Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Societatea politica

Stiinte politice


Societatea politica

Pe baza valorificarii contributiilor mentionate, precizam ca prin societate politica se intelege totalitatea institutiilor, organizatiilor, asociatiilor si mijloacelor de informare in masa, care, in mod organizat si programatic, se implica in problemele puterii si conducerii politice, fie facand parte din organele d 646f51g e conducere politica, fie activand pentru dobandirea puterii politice.Asadar, institutiile, organizatiile, asociatiile, mijloacele de informare cu caracter politic sunt cele care se implica in problemele puterii politice fie pentru a o exercita, fie pentru a o dobandi, daca nu o detin.

Societatea politica difera de la o formatiune sociala la alta, de la o etapa la alta, de la o tara la alta, prin consistenta ei organizatorica, autoritatea politica si caracterul sau democratic.

In societatea politica se includ: statul cu toate componentele sale (putere judecatoreasca, legislativa, executiva); partidele politice; oricare alte organizatii care se implica in problema puterii prin manifestarea unor optiuni in organizarea si conducerea societatii si printr-o activitate de dobandire a puterii politice.

Se impune precizarea ca nu oricine face politica, care isi manifesta sprijinul sau dezaprobarea fata de cei implicati in puterea politica poate fi declarat ca facand parte din societatea politica. Prin insasi asertiunea ca 'nu faci politica' se exprima, de fapt, o atitudine care inseamna, in ultima instanta, tot politica. Numai ca unii, facand politica, se implica in mod direct, programatic si organizat in problemele puterii, facand astfel, parte din societatea politica, si altii care nu se implica in problemele puterii, desi au atitudini si conceptii politice, ramanand in limitele societatii civile.

In acest context, organizatiile profesionale de tip sindical sau organizatiile de creatie, religioase, de caritate etc., au caracter apolitic atata vreme cat nu se implica in problemele puterii politice, desi pot sa faca, si chiar fac, politica, indeosebi prin reprezentarea si apararea intereselor socio-profesionale sau de alta natura, ale grupurilor pe care le reprezinta.

Tinand cont de situatia actuala, trebuie sa se inteleaga cu claritate ca organizatiile politice sunt numai acelea care, prin statut, prin program, prin activitati consfintite de o reglementare legala, se implica in problemele puterii politice, ale organizarii si conducerii societatii.

Societatea politica este formata, de regula din guvernanti sau cei care tind sa devina guvernanti si care, intr-un regim democratic, se afla in slujba intereselor cetatenilor, pe baza unui stat de drept, care slujeste societatii civile.

In cazul regimurilor dictatoriale, societatea politica este opusa intereselor societatii civile si se constituie prin nerespectarea vointei cetatenilor, servind, de regula, interesele unor grupuri restranse din cadrul societatii civile, nu ale tuturor cetatenilor si numai in masura in care se impune asigurarea unei functionalitati a angrenajului social.

Intr-un regim dictatorial, societatea politica tinde sa-si subordoneze societatea civila, pe care, in loc sa o slujeasca, o transforma intr-un instrument de aservire.

Societatea politica autentic democratica presupune, in plan istoric, asa cum aprecia politologul de origine liberala Benjamin Constant, trecerea de la puterea absoluta, care modeleaza singura societatea, la puterea politica democratica reprezentativa, care armonizeaza in mod necoercitiv actiunile si interesele uneori contradictorii ale agentilor economici, politici si sociali individuali si este controlata de societatea civila, deci trecerea de la un stat absolutist al societatii la unul 'construit' de societatea civila.


Document Info


Accesari: 1298
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )