Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




AMPLIFICATOARE SELECTIVA

tehnica mecanica


AMPLIFICATOARE SELECTIVA

Amplificatoarele selective sunt amplificatoare de RF (circuitul RLC din colector).

Pp ca ne aflam la frecvente joase (efectul capacitiv se neglijeaza).



Factorul de calitate este o marime caracteristica circuitelor rezonant 929j92j e.Ca atare se poate defini si in acest caz un factor de calitate Q=f0/sfB (raportul intre frecventa si largimea de banda) Þ

Daca se gaseste la v mai multe ,capacitatile interne nu mai pot fi neglijate si apar :

-alinierea (acordul pe aceeasi frecventa a mai multor circuite rezonante in acelasi amplificator ) este mai dificila;

-functionarea circuitului devine instabila.

Intr-un ARF exista mai multe etaje cu circuite rezonante. Pentru a avea o mai buna selectivitate a ARF trebuie efectuata alinierea etajelor cu circuite rezonante.


Acordul circuitului din colector modfica acordul circuitului din baza pentru ca Y1+Yi,T=f(Y2), iar Y2 variaza puternic in jurul rezonantei.

Acordul circuitului din baza modifica admitanta circuitului din colector. Solutia pentru rezolvarea acestei probleme este alegerea unei polarizari si a unui TRZ care sa indeplineasca conditiile.


Notam gi,T partea reala a lui Y i,T .Deoarece gi,T nu e o conductanta reala ci efect electrionic nu e exclus ca gi <0. Daca 1/R1+gi,T=0, atunci pierderile corespunzatoare intregului circuit de intrare sunt nule si pot persista oscilatii neamortizate si in absenta generatorului de semnal. Daca gi+gi,T<0 atunci avem generare de semnal de intrare, adica autooscilatie. Aceasta duce la instabilitatea functionarii amplificatorului si trebuie evitat.

AMPLIFICATOARE OPERATIONALE (DE TENSIUNE)

Amplificatorul operational de tensiune este cel mai raspandit c.i. liniar. A fost realizat pentru realizarea analogica a unor operatii matematice ,cea cce i-a determinat si denumirea.

Un amplificator operational este prevazut cu 2 intrari si o iesire.Aplicand pe una un semnal ,cealalta fiind conectata la un potentiaal fix =>la iesire va fi un semnal. Aceasta se numeste intrare neinversoare si se noteaza cu +. Daca semnal pe cealalta borna =>la intrare un semnal.

PARAMETRI:

-tensiunea de iesire , v0 la joasa frecventa e data de relatia v0=a0Vd+a0MCViMC+Vs;

a0-amplificare diferentiala in bucla deschisa

a0MC-amplificarea de mod comun=raportul dintre DU iesire si DU intrare aplicata celor 2 intrari legata in comun in absenta unei reactii externe.

Vs-tensiunea de excitatie pe modul diferential.

ViMC- tensiunea de excitatie pe modul comun.


Domeniul tensiunilor de intrare pe mod comun e determinat de conditia de functionare in regim normal (RAN=>TB) a TRZ corespunzator primului etaj de intrare.Pentru majoritatea AO acest domeniu e in jur de V- +(3.4)V; V+ -(3.4)V. Curentul de polarizare IV=media aritmetica a valorii de curent continuu a celor doi curenti IB+ si IB- necesari a fi injectati pe cele 2 intrari pentru obtinerea unei tensiuni continue la ant AO de 0V. Valoarea tipica a curentilor de polarizare 0-100mA pentru etaje de intrare cu TB intre 1 si 10 pA in cazul utilizarii TU. In marea majoritate a aplicatiilor acest curent de calaj poate fi neglijat. Rezistentele circuitului de reactie sunt mari, ampl in bucla e mare =>neglijarea nu mai e posibila. Deriva-termica a curentului de intrare de decalaj reprezinta variatia cu temperatura a curentului de intrare de decalaj .

In cazul utilizarii AO in circuit cu RN Lens de iesire este Uisa, unde a=amplificarea in tensiune in bucla inchisa de joasa frecventa.

-utilizarea AO in cc este limitata la nivele de semnal mult mai mari decat de tensiunea de intrare de decalaj.

-in conditiile conectarii in cascada a amplificatorului, tensiunea de decalaj I etaj limiteaza valoarea castigului total.

UID=parametru foarte important in proiectare ;o serie de alte surse de eroare se exprima sub forma unor tensiuni de decalaj.



Document Info


Accesari: 2858
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )