a institutionalizat interventia Parlamentului European în procedura de numire a membrilor Comisiei (art. 158 CE, 127 EURATOM, 10 CECA).

Dreptul de initiativa al Parlamentului a fost recunoscut partial. Tratatul asupra Uniunii europene i-a atribuit, în mod oficial, dreptul de a cere Comisiei sǎ elaboreze propuneri.

De asemenea, Parlamentul European beneficiaza de o putere de codecizie legislativǎ.

Dreptul de a examina petitii a fost în mod oficial recunoscut Parlamentului European de noile texte care rezultǎ din tratatul asupra UE.

Parlamentul numeste mediatorul si-l poate destitui.O. BIBERE, op. cit., pag. 125


Document Info


Accesari: 4047
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )