Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Amplificator 1x100W

tehnica mecanicaComandaAmplificator 1x100W

Pret


În conditiile în care aparatura de redare a sunetului (DAT, CD, DVD, calculatoarele multimedia) a ajuns aproape de perfectiune, amplificatoarele si incintele acustice aferente ce completeaza sistemele audio de înalta fidelitate trebuie sa fie pe masura. Asta înseamna distorsiuni cât mai reduse, dinamica cât mai buna, raportul semnal/zgomot cât mai ridicat, viteza de raspuns foarte mare pentru a reduce distorsiunile de tranzitie si, nu în ultimul rând, un raport calitate/pret rezonabil.

Amplificatorul de fata îndeplineste in mare masura cerintele de mai sus, mai putin viteza de raspuns, datorita utilizarii unor finali mai ieftini, cu frecventa de taiere scazuta.

Caracteristici tehnice

  • tensiunea de alimentare: ±40Vcc
  • puterea de iesire: 100W RMS
  • impedanta de iesire optima: 4Ω
  • distorsiuni totale: <1%
  • banda de frecventa: 10Hz...70kHz
  • impedanta de intrare: cca. 30kΩ
  • câstig: 20dB
  • raport semnal/zgomot: 80dBFig. 1 - Schema electrica de principiu

Descrierea schemei electrice

Dupa cum probabil ati observat, structura acestui amplificator este aproape simetrica, cu exceptia etajului final, unde tranzistorul final PNP este simulat (T9-T11).

Etajul de intrare este format din doua amplificatoare diferentiale complementare, realizînd doua cai de semnal distincte: alternantele pozitive sunt conduse spre iesire prin T1, T5, T8, T10, iar cele negative prin T2, T6, T9, T11. Aceasta arhitectura are un avantaj major: daca dispare tensiunea de alimentare pe una din ramuri iesirea NU se dezechilibreaza (alte tipuri de amplificatoare pot distruge difuzorul de frecvente joase in cazul caderii unei tensiuni).

Reactia negativa se realizeaza prin întoarcerea unei parti din semnalul de iesire spre intrarea inversata (baza lui T3, respectiv T4). Aceasta reactie controleaza amplificarea globala (prin intermediul circuitului R21-C5) si realizeaza o usoara corectie in frecventa (R23-C6).

Stabilitatea amplificatorului este asigurata de corectia de frecventa amintita mai sus si de circuitele de corectie a fazei (filtrul Boucherot, realizat cu C9-R34 si grupul R35-L1).

Tranzistorul T7 este conectat într-o schema de superdioda cu rolul de a regla curentul de repaus a finalilor (cu ajutorul potentiometrului semireglabil SR1). T7 se poate fixa pe radiatorul finalilor, pentru a asigura compensarea termica (prin scaderea rezistentei inverse emitor-colector la cresterea temperaturii se obtine prevenirea ambalarii termice a tranzistoarelor finale).

Nota

Pentru a preveni distorsiunile datorate limitarii, am evitat includerea protectiei împotriva suprasarcinii. Înseriati cu incinta acustica o siguranta fuzibila de câtiva amperi. De asemenea, puteti sa achizitionati o "Protectie pentru incinta acustica", care protejeaza incinta acustica împotriva curentului continuu si realizeaza cuplarea cu întârziere.


Document Info


Accesari: 3777
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )