Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Motorul cu ardere interna in 4 timpi
MOTORUL CU ARDERE INTERNA IN 4 TIMPI


Contructie; Elemente componente:

(Figura 1)
1.galerie de admisie;

2.supapa de admisie;

3.supapa de evacuare;

4.galerie de evacuare;

5.cilindru;

6.piston;

7.biela;

8.injector;

9.manivela;

10.arbore cotit;

11.carter.

PMi = punct mort interior;

PMe = punct mort exterior.

(Fig. 1)


Principiul de functionare:

(Figura 2)

 • la pasul 1 se considera pistonul aflat in PMi (supapa de admisie este deschisa, manivela la 5 – 30°) si incepe sa se deplaseze spre PMe.
 • din mediul inconjurator intra aer aspirat de galeria de aspiratie si supapa de admisie datorita depresiunii formate in cilindru.
 • pistonul ajuns in Pme isi incepe cursa descendenta, supapa de admisie ramanand in continuare deschisa.                                                              (Fig. 2)
 • dupa ce pistonul a ajuns in Pme (30° - 50° manivela) se considera incheiat primul timp al motorului (numit admisie), moment in care supapa de admisie se inchide.


 • incepe al doilea timp al motorului (compresia), cand pistonul urca si comprima aerul din cilindru (presiune de 30 - 40 Pa si temperatura de 550° - 600°C).
 • inainte ca pistonul sa ajunga in PMi (manivela 10° - 20°) se pulverizeaza prin injectorul combustibil, care amestecat cu aerul din cilindru formeaza un amestec omogen de carburant, ce urmeaza sa se autoaprinda.
 • dupa autoaprinderea carburantului, urmeaza cel de-al treilea timp si anume autoaprinderea - arderea detenta, astfel arderea combustibilului este progresiva si mai mult lenta, acumulandu-se o mare cantitate de energie datorata gazelor rezultate in urma arderii.
 • arderea se termina cu putin timp dupa sfarsitul injectiei
 • se deschide supapa de evacuare cu putin timp inainte ca pistonul sa ajunga in PMe (manivela 40° -60°) permitand gazelor arse sa paraseasca cilindrul prin galeria de evacuare.
 • prin deschiderea supapei de evacuare se incheie timpul 3 al motorului si incepe timpul 4, reprezentand evacuarea pana la ajungerea pistonului in PMe, eliminandu-se gazele reziduale ramase in cilindru prin supapa de evacuare.
 • supapa de evacuare continua sa ramana deschisa si dupa ce pistonul a ajuns in PMi (10° - 20° manivela), si cu toate ca pistonul incepe sa coboare din intertie, gazele are continua sa paraseasca cilindrul, ciclul urmand sa se repete.Document Info


Accesari: 140
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )