Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Simpozionul "Colocvii politice"

Stiinte politice


Simpozionul "Colocvii politice"
Timisoara, 18-19 mai 2002Ca de a III-a editie a simpozionului "Colocvii politice", organizat începând din 2000 de Universitatea Banatul, prin Facultatea de stiinte Politice si Administrative, a fost gazduita de asta data de ca­pitala Bana­tului. Modificarea (pr 24124e47y ecedentele editii s-au desfasurat în pla­cuta am­bianta a statiunii Baile Herculane) s-a datorat convingerii ex­pri­mate de organizatori ca "invitatii au ce vedea si în Timisoara".

Supozitia a fost confirmata pe parcursul celor doua zile. Am avut ce auzi în cadrul celor doua sectiuni (Relatii bilaterale între state, respectiv Relatii intercomunitare, relatii culturale) si am avut ce vedea în încarcatul de istorie (inclusiv recenta) oras de pe Bega. În cea de-a doua privinta, am avut privilegiul sa beneficiem de ama­bi­lele servicii ale domnului conf. univ. dr. Daniel Vighi (pentru vizi­tarea centrului istoric) si ale domnului conf. univ. dr. Vasile Docea (pen­tru vizitarea Memorialului Revolutiei din 1989, unde am benefi­ciat de competenta si însufletita expunere a presedintelui acestui ase­za­mânt, domnul Traian Orban).

Sectiunea de relatii bilaterale a fost dominata de discutia asupra raporturilor bilaterale româno-sârbe (iugoslave) în secolul XX, si chiar mai înainte, cvasitotalitatea comunicarilor având ca subiect aceste raporturi. Mentionez, în acest sens: România si Iugoslavia: pro­bleme de granita, 1920-1924 (Stelian Mândrut), Tensiuni la fron­tiera româno-iugoslava, 1944-1945 (Vasile Râmneantu), Criza poli­ti­ca româno-iugoslava de la sfârsitul anilor '40 (Miodrag Milin). În ca­drul dezbaterilor, desfasurate într-un spirit critic si nonconformist, s-a acordat atentie si specificului plurietnic si pluriconfesional al so­cietatii banatene. Viziunea asupra relatiilor bilaterale a fost întregita de expunerea Atasatii de politie SS de pe lânga Legatia Germana din Bucuresti si impactul ei asupra relatiilor româno-germane (Ottmar Trasca). Lucrarea, extrem de interesanta, a avut si avantajul utilizarii unor documente inedite din arhivele germane.

O alta comunicare extrem de captivanta a creionat trasaturi ale societatii române de ieri si azi (Caragiale. Literatura si politica). Domnul Daniel Vighi a prezentat, cu verva-i caracteristica, corelatii inedite dintre cele doua domenii de activitate. Un deosebit interes au stâr­nit, de asemenea, nebanuit de masiva contributie a evreilor în în­fru­musetarea Budapestei, în lectura d-lui Lucian Nastase (Asimilare si modernitate în spatiul transilvan, 1867-1918), si numeroasele copii dupa gravuri tiparite în presa germana referitoare la România, pre­zen­tate si comentate de domnul Vasile Docea (România lui Carol I în pe­riodicele ilustrate germane). De remarcat si dezbaterea asupra per­so­nalitatii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, lansata de colegul nostru, Liviu Ţaranu.

Alte comunicari au abordat probleme ca Relatiile bilaterale mediate: SUA, Israel si Autoritatea Palestiniana dupa septembrie 2000 (Lucian Rosenfeld), Comunicarea între ONG-uri situate în tari diferite (Lia Lucia Epure), Ioan Lupas si ceilalti (Radu Ardelean), Conciliul ecumenic Vatican II si raporturile dintre crestini si ne­cres­tini (Liliana Cîra-Niculescu), Programe bilaterale ale Directiei pentru Cultura din Iasi (Florin Cântec), Banatul, o diversitate asu­ma­ta (Andrei Milin). De asemenea, mai mentionez, pentru inte­re­san­tul schimb de opinii pe care l-a ocazionat, comu­ni­ca­rea d-lui Cosmin Iute (Problematici de integrare sociala a Comu­ni­tatii Rromilor). Lucrarea a avut la baza, surprinzator poate, ideea sim­plista a unei opresiuni gene­ralizate, de tip apartheid chiar, a minoritatii rromilor din România.

Contributiile reprezentantilor CNSAS s-au intitulat Proiectul hidrocentralei de la Portile de Fier si relatiile româno-iugoslave (Liviu Ţaranu), respectiv Revolutia maghiara din 1956 si relatiile româ­no-iugoslave (Silviu B. Moldovan).

Silviu B. Moldovan

Simpozionul "Serviciile Comuniste de
Securitate a Statului. Asumarea trecutului,
la ră
scruce de drumuri? O stare de fapt în Europa Centrală si de Sud-Est"
Bucuresti (27-28 mai 2002)

În buna sa traditie, Institutul Goethe din Bucuresti a organizat în zilele de 27 si 28 mai 2002 simpozionul cu tema "Serviciile comu­niste de Securitate a Statului. Asumarea trecutului, la rascruce de dru­muri? O stare de fapt în Europa Centrala si de Sud-Est", la care, pe lânga personalitati marcante ale societatii civile din Româ­nia si membriii ai Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Secu­ri­tatii, au participat si invitati din partea Autoritatii Federale pentru Administrarea Actelor Serviciului Sigurantei Statului din fosta RDG, Institutului Ungar de Istorie, Departamentului pentru Documentarea Crimelor Comunismului din cadrul Ministerul Justitiei din Slovacia, Institutului de Istorie Contemporana al Academiei de stiinte din Cehia, Comitetului Iugoslav al Avocatilor pentru Drepturile Omului Serbia-Muntenegru si Comitetului Helsinki-Croatia.

Au fost abordate, din punctul de vedere al internationalizarii expe­­rien­telor nationale, problemele juridice, organizatorice si ad­minis­trative ale confruntarii cu trecutul, în încercarea de a gasi solutii co­mune pentru rezolvarea acestora. Astfel, doamna Marianne Birthler, însar­cinat federal pentru Administrarea Actelor Serviciului Sigu­ran­tei Statului din fosta RDG, a prezentat situatia din Ger­ma­nia, în speta controversele juridice actuale, stiut fiind ca aceasta este tara cu cea mai bogata experienta în acest domeniu. Sentinta data în cazul Heltmuth Kohl a aratat cum, pe parcursul aplicarii legii, pot aparea unele limitari importante în ceea ce priveste accesul la dosarele celor ce ocupa functii politice sau oficiale, protejarea sferei private fiind prioritara.

Exista si doua situatii speciale, ivite dupa destramarea Cehos­lo­vaciei. În Cehia, documentele sunt gestionate de Ministerul de Interne; este permis accesul persoanelor la propriul dosar, dar este înca îm­piedicat accesul jurnalistilor la informare. La rândul ei, Slovacia, în conditiile în care materialele se afla în fondurile Ser­vi­ciu­lui de Informatii Slovac, are totusi un Departament pentru Do­cu­men­tarea Crimelor Comunismului ce functioneaza în baza legii arhi­velor si a celei privind imoralitatea si ilegitimitatea regimului comu­nist, acest departament editând si câteva publicatii.

Domnul Ticu Dumitrescu a vorbit despre transformarile pe care le-a suferit proiectul de lege al domniei sale pe parcursul întregului proces legislativ, pâna la materializarea în Legea 187/1999, precum si despre sperantele de care a fost animata societatea româneasca si evolutia ulterioara a procesului de deconspirare a Securitatii.

Asumarea si confruntarea cu propriul trecut, între jurnalul per­so­nal si dosarul de Securitate, au facut obiectul interventiei domnului Ste­lian Tanase.

S-au purtat discutii despre felul în care au actionat aceste ser­vi­cii secrete (modul de recrutare a informatorilor, urmarirea opo­nen­tilor regi­murilor comuniste), relatiile dintre ele si interactiunea cu pute­rea politica, reusindu-se o creionare a societatilor comuniste din aceas­ta regiune. De asemenea, pe marginea modului de reali­zare efectiva a acce­sului la dosare, au fost initiate dezbateri ce s-au bucurat de inte­re­sul publicului; angajatii CNSAS din cadrul Ser­vi­ciu­­lui Cercetare (Cristina Anisescu, Încadrarea informativa a popu­la­tiei. Cum func­tiona reteaua informativa) si Directiei Inves­tigatii (Germina Nagât, Accesul la propriul dosar) putând sa îm­parta­seasca din experienta lor.

Ecourile simpozionului s-au prelungit prin deschiderea, în seara zilei de 28 mai, a expozitiilor "Stasi - Garant al dictaturii Parti­du­lui Socialist Unit din Germania" (organizata de partea germana), "si tu ai fost urmarit (organizata de CNSAS), si peretii aveau urechi" (contributie a colegilor din Cehia), onorata de prezenta pre­sedintelui României, domnul Ion Iliescu.

Alina Ilinca


Document Info


Accesari: 2008
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )