Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




UNIUNEA EUROPEANA

Stiinte politice


UNIUNEA EUROPEANA

Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperariiintre state.Uniunea Europeana are sediul la Bruxelles,Belgia.



Uniunea Europeana a fost înfintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si O# 919d36j 5;el din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967. Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania. In 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana. În 1994 Austria, Suedia si Finlanda au întrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15.

SCURT ISTORIC

La sfârsitul anilor '80, schimbarile politice a facut ca Comunitatea Europeana sa creasca cooperarea si integrarea. Odata cu prabusirea comunismului in Europa de Est, statele ex-comuniste au cerut Comunitatii Europene sprijin politic si economic. Ce a hotarat sa ajute multe din aceste tari dar sa nu le primeasca imediat ca membre. O exceptie a constituit-o Germania de Est care a fost integrata automat o data cu reunificarea Germaniei.
Datorita acestor schimbari rapide Germania de Vest si Franta au cerut o conferinta intraguvernamentala pentru a cauta o mai mare unitate. O conferinta intraguvernamentala este o întâlnire între membrii, prin care se incepe procesul schimbarii tratatelor Comunitatii Europene. O alta astfel de sedinta a avut loc in 1989 pentru a pregati un program si o structura pentru uniunea monetara, prin care membrii ar trebui sa adopte o singura moneda. Primul Ministru britanic Margaret Thatcher s-a opus acestei unitati, dar in 1990 John Major a devenit prim ministru si a adoptat o pozitie mai toleranta in legatura cu unitatea europeana. Aceste conferinte au inceput munca la o serie de intelegeri care au devenit Tratatul Uniunii Europene.
Tratatul Uniunii Europene a creat Uniunea Europeana si a avut intentia de a extinde integrarea politica, economica si sociala dintre statele membre. Dupa discutii lungi a fost acceptat de catre Consiliul European la Maastricht, Olanda, in decembrie 1991. Astfel scopul principal al Uniunii Europene va fi Uniunea Economica si Monetara (UEM). Sub UEM membrii UE trebuie sa adopte o singura moneda pâna in 1999. Tratatul Maastricht desemeana impunea niste criterii stricte pe care statele membre trebuiau sa le indeplineasca inainte de a intra in UEM. De asemenea tratatul a creat noi structuri proiectate pentru a crea politici de securitate si straine mai integrate si pentru a încuraja o cooperarea mai mare intre guverne în ceea ce priveste chestiuni judiciare si legate de politie. Statele membre au acordat organelor de guvernare ale Uniunii Europene mai multa autoritate in anumite domenii, inclusiv cele legate de mediu, sanatate, educatie si protectia consumatorului.
Noul tratat a starnit multa opoziti si îngrijorare din partea cetatenilor UE. Multi oameni erau îngrijorati din pricina UEM care ar înlocui monedele nationale cu o singura moneda europeana. Marea Britanie a refuzat sa accepte o parte din elementele tratatului si astfel ea nu va face parte din UEM si nu va participa la Capitolul Social, un articol din Tratatul Maastricht care subliniaza obiective în politica sociala si cea legata de angajati. Alegatorii danezi au refuzat ratificarea printr-un referendum, în timp ce alegatorii francezi au fost in favoarea Tratatului printr-o mica majoritate. Germania a fost o provocare deoarece functia de membru in UE încalca Constitutia. Într-o sedinta de urgenta a Consiliului European Danemarca a refuzat mai multe articole ale Tratatului. Din pricina acestor întarzieri UE n-a fost inaugurata oficial decât abia in noiembrie 1993.
Reactiile populare împotriva unor aspecte si consecinte ale Tratatului Maastricht a dus la o alta conferinta intraguvernamentala care a inceput in martie 1996. Aceasta conferinta a produs Tratatul de la Amsterdam care revizuia Tratatul Maastricht si alte documente de baza ale UE. Aceste schimbari aveau rolul de a face Uniunea Europeana mai atractiva oamenilor de rând.
Tratatul de la Amsterdam cerea membrilor sa coopereze in crearea de slujbe pe tot teritoriul Europei, protejarea mediului, imbunatatirea sanatatii publice si respectarea drepturilor consumatorilor. În plus, Tratatul oferea îndepartarea barierelor de a calatori si imigra între statele membre cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Danermarca. De asemenea Tratatul dadea posibilitatea admiterii statelor Est Europene ca membre. Tratatul a fost semnat de membrii UE la 2 octombrie 1997. Pâna in 1995 toate tarile ex-comuniste au cerut sa fie membre UE. Însa UE era îngrijorata de stabilitatea institutilor europene în aceste tari si tranzitia lor la economia de piata. Ţarile din Europa de Est aveau economiile mult mai putin dezvoltate decât cele din Europa de Vest, care fac intrarea lor în UE dificila. Extinderea ar necesita o reevaluare a programelor UE. Statele mai bogate se temeau ca vor fi nevoite sa bage mai multi bani in fondurile UE in timp ce tarile mai sarace se temeau ca partea lor din fondurile alocate de UE pentru agricultura si dezvoltare regionala ar fi puternic afectate.
În ciuda acestor griji, in 1997 UE a fost de acord ca situatia economica si politica din tari ca: Cehia, Polonia, Estonia, Ungaria si Slovenia este în asa fel încât negocierile pentru aderare pot sa înceapa iar statutul de membru sa vina dupa 2000. Celelalte tari Est Europene au fost puse pe un indefinit stand-by. Dar comertul dintre est si vest si-a dat drumul dupa 1990, tarile din vest începand sa investeasca în acestea iar UE dându-le ajutor. UE si tari individuale au format legaturi si au semnat acorduri formale pentru cooperari politice si culturale. UE a mai fost de acord in 1998 sa înceapa negocierile pentru statutul de membru cu Cipru; în acelasi timp a suspendat cererea Turciei din pricina îngrijorarilor cu privire la drepturile omului si a opozitiei Greciei.

INSTITUTIILE UE

Principale institutii ale Uniunii Europene,cunoscute ca institutii centrale si implicate in procesul de decizie,sunt reprezentate de Parlamentul European,Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana.Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Scocial,Comitetul Regiunilor.Consiliul European are un rol stimulator al discutiilor si intiativelor comunitare.Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt:Curtea Europeana de Justitie(impreuna cu Tribunalul Primei Instante),Curtea de Conturi.Nu in ultimul rand ,avem institutia financiara reprezentata de Banca Europeana de Investitii-care sprijina implemenatrea politicilor UE si Banca Central Europeana-creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare.

1.PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a fost infiintat prin Tratatul de la Roma(1957)pentru a reprezenta popoarele statelor reunite in cadrul Uniunii Europene,fiind singura institutie a carei componenta este stabilita prin alegerile libere,la nivel european si alte carei sedinte si deliberari sunt publice.Tratatele de la Maatricht si de la Amsterdam au adus schimbari majore ale rolului Parlamentului European,acesta devenind un organ cu functii politice si cu puteri legislative si bugetare.

Din punct de vedere al oraganizarii,Parlamentul European are urmatoarele structuri:

-presedinte:reprezinta Parlamentul la evenimentele cu caracter oficial si in relatiile internationale,prezideaza sesiunile plenare ale Parlamentului si sedintele interne;

-birou parlamentar:organ de reglementare responsabil cu bugetul Parlamentului,cu probleme administrative,organizatorice si de personal;

-conferinta presedintilor:organ politic al Parlamentului,responsabil cu stabilirea ordinii de zi a sedintelor plenare,fixarea calendarului activitatilor desfasurate de organismele parlamentare si stabilirea componentei comisiilor si delagatiilor parlamentare,precum si a numarul membrilor acestora;

-comitete

-secretariat

Rolul Parlamentului in cadrul UE are in vedere

-examinarea si adoptarea legislatiei comunitare,alaturi de Consiliul UE

-aprobarea bugetului UE

-exercitarea functiei de control asupra altor institutii UE

-aprobarea acordurilor internationale majore,cum ar fi acordurile privind aderarea de noi state membre si acordurile comerciale sau de asociere intre UE si alte tari.

Sediul Parlamentului European este la Strasbourg,unde se tin sedinte in fiecare luna,timp de o saptamana.Unele sedinte se tin la Bruxelles,iar Secretariatul General se afla la Luxemburg.

2.CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

Conform Tratatului UE,Consiliul Uniunii Europene reprezinta interesele statelor membre si este compus din reprezentati ai guvernelor statelor membre,avand atata putere legislativa cat si executiva.Numarul membrilor Consiliului este egal cu numarul statelor membre,fiecare avand un singur reprezentant.Consiliul este principala institutie de decizie a UE.

Din punct de vedere organizatoric,Consiliul are in componenta sa mai multe consilii specifice,grupate pe sectoare de activitate.De asemenea,Consiliul mai are si un secretariat permanent(Secretariatul General al Consiliului UE),care pregateste si asigura buna desfasurare a lucrarilor la toate nivelele.

Presedintia Consiliului este detinuta,prin rotatie,de fiecare stat membru,schimbare acesteia avand loc o data la sase luni.

Principala responsabilitate a Consiliului European este de cooperare interguvernamentala in domeniile politicii externe si de securitate comune si al justitiei si afacerilor interne.

3.COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeana reprezinta interesele UE si este organul executiv  UE.

Comisia îndeplineste trei functii de baza:
1. Dreptul de initiativa: rolul sau de initiator al politicilor comunitare este unic. În plus, Comisia functioneaza ca organ executiv al Uniunii Europene, veghind la respectarea Tratatelor. Ea reprezinta interesul comun si în mare masura, semnifica personalitatea Uniunii. Principala sa preocupare este aceea de a apara interesele cetatenilor Europei.
2. O alta functie a Comisiei este aceea de a veghea la respectarea tratatelor Uniunii Europene, astfel încât legislatia UE sa fie corect aplicata de catre Statele Membre, iar toti cetatenii si participantii la Piata Unica sa poata beneficia de conditiile unitare asigurate.
3. Cea de-a treia functie a Comisiei este aceea de organ executiv al Uniunii, avînd implementarii si coordonarii politicilor. Una dintre atributiile sale executive consta în gestionarea bugetului anual al Uniunii si a Fondurilor Structurale, al caror principal scop de a elimina decalajele economice dintre zonele mai bogate si cele mai sarace ale Uniunii.

4.CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE

Infiintata in 1952,Curtea Europeana de Justitie are rolul de a asigura unformitatea interpretarii si aplicarii dreptului comunitar si are componenta de a solutiona litigii care implica statele membre,institutii comunitare,companii sau persoane fizice din spatiul UE.

Are sediul la Luxemburg si este compusa din 25 de avocati odata cu adaugare de noi state membre.

5.COMISIA EUROPEANA DE CONTURI

Rolulu sau este de a controla aspectele financiare ala UE,mai exact legalitatea operatiunilor bugetului comunitar si corespondenta acetuia cu programul annual de gestionare a sa.Curtea desfasoara acet tip de control anual si elaboreaza un raport pe care il inainteaza Parlamentului European.

Este independenta in raport cu celelalte institutii comuntare si are deplina libertate in privinta organizarii si planificarii sale de audit si de raportare.

6.COSILIUL EUROPEAN

Consiliul European nu are ,propriu-zis,statutul de institutie a UE,insa are un rol esential in trasarea prioritatilor si definirea orientarilor politice generale ale UE.este constituit de sefii de stat sau de guvern ai statelor membre,iar lucrarile sale sunt gazduite de statul membru care detine Presedintia Consiliului Europene.

7.COMITETUL ECONOMIC SI SOCIAL

Este un organ consultativ,care reflecta implicarea societatii civile in viata politica si care reprezinta cele mai importante grupuri de interes din domeniile economic si social.

Rolul sau este:

-de a oferi consultanta Parlamentului,Consiliului si Comisiei in procesul de luare a deciziei;

-de a asigura o mai mare implicare a societatii civile in initiativa europeana si de a promova dialogul social;

-de a intari rolul organizatiilor si asociatiilor societatii civile in tarile ne-membre ale UE;

Domeniile in care este consultat Consiliul Economic si Social sunt reprezentate de:piata interna,educatie,protectia consumatorului,mediul,dezvoltare regionala si afaceri sociale,politica de ocupare a fortei de munca,sanatate publica,etc.

8.BANCA EUROPEANA DE INVESTITII

Banca Europeana de Invetitii finanteaza proiecte ce duc la realizarea obiectivelor Uniunii Europene si in toata lumea .Este un organism cu o personamitate juridica si independenta financiara si are sediul la Luxemburg.

9.BANCA CENTRAL EUROPEANA

Banca Central Europeana,cu sediul la Frankfurt,a fost infiintata in 1998 si este responsabila pentru politia monetara a UE.Principalul obiectiv este asigurarea stabilitatii preturilor,astfel incata sa se pastreze valoarea monedei unice si economia europeana europeana sa nu fie afectata de procesele inflationiste.

Obiectivele acestui sistem sunt:

-definirea si implementarea politicii monetare a zonei euro

-derularea operatiunilor externe

-pastrarea si administrarea rezervelor Statelor Membre

-promovarea unui sistem eficient de plati

SIMBOLURILE UE

De-a lungul timpului UE si-a construit propriile smboluri,care o fac recunoscuta astazi atata la nivelul Uniunii cat si in afara ei.Acestea sunt:

-ziua Europei-9 mai

-drapelul european

-imnul european

-devizia UE-unitate in diversitate

-moneda unica european euro

1.Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas catre crearea a ceea ce este astazi Uniunea Europeana.In 1985,cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat,cele zece state membre care formau la aceea data Comunitatea Europeana au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europeana.

2.Drapelul european este de culoare albastra,cu 12 state,asezate in cerc.Drapelul nu este numai simbol UE,este si simbolul unitatii europene si a identitatii sale internationale.Numarul stelelor formeaza un cerc si sunt dispuse precum oele pe cadrul unui ceas,simbolizand perfectiune.Cercul reprezinta solidaritatea si armonia.Este bine stiut ca numarul stelelor nu se va schimba,indiferent de numarul statelor membre.

3.Imnul european. "Oda Bucuriei", preludiul celei de-a patra parti a Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, a fost adoptata ca imn european de catre sefii de stat si de guvern din tarile Uniunii Europene, reuniti în cadrul Consiliului European, în iunie 1985, la Milano.

4."Unitate in diversitate"este devizia UE incepând cu 4 mai 2000.A fost mentionata oficial prima data in Tratatul privind instituirea unei Constitutii pentru Europa.

5.Moneda unica europeana. Începand cu 1 ianuarie 1999, euro a devenit moneda europeana unica.Bancnotele si monedele euro au fost distribuite începând cu 2 ianuarie 2002.

Sigla monedei euro este inspirata din litera epsilon a alfabetului grec, leagan comun al civilizatiei europene, si de prima litera a cuvântului Europa. Cele doua linii paralele simbolizeaza stabilitatea euro.

Principalele obiective UE:

- promovarea progresului economic si social (piata unica a fost instituita in 1993, iar moneda unica a fost lansata in 1999);

- sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internationala (prin ajutor umanitar pentru tarile nemembre, o politica externa si de securitate comuna, implicare in rezolvarea crizelor internationale, pozitii comune in cadrul organizatiilor internationale);

- sa instituie cetatenia europeana (care nu inlocuieste cetatenia nationala dar o completeaza, conferind un numar de drepturi civile si politice cetatenilor europeni);

- sa dezvolte o zona de libertate, securitate si justitie (legata de functionarea pietei interne si in particular de libera circulatie a persoanelor);

- sa existe si sa se consolideze in baza dreptului comunitar (corpul legislatiei adoptate de catre institutiile europene, împreuna cu tratatele fondatoare).

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

Avantajele economice si sociale ale integrarii Romaniei in structurile europene ar putea fi rezumate astfel:

-cresterea economica;

-cresterea investitiilor straine directe

-productia sporita a consumatorilor

-cresterea economiilor si invetitiilor populatiei

-micsorarea fiscalitatii prin politici de impozitare mai relaxate

-extinderea pietelor cu capital

-dezvoltarea afacerilor si a sectorului privat

-stimularea concurentei

-acces pe piata muncii din statele UE

-imbunatatirea substantial a standardului de viata a populatiei

In domeniul agriculturii,avantajele sunt mai reduse in primii ani de aderare,dar pe termen mediu si lung,integrarea agriculturii romanesti va duce la:

-cresterea productivitatii agricole,prin adoptarea acquis-ului si mai ales prin accesul la fondurile UE pentru agricultura si la tehnologie

-stimularea dezvoltarii exploatarii agricole mijlocii si mari

-imbunatatirea aceesului pe piata UE si disparitia tuturor barierelor comerciale

-incetinirea migrarii fortei de munca din agricultura sper sectorului industrial

Dezavantajele aderarii Romaniei vor fi mai mici decat cele ale ne-aderarii ,intrarea Romaniei in Uniunea Europeana aducand si pentru tara noastra mai multe benificii decat costuri.

Costurile aderarii sunt,in mare parte ,costurile schimbatoare necesare pentru a iesi din criza generata de colapsul economieie centralizate.

Costurile vor fi atat de natura financiara,cat si sociala:acestea din urma fiind cel mai greu de depasit.

Costurile aderarii care sunt atata de natura financiara cat si si sociala,sunt legate de:

-infiintarea unor institutii compatibile cu cele existente in UE

-costurile legate de invetitiile in tehnologie,pentru a avea produse de inalta calitate,la standarde ridicate si preturi rezonabile,care vor permite accesul pe piata europeana

-investitii pentru imbunatatirea calitatii mediului precum si investitiile in agricultura,caci piata agricola se va axa din ce in ce mai mult pe calitate

-din punct de vedere social,Romania va avea populatia cea mai afectata de integrare,avand nevoie de o mare flexibilitate pentru a se adapta noilor conditii de pe piata muncii.


Document Info


Accesari: 6918
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )