Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


COROANA MIXTĂ TIP WEISER

tehnica mecanica


Componenta metalica se poate obtine prin:

Turnare: aliaje nobile, nenobile, titan, aliaje de titan;

Componenta fizionomica se poate obtine prin:

Indicatiile coroanei mixte tip Weiser

Din punct de vedere topografic: frontali, premolari, practic orice dinte de pe arcada, mai ales dintii maxilari.

Ca element singular , proteza unidentara, īn diferite tipuri de leziuni:

abraziune patologica, mai ales ad pallatum ;

anomalii de forma si pozitie īn anumite limite;

Ca element de agregare īn punti dentare, pe dintii stālpi vizibili spontan (uneori si pe dintii stālpi distali, īn functie de situatia clinica)

slefuirea vestibulara va fi minima, deoarece exista spatiu suficient si prin acoperire se obtine si alinierea dintelui pe arcada.

Ca alternativa la coroanele Jacket ceramice - īn ocluzii adānci acoperite(cānd nu exista spatiu suficient īntre dinte si antagonisti) sau la refacerea dintilor frontali inferiori (pragul circular contraindicat)

Ca alternativa la coroana de substitutie (se utilizeaza din ce īn ce mai rar: ablatie dificila, impune sacrificarea coroanei dentare, amprentare obligatorie cu tub de cupru)) si coroana Jacket acrilica, (care astazi se foloseste doar cu caracter provizoriu)


Pacienti tineri (sub 20 de ani), datorita volumului mare al camerei pulpare, ce impune acoperirea temporara cu coroane acrilice;

Adulti, la care depulparea implica anumite riscuri de moment sau de perspectiva pentru pacient


Avantaje. Dezavantaje


Principalul avantaj este combinarea rezistentei mecanice a coroanei de īnvelis metalica cu aspectul fizionomic al coroanelor Jacket.Dezavantajele sunt:

Necesita sacrificiu mare de tesut dur dentar, mai ales vestibular, ( ceea ce impune frecvent devitalizarea);

Deretentivizare īn sens axial(cervico-ocluzal), cu stabilirea unui ax optim de insertie al coroanei;

Unul situat gingival īn 1/3 cervicala, cāt mai paralel cu axul de insertie al coroanei

Al doilea paralel cu 2/3 incizale ale fetei vestibulare.

Reducerea dupa un singur plan paralel cu axul de insertie nu va asigura suficient spatiu pentru componenta fizionomica īn cele 2/3 incizale si va altera efectul estetic (fie va transpare metalul fie suprafata vestibulara a coroanei va fi prea bombata īn 2/3 incizale).

Reducerea dupa cel de-al doilea plan va asigura spatiu suficient, dar exista riscul deschiderii camerei pulpare si preparatia va fi prea accentuata (sacrificiu inutil de tesut dur īn 1/3 de colet, diminuarea retentiei si a rezistentei preparatiei).

Īn sens mezio-distal se respecta curbura naturala, slefuirea oprindu-se la 1mm de punctul de contact cu dintele vecin mezial si respectiv distal

Este necesara o reducere de 2mm, (1,5 pentru acrilat sau compozit pentru efect estetic optim)

Se recomanda tehnica cu santuri de ghidaj pentru orientarea adīncimii slefuirii si utilizarea unor pietre diamantate cilinro-conice cu extremitatea plata sau rotunjita.


2. Fata palatinala (linguala)

Zona dintre cingulum si colet se prepara identic cu 1/3 vestibulara corespunzatoare, dupa acelasi ax de insertie, iar zona de la cingulum la colet se prepara concav, cu o piatra roata diamantata.

Reducerea palatinala este de 0,6-0,7 mm, deoarece ea va fi acoperita doar de metal.

slefuirea palatinala se opreste la 1mm fata de punctul de contact cu dintele vecin, mezial si distal.


3. Fetele proximale

Separatia se realizeaza prin tehnica "slice cut" cu piatra diamantata flacara (efilata), prin miscari īn sens vestibulo-oral si oro-vestibular. Directia instrumentului va fi paralela cu axul de insertie al viitoarei coroanei.

Reducerea proximala urmareste obtinerea spatiului necesar pentru grosimea coroanei.


4. Marginea libera se reduce 1,5-2mm, dupa un plan īnclinat cu 45 grade fata de orizontala deshis spre oral, actionānd īn sens mezio-distal.


5. Limita cervicala a preparatiei se realizeaza sub forma unui prag circular cu urmatoarele caracteristici:

Vestibular, latimea pragului este de 0,8-1-1,5mm, rotunjit. Pragul este plasat subgingival 0,6-0,8mm. El se continua pe fetele proximale pāna la ½. . Chiar daca latimea pragului descreste spre lingual, latimea minima trebuie sa fie de 0,8, pentru a asigura suficienta grosime materialului fizionomic.

Prepararea pragului se poate face īntr-o etapa distincta sau concomitent cu reducerea fetelor axiale, cu o piatra diamantata cilindica cu extremitatea frontala rotunjita.


Pentru o mai buna stabilitate a coroanei pe preparatie se recomanda realizarea unor santuri auxiliare pe fetele proximale, de 1mm latime 0,8 adāncime paralele cu axul de insertie al coroanei. santurile verticale pornesc de la marginea libera si se termina la 1mm de prag, fiind situate la unirea 2/3 vestibulare cu 1/3 linguala a fetelor proximale. Finisarea acestor santuri se realizeaza cu instrumente de māna( toporisti, bizotatoare de prag gingival) cu care se exprima unghiurile dintre peretele pulpar si cel vestibular, respectiv oral al santurilor create.


Controlul preparatiei se realizeaza dupa metodele cunoscute de la coroana metalica turnata.


Prepararea premolarilor maxilari

urmareste aceleasi etape si tehnici, cu diferentele care apar īn pregatirea fetei ocluzale unde preparatia este identica cu cea de la coroana metalica turnata. Se recomanda plasarea santurilor suplimentare proximale īn continuarea santurilor naturale existenta īn morfologia coronara a premolarilor maxilari.

La dintii frontali maxilari cu indice mezio-distal mare si curbura longitudinala    accentuata, precum si la premolarii maxilari se recomanda extirparea pulpara pentru a putea realiza o preparatie corecta pentru coroana tip Weiser. Pentru a asigura rezistenta mecanica a bontului este necesara si armarea dintelui devitalizat.


Prepararea molarilor maxilari

prezinta urmatoarele particularitati:

Incisivi mandibulari cu grosime mezio-distala redusa;

Dinti frontali si premolari cu distructie coronara importanta.


Poate fi o alternativa mai practica pentru coroana de substitutie, atunci cānd se impune ablatia coroanei .


Caninii si premolarii mandibulari

Frecvent acesti dinti nu sunt vizibili spontan, ceea ce permite realizarea unei preparatii mai conservatoare care sa evite devitalizarea dintilor. Practic limita cervicala a preparatiei se realizeaza sub forma unui prag circular de latime constanta, 0,5mm. Pe fata vestibulara la nivelul componentei metalice se realizeaza un prag la 1,5-2mm de parodontiul marginal, prag extins īn 1/3 vestibulara a fetelor proximale. Componenta fizionomica va fi plasata pe pragul realizat īn metal. Portiunea metalica juxtagingivala nu afecteaza fizionomia, permite plasarea crosetelor de sārma ale unor proteze mobilizabile pe o suprafata rezistenta mecanic( metal nu acrilat). Īn plus acrilatul va fi la distanta de parodontiul marginal evitāndu-se astfel posibile iritatii locale.


O atentie deosebita trebuie acordata marginii libere la frontali si versantelor externe ale cuspizilor vestibulari (inclusiv caninul), zone cu solicitare functionala intensa. Ca atare, aceste zone vor fi acoperite cu metal, pentru rezistenta mecanica corespunzatoare. Īn caz contrar, mai ales la coroanele metalo-acrilice materialul fizionomic se va abraza si solicitarile ocluzale aplicate la jonctiunea dintre cele 2 materiale pot provoca deteriorarea sau pierderea componentei fizionomice.

Aplicarea izolatorului īn strat prea gros, ceea ce diminua retentia mecanica;

Adaptarea ocluzala īn lateralitate presupune de multe ori reducerea din componenta metalica la nivelul versantelor interne ale cuspizilor vestibulari maxilari sau a ambelor versante ale celor mandibulari. Astfel se reduce din grosimea metalului care devine elastic si poate determina desprinderea componentei fizionomice. De aceea este bine ca slefuirea ocluzala sa asigure o grosime suficienta pentru metal pe zonele amintite.


La coroanele mixte metalo-acrilice toate suprafetele dentare ce vin īn contact cu antagonistii atāt īn pozitii diagnostice cāt si īn miscarile excentrice ale mandibulei trebuie realizate obligatoriu din metal.

Īn ocluziile labiodonte este obligatorie protectia metalica a marginii libere a frontalilor maxilari, ceea ce reduce considerabil efectul fizionomic.Document Info


Accesari: 12819
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )