Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Originea si evolutia statului, tipuri si forte de stat

Stiinte politice


ORIGINEA SI EVOLUTIA STATULUI, TIPURI SI FORTE DE STATGeneza statului, originea se va gasii in studierea relatiei privilegiate a puterii politice, raportul dominati-dominanti, o sursa fertile de inspiratie. De la “microfizica puterii” lansata de Mic 949b17j hel Toacault si pana la “mecanismele puterii” evidentiate de Gilles Deleuze si Felix Guatarri, puterea politica este definita intr-o maniera structural-pozitivista la primul si intr-o abordare istorico-genetica la ultimii.

Pentru G. Deleuze si F.Guatarri, statul nu mai apare ca produs a evolutiei sociale, ca instituire a raporturilor de putere, a raporturilor de clasa, a inegalitatii economice. El apare cu toate atributiile statului original care se produc si se autoreproduc prin mecanismele puterii primitive de-a lungul istoriei.

Tot in perspective cautarii originii si a nucleului societatii statului se afla studiile de antopologie politica ale lui Pierre Clastres.Dupa el, principiul evolutionist in istoria umanitatii isi releva valoarea lui epistemological reala numai daca este raportat la originiea puterii politice.

Cauza si forma prima a instituirii statului se afla dupa Marcel Gauchet, in afara societatii, in orizontul comun al credintelor omului primitiv.

Statul ca principala institutie politica a aparut pe o anumita treapta a evolutiei istorice, raspunzand nevoilor de dezvoltare si progress al societatii. In general, aparitia statului este situate in perioada de trecere de la organizarea gentilica a societatii spre oranduirea sclavagista.

Necesitatea aparitiei statului este legata de nevoia unor comunitati umane evaluate de a-si asigura functionalitatea printr-o organizare politica.

Printre factorii care au determinat aparitia statului se numara:

1.Atingerea unui inalt grad de evolutie a triburilor si uniunilor tribale, prin cresterea lor numerica dar si calitativa, prin tendinta de a se transforma in popoare si de a deveni sedentare, in care functionalitatea comunitatii nu se mai poate realize doar pe baza legaturilor de rudenie.

2.Diviziunea sociala a muncii, legata indeosebi de aparitia agriculturii a generat necesitatea de a organiza comunitatea pe un anumit teritoriu, [e baza unor structuri politice.

3.Diferentierea sociala ca rezultat a paritiei plus produsului, care reclama o armonizare a intereselor privind productia, circulatia si mai ales distribuirea si redistribuirea produselor, ceea ce duce totodata, la necesitatea existentei unei autoritati politice cu mijloace de impunere a vointei proprii.

Asadar statul a aparut legat de evolutia unor comunitati umane, care pt a functiona aveau nevoie de o organizare politica data de stat. La inceput statul era o organizare politica a triburilor, iar apoi odata cu formarea popoarelor statul a devenit principalul mod de organizare politica a acestora, situatie ce o intalnim atat in perioada sclavagista cat si in cea feudala.


Document Info


Accesari: 6146
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )