Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Tipuri de ideologii politice

Stiinte politice


Tipuri de ideologii politice

Dupa modul cum se raporteaza si concep transformarile si schimbarile fenomenelor si proceselor social-politice ale societatii , ideologiile politice se pot clasifica in:

1)ideologii politice conservatoare

Acestea au aparut inca din antichitate 454q1614e si se regasesc in toate societatile si perioadele istorice. In societatile absolutiste din sclavagism si feudalism, ele au fost ideologiile fortelor politice aflate la putere si au urmarit cu orice chip si cu orice mijloace, apararea, conservarea, justificarea si legitimarea randuielilor sociale existente, a vechilor institutii social-politice, si a conceptiilor privind organizarea si conducerea vietii sociale. In cele mai multe cazuri pentru a se impune, a fi mai credibile si convingatoare, a domina si a elimina orice opozitie, ele si-au asociat divinitatea. Asa a fost cazul unor mari ideologii religioase ca brahmanismul, confucianismul, daoismul, budismul, islamismul sau chiar crestinismul care au fundamentat regimurile politice dintr-o serie de tari ca India, China, Japonia in perioada antica si medievala.2)ideologii politice revolutionare

Ca sisteme de gandire si actiune coerente si inchegate aceste ideologii au aparut in perioada moderna, ca "ideologii" care vizau transformarea pana la inlocuirea unor sisteme social-politice perimate cu altele noi, bazate pe alte principii si valori, chiar daca unele au fost numai niste constructii teoretice ideatice si utopice, ele au existat inca din antichitate si feudalism.

Aceste tipuri de ideologii urmaresc schimbari profunde, esentiale de natura sociala, politica si economica a societatii. Un asemenea tip de ideologie a fost liberalismul, in perioada luptei sale antifeudale si a revolutiilor burgheze de la 1848.

3)ideologii politice reformiste

Reformarea si restructurarea sistemelor social-politice, a constituit o permanenta a actiunii si luptei sociale. Ca ideologii, ele s-au cristalizat in perioada interbelica si mai ales postbelica, dar aceasta nu inseamna ca asemenea ideologii nu au fost prezente si in alte perioade istorice. Aceste ideologii isi propun transformari economice, sociale si politice, in limitele aceluiasi sistem social fara a-si propune inlocuirea, schimbarea acestuia, ci mai degraba dezvoltarea, perfectionarea si "umanizarea" sa, asigurarea echitatii si dreptatii sociale, conditii si situatii egale pentru toti membrii societatii. Cea mai relevanta din acest punct de vedere este, fara indoiala, social-democratia care cunoaste astazi o deosebita dezvoltare, raspandire si atractie social-politica.

4)ideologii politice extremiste, dictatoriale

Asemenea modalitati de gandire si actiune, de concepere a relatiilor interumane si sociale au existat dintotdeauna. Violenta, forta si teroarea sunt considerate instrumente si mijloace unice, legale de transformarea si inlocuirea sistemelor social-politice si economice. Cele mai reprezentative tipuri de asemenea ideologii au fost fascismul si comunismul, care au fundamentat respectivele regimuri politice si mai recente neofascismul, noua stanga si noua dreapta.

5)ideologiile politice elitiste

Esenta acestor ideologii o constituie organizarea si conducerea societatii de catre o elita sociala, de un grup, o clasa sau un partid, de persoane predestinate si inzestrate cu calitati deosebite, extraordinare. Primele idei elitiste au aparut la Platon si Aristotel si mai tarziu la N. Machiavelli si F. Nietzsche. Elitismul modern a avut ca fondatori pe Vilfred Pareto si Gaitano Mosca, Max Weber.

In Romania teoreticieni ai elitismului au fost C. Radulescu Motru, Eugeniu Sperantia.

In teoria si practica politica romaneasca, elitismul a imbracat forma ideologiei si miscarii legionare.

Ideologiile elitiste neaga sau subapreciaza rolul maselor in istorie, in organizarea si conducerea societatii. Prin continutul si esenta lor ele sunt ideologii nedemocratice.

6)ideologiile politice fundamentaliste

Sunt ideologii politice de esenta extremista, teroriste care isi justifica si legitimeaza actiunea si conduita social-politica pe fundamente teologice, in numele unor sisteme religioase, cum ar fi cazul islamismului si chiar crestinismului. Din pacate astazi asemenea ideologii tind sa prolifereze si chiar sa constituie fundamentul politic al unor regimuri, cum a fost cazul talibanilor din Afganistan.


Document Info


Accesari: 17464
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )