Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Mecanismul international de standardizare

tehnica mecanica


5.1.1. Mecanismul international de standardizare

Definirea si introducerea sistemelor de management al calitatii în România se bazeaza pe documentul tip standard SR EN ISO 9000:2001, identic cu standardul european EN ISO 16416k1014q 9000:2000. Acesta din urma, facând parte din seria de standarde ISO 9000, descrie principiile fundamentale ale sistemelor de management al calitatii si defineste termenii asociati.Fata de documentul similar, editat anterior, cu codul SR ISO 8402:1995, noul standard defineste în plus cele opt principii de baza ale managementului calitatii. În ceea ce priveste termenii definiti, acestia sunt în majoritate noi, fiind grupati pe urmatoarele aspecte principale: calitate, management, organizatie, proces si produs, caracteristici, conformitate, documentatie, examinare, audit si asigurarea calitatii pentru procesele de masurare.

Standardele europene sunt elaborate de catre Comitetul European de Standardizare - CEN (Comité Européen de Normalisation), iar adaptarea versiunilor românesti ale unor standarde europene, ca cel mentionat mai sus, este în atributia Asociatiei de Standardizare din România - ASRO. Pe plan mondial, organismele nationale de standardizare sunt reunite într-o federatie denumita Organizatia Internationala de Standardizare - ISO (International Standardisation Organization). Activitate de elaborare a standardelor internationale se realizeaza prin intermediul Comitetelor tehnice ale ISO. Fiecare dintre organismele nationale de standardizare, reprezentând pentru ISO Comitete membre, interesat de un subiect pentru care s-a înfiintat un comitet tehnic, are dreptul sa fie reprezentat în acel comitet.

Organizatiile internationale în legatura cu ISO, fie acestea guvernamentale sau neguvernamentale, participa, de asemenea, la lucrari. Astfel, în ceea ce priveste standardizarea în domeniul electrotehnic, ISO colaboreaza cu Comisia Electrotehnica Internationala - CEI (Comité Électrotechnique Intérnational).

Proiectele de standarde internationale, adoptate de catre comitetele tehnice, sunt supuse spre aprobare organismelor (comitetelor) membre, iar în urma exprimarii favorabile a minimum 75% din voturile acestora, devin standarde ISO.
5.1.2. Familia de standarde ISO 9000

Implementarea si conducerea eficienta a sistemelor de management al calitatii, la organizatii de orice tip sau marime, au necesitat elaborarea unei familii de standarde, desemnate generic prin ISO 9000, cuprinzând urmatoarele standarde:

ISO 9000:2000, care descrie principiile fundamentale ale sistemelor de management al calitatii si defineste terminologia specifica;

ISO 9001:2000, în care se specifica cerintele pentru un sistem de management al calitatii;

ISO 9004:2000, în care se furnizeaza liniile directoare pentru atingerea eficacitatii sistemului de management al calitatii. Scopul acestui standard este îmbunatatirea performantei organizatiei si cresterea satisfactiei clientilor, precum si a altor parti interesate;

ISO 19011(2004), care furnizeaza Îndrumarile referitoare la auditarea sistemelor de management al calitatii si al mediului.

Se apreciaza faptul ca toate aceste documente formeaza un ansamblu coerent de standarde pentru sistemele de management al calitatii, care faciliteaza întelegerea mutuala în comertul national si international.


Document Info


Accesari: 1875
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )