Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Institutiile UE cu rol consultativ : Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor

Stiinte politice


Institutiile UE cu rol consultativ : Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor

Comitetul Economic si Social EuropeanComitetul Economic si Social a fost creat prin Tratatele de la Roma din 1957 pentru a implica grupurile de interese in crearea Pietei Comune si pentru a oferi suportul institution 212h71c al necesar Comisiei Europene si Consiliului de Ministri, pentru a fi la curent cu problemele Uniunii Europene.

Comitetul Economic si Social este un organism non-politic care ofera reprezentantilor grupurilor de interese socio-profesionale europene si altora, o platforma formala pentru exprimarea punctelor de vedere cu privire la problemele Uniunii Europene. Opiniile CES sunt trimise institutiilor importante, Consiliului, Comisiei Europene si Parlamentului European. Are deci un rol cheie de jucat in procesul decizional al Uniunii Europene.

Actul Unic European (1986), Tratatul de la Maastricht (1992, Tratatul de la Amsterdam (1997) si Tratatul de la Nisa (2000) au intarit rolul Comitetului Economic si Social.

Cei 344 membri ai CES fac parte din grupurile de interes, economice si sociale din Uniunea Europeana. Membrii sunt propusi de catre guvernele nationale si numiti de catre Consiliul Uniunii Europene pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit. Ei apartin unuia din cele trei grupuri, angajatori, angajati si interese diverse. Germania, Franta, Italia si Marea Britanie au 24 de membri fiecare, Spania si Polonia au 21 de membri, Romania are 15 membri, Belgia, Bulgaria, Grecia si Olanda, Portugalia, Austria, Suedia, Republica Ceha si Hungari au cate 12 membri, Danemarca, Irlanda, Finlanda, Lituania si Slovacia cate 9, Estonia, Letonia si Slovenia cate 7, Luxemburg si Cipru 6, iar Malta 5.

Sarcina membrilor CES este sa ofere opinii cu privire la subiecte de interes european, Consiliului, Comisiei Europene si Parlamentului European.

Consultarea CES de catre Comisie sau Consiliu este obligatorie in anumite cazuri; in altele este optionala. CES poate, totusi, adopta deasemenea opinii din proprie initiativa. Actul Unic European si Tratatul de la Maastricht au extins aria de subiecte necesita opinia CES, in particular noile politici (politica regionala si de mediu).

Tratatul de la Amsterdam a extins si mai mult aria de subiecte care sunt supuse opiniei CES, si permite sa fie consultat de catre Parlamentul European. In medie, CES elaboreaza 170 de documente consultative si opinii pe an (din care 15% sunt realizate din proprie initiativa). Toate opiniile sunt inaintate organismelor cu putere de decizie ale Comunitatii si sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

In ultimii ani, Comitetul Economic si Social si-a consolidat rolul in cadrul Uniunii Europene si a depasit limitele impuse de Tratate. El functioneaza ca un forum pentru Piata Unica si a organizat, cu sprijinul altor organisme europene, o serie de evenimente pentru a apropia Uniunea Europeana de cetateni.

Comitetul Regiunilor

Infiintarea Comitetului Regiunilor (CR) prin Tratatul de la Maastricht a raspuns cererii formulate de autoritatile locale si regionale de a fi reprezentate in Uniunea Europeana.

In prezent, Comitetul Regiunilor este un organism complementar celor trei institutii Comunitare (Consiliul, Comisia, Parlamentul). In sistemul institutional comunitar Comitetul si-a castigat un loc bine definit datorita experientei politice a membrilor sai la diferite niveluri locale si a cunoasterii aprofundate a problematicii regionale si locale.

CR joaca un rol important in procesul de integrare europeana. Unul din principalele sale obiective il reprezinta consolidarea coeziunii economice si sociale a statelor membre.

CR are, ca si consecinta a extinderii, pana la 344 de membri si un numar egal de membri supleanti, numiti pentru o perioada de patru ani de catre Consiliul Uniunii Europene, care isi desfasoara activitatea in exclusivitate pe baza propunerilor venite din partea statelor membre. Mandatul membrilor poate fi reinnoit.

CR este un organism independent. Membrii sai nu se supun nici unor instructiuni obligatorii. Ei actioneaza complet independent pentru indeplinirea atributiilor specifice, urmarind interesul general al Uniunii Europene.

Comitetul Regiunilor reprezinta o "punte" de legatura intre institutiile europene si regiunile, comunele si orasele Uniunii Europene. Membrii CR detin mandate (administrative) pe plan regional sau local, nu functioneaza permanent la Bruxelles si ca urmare mentin constant legatura cu cetatenii. Se reunesc de cinci ori pe an in sesiune plenara, ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii.


Document Info


Accesari: 3699
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )