Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Despre Consiliul Europei

Stiinte politice


Despre Consiliul Europei

Origini si membri
Consiliul Europei este cea mai veche organizatie politica a continentului, fiind înfiintat în 1949. Acesta:
.  grupeaza 47 de state, a primit candidatura înca  a 1 state (Belarus), si a acordat statut de 323w2212d observator altor 5 state (Vatican, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia si Mexic),
.  se deosebeste de Uniune Europeana a celor 27, dar nici o tara nu a aderat vreodata la Uniune fara ca mai întâi sa adere la Consiliului Europei,
.  are sediul la Strasbourg (Franta)."Scopul Consiliului Europei este de a realiza o uniune cât mai strânsa între membrii sai..."

Articolul 1 din Statutul Consiliului Europei

Scopuri
Consiliul a fost înfiintat pentru a:
- apara drepturile omului, democratia parlamentara si suprematia legii,
- dezvolta acorduri pe întregul continent pentru a standardiza practicile sociale si juridice ale tarilor membre,
- promova constientizarea unei identitati europene bazate pe valori împartasite si care strabate peste diferite culturi.

Din 1989, principala sa sarcina a devenit:
- sa actioneze ca ancora politica si câine de paza al drepturilor omului pentru democratiile post-comuniste din Europa,
- sa asiste tarile Europei Centrale si de Est în realizarea si consolidarea reformei politice, juridice si constitutionale în paralel cu reforma economica,
- sa furnizeze expertiza în domenii precum drepturile omului, democratia locala, învatamânt, cultura si mediul ambiant.

Scopuri politice
Întâlnirea la nivel înalt a Consiliului Europei de la Viena, din octombrie 1993, a stabilit noi directii politice. sefii de stat si de guvern au atribuit Consiliului Europei rolul de paznic al securitatii democratice bazate pe drepturile omului, democratie si suprematia legii. Securitatea democratica este un complement esential al securitatii militare si o conditie necesara pentru stabilitatea si pacea continentului.

Cu ocazia celui de-al doilea Summit, care a avut loc la Strasbourg, în octombrie 1997, sefii de stat si de guvern au adoptat un plan de actiune pentru întarirea activitatii Consiliului Europei în patru domenii: democratia si drepturile omului, coeziunea sociala, securitatea cetatenilor, valorile democratice si diversitatea culturala.

Cea de-a treia întâlnire la vârf a sefilor de stat si de guvern, desfasurata la Varsovia, pe 16 si 17 mai 2005, s-a încheiat prin adoptarea unei declaratii politice si a unui plan de actiune care au stabilit sarcinile principale ale Consiliului Europei pentru anii urmatori:
- promovarea valorilor fundamentale comune ale drepturilor omului, statului de drept si democratiei;
- întarirea securitatii cetatenilor Europei, în principal prin combaterea terorismului, a crimei organizate si a traficului de fiinte umane;
- dezvoltarea colaborarii cu alte organizatii europene si internationale.

Astazi, Organizatia continua sa se extinda, asigurându-se în acelasi timp ca toti membrii sai îsi respecta obligatiile si angajamentele pe care si le-au asumat în momentul aderarii.

Cum functioneaza
Principalele organisme ale Consiliului Europei sunt:
- Comitetul Ministrilor, alcatuit din cei 47 de ministri ai afacerilor externe sau delegatii lor permanenti la Strasbourg (ambasadori / reprezentanti permanenti), este organismul cu putere de decizie al organizatiei.
- Adunarea Parlamentara, care grupeaza 636 membri (318 reprezentanti si 318 de supleanti) din cele 47 de parlamente nationale.
- Congresul Autoritatilor Locale si Regionale, alcatuit din Camera Autoritatilor Locale si Camera Regiunilor.
- Un secretariat general compus din 1800 de functionari si condus din septembrie 2004 de catre Secretarul General Terry Davis (Regatul Unit al Marii Britanii), fost vice-presedinte al Adunarii parlamentare si fost presedinte al grupului socialist din cadrul aceleasi adunari.

Bugetul
200,999,600 euros pentru 2008.

Realizari concrete
- 200 tratate sau conventii europene cu putere de lege, multe dintre ele fiind deschise statelor nemembre, în domenii ca: drepturile omului, lupta împotriva crimei organizate, prevenirea torturii, protejarea datelor sau cooperarea culturala.
- Recomandari catre guvernele statelor membre care stabilesc principiile directoare din materie de: drept, sanatate, educatie, cultura si sport.


Document Info


Accesari: 1856
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )