Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
ORGANE STATALE INTERNE CU ACTIVITATE DIPLOMATICA

Stiinte politice


ORGANE STATALE INTERNE CU ACTIVITATE DIPLOMATICA

Seful statuluiPoate fi un organ unipersonal - presedinte, monarh -, sau un organ colegial - consilii -; indiferent de intruchipare, insa, el are un drept de reprezentare generala a statului in relatiile internationale, in limita dispozitiilor constitutionale.

Principalele atributiuni ale sefului statului pe planul relatiilor internationale, constau in: drep 454d39e tul de a stabili si intretine relatii intre statul in fruntea caruia se afla si alte state, de a acredita si rechema ambasadorii tarii sale, de a primi scrisori de acreditare si de rechemare a sefilor misiunilor diplomatice ai statelor straine, de a emite depline puteri pentru incheierea celor mai importante acorduri si tratate internationale, precum si dreptul de a declara razboi sau starea de razboi si de a incheia pace.

Cand se afla pe teritoriul unui stat strain , sefului statului i se acorda anumite imunitati, privilegii si tratamente speciale, rezervate exclusiv sefilor de state.

Persoanele care-l insotesc beneficiaza si ele, in general, de inviolabilitatea persoanei, de imunitatea de jurisdictie, de scutirea de impozite s.a., pe baza unor reguli cutumiare. Cand poarta tratative sau incheie tratate, el nu are nevoie de imputerniciri speciale.

B. Guvernul

Ca organ suprem al administratiei de stat (sau, potrivit altor sisteme de drept, al puterii executive), el exercita conducerea generala a relatiilor externe, adopta hotarari in acest domeniu, da directive Ministerului Afacerilor Externe, ca si agentiilor diplomatici din strainatate. Numeste anumite categorii de agenti diplomatici (consulii generali). In materia acordurilor internationale, numeste delegatii pentru negocierea acelor acorduri pe care este competent sa le aprobe.

C. Seful Guvernului

Este reprezentat, in general, de primul ministru care poate invita si primi omologi din alte state, el poate purta tratative si incheia acorduri fara vreo imputernicire speciala, poate participa la sesiuni ale unor organizatii internationale, precum si la alte reuniuni internationale. Se bucura de imunitatile si privilegiile agentului diplomatic atunci cand se afla in strainatate.

A.   Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe constituie organul executiv investit cu atributii de a organiza si desfasura direct relatiile externe ale statului. Acest aparat poarta diferite denumiri. De exemplu, in Marea Britanie este denumit Foreign Office, in SUA Departamentul de Stat, in Elvetia Departamentul Politic Federal. In general insa, denumirea este de ,, Ministerul Afacerilor Externe", titulatura folosita pentru prima oara in Franta, in anul 1589.

Atributiile si modul de organizare al MAE sunt stabilite de legislatia interna a fiecarui stat. El reprezinta guvernul sau in relatiile internationale, fara a avea nevoie de imputerniciri speciale. Are dreptul de a duce tratative cu reprezentantii statelor straine, de a incheia tratate, de a semna depline puteri emise de seful statului /guvernului si instrumente de ratificare, de a transmite si primi note diplomatice, de a numi pe unii reprezentanti diplomatici, de a da instructiuni intregului personal diplomatic aflat in misiune in strainatate si de a controla modul in care sunt indeplinite sarcinile inscrise in fisa postului personalului aflat in Centrala MAE sau in misiune permanenta in strainatate.


Document Info


Accesari: 3459
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )