Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ECHIPAMENTE PENTRU SUDARE CU ARC ELECTRIC ACOPERIT SUB STRAT DE FLUX

tehnica mecanica


ECHIPAMENTE PENTRU SUDARE CU ARC ELECTRIC
ACOPERIT SUB STRAT DE FLUX10.1. Scopul lucrarii

Īn cadrul lucrarii de laborator, conform celor prezentate mai jos, se vor cunoaste procedeul sudarii cu arc electric sub strat de flux si echipamentele folosite.

10.2. Consideratii   teoretice

10.2.1. Principiul si avantajele procedeului

Principiul acestui procedeu consta īn arderea arcului electric sub un strat de flux pulverulent 1(fig.10.1).

Spre deosebire de sudarea manuala, unde metalul de baza 4 participa relativ putin la formarea cusaturii 5, la sudarea sub strat de flux, arcul 2 care se formeaza īntre sārma 18118f524s electrod 6 si metalul de baza, patrunde adānc īn metalul de baza topind puternic marginile acestuia. Datorita deplasarii, arcul este deviat īnapoi, topind metalul din zona 3 si īmpingāndu-l si pe acesta īnapoi. Arcul arde atāt īntr-un mediu lichid, format de fluxul topit, cāt si īntr-un mediu gazos, format din vaporii de metal si gazele ce se degaja din flux. Cea mai mare parte din coloana arcului se gaseste īn metalul de baza, pe care-l topeste intens, formāndu-se un crater adānc. Coloana arcului cāt si zona de zgura sunt izolate de fluxul topit, care se presara initial sub forma de pulbere īntr-un strat de 50 - 60 mm.


Fig.10.1 Sudarea cu arc acoperit sub strat de flux

1-fluxul pulverulent; 2- arcul electric; 3 -baia de metal lichid; 4- metalul de baza;
5- cordon de sudura; 6- electrod; 7- strat de zgura solida; 8- cavitate cu gaze.

Avantajele procedeului sunt: datorita celor aratate mai sus, solidificarea baii metalice se face mai īncet, gazele se elimina din cusatura, oxigenul, hidrogenul si azotul din aer nu patrund īn baia metalica, iar ca urmare calitatea sudurii este superioara; īn flux se pot introduce elemente de aliere, putāndu-se obtine astfel cusaturi aliate, cu proprietati ridicate; viteza de sudare mai mare si implicit productivitate marita; consumul mai mic de materiale de adaos; conditii bune de munca; nu necesita sudori cu o calificare deosebita.

Electrodul executa doua miscari principale: miscare de avans spre baie si miscarea īn lungul cusaturii.

Miscarea de avans a electrodului spre baia metalica topita se face īntotdeauna automat cu ajutorul unor mecanisme speciale, care īi asigura arcului o lungime constanta.

Īn functie de modul cum se realizeaza miscarea īn lungul cusaturii, sudarea sub strat de flux poate fi semiautomata si automata.


10.2.2. Sudura semiautomata sub strat de flux

Īn acest caz, din cele doua miscari este automatizata numai miscarea de avans a sārmei spre baia topita (fig.10.2).Fig.10.2. Instalatie de sudura semiautomata sub strat de flux

1- māner cu rezervor de flux; 2- tub flexibil; 3- mecanismul de avans a sārmei;
4- capul de sudare; 5- dulap de comanda; 6- sursa de alimentare;


Rezervorul cu māner 1, īn care se gaseste fluxul dar si capatul sārmei electrod (deci arcul electric), se misca cu māna īn lungul marginilor pregatite pentru sudura, realizānd cusatura. Pe masura consumarii sārmei, mecanismul de avans al sārmei 3, antreneaza sārma prin cablul flexibil 2. Reglarea mecanismului de avans se face prin schimbarea rotilor dintate. Problema cea mai grea care revine sudorului este sa conduca capul de sudura cu o viteza constanta. Sursa de alimentare cu energie electrica 6, poate fi un transformator sau un convertizor de sudura.

Sudarea semiautomata sub strat de flux se foloseste īn cazurile cānd sudarea automata este nerentabila: cusaturi cu forme complicate; cusaturi scurte; piese unicate; cusaturi īn locuri greu accesibile; cusaturi curbilinii; īncarcarea cu aliaje dure si pentru reparatii de piese turnate.


10.2.3. Sudarea automata sub strat de fluxĪn comparatie cu sudarea manuala cu arc, productivitatea prelucrarii creste, de 3 - 4 ori īn cazul sudarii semiautomate si de peste 10 - 15 ori īn cazul sudarii automate sub strat de flux.

Cusatura īn cazul sudurii automate, este uniforma pe toata lungimea.

Datorita avantajelor sale, sudura automata cu arc electric se aplica din ce īn ce mai mult īn sectoare importante industriale cum ar fi īn constructiile navale, īn constructia de autovehicule, de cazane, de vagoane, etc.

Īn principiu, īn cazul sudarii automate, trebuie sa se asigure avansarea uniforma a materialului de adaos spre baia metalica si avansul uniform al electrodului de-a lungul cusaturii cu mentinerea corecta a arcului de sudura. De asemenea, trebuie sa fie asigurata continuu protectia baii metalice si a cordonului de sudura īmpotriva actiunii azotului si a oxigenului din aer.

Instalatiile pentru sudarea automata cuprind urmatoarele parti principale: capul automat pentru avansul electrodului (care poate fi fuzibil din sārma de otel ce se desfasoara de pe o bobina, si nefuzibil din wolfram sau carbune cānd se desfasoara mult mai lent); mecanismul pentru deplasarea relativa īntre capul automat si piesa de sudat; sursa de curent pentru alimentarea arcului.


Fig.10.3 Sudarea automata cu arc electric

sub strat de flux

1-metalul de baza; 2-electrodul metalic (sārma); 3-strat de flux; 4-rezervor cu
flux; 5-cap de sudura; 6-crusta; 7-tub de aspiratie; 8-cusatura sudata.

Tractoarele de sudura sunt automate de sudura la care capul se fixeaza pe un carucior ce se misca de-a lungul piesei ce se sudeaza. Īn figura 10.4 se arata un tractor de sudura frecvent folosit, adaptat pentru sudarea īn capete, fara prelucrarea rosturilor: cu ajutorul mecanismului 1 pentru īnaintarea sārmei, aceasta se desfasoara de pe tamburul din caseta pentru sārma 2. Tabloul de comanda 3, serveste pentru pornirea, oprirea si mersul īnapoi al tractorului. Din rezervorul 4 se primeste fluxul. Tractorul are un singur motor electric 5 care realizeaza atāt avansul sārmei cāt si deplasarea tractorului.


Fig. 10.4. Tractor de sudura

1- mecanism pentru īnaintarea sārmei; 2- caseta pentru sārma; 3- tabloul cu butoane de comanda; 4- rezervor pentru flux; 5 - electromotor; 6 - mecanism de deplasare.


Prin aplicarea procedeului de sudare automata sub strat de flux se sudeaza cu adāncimea de patrundere de la 1 - 140 mm si cu viteze de sudare cuprinse īntre 20 si 350 m/h.

Īn cadrul lucrarii se folosesc echipamentele existente īn laborator. De asemenea, se vor utiliza pentru studiu mostre sudate īn conditii bine precizate.

10.4. Modul de lucru

Se vor identifica partile componente, se va cunoaste modul de functionare si de reglare a tractorului de sudura. Se vor realiza cusaturi cu acesta. Se va studia setul de mostre existent.

10.5. Prelucrarea si interpretarea rezultatelor. Concluzii

Se vor clasifica si schita echipamentele studiate. Se vor analiza cusaturile realizate si se vor compara cu cele obtinute prin alte procedee. Se vor trage concluzii referitoare la: calitatea sudurii (rezistenta mecanica, defectoscopie cu ultrasunete, aspect, etc.), productivitate, consum de materiale si conditii de munca.

Document Info


Accesari: 7769
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )