Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Optimizarea proceselor tehnologice

tehnica mecanica
Optimizarea proceselor tehnologice


4.1.Proces tehnologic, aspectul proiectare-optimizare
Īn orice situatie reala, pentru prelucrarea unui anumit reper pot fi utilizate mai multe variante tehnologice. Chiar daca toate aceste variante ar fi valabile, numai una din acestea este optima. Se preconizeaza īn tehnologia moderna cautarea pe baza stiintifica a solutiei sau solutiilor c 737o1424h are duc la desemnarea variatiei optime.[34]

Orice tendinta de optimizare trebuie sa plece de la anumite cerinte numite īn cazul de fata criterii. Acestea pot fi de natura diferita, īn functie de specificul procesului de fabricatie. Astfel de criterii ca: precizia dimensionala si calitativa, costul de prelucrare, productivitatea, recuperarea investitiilor s.a. sunt cele mai des īntālnite.

Fig. 4.1.

Pentru optimizare reala a proceselor tehnologice trebuie sa porneasca de la elaborarea pe baze stiintifice a unui sistem de proiectare -optimizare, care pornind de la informatiile de intrare (cunoscute), trecānd prin stabilirea succesiunii operatiilor si fazelor si a regimurilor de aschiere, dau marimi prelucrate (noi) care constituie informatiile necesare documentatiei tehnologice.

Un asemenea sistem de proiectare-optimizare este dat īn schema din fig. 4.1.

Una din caile prin care se poate asigura optimizarea proceselor tehnologice este tipizarea acestora.4.2.Tipizarea proceselor tehnologice


Prin tipizarea proceselor tehnologice trebuie īnteles generalizarea unor solutii tehnologice la cāt mai multe piese, putānd efectua la nivel intern (de īntreprindere, centrala, ramura etc.) o normalizare a tehnologiilor.

Tipizarea presupune:

gruparea pieselor pe familii de piese

proiectarea piesei reprezentative a familiei, numita piesa complexa. Piesa complexa poate fi o piesa reala sau fictiva.

proiectarea unui proces tehnologic-tip, optim pentru piesa complexa

procesul tehnologic optim pentru fiecare piesa reala din familie se poate deduce usor din procesul tehnologic tip al piesei complexe.

este necesara utilizarea unui anumit sistem de codificare (cum ar fi de exemplu cotarea literara a pieselor din familie).

Īn concluzie, tipizarea proceselor tehnologice, cere un proces tehnologic unic pentru piese asemanatoare.

Avantajele proceselor tehnologice tip s-au dovedit a fi:

proiectare rapida, usoara si eficienta

se scurteaza mult timpii de proiectare a tehnologiilor si S.D.V.-urilor

executia S.D.V.-urilor este optimizata astfel prin cāstigul de experienta obtinut anterior.4.2.1.Tehnologia de grup

Este una din cele mai eficiente metode de tipizare a tehnologiilor, verificate īn practica. De data aceasta īnsa, principiile tipizarii sunt aplicate īn cadrul productiilor de serie mica, ducānd la o considerabila crestere a productivitatii si a costului prelucrarii. Īntr-un fel se poate afirma ca astfel se īmprumuta productiilor de serie mica avantajele fabricatiei organizate conform productiilor de serie mare si masa.

Tehnologia de grup urmareste urmatoarele:

reducerea necesarului de variante tehnologice existente;

folosirea avantajelor proceselor tehnologice din productia de serie mare si masa, prin utilizarea unor echipamente tehnologice de mare productivitate.

Tehnologia de grup permite marirea loturilor de fabricatie, precum si lucrul īn flux. Trebuiesc realizate urmatoarele etape:

clasificarea pieselor pe grupe si tipuri (pornind de la clase si subclase);

proiectarea si realizarea dispozitivelor de grup si schema lor de reglare a sculelor;

modernizarea echipamentelor existente sau proiectarea si realizarea masinilor unelte speciale, īn vederea cresterii productivitatii;

Fig. 4.2.


normalizarea semifabricatelor.

Īn fig. 4.2. se arata o grupa de piese, iar fig. 4.3. contine un grup de piese cu piesa conventionala (complexa).

Exista diverse sisteme de clasificare a pieselor, dintre care amintim cele mai semnificative: OPTIZ (Germania), VPTIT, LITMO, PTNII (Rusia), BRISH-COMBINSKI (Anglia), ZAFO-ZAOME (Franta) si UHBv (Romānia). Toate au la baza o clasificare pe baza de coduri.

Īntregului sistem de tipizare a proceselor tehnologice, inclusiv tehnologiei de grup trebuie acordata o mare importanta. Motivul principal este acela ca īn conditiile actuale, chiar si īn tarile puternic industrializate, productiile de serie mare si masa nu sunt predominante. (De exemplu īn S.U.A., productia de serie mica are o pondere de cca. 75% - īn industria constructiilor de masini - ceea ce permite schimbarea cu rapiditate a produsului fabricat).

Fig. 4.3.

loading...
Document Info


Accesari: 5958
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )