Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
IMPLICAREA POPULATIEI IN PROBLEME DE PROTECTIA MEDIULUI

Stiinte politice


UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, FACULTATEA DE STIINTE POLITICE, ADMINISTRATIVE SI ALE COMUNICARII, CLUJ-NAPOCAIMPLICAREA POPULATIEI IN PROBLEME DE PROTECTIA MEDIULUI

Tema aleasa de mine se refera la protectia mediului, am ales aceasta tema deoarece in momentul actual am constatat ca un numar din ce in ce mai mare de oameni nu dau prea multa importanta problemelor de mediu si nu se implica aproape deloc in ceea ce inseamna 'mediul ' si rezolvarea problemelor de mediu.

Problemele de mediu s-au accentuat în România mai ales în ultima jumatate de secol, perioada în care, din cauza sistemului politic totalitar, nu a existat o informare si o dezbatere publica pe aceasta tema, problema fiind pur si simplu negata . Apoi a urmat avalansa schimbarilor politice, economice, sociale, culturale etc. de dupa 1990, iar problemele de mediu au fost din nou eclipsate de alti factori, în special politici si economici, mai "sonori" (nu neaparat mai importanti, pentru ca din problemele de mediu deriva o buna parte din cele de sanatate, sociale si economice si implicit si politice...).

In ceea ce priveste informarea cetatenilor despre situatia mediului aceasta se realizeaza, în principal, conform Legii nr.86/2000. Generatiile prezente si cele viitoare au dreptul de a cunoaste evolutia starii mediului pentru a putea trai într-un mediu adecvat sanatatii si bunastarii lor, si deci în armonie cu natura. Autoritatile sunt obligate sa puna la dispozitia persoanelor interesate informatia de mediu solicitata în termenul cel mai scurt.

În plan concret, cei mai multi cetateni nu cunosc sau nu le acorda importanta necesara drepturilor garantate prin lege si, cu siguranta, multitudinea de dosare pe rol de pe mesele de lucru ale judecatorilor nu sunt pe probleme de mediu. Aceasta lipsa a plangerilor pentru nemultumiri aduse omului din motive ecologice nu înseamna insa ca nu sunt probleme. Dimpotriva. Realitatea demonstreaza ca starea de criza a mediului este in crestere.

În mod constant ni se încalca dreptul la un mediu sanatos atunci când se dau autorizatii pentru benzinarii în buricul târgului sau când o întreprindere poluatoare nu este închisa la timp. În mod abuziv se despaduresc masiv hectare de paduri si sunt deversate cantitati imense de deseuri în ape, dar cea mai mare parte din public nu se plange de aceste probleme. Prea putini sau aproape nimeni nu depune plângere pentru prejudiciulecologic.
Cea mai buna solutie in acest caz ar fi, sa ne folosim de toate drepturile legale ce ne sunt garantate pentru a face mai multa lumina în viata noastra. Accesul la informatia de mediu, participarea publicului la luarea deciziilor în domeniul mediului si accesul la justitie pentru probleme de mediu sunt trei drepturi importante garantate tuturor persoanelor, pe care trebuie sa le punem în aplicare.
Ele nu trebuie sa ramâna simple reglementari juridice scrise pe o hârtie cu semnatura oficiala. Cu ele putem sa refacem ceea ce s-a stricat în ultimele decenii în mediul înconjurator.

Întelegerea fenomenelor legate de evolutia societatii omenesti sub aspectul protejarii si gestionarii mediului trebuie sa fie o parte a educatiei elementare a fiecarui cetatean. Resursele necesare vietii scad îngrijorator, atât la scara planetara cât si pe plan continental, national, zonal si local, iar consecintele directe pe care cetateanul de rând le simte nu întârzie sa apara. Degradarea de astazi a mediului afecteaza siguranta zilei de mâine.

Autoritatile publice pot beneficia de sprijinul ONG-urilor de mediu prin implicarea comunitatilor locale în activitati de informare si constientizare pe tema protectiei mediului; implicarea în elaborarea, implementarea monitorizarea si evaluarea politicilor publice privind protectia mediului; evaluarea impactului politicilor publice sau a legislatiei asupra mediului; sprijinul ONG-urilor către cetateni.

A.R.I.N este o grupare neguvernamentala, democratica, pacifista, umanista fara caracter politic avand drept scop principal apararea libertatii oricarei fiinte de a trai intr-un mediu care sa o ajute sa se dezvolte.

Sediul asociatiei este in orasul Stei, Str. Garofitei nr. 5, ap .49 si poate fi schimbat in baza hotararii Adunarii Generale. Asociatia isi rezerva dreptul de a infiinta grupuri de lucru care, in temeiul Legii 21/1924, se pot constitui ca persoane juridice in alte localitati din tara si din strainatate. A.R.I.N. are personalitate juridica de interes public, cu durata nedeterminata ; este organizata si functioneaza pe baza prezentului statut.

Asociatia isi propune sa actioneze in vederea constientizarii populatiei, a structurilor de conducere si administrative, asupra pericolului unei catastrofe ecologice globale, in baza urmatoarelor principii: dreptul fundamental al oricarei fiinte este de a trai intr-un mediu care sa o ajute sa se dezvolte; omul nu este stapanul naturii ci o simpla veriga in lantul acesteia; omul este singura veriga a ecosistemului terestru care poate determina, in scurt timp, schimbari majore in lantul acestui ecosistem; bunastarea nu inseamna doar consum cu orice pret; pamantul nu este o mostenire de la inaintasi ci un imprumut de la urmasii nostri.

A.R.I.N. are ca si obiective deosebit de importante : crearea posibilitatii de manifestare a personalitatii membrilor, in plan moral-spiritual, stiintific si economic; sensibilizarea populatiei fata de problemele ce decurg din integrarea omului in mediul inconjurator; trezirea dorintei de a cunoaste natura ca pe un prieten, fara teama, dispret sau repulsie, pentru a se ajunge, in final, la o atitudine de protejare a acesteia; raspandirea de informatii referitoare la problemele mediului ambiant, dar si la nivel national, regional sau global ;promovarea unui stil de viata nepoluant, care sa implice valorificarea la maximum a resurselor regenerabile, fara risipirea acestora; dezvoltarea cadrului informational si economico-financiar pentru crearea unor tehnologii noi, nepoluante, cu consum redus de energie ori folosirea acestora cand deja exista; colaborarea cu organizatii si persoane private din tara si strainatate, preocupate de aceeasi problematica; influentarea structurilor politice, administrative si economice in vederea adoptarii de decizii responsabile fata de viitorul planetei.

Mijloacele de realizare a acestor obiective sunt activitatile practice de ocrotire a mediului; organizarea de seminarii, mese rotunde, conferinte, forumuri si campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problemele de mediu, dezvoltare durabila si dezvoltare umana; organizarea de conferinte, cursuri de ocrotire a mediului; crearea de centre de documentare complexe pentru facilitarea accesului la orice tip de informatie din domeniu; activitati practice pentru depistarea factorilor ce influenteaza mediul inconjurator ; evaluarea acestor influente in timp si promovarea de solutii impotriva influentelor negative; organizarea de concursuri, programe artistice si expozitii cu implicatii ecologice, participarea la astfel de activitati organizate de altii; promovarea turismului neconventional; activitati de productie si comercializarea de produse finite ecologice; organizarea de tabere de lucu, cu participare locala, nationala si internationala; colaborarea cu alte organizatii cu preocupari adiacente; racordarea la sistemul mondial de actiune, prin campanii nationale si internationale; crearea unui nod de retea informational; aducerea in centrul atentiei publice a problemelor referitoare la mediu, prin intermediul mass-mediei si prin actiuni publice.

CERCETAREA

Ipotezele cercetarii

Ipoteza 1- Publicitatea problemelor de mediu atrage mai multi sustinatori.

Ipoteza 2 - Implicarea unor voluntari duce la implementarea unor programe mai eficiente.

Ipoteza 3 - Organizarea unor campanii prin care oamenii constientizeaza importanta naturii.

Metoda de cercetare

Metoda de cercetare folosita este ancheta sociologica, modul practic în care am obtinut rezultatele a fost tehnica chestionarului cu întrebari închise. Esantionul pe care a fost aplicat a fost unul aleator, numarul persoanelor care au raspuns întrebarilor a fost de 80, dintr-un total de 150. Pentru o buna reprezentativitate, chestionarul a fost aplicat în cadrul tuturor sectiilor din cadrul Facultatii de Geografie, (atat studenti cat si cadre didactice)

CHESTIONAR

1.Va rugam sa specificati sexul dumneavoastra:

a. Feminin

b. Masculin.

2. Nivelul dumneavoastra de pregatire este:

a. Studii medii;

b. Studii superioare.

3. Numiti cât mai multe ocupatii / meserii, care în opinia dumneavoastra, ar putea fi încadrate în categoria "ocupatii / meserii de mediu".

4. În ce masura credeti ca administratia publica locala se preocupa de problemele referitoare la gestiunea mediului înconjurator si combaterea poluarii? Luati în considerare proiectele si actiunile initiate de aceasta în ultimii 2 ani:

în foarte mare masura

q       în mare masura

q       în mica masura

q       în foarte mica masura

q       deloc

5. Care sunt profilurile / specializarile existente în scoala dumneavoastra, care pregatesc tinerii pentru profesiuni ce au legatura cu gestiunea mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

q       exista (daca "exista", completati tabelul urmator)

Profilul / specializarea

Numarul de elevi înscrisi

q       nu exista

. In oferta educationala a unitatii de învatamânt în care va desfasurati activitatea, au existat în ultimii 2 ani scolari, discipline optionale cu tematici referitoare la: gestiunea si protectia mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

da

nu

7. In calitate de director al unei institutii de invatamant, sunteti interesat de introducerea unei discipline optionale cu o tematica referitoare la gestiunea si protectia mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

da

nu

nu stiu

nu raspund

8. In ce masura sunteti interesat de infiintarea unor campanii de informare si consiliere pe teme legate de ocupatii de mediu si protectie a mediului) în diferite localitati din judet?

In totalitate

In mare masura

Intr-o oarecare masura

In mica masura

9. In ce masura sunteti interesat de problemele de mediu existente?

In totalitate

In mare masura

Intr-o oarecare masura

In mica masura

Deloc

va întâlniti

10. Cand va intalniti cu prietenii, cat de des obisnuiti sa discutati despre protectia medului?

Nu stiu/ Nu raspund

Frecvent

Ocazional

Niciodata

11. In ce masura sunteti dispus sa faceti voluntariat in cadrul problemelor de mediu ?In totalitate

In mare masura

Intr-o oarecare masura

In mica masura

Analiza datelor

Dupa cum se poate observa, chestionarul utilizat este alcatuit dintr-un numar de 11 întrebari, dintre care doua întrebari sunt deschise (nr.3 si nr.5), celelalte fiind închise, cu variante predefinite de raspuns. La începutul chestionarului am folosit doua întrebari cu scopul de a identifica esantionul.

Astfel, în urma aplicarii chestionarului am obtinut urmatoarele date despre esantion:

1. sexul:

- feminin: 90%;

- masculin: 10%.

2. nivel de pregatire:

- studii superioare: 53,4%;

- studii medii: 46,6%.

Ipoteza 1- Publicitatea problemelor de mediu atrage mai multi sustinatori.

Aceasta ipoteza a fost verificata prin intermediul întrebarilor 3, 4, 5, 6, 7.

Intrebarea numarul 3. Numiti cât mai multe ocupatii / meserii, care în opinia dumneavoastra, ar putea fi încadrate în categoria "ocupatii / meserii de mediu".

Inginer in protectia mediului

Intrebarea numarul 4: În ce masura credeti ca administratia publica locala se preocupa de problemele referitoare la gestiunea mediului înconjurator si combaterea poluarii? Luati în considerare proiectele si actiunile initiate de aceasta în ultimii 2 ani:

q       în foarte mare masura 22,3%,

q       în mare masura 61,1%,

q       în mica masura 16,6%,

q       în foarte mica masura 0% din totalul celor chestionati.

q       deloc 0%

Observam ca nimeni nu afirma ca administratia publica locala se ocupa in foarte mare masura de problemele referitoare la gestiunea mediului înconjurator si combaterea poluarii insa un procent de 61.1 % din cei chestionati sustin autoritatile in ceea ce priveste preocuparile lor legate de mediu. Dupa cum putem observa avem si procente de 0 % ceea ce inseamna ca cetatenii sunt multumiti de implicarea autoritatilor in acest domeniu.

Intrebarea numarul 5: Care sunt profilurile / specializarile existente în scoala dumneavoastra, care pregatesc tinerii pentru profesiuni ce au legatura cu gestiunea mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

q       exista (daca "exista", completati tabelul urmator)

Profilul / specializarea

Numarul de elevi înscrisi

Gestionarea deseurilor

50

Administrarea fondurilor de mediu

100

Stiinta mediului

100

Ingineria mediului

100

Chimie aplicata in probleme de mediu

80

q       nu exista

Observam ca cei mai multi elevi sunt preocupati de Administrarea fondurilor de mediu, de Stiinta mediului, Ingineria mediului, ceea ce este un lucru bun deoarece cu cat sunt mai multi sustinatori ai problemelor de mediu cu atat se vor lua masuri mai drastice in ceea ce priveste protejarea mediului, si totodata protejarea omului si dreptul lui de a trai intr-un mediu sanatos.

Intrebarea numarul 6 :In oferta educationala a unitatii de învatamânt în care va desfasurati activitatea, au existat în ultimii 2 ani scolari, discipline optionale cu tematici referitoare la: gestiunea si protectia mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

 da

nu 27.7%

Intrebarea numarul 7: In calitate de director al unei institutii de invatamant, sunteti interesat de introducerea unei discipline optionale cu o tematica referitoare la gestiunea si protectia mediului înconjurator, combaterea poluarii, reciclarea deseurilor, conservarea resurselor naturale etc.?

da 80%

nu 10%

nu stiu 10%nu raspund 0%

Din raspunsurile date de catre persoanele chestionate ne dam seama ca un procent de 80 % dintre ei sunt de acord cu introducerea in scoli a unei discipline bazate pe protejarea mediului inconjurator, combaterea poluarii, si tot ceea ce tine de un mediu sanatos. Avem si un procent de 10% din persoanele chestionate care nu sunt de acord ca aceste probleme de mediu sa faca parte din educatia fiecarei persoane, iar restul de 10 % "nu stiu"

Concluzie : Totalizând raspunsurile obtinute la întrebarile afernte acestei ipoteze, rezulta ca ipoteza nr. 1 se confirma.

Ipoteza 2 - Implicarea unor voluntari duce la implementarea unor programe mai eficiente.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, am folosit intrebarea nr 11.

Intrebarea 11: In ce masura sunteti dispus sa faceti voluntariat in cadrul problemelor de mediu ?

 In totalitate 0%

In mare masura 33,3%

Intr-o oarecare masura 55,5%

In mica masura 11,2 %

Deloc 0%

Observam ca in ceea ce priveste actiunea de voluntariat exista unele diferente, avem un procent de 55,5 % cel mai mare procent care sustine ca persoanele chestionate sunt dispuse sa faca voluntariat in mare masura dar nu in totalitate (0%)

Concluzie : Totalizând raspunsurile obtinute la întrebarile afernte acestei ipoteze, rezulta ca ipoteza nr. 2 se confirma.

Ipoteza 3 - Organizarea unor campanii prin care oamenii constientizeaza importanta naturii.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, am folosit intrebarile 8, 9, 10.

Intrebarea In ce masura sunteti interesat de infiintarea unor campanii de informare si consiliere pe teme legate de ocupatii de mediu si protectie a mediului) în diferite localitati din judet?

 In totalitate 75%

In mare masura 15%

Intr-o oarecare masura 10%

In mica masura 0%

Ne dam seama ca pentru un procent de 75% din persoanele chestionate exista interes in ceea ce priveste infiintarea unor campanii de informare legate de protectia mediului, iar restul de 25% sunt interesati in mare masura sau intr-o oarecare masura.

Intrebarea 9. In ce masura sunteti interesat de problemele de mediu existente?

In totalitate 75%

In mare masura 15%

Intr-o oarecare masura 10%

In mica masura

Deloc 0%

Observam ca avem aceleasi procente ca si la intrebarea numarul 8 deci exista un echilibru intre interesul pentru campanii de informare legate de mediu si problemele de mediu existente.

Intrebarea 10. Cand va intalniti cu prietenii, cat de des obisnuiti sa discutati despre protectia mediului?

Nu stiu/ Nu raspund 0%

Frecvent 50%

Ocazional 50%

Niciodata 0%

Din analiza raspunsurilor aferente întrebarii nr.10 avem in vedere ca un procent de 50 % din persoanele chestionate discuta ocazional despre protectia mediului, si un procent de 50 % au in vedere frecvent problemele referitoare la protectia mediului.

Concluzie :Totalizând raspunsurile obtinute la întrebarile aferente acestei ipoteze, rezulta ca ipoteza nr. 3 se confirma.

BIBLIOGRAFIE

WWW.ARIN.RO

WWW.GOOGLE.RO

WWW. CAMPANII.NGO.RO

WWW.OSF.RO

Document Info


Accesari: 7007
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )