Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PRELEVAREA PROBELOR DE APA

tehnica mecanica
Prelevarea probelor de apa


Alegerea metodei de prelevare depinde de:
scopul probarii, gradul de detaliu;

caracteristicile bazinului acvifer;

tipurile de poluanti investigati si comportamentul lor în ape;

tipul analizei care urmeaza a fi efectuata;

  • echipamentul aflat în dotare.

Mod de recoltare a probelor de apa


1. Materiale necesare: autoclava, etuva, f 18118m121s lacoane de sticla cu dop slefuit, de 250, 500, 1000 cm3, sterilizate.


Observatii: sterilizarea flacoanelor se realizeaza dupa ce au fost spalate, limpezite si uscate. Partea superioara a flaconului, închisa cu dop de sticla, se înfasoara cu hârtie, care se leaga cu sfoara de gâtul flaconului, dupa ce între dop si gâtul flaconului se interpune o fâsie îngusta de hârtie sau sfoara. Sterilizarea se face în etuva la caldura uscata, la 150șC timp de o ora sau în autoclava la 1 atm si 121șC, timp de 20 min.


2. În cazul recoltarii apei din bazine, rezervoare si fântâni, flaconul de sticla pregatit ca mai sus este montat într-un support metallic care-I confera o anumita greutate. Flaconul astfel montat se sterilizeaza împachetat în hârtie.

Alte materiale: galeata de 10 dm3, pernite de tifon sterile cu latimea de 1m, împaturat ca un patrat cu latura de 20 cm si cusut pe 3 din cele 4 margini permitând introducerea sitei ca support în buzunar; pipette de 10 cm3 sterile, pâlnii metalice sterile, pungi de plastic sterile, tiosulfat de sodium, solutie 0.5% (specifice recoltarii probelor bacteriologice).


Recoltarea din instalatii centrale (rezervor si retea de distributie)


Din apele de suprafata sau de profunzime tratate sau dezinfectate, probele se recolteaza de la robinetele montate în punctele reprezentative fiecarei trepte de tratare.

Pentru recoltare, inclusiv a probelor din reteaua de distributie, se deschide robinetul si se lasa sa curga apa 5-10 minute. Se închide robinetul si se flambeaza. Se deschide din nou robinetul si se regleaza debitul apei în asa fel încât sa se formeze o coloana de apa de maxim 1 cm diametru. Se scoate dopul flaconului împreuna cu capacul de hârtie. Flaconul tinut cu mâna de partea lui inferioara, se aseaza vertical sub coloana de apa si se umple pâna la aproximativ 2 cm sub dop. Se astupa cu dopul, se pune capacul de hârtie, care se leaga din nou cu sfoara, apoi se noteaza. Când nu exista posibilitatea recoltarii de la robinet, flaconul sterilizat, împreuna cu suportul metalic, se scoate din hârtie, apoi se scoate dopul împreuna cu capacul de hârtie si tinut de sfoara legat de capacul metalic, se introduce în bazin sau rezervor, se umple pâna la 2 cm sub dop, se astupa cu dopul, se acopera cu capacul de hârtie, apoi se noteaza.Recoltarea din surse locale (fântani, izvoare)


Din apa de fântâna sau izvor, probele se recolteaza direct cu flaconul sau prin turnare în flacon din galeata fântânii sau izvorului.

Nivelul apei din flacon trebuie sa fie pâna la circa 2 cm sub dop, se astupa cu dopul, se acopera cu capacul de hârtie, apoi se noteaza.


Observatie - în cazul în care apa de analizat este clorata, înainte de sterilizarea flaconului pentru recoltarea probei, se introduce în flacon 1 cm3 de solutie de 0.5% de tiosulfat de sodium pentru 100 cm3 de apa ce urmeaza sa fie recoltata.

Atunci când se recolteaza volume mari de apa, ca în cazul decelarii bacteriilor patogene , sau enterovirusurilor, se utilizeaza o galeata de 10 dm3.

Se fixeaza pâlnia metalica pe un trepied si se aseaza pernita de tifon pe sita suport. Se filtreaza 100 dm3 de apa (10 galeti). Dupa filtrare se scoate sita suport din pernita de tifon, se introduce pernita de tifon într-o punga de plastic, care se leaga cu sfoara si pe cartonasul legat de sfoara, se noteaza datele necesare pentru identificarea probei.


Notarea probelor


Flacoanele si pungile de plastic cu probele trebuie sa fie prevazute cu etichete pe care se înscriu:


Echipamente de prelevare a probelor


 

 

 


Document Info


Accesari: 11144
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )