Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SISTEME FIXE CU GAZ DE STINGERE A INCENDIILOR

tehnica mecanica
SISTEME FIXE CU GAZ DE STINGERE A INCENDIILOR


Sistemele fixe cu gaz de stingere a incendiilor sunt folosite pentru a proteja zonele cu grad ridicat de risc precum salile masinilor si magaziile de marfa si zonele cu risc specific scazut precum magaziile de pituri si conductele de evacuare de la bucatarie. Orice gaz folosit nu trebuie sa emita vapori toxici. Se transmite prin tubulatura fixa si ajutaje ajustate si aranjate pentru ca distribuirea gazului sa se faca uniform in timpul de descarcare cerut. Acolo unde gazul de stingere este stocat in afara spatiului protejat, tubulatura de transmisie este dotata cu valvule de izolare marcate clar pentru a indica spatiul in care duce tubulatura.
Daca personalul are acces in spatiul protejat, trebuie sa existe un avertisment automat sonor al pornirii iminente a stingatorului. Pentru a da ceva timp inain 13313x2318n te de a incepe evacuarea, exista, din cauza succesiunii operatiunii, o scurta intarziere controlata de comandant, intre pornirea alarmei sonore si declansarea gazului de stingere. Unele sisteme incorporeaza o intarziere convenabila in succesiunea descarcarii, desi aceasta nu este permisa de catre toate administratiile.


Sistemele fixe operate automat si local folosind halon sau substituenti de halon sunt permise in spatii inchise cu risc ridicat de incendiu in sala masinilor (de ex. sala epuratoarelor).


Dioxidul de carbon este intotdeauna depozitat in afara spatiului protejat. Alte gaze precum halonul 1301 si FM200 pot fi depozitate in afara sau in interiorul spatiului.

Stingator

Tip


Concentrarea de stingere


Timpul de stingere

(Secunde)


Presiunea de stocare

(Bar)

Volumul de stocare relativ (Presupunand Halon =1)

Dioxid de carbon

Gaz inert

FM 200

Halocarbon

Argon

Gaz inert

Argonit

Gaz inert

Inergen

Gaz inertToate cifrele de mai sus sunt orientative. Concentratiile de inundare a spatiilor masinilor si a camerelor de pompare ale tancurilor chimice si transportoarelor de gaze sunt mai mari decat cele de mai sus.


SISTEME GRUP CENTRALE

Acolo unde un sistem de stingere cuprinde un numar

de cilindre de gaz localizate in afara spatiului

protejat, ele trebuie depozitate intr-un compartiment s

pecial care are acces direct catre coverta. Tipic, sistemul

cuprinde o baterie de cilindrii umpluti cu CO2 lichefiat

sau alt stingator, fiecare conectat la un manifold de

descarcare. Manifoldul incorporeaza o valvula cu retinere

la fiecare conectare a cilindrului, astfel incat orice

cilindru poate fi deconectat fara a afecta integritatea

sistemului si astfel incat, cand este declansat, gazul de

stingere nu se va intoarce in cilindrii goi.


Alte componente care pot fi gasite in sistem includ o

supapa de reductie catre atmosfera, un comutator

pneumatic pentru a activa avertismentul sonor al

presiunii gazului in manifold si ventilatoare de inchidere,

o conducta de aerisire pentru a verifica ca conductele

si ajutajele sunt degajate, valvule de izolare ale

compartimentului principal (care pot include o conexiune

electrica pentru a da avertisment sonor si ventilatoare de

inchidere, atunci cand sunt deschise) si un sistem de

pornire. Vor exista si mijloace de prevenire contra

descarcarii accidentale in spatiul protejat, in special cand

sistemul nu este deservit.


Daca sistemul este folosit pentru a proteja mai mult de un

spatiu, este necesar numai sa ai disponibila cantitatea de

gaz cerut pentru a umple cel mai mare spatiu. Spatiile

mai mici sunt protejate folosind o proportie adecvata a

stingatorului. Dezavantajul acestei masuri este ca daca

sistemul este folosit la umplerea celui mai mare spatiu,

nu ar ramane protectie pentru spatiile mai mici. Daca o

proportie a gazului este folosita pentru a stinge un incendiu

intr-unul din spatiile mai mici, ar ramane gaz insuficient pentru protectia completa a celui mai mare spatiu.


Declansarea stingatorului intr-un spatiu incendiat se face adesea folosind CO2 sau nitrogen din cilindrii pilot mici. Deschiderea chesonului ce contine cilindrii pilot de gaz va activa alarma; declansarea gazului pilot va deschide valvula de izolare a compartimetului principal si numarul cerut de cilindrii. Sistemul trebuie sa fie capabil de operare manuala din locul de depozitare a cilindrului in cazul nefunctionarii sistemului de gaz pilot. Poate fi o pozitie de declansare la orice distanta de la locul cilindrului cu conditia ca fluxul tubului de gaz sa nu depaseasca volumul de gaz pilot.


Sistemele mai mici pot folosi o valvula manuala si o pornire pull-wire. Sistemele mai mari mai vechi folosesc uneori gaz pilot luat dintr-unul din cilindrii cu gaze de stingere (CO2) si/sau o scadere de greutate si un sistem pull-wire.


SISTEME MICI

Sistemele cuprinzand unul sau mai multi cilindrii care pot fi folositi pentru protejarea unei magazii de pituri sau conductele de evacuare de la bucatarie pot sa nu necesite un compartiment special de depozitare, dar pot fi amplasate direct langa zona de risc si operat numai de declansarea manuala.

2 pagini cu imagini C.4 si C.5

SISTEME MODULARE

Cilindrii continand Halon 1301 si alti substituenti

ai halonului (de ex. FM200) pot fi depozitati in

spatiul protejat cu conditia sa fie individual distribuiti

in spatiu. Fiecare cilindru modular ar fi dotat cu lungime

scurta a tubului de distributie si un maxim de doua

ajutaje de descarcare. Este furnizat un sistem de alarma

pentru a indica daca cilindrii au pierdut presiunea din

cauza scurgerii sau descarcarii, iar cilindrii insisi sunt

prevazuti cu echipamente de pornire la suprapresiune

care, in caz de incendiu si sistemul nefiind operat,

va descarca stingatorul in spatiul protejat.


Declansarea de energie operata manual (de ex. pneumatica, hidraulica, electrica), cu surse duble de energie trebuie localizate in afara spatiului protejat. Sistemele de pornire trebuie aranjate astfel ca in cazul unei avarii intr-un singur punct, cel putin doua treimi din agentul de stingere sa poata fi eliberat. Sistemele de declansare trebuie monitorizate pentru avarie sau pierdere de energie, iar alarme trebuie instalate pentru a indica aceasta.


SISTEMELE DE PRESIUNE SCAZUTA CO2

Cu acest tip de sistem, stingatorul CO2 este continut intr-unul sau mai multe tancuri de colectare vrac izolate, refrigerate, in loc de cilindri presurizati. Fiecare din cele doua unitati de refrigerare trebuie sa poata sa mentina lichidul CO2 la temperatura si presiunea de operare adecvata (aproximativ 20 de bari). Deci, daca o unitate de refrigerare cade, integritatea sistemului nu este afectata. Exista doua supape de siguranta cu o valvula de schimbare cu trei cai in sistem, astfel incat fiecare valvula de siguranta poate fi izolata pentru inspectare si intretinere. Exista o citire continua (readout) a nivelului continutului in tanc si un sistem de recuperare pentru determinarea continuturilor tancului. Alarmele indica o scadere cu 2% a continutului tancului. Alte componente ale sistemului includ un comutator de presiune, valvule de izolare ale compartimentului principal, alarme de descarcare, etc. toate similare partilor componente a sistemului central al cilindrilor.


SISTEME DE STINGERE A INCENDIULUI CU ABURI

In general, instalatiile    de stingere a incendiului cu aburi nu sunt premise in constructiile mai noi bar pot fi gasite pe navele mai vechi. Acolo unde unele administratii inca permit dotarea cu sisteme de stingere a incendiului cu aburi, acestea suplimenteaza sistemul fix cerut de combatere a incediului si cu conditia ca caldarile navelor sa poata da o cantitate specifica de abur intr-un timp dat.


Acolo unde astfel de sisteme se gasesc pe navele mai vechi, aburul trebuie sa fie intotdeauna disponibil si in cantitati suficiente. Daca sunt folosite flanse oarbe pentru a izola un tub de fixare (hold pipe) (si astfel se previne avarierea accidentala a marfii sau daca compartimentul este folosit ca un spatiu pentru pasageri), atunci este nevoie de un tip de flansa gen "ochelari", astfel ca utilizarea ei poate fi vazuta cu usurinta.


In tancuri, gazul de inabusire a incendiului trebuie distribuit pe suprafata marfii. In alte spatii de marfa, cu exceptia spatiilor de carbuni, evacuarile tubului vor fi coborate in spatiu.


Explozibilele nu trebuie niciodata transportate intr-un compartiment dotat cu dispozitiv de aburi de inabusire a incendiilor.


Inabusirea cu abur nu este la fel de eficienta ca alte gaze de stingere. Daca este folosit, spatiul trebuie inchis in siguranta pentru a perioada lunga de timp pentru a exista siguranta ca nu exista aprindere cand se deschide.


Document Info


Accesari: 1872
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )