Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PERSPECTIVELE PARLAMENTULUI EUROPEAN

Stiinte politice


PERSPECTIVELE PARLAMENTULUI EUROPEANĪn urma Tratatului de la Nisa si a modificarilor facute de acesta Tratatului de instituire a Comunitǎtii Europene s Tratatului asupra Uniunii 323j92d Europene vor aparea anumite consecinte.

Astfel, Parlamentul European va cuprinde cel mult 732 de membrii, fiind favorizatǎ reprezentarea statelor cu o populatie mai redusǎ, īn timp ce statele mari vor avea un parlamentar la 800 000 de locuitori. Cele cinci state a caror populatie va reprezenta aproape 70% din cea a Uniunii vor dispune de 57% din mandatele de parlamentari, pe cānd cele 10 state mai mici a caror populatie va reprezenta in jur de 5% din populatia Uniunii vor dispune de 12% din totalul mandatelor parlamentare.

S-au largit competentele Parlamentului European prin introducerea pe scara mai largǎ a procedurii codeciziei. Īn general procedura codeciziei, prin care Parlamentul European se afla pe plan de egalitate cu Consiliul se va aplica īn aproape toate domeniile īn care Consiliul va statua cu majoritatea calificata. Īn domeniul comunitar, procedura codeciziei va deveni procedura de drept comun.

Īn viitor, numirea presedintelui Comisiei va fi conditionatǎ de aprobarea Parlamentului European, care a mai primit dreptul de a sesiza Curtea de Justitie. Īn prezent, Parlamentul poate sesiza Curtea doar pentru a-si apara propriile prerogative. De asemenea, Parlamentul European va putea solicita Curtii de Justitie avize asupra compatibilitatii cu T.C.E. a acordurilor internationale ce urmeaza a fi īncheiate.


Document Info


Accesari: 1749
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )