Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PREVENIREA INCENDIILOR LA DEPOZITE sI MAGAZINE COMERCIALE

tehnica mecanica
PREVENIREA INCENDIILOR LA DEPOZITE     sI MAGAZINE COMERCIALEProbleme de tratat:
Nota introductiva

Caracteristici constructive si functionale

Stari de pericole si cauze de incendiu

Exemple de incendii

Masuri de prevenire a incendiilor


Bibliografie:

"Normativ de siguranta la foc a constructiilor" P-118-99,

"Prevenirea incendiilor īn cladiri cu aglomerari de persoane"; P. Balulescu, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1988, p.180÷205.

"Prevenirea incendiilor", P.Balulescu, V. Macris, Ed. Tehnica, 1979, p. 314÷320.

4. "Buletinul pompierilor",Nr. 2-3/1977,p.08-37.


Nota introductiva

Problemele prevenirii si stingerii incendiilor īn localuri comerciale, nu sunt noi - schimbul de marfuri, vānzarea diferitelor produse fiind ocupatii cunoscute din cele mai vechi faze de dezvoltare ale comunitatii umane.

Aceste probleme au capatat īnsa alte valente īn timpurile noastre, odata cu cresterea si concentrarea spatiilor comerciale īn constructii de mari dimensiuni, cu aparitia marilor magazine universale, a supermagazinelor - si īn ultima vreme - a centrelor comerciale complexe.

Avānd īn vedere valoarea ridicata a marfurilor care se afla īn magazine, starile de pericol de incendiu pe care le prezinta diversitatea bunurilor comercializate, precum si faptul ca desi s-au luat masuri preventive , īn aceste unitati s-au produs incendii cu pagube īnsemnate, specialistii au actionat īn vederea perfectionarii continue a activitatii de prevenire si stingere a incendiilor din aceste unitati, pentru sporirea conditiilor de securitate, atāt la elaborarea documentatiilor tehnice ale noilor investitii, cāt si pe timpul exploatarii localurilor comerciale existente.


Caracteristici constructive-functionalitati

Magazinele comerciale cu marfuri se īncadreaza la cladiri cu sali aglomerate - tip S.1. si pot fi asimilate la S.2., daca marfurile sunt incombustibile, atunci cānd potrivit principiilor normative, īn acestea se pot īntruni simultan peste 200 de persoane si suprafata ce revine fiecaruia nu depaseste 4 m2.

Unitatile comerciale pot functiona īn cladiri independente sau īn cadrul unor cladiri care au si alte functionalitati. De regula, magazinele din mediul urban sunt incluse īn cladirle de locuit din zonele centrale ale cvartatelor de locuinte, pentru asigurarea unei deserviri mai bune a populatiei. Ele pot functiona la parterul cladirilor sau pe mai multe niveluri ale acestora.

Īn raport cu categoria marfurilor, magazinele pot fi magazine cu diferite profiluri, ea se include la categoria de SUPERMAGAZIN si este caracterizata printr-o activitate mai complexa si o fluctuatie mare de cumparaturi.

Īn compunerea unei mari unitati comerciale sunt cuprinse mai multe sectoare de activitate:

spatii destinate vānzarii de marfuri si pentru circulatia cumparatorilor;

spatii pentru receptia si de verificarea marfurilor;

depozite de māna si de raion;

depozite de baza;

īncaperi pentru retusuri sau depanari aparate electrice;

servicii tehnico-administrative;

serviciul de transporturi;

spatii destinate alimentatiei publice (baruri, chioscuri, restaurante, bufete, etc.).

Incendiile produse la aceste categorii de unitati si urmarile pe care acestea le-au avut asupra oamenilor si a bunurilor materiale (īn special la marile magazine cu aglomerari de persoane) au creat necesitatea tratarii lor ca obiective care prezinta un pericol deosebit si abordarea cu maxima exigenta a protectiei īmpotriva incendiilor).


Starile de pericol si cauze de incendiu

Starile de pericolul de incendiu sunt determinate de o serie de factori care depind de caracteristicile constructive si functionale ale unitatilor comerciale.Prezenta unor cantitati īnsemnate si variate de marfuri combustibile, din care unele cu valori ridicate, creeaza o stare de pericol de incendiu si uneori chiar explozie.

Starea de pericol de incendiu creste considerabil īn conditiile functionarii unor unitati comerciale, cu preponderenta a celor din mediul rural, īn locuinte particulare si īn alte constructii vechi, care nu au asigurate conditiile necesare prevazute de normativele īn vigoare privind protectia īmpotriva incendiilor.

Spatiile reduse de depozitare aferente magazinelor, precum si neasigurarea ritmicitatii īn aprovizionare cu marfuri si īn ridicarea amabalajelor au determinat stocarea lor sub soproane ori copertine din materiale nerezistente la foc care pot fi incendiate din exterior.

Īn unitatile comericale si īn special īn marile magazine sunt fluctuatii si aglomerari mari de persoane care īn parte nu sunt familiarizate cu structura si conditiile de evacuare din cladire, putānd intra īn panica si produce busculade īn eventualitatea unor incendii.

Lipsa conditiilor de supraveghere a spatiilor cu starile de pericol de incendiu pe perioadele cānd unitatile nu functioneaza determina observarea cu īntārziere a acestora, ceea ce mareste efectele negative si īngreuneaza actiunea de interventie.

Un pericol deosebit īl prezinta executarea lucrarilor de īntretinere si reparatii cu foc deschis, īn special pe timpul functionarii magazinului, fara sa se asigure īn totalitate masurile necesare de prevenire si stingere a incendiilor ce se impun īn asemenea situatii.


Cauzele specifice de incendiu

Din studiul statisticii incendiilor executat de I.G.S.U pe o perioada de 5 ani, rezulta ca cele mai frecvente cauze de incendiu sunt determinate de :

scānteile si arcele electrice de la instalatii electrice improvizate si care prezinta defectiuni, sau exploatate necorepunzator (26%);

aparatele electrice sub tensiune nesupravegheate, sau uitate īn priza īn camerele de depanari si īncercari, depozite si magazii de marfuri, spatii de vānzare si alte locuri cu pericol de incendiu (14%);

resturi de tigari aprinse si chibrituri aruncate la īntāmplre din neglijenta fumatorilor (14%);

focul deschis sub orice forma, si executarea lucrarilor de sudura īn locuri cu stare de pericol de incendiu, fara respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor (10%);

cosurile de fum necuratate sau cu defectiuni (7%);

jocul copiilor cu focul īn spatii aidacente magazinelor (4%);

sistemele de īncalzire improvizate si neautorizate (resouri, radiatoare, godine, etc.) sau nesupravegheate (3%).

Alte cauze sunt determinate de: autoaprinderea depunerilor de grasimi pe hotele instalatiilor de preparare a māncarurilor calde ale unitatilor de alimentatie publica sau a unor marfuri combustibile amplasate īn apropierea surselor de caldura; descarcarile electrice atmosferice; actiunile premeditate pentru acoperirea unor fraude īn gestiune si altele.

Aprofundānd analiza īmprejurarilor īn care au izbucnit incendiile, se desprinde faptul ca 80% din acestea se datoresc neglijentei sau nerespectarii normelor de prevenire a incendiilor. Peste 65% din incendii au izbucnit dupa īncheierea programului de lucru, ele producānd de regula pagube mari datorita observarii si anuntarii cu īntārziere si neasigurarii primei interventii prompte si eficiente pentru stingerea incendiilor si evacuarea marfurilor.


Exemple de incendii

Urmarile deosebit de grave pe care le pot avea uneori asemenea incendii, pot fi reliefate prin exemplele redate mai jos:

Supermagazinul din Bruxelles - incendiat īn 1964, a produs peste 320 de victime, īn cea mai mare parte datorita panicii si busculadelor. Cauza probabila a fost un scurtcircuit al instalatiilor electrice de la subsol. Fumul dens s-a propagat cu rapiditate pe verticala, reducānd vizibilitatea si īngreunīnd posibilitatile de evacuare. Incendiul a distrus complet cladirea, propagāndu-se la imobilele de locuit vecine care au fost de asemenea afectate.

Incendiul de la supermagazinul GERN-GROSS Viena din 1980, cauzat de lucrarile de sudura a distrus o mare parte din marfuri si a afectat cladirea respectiva. A fost observat cu īntārziere, dupa terminarea programului, acesta manifestāndu-se ascuns īn faza incipienta.

Incendiul din 1980 la magazinul Victoria - Bucuresti, s-a produs tot ca urmare a efectuarii unor lucrari de sudura pe timpul functionarii unitatii. Majoritatea cumparatorilor intrati īn panica s-au refugiat la nivelurile superioare, o parte din acestia, īncercānd sa se arunce pe ferestre pentru a se salva. Īn prima faza nu s-a putut actiona cu mijloacele initiale, stingatoarele fiind retrase īn ziua respectiva de pe locurile de munca, pentru a putea fi reīncarcate.

Incendiul de la magazinul VULTURUL DE MARE - Bucuresti, 1987, s-a datorat unor defectiuni a instalatiei electrice, a distrus majoritatea marfurilor din depozitul de baza cu īncaltaminte, al unitatii. Cercetarile au confirmat ipoteza folosirii la un tablou electric a sigurantelor supradimensionate.


Masuri de prevenire a incendiilor

Protectia constructiilor comerciale contra incendiilor trebuie analizata sub doua aspecte principale, urmarindu-se:

salavarea vietii oamenilor - stiind ca magazinele, de orice fel sunt constructii destinate sa primeasca un public numeros, este necesar sa se īnlature starile de pericol de incendiu pe care un eventual incendiu (declansat īn orele de functionare) īl reprezinta pentru viata oamenilor, tinānd seama si de comprtarea acestora, īn caz de pericol;reducerea pierderilor materiale - orice magazin fiind un depozit de marfuri, trebuie analizate masurile care sa evite distrugerea acestora sub efectul temperaturilor degajate de incendiu, a fumului si gazelor de combustie (īn sepcial al gazelor corosive degajate de unele mase plastice) sau al substantelor de stingere utilizate pe timpul interventiei.

Īn acest scop, este necesar sa se asigure, atāt la proiectarea, cāt si pe timpul exploatarii acestor unitati, stabilirea si aplicarea unor masuri de protectie specifice din care mai importante pot fi considerate cele mentionate īn continuare.

Depozitele de marfuri aferente unitatilor comerciale trebuie sa respecte prevederile specifice de proiectare si executie ale actelor normative īn vigoare.

Peretii si planseele de separare īntre depozitele de nivel si spatiile de desfacere, vor fi incombustibile cu LRF minim 1 h, iar usile 45 minute, cu exceptia depozitelor de māna ale raioanelor (maxim 20% din marfurile raionului) care pot fi separate prin mobilier.

Pentru marile magazine care se īncadreaza la sali aglomerate, se vor respecta si prevederile specifice acestor categorii de cladiri.

Nu se admite functionarea īn incinta acestor unitati a bufetelor si chioscurilor de alimentatie publica cu bauturi alcoolice sau care necesita utilizarea unor sisteme de īncalzire pentru prepararea alimentelor si executarea unor lucrari cu foc deschis fara permis ori pe timpul functionarii magazinului.

Raioanele de copii sau cu marfuri mai vulnerabile la foc, se amenejeaza, de regula, īn spatii usor evacuabile (subsol, parter, etaj I).

La amenajarea vitrinelor iluminate se va evita folosirea exponatelor din materiale usor inflamabile, iar cānd se utilizeaza, se vor lua masuri de prevenirea incendiilor datorita instalatiilor electrice aferente.

Instalatiile electrice si utilajele se verifica periodic pe baza unor grafice, īnlaturāndu-se operativ deficientele constatate.

Īn incinta magazinelor, īncarcarea agregatelor frigorifice cu agenti de racire se va executa numai īn afara orelor de deservire, dupa ce īn prealabil s-a efectuat aerisirea īncaperii si s-au īnlaturat sursele de foc.

La golurile scarilor rulante si alte goluri ce fac comunicarea īntre paliere, se prevad sisteme de limitare a propagarii pe verticala a fumului si gazelor fierbinti rezultate de la incendii.

Ambalajele si deseurile provenite din despachetarea marfurilor, precum si ambalajele cu care se transporta marfurile īn magazii, se restituie imediat sau se evacueaza īn locuri special amenajate. Crematoriile utilizate pentru distrugerea prin ardere a acestor deseuri, se amplaseaza īn afara locurilor cu stari de pericol de incendiu, iar cosurile de evacuare a fumului se prevad cu site parascāntei.

Articolele care prezinta stari de pericol deosebit de incendiu sau de explozie, vor fi expuse īn magazine numai īn cantitati mici, strict necesare restul pastrāndu-se īn depozite cu respectarea normelor specifice de protectie īmpotriva incendiilor.

Īn spatiile destinate cumparatorilor se interzice cu strictete utilizarea benzinei, neofalinei si a masinilor de calcat, pentru curatitul si calcatul confectiilor. Asemenea opeartiuni, precum si alte lucrari de retusare sau pentru remedierea unor defectiuni la aparatele electrice de uz casnic se executa īn īncaperi separate, special amenajate.

La unitatile de alimentatie publica, cosurile de evacuare a fumului se curata de 2 ori pe an, iar hotele utilajelor de la bucatarii annual. Manganul pentru gratare se depoziteaza īn īncaperi separate, astfel īncāt sa se evite autoaprinderea acestuia.

Īnainte si dupa terminarea programului de lucru utilajele electrice se scot din functiune si se verifica toate īncaperile pentru depistarea si īnlaturarea eventualelor surse de incendiu.

Personalul de deservire se instruieste saptamānal pentru cunoasterea si respectarea normelor de prevenire si stingere si pentru interventia la incendii.

La toate nivelurile unde au acces cumparatorii se afiseaza palnuri de evacuare, īn caz de incendiu, pe baza carora lunar se executa exercitii de aplicare cu personalul magazinului.

Pentru alarmare īn caz de incendiu, la marile magazine si complexe comerciale se asigura sisteme discrete de anuntare a personalului de pe locurile de munca si īn vederea mobilizarii acestora la interventii, precum si sisteme eficiente de avertizare a cumparatorilor pentru prevenirea panicii si dirijarea evacuarii.

O atentie deosebita trebuie acordata organizarii observarii, descoperirii la timp si anuntarii incendiilor, īn care scop, marile magazine ce contin cantitati īnsemnate de materiale combustibile, se doteaza cu instalatii speciale de semnalizare si stingere a incendiilor, care sa fie mentinute permanent īn stare de functionare.

La aceste categorii de obiective se impune executarea de controale ritmice de fond si de calitate superioara, cāt si operative īn preajma zilelor festive si a situatiilor speciale, pe timpul organizarii de expozitii cu vānzare, a schimbului de activitati cu magazine similare, din strainatate, a schimbului de marfuri īntre magazine, precum si īn alte situatii similare.


Īn concluzie, avānd īn vedere valorile deosebit de mari si vulnerabilitatea la incendiu a diversitatii si varietatii marfurilor existente īn marile magazine, este necesar ca acestea sa stea permanent īn atentia pompierilor , luāndu-se cele mai eficiente masuri de protectie īmpotriva incendiilor pe baza studierii si cunoasterii la perfectie a situatiei operative din unitatile respective, īn care scop, ele vor fi, de regula, repartizate pentru īndrumarea si controlul tehnic de specialitate comenzilor de unitati sau unor cadre temeinic pregatite, care dovedesc exigenta si fermitate īn īntreaga lor activitate.
Document Info


Accesari: 5827
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )