Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Seminarul "Marea Neagra, o mare comuna, o istorie comuna, un viitor comun"

Stiinte politice


Seminarul "Marea Neagră, o mare comună, o istorie comun un viitor comun"
Constanta, 2-4 septembrie 2002Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Muzeul Marinei Române din Constanta si Fundatia "Hans Seidel" au organizat în perioada 2-4 septembrie seminarul cu tema "Marea Neagra, o mare comuna, o istorie comuna, un viitor comun 16416t197q ".

Lucrarile seminarului au fost gazduite de Muzeul Marinei Ro­mâne si au debutat printr-o sesiune de comunicari în plen care au con­turat o imagine de ansamblu a importantei Marii Negre si a Du­narii pentru istoria românilor. Restul comunicarilor si dezbaterilor au fost struc­tu­rate pe trei sectiuni: Sectiunea I - "Dunarea si Marea Neagra în istoria poporului român pâna la 1918"; Sectiunea a II-a - "Dunarea si Marea Neagra în istoria contemporana a României" si Sectiunea a III-a - "Însemnatatea cooperarii regionale în arealul dunareano-pontic în conditiile extinderii robuste a Aliantei Nord-Atlantice".

Seminarul a beneficiat de participarea unor cercetatori de marca din cadrul a numeroase institutii si organizatii precum Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, Departamentul Se­curitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale, Centrul de Stu­dii Strategice de Securitate, Academia de Înalte Studii Militare, Co­mi­sia Româna de Istorie Militara, Universitatile "Ovidius" si "Andrei saguna" din Constanta, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" Bucuresti, Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" - Bucuresti, Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Militare Istorice "General Radu Rosetti" din Pitesti, Institutul Român de Istorie Recenta, Liga Navala Româna, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul Afacerilor Ex­terne, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie - Constanta si, desigur, Muzeul Marinei Române. Dezbaterile au fost întregite, în mod fericit, de participarea unor reprezentanti ai Statului Major General si Statului Major al Fortelor Navale.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a fost re­prezentat de cercetatorii Liviu Ţaranu, cu comunicarea Dunarea în relatiile româno-iugoslave la începutul anilor '60, si Florian Banu, Transportul pe Dunare în primii ani ai regimului comunist: Sovromtransport.

Lucrarile prezentate au acoperit o gama larga de probleme înce­pând de la cele mai vechi urme de vietuire umana în spatiul dintre Dunare si mare pâna la probleme de acuta actualitate si chiar cu tenta de previziune pentru viitorul imediat al bazinului Marii Negre. Dincolo de sectiunea temporala, comunicarile au abordat subiecte mergând de la aspecte culturale, trecând prin problemele economice si sfârsind cu chestiuni de strategie a integrarii României (si deci si a spatiului pontic si danubian) în lumea de mâine.Concluziile lucrarilor seminarului au fost focalizate catre subli­nierea importantei perene a Dunarii si Marii Negre pentru poporul român. Participantii au evidentiat rolul extrem de important pe care Marea Neagra poate si trebuie sa-l joace în lumea de mâine, prin transformarea sa într-o adevarata placa turnanta între Europa si Asia. Azi, mai mult decât oricând, marile spatii maritime sunt des­ti­nate sa uneasca oamenii, culturile si civilizatiile si nu sa le separe. Discutiile finale au relevat, o data în plus, modalitatea fericita în care istoria se poate constitui într-o magistra vitae fie si numai prin studierea unei probleme particulare ca aceea a Marii Negre si a Dunarii.

Seminarul, de a carui organizare ireprosabila se fac vinovati, în principal, comandor (r) cc. st. pr. Gheorghe Vartic, redactor-sef al Revistei de Istorie Militara, si locotenent-comandor drd. Marian Mosneagu, directorul Muzeului Marinei Militare, a inclus si vizitarea navei-scoala Mircea. Acest simbol al marinei românesti a ilustrat, pe viu, importanta traditiei si atasamentul de care dau dovada "oa­menii marii" fata de valorile românesti, privite ca element de iden­ti­tate în marele concert al umanitatii.

Acelasi sentiment de mândrie pentru apartenenta la un anumit spatiu de civilizatie a fost inspirat participantilor la seminar si prin vi­zi­­ta­rea salilor Muzeului Marinei Române, sali care conserva ele­men­te re­pre­zentative ale modalitatilor prin care oamenii au stiut sa-si apropie si subordoneze marea, sa o transforme într-un ajutor si un aliat.

Manifestarea s-a încheiat cu un bilant pozitiv, bilant care va fi întregit prin publicarea comunicarilor de catre Muzeul Marinei Române din Constanta. Trebuie subliniata, în încheiere, sustinerea fi­nanciara si morala acordata cu toata bunavointa de Fundatia "Hans Seidel", fara ajutorul careia organizarea seminarului ar fi fost mult îngreunata.

În consecinta, apreciem ca Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara si Muzeul Marinei Române din Constanta si-au facut din plin datoria, reusind sa organizeze o manifestare stiin­­tifica de exceptie si ne exprimam speranta ca eforturile acestor insti­tutii vor fi încununate de succes si în anii ce vor veni.

Document Info


Accesari: 2197
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )