Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Economiile contemporane economii mixte

Stiinte politice
Economiile contemporane - economii mixte

În realitate, cum deja s-a subliniat, în nici o societate contemporana economia nu se prezinta si nici nu s-a prezentat într-o forma pura a vreuneia dintre cele doua modele polare înfatisate mai sus. Nu a existat niciodata o economie de piata în proportie de 100%. Doar Anglia secolului al XIX-lea s-a apropiat destul de mult de acest model. Desigur, astazi, în SUA, de exemplu, cea mai mare parte a deciziilor sunt adoptate prin intermediul pietei. Statul însa, a&# 12312y246m 351;a cum arata si Paul Samuelson, joaca un rol important în modificarea functionarii pietei . Statul adopta legile care reglementeaza viata economica, asigura o serie de servicii publice indispensabile functionarii mecanismului economic sau chiar bunastarii marii majoritati a indivizilor, protejeaza mediul înconjurator, dar si mediul afacerilor. Orientarea economiei la nivel macroeconomic se realizeaza prin sistemul impozitarii, al cheltuielilor publice, prin politica monetara cât si printr-o serie de alte pârghii si instrumente ale politicii economice. "A face sa functioneze o economie moderna fara a recurge la cele doua jumatati - piata si statul - concomitent, este ca si cum ai încerca sa aplauzi cu o singura mâna" - subliniaza Paul Samuelson .Prezenta masiva a statului în economiile contemporane cele mai dezvoltate este demonstrata, printre altele, de ponderea importanta pe care o au în P.I.B, încasarile si cheltuielile guvernamentale, asa cum rezulta din tabelele 2.1. si 2.2.

Se observa din tabele ca, atât la cheltuielile cât si la prelevarile guvernului asupra economiei, prezenta sa a crescut substantial de-a lungul ultimului sfert de secol, cu o usoara tendinta de scadere în anii '90. Oricum, ea se situeaza la aproape 50% pentru "Europa celor 15" si la circa 1/3 din PIB în SUA si Japonia.

De asemenea, am asistat la cresterea numarului persoanelor remunerate de stat (între 1951 si 1981 ponderea acestora în totalul populatiei active a crescut de la 15,2% la 38,2% în Suedia, de la 17,5% la 32,6% în Franta, de la 26,6% la 31,4% în Marea Britanie, de la 14,4% la 25,8% în Germania Occidentala, de la 11,4% la 24,4% în Italia si de la 17% la 18,3% în Statele Unite) , statul fiind astfel un principal furnizor de venituri primare. La aceasta se adauga functia sa de redistribuitor de venituri primare. În plus, statul este în societatile occidentale cel mai important proprietar de locuinte, desi în ultimele decenii s-a înregistrat o tendinta de reducere a acestui rol.

Tabel 2.1. Totalul cheltuielilor guvernamentale

(ca pondere în P.I.B. în perioada 1970-1997)

în %

Belgia

Danemarca

Germania

Grecia

Spania

Franta

Irlanda

Italia

Luxemburg

Olanda

Austria

Portugalia

Finlanda

Suedia

Marea Britanie

Uniunea Europeana*

SUA

Japonia

1. EUR without Greece

2. EUR without Greece and Portugal

Tabel 2.2. Totalul prelevarilor curente guvernamentale

(ca pondere în P.I.B. în perioada 1970-1997)

în %

BelgiaDanemarca

Germania

Grecia

Spania

Franta

Irlanda

Italia

Luxemburg

Olanda

Austria

Portugalia

Finlanda

Suedia

Marea Britanie

Uniunea Europeana*

SUA

Japonia

1. EUR without Greece.

Sursa datelor: European Commission, Directorate - General for Economic and Financial Affairs, European Economy, Supplement A, Economic trends, No. 12 - December 1995, p.22

Prin întreprinderile sale publice cât si printr-o serie de reglementari directe ale politicii monetare si financiare, industriale sau agricole, statul poate influenta desigur si mediul afacerilor, cel care este rezervat mecanismelor pietei.

Realitatile ultimelor doua decenii au demonstrat însa ca succesul functionarii economiilor moderne a fost într-o relatie inversa cu dimensiunile implicarii statului în viata economica, Interventiile guvernamentale au fost si sunt tot mai mult criticate pentru efectele lor nocive asupra echilibrelor traditionale. Adesea ele au favorizat consumul în dauna investitiilor. Pe plan politic, în urma cresterii implicarii statului în calitate de gestionar, s-a ajuns la "tehnocratizarea puterii".

În pofida tendintelor manifestate înca de la sfârsitul anilor '70 pe directia "dereglementarii", adica a diminuarii prezentei statului în economie, eliminarea sa totala nu este de conceput si nici nu poate fi ceruta de cineva, oricât de adept al ideilor liberale ar fi. Economia mixta, desigur în forme si ponderi diferite de la tara la tara, va continua sa existe. Problema care se pune este de a mentine prezenta statului în limite acceptabile, pentru a pastra libertatea întreprinderilor si a menaja susceptibilitatea contribuabilului .

Concepte de baza

· Sisteme economice

· Probleme fundamentale ale

organizarii economice

· Tipurile fundamentale ale

sistemelor economice

· Economia naturala

· Economia de piata

· Sectoarele economiei de piata

· Economia sociala de piata

· Economia paternalista

· Economia mixta

Probleme de discutat

Ce reprezinta un sistem economic?

Care sunt problemele fundamentale ale organizarii economice?

Conceptul, continutul si caracteristicile economiei naturale.

Aparitia si dezvoltarea economiei de schimb.

Sectoarele economiei de piata.

Modelul teoretic al economiei de piata si confruntarea sa cu economia reala.

Caracteristici si tipuri ale economiei de piata contemporane.

Economia de comanda si esecul functionarii ei.

De ce se afirma ca economiile contemporane sunt economii mixte? Paul A. Samuelson, Willian D. Nordhaus, Micro-économie, 14e Édition entičrement revue et mise ŕ jour, Les Édition d'Organisation, Paris, 1995, p.74.

 Ibidem, p.107.

 Matei Dogan, Dominique Pelassy, Economia mixta, jumatate capitalista, jumatate socialista, Editura Alternative, Bucuresti, 1992, p.25.

 Matei Dogan, Dominique Pelassy, op.cit., p.41.

Document Info


Accesari: 4286
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )