Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
B3510-P - CODIFICATOR DE POZITIE ROTATIV

tehnica mecanica
3510P.DOC


B3510-P - CODIFICATOR DE POZITIE ROTATIV


- Manual de utilizare -

CONŢINUT1 - GENERALITĂŢI


2 - DESCRIEREA SISTEMULUI

2.1 - Discul codificator

2.2 - Codificarea absoluta

2.3 - Codificarea relativa

2.4 - Multiplicarea impulsurilor - Micropasi


3 - EXERCIŢII


4 - EXEMPLE DE REZULTATE ALE EXPERIMENTELOR


5 - ANEXA : LITERATURĂ TEHNICĂ

1 - GENERALITĂŢIModulul include un disc transparent din plastic care poate fi rotit cu māna (discul codificator sau codor).

Discul are segmente si sectoare īntunecate (opace) care īntrerup lumina catre   un set de 5 fototranzistori plasati sub el.


Semnalele de la fototranzistori sunt intrari īntr-un decodor absolut, cu un afisaj cu 7 segmente precum si īntr-un decodor relativ.   Acesta din urma este echipat cu o logica de numarare īn sus si īn jos a pasilor cu un buton de reset si cu afisaj.

Circuitul codificator relativ este echipat si cu dublor si cu un cvadruplor de pasi si cu un afisaj corespunzator (micropasi)

Figura 1 arata schita fetei frontale a modulului.

Modulul trebuie alimentat de la o sursa de tensiune stabilizata de +15V. Este recomandata folosirea sursei de tip B4191.


2 - DESCRIEREA SISTEMULUI2.1 - Discul codificator


Discul codificator consta īntr-un disc (film) din plastic transparent subāmpartit īn inele concentrice (vezi fig. 2). Fiecere inel contine informatie codificata binar sub forma unor zone īntunecate (opace)/transparente.

Un set de senzori optici (fototranzistori) localizati sub disc primesc lumina atunci cānd sunt īn dreptul unei zone transparente si prin urmare produc semnale logice care vor fi procesate si analizate īn partea electronica a modulului.


2.2 - Codificarea absoluta


Trei din cei cinci senzori optici (fig. 2) sunt identificati prin simbolurile B2, B1, B0.

Acesti trei senzori produc un asa-numit "cuvānt digital" de 3 biti (B2 este cel mai semnificativ bit).

Putem presupune ca valoarea acestui cuvānt porneste de la 000 (īn binar) si ajunge pāna la 111 (īn binar). Asadar discul poate fi considerat a fi subāmpartit īn 8 sectoare, fiecare identificat prin una din valorile posibile ale triadei B2, B1, B0.

Aceste valori sunt indicate īn fig. 2.

Aceasta este CODIFICAREA ABSOLUTĂ. Electronica asociata consta dintr-un simplu convertor (decodor) BCD la 7 segmente care comada un afisaj cu 7 segmente cu LED-uri (fig. 3).


Pentru a face lucrurile un pic mai sofisticate, modulul include un senzor optic S, a carui functie este sa furnizeze semnalul de STROBE pentru a "zavorā" informatiile citite de B2,B1, B0 īn codificatorul pe 7 segmente.

Semnalul de STROBE este destinat sa asigure o tranzitie precisa de la un sector la altul adiacent, fara a exista posibilitatea pālpāirii indicatorului (afisajului) atunci cānd discul tocmai trece prin regiunea de tranzitie a senzorilor B.


Tehnica CODIFICĂRII ABSOLUTE descrisa mai sus permite identificarea pozitiei unghiulare a discului printr-un cod de 3 biti.

Īn acest exemplu demonstrativ sunt numai trei biti si ca urmare rezolutia rezultata īn determinarea pozitiei discului este relativ slaba : 360/8=45°.

Daca ar fi fost utilizati 8 biti īn loc de 3, rezolutia ar fi devenit 360/256=1.40° .


2.3 - Codificarea relativa


Tehnica CODIFICĂRII RELATIVE foloseste unul dintre senzorii despre care am vorbit deja, B0, plus un altul notat A īn fig. 2. Acesta din urma este pozitionat īn dreptul aceluiasi inel ca B0 dar are o deplasare unghiulara de o jumatate de sector.

Daca roata (discul) codificatoare este facuta sa se invārta cu o viteza   normala, B0 si A ar trebui sa produca o succesiune de impulsuri egale dar decalate (defazate) cu 90° unul fata de celalalt (fig. 4). Din acest motiv se spune ca cei doi senzori produc IEsIRI ĪN CUADRATURĂ.


Cele doua semnale īn cuadratura sunt facute sa treaca printr-o logica combinationala simpla, producānd la iesire doua semnale numite UPCOUNT (numarare crescatoare) si DOWNCOUNT (numarare descrescatoare) (vezi fig. 5). Ambele semnale sunt īn mod normal la nivel (logic) jos. Primul (upcount) devine activ odata (un impuls (de nivel) īnalt) pentru fiecare sector rotit īn sens orar.

Celalalt (downcount) devine activ odata pentru fiecare sector rotit īn sens antiorar.


Circuitul care construieste cele doua impulsuri de la A si B0 este, īn principiu, foarte simplu si este prezentat schematic īn fig. 6.

Functionarea acestui circuit, descrisa īn cuvinte ar fi :


Fiecare front cazatator al lui B0, cu A=0 un UPCOUNT .

Fiecare front crescator   al lui B0, cu A=0 un DOWNCOUNT.2.4 - Multiplicatorul de impulsuri - Micropasi


Vezi din nou fig. 4. Fiecare ciclu al semnalului B0 poate fi considerat subīmpartit īn 4 segmente 0, 1, 2, 3.


Ne putem gāndi la un convertor care are caracteristica de intrare/iesire :B0

AIesire
Cu un astfel de dispozitiv noi putem "rupe" fiecare pas īn 4 micropasi, acest lucru marind rezolutia codificatorului relativ.


Electronica modulului include un numarator pentru micropasi si un afisaj.


3 - EXERCŢIIPentru ca modulul sa functioneze, el trebuie conectat la mufele de +15V si GND ale sursei de alimentare de tipul B4191.


Prima parte a exercitiului consta īn studierea functionarii partii electro optice, apoi poate fi studiat codificatorul absolut si cel relativ.


Retineti urmatoarele :


Pentru corecta functionare a senzorului fototranzistor, lumina trebuie sa fie uniforma si sa cada perpendicular pe suprafata placii de circuit imprimat si trebuie sa nu fie atāt de intensa īncāt sa treaca prin zonele īnnegrite ale discului.


Faceti un set de teste initiale pentru a asigura conditiile corecte de iluminare. Ca o regula generala lumina laterala īmpiedica functionarea corecta a panoului.

Īn cazuri extreme (de exemplu o fereastra apropiata care nu poate fi umbrita) solutia poate fi o bucata opaca de carton īncovoiata asa īncāt sa formeze un scut de forma unui tub īn jurul discului.


Īn timp ce fac aceste teste preliminare, elevii nu trebuie sa se simta descurajati daca conditiile corecte de iluminare nu sunt gasite din prima īncercare. Este o logica precisa īn a urmari sa le gasiti, si asta face parte din activitatea de pregatire.


Lampile fluorescente radiaza adeseori o lumina care "clipeste" (pālpāie) la frecventa retelei de curent alternativ. Acest fapt poate cauza semnale logice instabile. Folositi lampi cu incandescenta.Semnale disponibile la Punctele de Test (Test Point) ale modulului :


TP1 B2 semnalul logic de la senzorul B2.

TP2 B1 " " " " " B1.

TP3 B0 " " " " " B0.

TP4 S " " " " " S.

mufa A A semnalul logic de la senzorul A dupa formatare.

TP5 semnal (A) XOR (B0) .

TP6 semnal CLK = (UPCOUNT) sau (DOWNCOUNT).


Butonul RESET : acesta sterge numaratorul codificatorului absolut dar nu face acelasi lucru pentru numaratorul micropasilor.


4 - EXEMPLE DE REZULTATE ALE EXERCIŢIILORNu exista rezultate numerice de la experimentele prevazute īn acest modul.

Munca consta īn primul rānd īn determinarea practica a celor mai bune conditii de functionare pentru sistemul optic si apoi īn a studia si īntelege principiile procesarii semnalelor si a starilor logice generate de sistemul optic.
5 - ANEXA : LITERATURĂ TEHNICĂ
Document Info


Accesari: 2976
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )