Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
CERCETĂRI PRIVIND UTILIZAREA CONCEPTULUI DE ENERGIE LA EVALUAREA TEHNOLOGIILOR DE FABRICARE A COMPONENTELOR ECHIPAMENTELOR DE PROCES sI LA DETERMINAREA INFUENŢEI TENSIUNILOR REMANENTE ASUPRA STĂRII DE TENSIUNE DIN EXPLOATARE

tehnica mecanica


GRANT TIP: A

CERCETĂRI PRIVIND UTILIZAREA CONCEPTULUI DE ENERGIE LA EVALUAREA TEHNOLOGIILOR DE FABRICARE A COMPONENTELOR ECHIPAMENTELOR DE PROCES sI LA DETERMINAREA INFUENŢEI TENSIUNILOR REMANENTE ASUPRA STĂRII DE TENSIUNE DIN EXPLOATARE

REZUMAT FINALDIRECTOR GRANT

Prof. dr. ing. Valeriu V. JINESCU
CERCETĂRI PRIVIND UTILIZAREA CONCEPTULUI DE ENERGIE LA EVALUAREA TEHNOLOGIILOR DE FABRICARE A COMPONENTELOR ECHIPAMENTELOR DE PROCES sI LA DETERMINAREA INFUENŢEI TENSIUNILOR REMANENTE ASUPRA STĂRII DE TENSIUNE DIN EXPLOATARE


proiectarea echipamentelor cu sectiuni minime de perete (consum minim de material);

alegerea procesului tehnologic care sa permita 555g615f un consum minim de energie la fabricarea unui anumit produs;

marirea randamentului fiecarui proces tehnologic în parte (micsorarea pierderilor de energie).

Introducere. Din punct de vedere economic, în prezent când energia este elementul cel mai deficitar, constructia trebuie sa se realizeze cu un consum minim de energie.

Energia consumata la realizarea unui produs finit se reflecta în tehnologicitatea constructiei respective. Obtinerea unei tehnologicitati optime implica: realizarea unei forme cât mai simple; asigurarea unei greutati minime; folosirea materialelor ieftine si usor de procurat; alegerea semifabricatelor si, deci, a procedeului tehnologic care sa conduca la un consum minim de energie.

De exemplu, pentru obtinerea unui consum minim de energie la realizarea unei piese este necesar sa se aiba în vedere interdependenta dintre: procedeul tehnologic de obtinere a semifabricatului, materialul piesei si sculei de prelucrat, conditiile de precizie a prelucrarilor si de calitate a suprafetelor piesei, masina pe care se executa prelucrarea.

Factorii principali de care depind conditiile de precizie si de calitate a suprafetelor si care influenteaza consumul de energie sunt: geometria partii active a sculei; unele caracteristici ale materialului de prelucrat si a materialului sculei; regimul de prelucrare; rigiditatea sistemului tehnologic; lichidul de racire si de ungere în cazul prelucrarilor prin aschiere, s.a.

b) Energia specifica consumata în cazul aplicarii unui tratament termic dupa sudare;

c) Alegerea rostului la sudare;

d) Efectul supraasigurarii în faza de proiectare.

C. Determinarea consumului de energie la realizarea unui produs obtinut din semifabricate diferite.

Pentru exemplificare se considera cazul realizarii unei roti de curea cu . Pentru acest reper s-au determinat pe cale teoretica consumul de energie si timpul de baza atât pe fiecare faza în parte, cât si operatie. S-a considerat realizarea aceleiasi roti de curea din cinci semifabricate si anume: SF1 -turnat, Al 99; SF2 - turnat, Fc 200; SF3 - laminat, OL 37; SF4 - forjat liber, 41 MoCr11; SF5 - constructie sudata, OL 37.

Vâlcu, Rodica, "Termodinamica chimica", Editura Tehnica, Bucuresti, 1975.

Vlase, A., s.a., "Regimuri de aschiere, adaosuri de prelucrare si norme tehnice de timp", vol. I, Editura Tehnica, Bucuresti, 1983.

Carabogdan, I.Gh., s.a., "Bilanturi energetice, Probleme si aplicatii pentru ingineri", Editura Tehnica, Bucuresti 1986.

Nanu, A., "Tehnologia materialelor", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977.

Teodorescu, P.P., Ille, V., "Teoria elasticitatii si introducere în mecanica solidelor deformabile", Editura Dacia, Cluj - Napoca, vol.I, 1976, vol. II, 1979.

Vîlcovici, V., Balan, st., Voinea, R., "Mecanica teoretica", Editura Tehnica, Bucuresti, 1963.

Voinea, R., Voiculescu, D., Ceausu, V., "Elasticitate si plasticitate", vol.I, vol.II, I.P.B., 1976.

Popescu, V.I., "Forjarea si extruziunea metalelor si aliajelor", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1976.

Picos, C., s.a., "Calculul adaosurilor de prelucrare si ale regimurilor de aschiere", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1974.

Enache, st., Prodvornic, M., Dragu, D., "Proiectarea formei pieselor în constructia de masini", Editura Tehnica, Bucuresti, 1979.


Document Info


Accesari: 4640
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )