Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PREVENIREA INCENDIILOR LA DEPOZITE sI MAGAZINE COMERCIALE

tehnica mecanica


PREVENIREA INCENDIILOR LA DEPOZITE     sI MAGAZINE COMERCIALEProbleme de tratat:Nota introductiva

Caracteristici constructive si functionale

Stari de pericole si cauze de incendiu

Exemple de incendii

Masuri de prevenire a incendiilor


Bibliografie:

"Normativ de siguranta la foc a constructiilor" P-118-99,

"Prevenirea incendiilor în cladiri cu aglomerari de persoane"; P. Balulescu, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1988, p.180÷205.

"Prevenirea incendiilor", P.Balulescu, V. Macris, Ed. Tehnica, 1979, p. 314÷320.

4. "Buletinul pompierilor",Nr. 2-3/1977,p.08-37.


Nota introductiva

Problemele prevenirii si stingerii incendiilor în localuri comerciale, nu sunt noi - schimbul de marfuri, vânzarea diferitelor produse fiind ocupatii cunoscute din cele mai vechi faze de dezvoltare ale comunitatii umane.

Aceste probleme au capatat însa alte valente în timpurile noastre, odata cu cresterea si concentrarea spatiilor comerciale în constructii de mari dimensiuni, cu aparitia marilor magazine universale, a supermagazinelor - si în ultima vreme - a centrelor comerciale complexe.

Având în vedere valoarea ridicata a marfurilor care se afla în magazine, starile de pericol de incendiu pe care le prezinta diversitatea bunurilor comercializate, precum si faptul ca desi s-au luat masuri preventive , în aceste unitati s-au produs incendii cu pagube însemnate, specialistii au actionat în vederea perfectionarii continue a activitatii de prevenire si stingere a incendiilor din aceste unitati, pentru sporirea conditiilor de securitate, atât la elaborarea documentatiilor tehnice ale noilor investitii, cât si pe timpul exploatarii localurilor comerciale existente.


Caracteristici constructive-functionalitati

Magazinele comerciale cu marfuri se încadreaza la cladiri cu sali aglomerate - tip S.1. si pot fi asimilate la S.2., daca marfurile sunt incombustibile, atunci când potrivit principiilor normative, în acestea se pot întruni simultan peste 200 de persoane si suprafata ce revine fiecaruia nu depaseste 4 m2.

Unitatile comerciale pot functiona în cladiri independente sau în cadrul unor cladiri care au si alte functionalitati. De regula, magazinele din mediul urban sunt incluse în cladirle de locuit din zonele centrale ale cvartatelor de locuinte, pentru asigurarea unei deserviri mai bune a populatiei. Ele pot functiona la parterul cladirilor sau pe mai multe niveluri ale acestora.

În raport cu categoria marfurilor, magazinele pot fi magazine cu diferite profiluri, ea se include la categoria de SUPERMAGAZIN si este caracterizata printr-o activitate mai complexa si o fluctuatie mare de cumparaturi.

În compunerea unei mari unitati comerciale sunt cuprinse mai multe sectoare de activitate:

spatii destinate vânzarii de marfuri si pentru circulatia cumparatorilor;

spatii pentru receptia si de verificarea marfurilor;

depozite de mâna si de raion;

depozite de baza;

încaperi pentru retusuri sau depanari aparate electrice;

servicii tehnico-administrative;

serviciul de transporturi;

spatii destinate alimentatiei publice (baruri, chioscuri, restaurante, bufete, etc.).

Incendiile produse la aceste categorii de unitati si urmarile pe care acestea le-au avut asupra oamenilor si a bunurilor materiale (în special la marile magazine cu aglomerari de persoane) au creat necesitatea tratarii lor ca obiective care prezinta un pericol deosebit si abordarea cu maxima exigenta a protectiei împotriva incendiilor).


Starile de pericol si cauze de incendiu

Starile de pericolul de incendiu sunt determinate de o serie de factori care depind de caracteristicile constructive si functionale ale unitatilor comerciale.

Prezenta unor cantitati însemnate si variate de marfuri combustibile, din care unele cu valori ridicate, creeaza o stare de pericol de incendiu si uneori chiar explozie.

Starea de pericol de incendiu creste considerabil în conditiile functionarii unor unitati comerciale, cu preponderenta a celor din mediul rural, în locuinte particulare si în alte constructii vechi, care nu au asigurate conditiile necesare prevazute de normativele în vigoare privind protectia împotriva incendiilor.

Spatiile reduse de depozitare aferente magazinelor, precum si neasigurarea ritmicitatii în aprovizionare cu marfuri si în ridicarea amabalajelor au determinat stocarea lor sub soproane ori copertine din materiale nerezistente la foc care pot fi incendiate din exterior.

În unitatile comericale si în special în marile magazine sunt fluctuatii si aglomerari mari de persoane care în parte nu sunt familiarizate cu structura si conditiile de evacuare din cladire, putând intra în panica si produce busculade în eventualitatea unor incendii.

Lipsa conditiilor de supraveghere a spatiilor cu starile de pericol de incendiu pe perioadele când unitatile nu functioneaza determina observarea cu întârziere a acestora, ceea ce mareste efectele negative si îngreuneaza actiunea de interventie.

Un pericol deosebit îl prezinta executarea lucrarilor de întretinere si reparatii cu foc deschis, în special pe timpul functionarii magazinului, fara sa se asigure în totalitate masurile necesare de prevenire si stingere a incendiilor ce se impun în asemenea situatii.


Cauzele specifice de incendiu

Din studiul statisticii incendiilor executat de I.G.S.U pe o perioada de 5 ani, rezulta ca cele mai frecvente cauze de incendiu sunt determinate de :

scânteile si arcele electrice de la instalatii electrice improvizate si care prezinta defectiuni, sau exploatate necorepunzator (26%);

aparatele electrice sub tensiune nesupravegheate, sau uitate în priza în camerele de depanari si încercari, depozite si magazii de marfuri, spatii de vânzare si alte locuri cu pericol de incendiu (14%);

resturi de tigari aprinse si chibrituri aruncate la întâmplre din neglijenta fumatorilor (14%);

focul deschis sub orice forma, si executarea lucrarilor de sudura în locuri cu stare de pericol de incendiu, fara respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor (10%);

cosurile de fum necuratate sau cu defectiuni (7%);

jocul copiilor cu focul în spatii aidacente magazinelor (4%);

sistemele de încalzire improvizate si neautorizate (resouri, radiatoare, godine, etc.) sau nesupravegheate (3%).

Alte cauze sunt determinate de: autoaprinderea depunerilor de grasimi pe hotele instalatiilor de preparare a mâncarurilor calde ale unitatilor de alimentatie publica sau a unor marfuri combustibile amplasate în apropierea surselor de caldura; descarcarile electrice atmosferice; actiunile premeditate pentru acoperirea unor fraude în gestiune si altele.

Aprofundând analiza împrejurarilor în care au izbucnit incendiile, se desprinde faptul ca 80% din acestea se datoresc neglijentei sau nerespectarii normelor de prevenire a incendiilor. Peste 65% din incendii au izbucnit dupa încheierea programului de lucru, ele producând de regula pagube mari datorita observarii si anuntarii cu întârziere si neasigurarii primei interventii prompte si eficiente pentru stingerea incendiilor si evacuarea marfurilor.


Exemple de incendii

Urmarile deosebit de grave pe care le pot avea uneori asemenea incendii, pot fi reliefate prin exemplele redate mai jos:

Supermagazinul din Bruxelles - incendiat în 1964, a produs peste 320 de victime, în cea mai mare parte datorita panicii si busculadelor. Cauza probabila a fost un scurtcircuit al instalatiilor electrice de la subsol. Fumul dens s-a propagat cu rapiditate pe verticala, reducând vizibilitatea si îngreunînd posibilitatile de evacuare. Incendiul a distrus complet cladirea, propagându-se la imobilele de locuit vecine care au fost de asemenea afectate.

Incendiul de la supermagazinul GERN-GROSS Viena din 1980, cauzat de lucrarile de sudura a distrus o mare parte din marfuri si a afectat cladirea respectiva. A fost observat cu întârziere, dupa terminarea programului, acesta manifestându-se ascuns în faza incipienta.

Incendiul din 1980 la magazinul Victoria - Bucuresti, s-a produs tot ca urmare a efectuarii unor lucrari de sudura pe timpul functionarii unitatii. Majoritatea cumparatorilor intrati în panica s-au refugiat la nivelurile superioare, o parte din acestia, încercând sa se arunce pe ferestre pentru a se salva. În prima faza nu s-a putut actiona cu mijloacele initiale, stingatoarele fiind retrase în ziua respectiva de pe locurile de munca, pentru a putea fi reîncarcate.

Incendiul de la magazinul VULTURUL DE MARE - Bucuresti, 1987, s-a datorat unor defectiuni a instalatiei electrice, a distrus majoritatea marfurilor din depozitul de baza cu încaltaminte, al unitatii. Cercetarile au confirmat ipoteza folosirii la un tablou electric a sigurantelor supradimensionate.


Masuri de prevenire a incendiilor

Protectia constructiilor comerciale contra incendiilor trebuie analizata sub doua aspecte principale, urmarindu-se:

salavarea vietii oamenilor - stiind ca magazinele, de orice fel sunt constructii destinate sa primeasca un public numeros, este necesar sa se înlature starile de pericol de incendiu pe care un eventual incendiu (declansat în orele de functionare) îl reprezinta pentru viata oamenilor, tinând seama si de comprtarea acestora, în caz de pericol;

reducerea pierderilor materiale - orice magazin fiind un depozit de marfuri, trebuie analizate masurile care sa evite distrugerea acestora sub efectul temperaturilor degajate de incendiu, a fumului si gazelor de combustie (în sepcial al gazelor corosive degajate de unele mase plastice) sau al substantelor de stingere utilizate pe timpul interventiei.

În acest scop, este necesar sa se asigure, atât la proiectarea, cât si pe timpul exploatarii acestor unitati, stabilirea si aplicarea unor masuri de protectie specifice din care mai importante pot fi considerate cele mentionate în continuare.

Depozitele de marfuri aferente unitatilor comerciale trebuie sa respecte prevederile specifice de proiectare si executie ale actelor normative în vigoare.

Peretii si planseele de separare între depozitele de nivel si spatiile de desfacere, vor fi incombustibile cu LRF minim 1 h, iar usile 45 minute, cu exceptia depozitelor de mâna ale raioanelor (maxim 20% din marfurile raionului) care pot fi separate prin mobilier.

Pentru marile magazine care se încadreaza la sali aglomerate, se vor respecta si prevederile specifice acestor categorii de cladiri.

Nu se admite functionarea în incinta acestor unitati a bufetelor si chioscurilor de alimentatie publica cu bauturi alcoolice sau care necesita utilizarea unor sisteme de încalzire pentru prepararea alimentelor si executarea unor lucrari cu foc deschis fara permis ori pe timpul functionarii magazinului.

Raioanele de copii sau cu marfuri mai vulnerabile la foc, se amenejeaza, de regula, în spatii usor evacuabile (subsol, parter, etaj I).

La amenajarea vitrinelor iluminate se va evita folosirea exponatelor din materiale usor inflamabile, iar când se utilizeaza, se vor lua masuri de prevenirea incendiilor datorita instalatiilor electrice aferente.

Instalatiile electrice si utilajele se verifica periodic pe baza unor grafice, înlaturându-se operativ deficientele constatate.

În incinta magazinelor, încarcarea agregatelor frigorifice cu agenti de racire se va executa numai în afara orelor de deservire, dupa ce în prealabil s-a efectuat aerisirea încaperii si s-au înlaturat sursele de foc.

La golurile scarilor rulante si alte goluri ce fac comunicarea între paliere, se prevad sisteme de limitare a propagarii pe verticala a fumului si gazelor fierbinti rezultate de la incendii.

Ambalajele si deseurile provenite din despachetarea marfurilor, precum si ambalajele cu care se transporta marfurile în magazii, se restituie imediat sau se evacueaza în locuri special amenajate. Crematoriile utilizate pentru distrugerea prin ardere a acestor deseuri, se amplaseaza în afara locurilor cu stari de pericol de incendiu, iar cosurile de evacuare a fumului se prevad cu site parascântei.

Articolele care prezinta stari de pericol deosebit de incendiu sau de explozie, vor fi expuse în magazine numai în cantitati mici, strict necesare restul pastrându-se în depozite cu respectarea normelor specifice de protectie împotriva incendiilor.

În spatiile destinate cumparatorilor se interzice cu strictete utilizarea benzinei, neofalinei si a masinilor de calcat, pentru curatitul si calcatul confectiilor. Asemenea opeartiuni, precum si alte lucrari de retusare sau pentru remedierea unor defectiuni la aparatele electrice de uz casnic se executa în încaperi separate, special amenajate.

La unitatile de alimentatie publica, cosurile de evacuare a fumului se curata de 2 ori pe an, iar hotele utilajelor de la bucatarii annual. Manganul pentru gratare se depoziteaza în încaperi separate, astfel încât sa se evite autoaprinderea acestuia.

Înainte si dupa terminarea programului de lucru utilajele electrice se scot din functiune si se verifica toate încaperile pentru depistarea si înlaturarea eventualelor surse de incendiu.

Personalul de deservire se instruieste saptamânal pentru cunoasterea si respectarea normelor de prevenire si stingere si pentru interventia la incendii.

La toate nivelurile unde au acces cumparatorii se afiseaza palnuri de evacuare, în caz de incendiu, pe baza carora lunar se executa exercitii de aplicare cu personalul magazinului.

Pentru alarmare în caz de incendiu, la marile magazine si complexe comerciale se asigura sisteme discrete de anuntare a personalului de pe locurile de munca si în vederea mobilizarii acestora la interventii, precum si sisteme eficiente de avertizare a cumparatorilor pentru prevenirea panicii si dirijarea evacuarii.

O atentie deosebita trebuie acordata organizarii observarii, descoperirii la timp si anuntarii incendiilor, în care scop, marile magazine ce contin cantitati însemnate de materiale combustibile, se doteaza cu instalatii speciale de semnalizare si stingere a incendiilor, care sa fie mentinute permanent în stare de functionare.

La aceste categorii de obiective se impune executarea de controale ritmice de fond si de calitate superioara, cât si operative în preajma zilelor festive si a situatiilor speciale, pe timpul organizarii de expozitii cu vânzare, a schimbului de activitati cu magazine similare, din strainatate, a schimbului de marfuri între magazine, precum si în alte situatii similare.


În concluzie, având în vedere valorile deosebit de mari si vulnerabilitatea la incendiu a diversitatii si varietatii marfurilor existente în marile magazine, este necesar ca acestea sa stea permanent în atentia pompierilor , luându-se cele mai eficiente masuri de protectie împotriva incendiilor pe baza studierii si cunoasterii la perfectie a situatiei operative din unitatile respective, în care scop, ele vor fi, de regula, repartizate pentru îndrumarea si controlul tehnic de specialitate comenzilor de unitati sau unor cadre temeinic pregatite, care dovedesc exigenta si fermitate în întreaga lor activitate.
Document Info


Accesari: 7405
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )