Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ABC tehnic de la A la Z

Auto
ABC tehnic de la A la ZABS

Sistemul de antiblocare al rotilor - Cu ajutorul senzorilor inductivi, calculatorul ABS, înregistreaza viteza de rotatie al rotilor, daca o roata tinde sa se blocheze forta de frânare va fi scazuta pâna când alunecarea este anihilata.

Airbag

Sistemul de siguranta - airbagul - în caz de accident (frontal, diagonal sau lateral), acest sistem trebuie sa împiedice impactul capului cu volanul sau cu plansa bordului prin gonflarea unei perne de aer si sa protejeze partea superioara al corpului. Airbagul se declanseaza începând de la o viteza de 25 km/ora, sub aceasta valoare airbagul nu se declanseaza. Senzorii din automobil masoara unde are loc impactul si declanseaza airbagurile respective (în caz de impact lateral numai airbagurile laterale - vezi si "airbaguri laterale", în caz de impact frontal numai airbagurile frontale).

Airbagul lateral

Serveste la protejarea pasagerului in cazul unui impact lateral. Aceste airbaguri sunt integrate in spatarele scaunelor, sunt comandati de unitatea electronica centrala a airbagurilor si se deschid numai in caz de impact lateral.

Alarma auto

Împiedica tentativele de patrundere prin efractie în automobil si furtul din acesta 17217t197r . La autovehiculul închis/încuiat, sunt supravegheate spatiul motor, portbagajul, usile, radio-ul si contactul motor.(Conform modelului, respectiv dotarii, se supravegheaza si spatiul interior al vehiculului). În caz de tentativa de patrundere în vehicul sunt declansate semnale de avertizare acustice si optice (circa 30 sec goarna si semnalizarea).

Amortizarea fonica

Un nivel scazut de zgomot, respectiv emisii fonice, creeaza pe de o parte premisa deplasarii confortabile cu autovehiculul, pe de alta parte micsorarea poluarii fonice a mediului înconjurator. Zgomotul provocat de curentii de aer poate fi diminuat printr-o buna aerodinamica a autovehiculului.

Amplificatorul fortei de frânare

Reduce forta necesara actionarii pedalei de frâna si creste presiunea in sistemului hidraulic.

ASR

Sistemul de reglarea a fortei de tractiune - reduce momentul de rotatie al motorului în cazul in care, la demaraj, rotile tind sa patineze, astfel asigurand o aderenta mai buna pe drumurile cu aderenta scazuta, nisip-zapada-gheata. Daca o roata începe sa patineze, calculatorul motorului reduce sistematic cantitatea de combustibil injectat, lucru prin care puterea motorului, si cu aceasta forta de tractiune care trebuie transmisa, se reduce.

Biodiesel

Combustibili vegetali - Biodiesel (metilester din rapita) - sunt carburanti alternativi la motorina si se produc prin esterificarea uleiului din plante. Acesti carburanti sunt utilizati la toate motoarele Diesel din ultimele generatii. In cazul utilizarii unui carburant Biodiesel (biomotorina) performantele de rulare pot sa fie putin mai mici, iar invers, consumul de carburant poate sa creasca putin. Combustibilul vegetal se biodegradeaza usor si poate fi utilizat numai în conditii de temperatura de pâna la -10 grade Celsius.

Bordcomputer

Computerul de bord - este un sistem electronic care calculeaza si afiseaza parametri de functionare utili pentru conducatorul auto. Astfel, la Skoda Octavia sunt afisate sase informatii diferite: temperatura exterioara, consumul instantaneu (în l/100 km), consumul mediu (în l/100 km), viteza medie de rulare, distanta parcursa în kilometri si timpul de rulare. La Skoda Fabia este afisata în plus si distanta ramasa de parcurs.

CAN-Bus

CAN-Busul este un sistem de transmitere a datelor format dintr-o retea de legatura intre calculatoarele autovehiculului, comunicarea realizandu-se prin doua fire (Low si High). Avantajul acestui sistem este numarul redus de cabluri din autovehicul.

Capacitatea cilindrica

Reprezinta suma volumelor dislocate de pistoanele motorului prin miscarea din punctul mort inferior pana in punctul mort superior. Capacitatea cilindrica a motorului cuprinde capacitatile cilindrice ale tuturor cilindrilor în functie de numarul de cilindri. Unitatea de masura a capacitatea cilindrica a unui motor este cm3.

Climatronic

Reprezinta denumire generica a inslatiei de climatizare automata, comandata electronic, care produce si mentine temperatura dorita în habitaclu. În acest scop este modificata temperatura aerului evacuat, precum cantitatea si distributia aerului, în mod automat. Instalatia are in vedere si intensitatea radiatiei solare, astfel devine inutila reglarea manuala a acesteia.

Coeficientul aerodinamic

CW - reprezinta rezistența aerului produs de către șasiul autovehiculului. În cazul automobilelor valoarea de 0,3 este considerată bună.

Cuplajul Haldex

este un sistem de cuplare, care in caz de nevoie distribuie forta de tractiune pe puntea din spate. La Skoda Octavia Combi 4 x 4 tractiunea se realizeaza prin puntea fata, iar in caz de nevoie tractiunea este preluata si de cuplajul Haldex, care permite cuplarea si decuplarea puntii spate.

Cutia de viteze automată

Este un sistem automat de cuplare a treptelor de viteza, care efectueaza trecerea dintr-o treapta in alta in functie de parametrii stabiliti de conducatorul auto: poziția pedalei de accelerație, viteza autovehiculului etc. Maneta schimbatorului de viteze este formata astfel: P = pozitia pentru staționare; R = marșarierul; N = rulare libera; D = poziție permanentă pentru rulare înainte; 3 = poziție pentru "porțiuni de rulare cu denivelări/ deluroase"; 2 - poziție pentru porțiuni de drum de munte/urcuș; 1 - poziție pentru urcuș abrupt.
Diferentialul

Este parte componenta a cutiei de viteze si al transmisiei principale care creeaza posibilitatea distribuirii momentului de rotatie al motorului la doua roti motoare al autovehiculului, permitand efectuarea virajelor. In viraj rotile au turatii diferite, roata de pe exteriorul curbei parcurge o distanta mai mare si se invarte cu o turatie mai mare decat roata de pe curba interioara.

Duze incalzite pentru spalarea parbrizului

Duzele aspersoare care pot fi încalzite,
la instalatia de spalare a parbrizului, împiedica în anotimpul rece, ca lichidul pentru spalarea parbrizului care se pulverizeaza prin stropire pe parbriz, sa înghete. Aceasta creeaza posibilitatea unei vizibilitati permanente sporite chiar si în cazul unor temperaturi foarte joase.

EBV

Distributia electronica a fortei de frânare. La autovehiculele cu tractiune fata, partea din fata este mai grea decât partea din spate, astfel încât în cazul actionarii frânelor, centrul de greutate al autovehiculului se deplaseaza spre fata. Prin aceasta aderenta la rotile spate scade simtitor si rotile tind sa se blocheze. Prin distributia fortei de frânare, franarea automobilului se realizeaza mai eficient, iar fenomenul de blocare al rotilor este inlaturat.

EDS

Blocarea electronica a diferentialului. Daca o roata motoare pierde aderenta, in conditii grele de deplasare, inpiedicand deplasarea autovehiculului, printr-o forta de frânare definita, roata fara aderenta este frânata, astfel forta de tractiune asupra rotii se deviaza catre roata cu aderenta mai buna, permitand deplasarea .

ESP

Program electronic de asigurare a stabilitatii. Cu ajutorul ESP-ului se poate creste capacitatea de control asupra autovehiculului în situatiile limita ale dinamicii de deplasare. De exemplu, în cazul curbelor luate prea rapid. ESP-ul extinde functia ABS si reduce pericolul de derapare, în orice conditii ale carosabilului. Prin interventia punctuala asupra managementului motorului si asupra frânelor, ESP-ul împiedica o posibila derapare a autovehiculului. ESP-ul actioneaza în întreg domeniul de viteze si se cupleaza automat la fiecare pornire a motorului. Acest sistem poate fi cuplat si decuplat în caz de necesitate, prin apasarea tastei ESP. Daca ESP-ul este decuplat, lampa de control este aprinsa în permanenta. Acest lucru este însa recomandt numai în cazul rularii cu lanturi de zapada si în cazul suprafetelor de rulare afanate, necompacte de exemplu zapada , nisip, pietris.

Farurile Bi-Xenon

În cazul farurilor Bi-Xenon, sistemul Xenon este utilizat si pentru lumina de faza lunga. Trecerea de la faza scurta la faza lunga are loc în 12 milisecunde, printr-o trecere continua. Trecerea este blânda si nu afecteaza ochii. Schimbarea între faza scurta si faza lunga se realizeaza prin deplasarea in interiorul farului a unei diafragme comandate electromagnetic.

Filtrul de praf si polen

Reduce cu ajutorul carbunelui activ incorporat mirosurile si substantele nocive de forma gazoasa, care pot patrunde prin galerii în interiorul autovehiculului. Pe suprafata carbunelui activ se modifica chimic sau se precipita substantele de forma gazoasa. De exemplu ozonul (nociv) se transforma astfel în mare parte în oxigen.

Frâne cu discuri ventilate in interior

Discurile dirijeaza caldura degajata în timpul procesului de frânare si astfel creste performanta frânarii.

Frânele cu disc

Fata de frana cu tambur, are avantajul dimensiunii reduse, formei compacte, greutatii reduse, efectului constant si al eficientei ridicate.
Temperatura unei frâne cu disc poate sa atinga pâna la 500oC, din aceasta cauza discurile de frâna fata pot fi aerisite pe interior.

Functia Memory

Pentru scaunul conducatorului - ofera posibilitatea de a memora pozitiile individuale ale scaunului si oglinzii. Trei persoane pot sa memoreze pozitiile lor proprii pe câte una din cele trei taste Memory. În cazul schimbarii conducatorului auto scaunul si oglinda pot fi aduse automat în pozitia memorata.

Functia Coming Home

Reprezinta lumina de faza scurta care va ramane aprinsa pentru scurt timp dupa parasirea automobilului si astfel lumineaza, de exemplu accesul spre casa sau drumul catre locuinta.

GPS

Sistemul de pozitionare globala. O premiza pentru ca sistemul de navigatie sa gaseasca drumul corect este sistemul GPS. Acesta determina prin satelit pozitia autovehiculului. Aceste informatii se transforma în cadrul sistemului de navigatie în recomandari pentru deplasare.

Iluminatul difuz în spatiul interior

Serveste orientarii mai simple în spatiul interior, pe timp de noapte. Acesta pune în evidenta formele si contururile spatiului interior. Totusi, acest iluminat în conditii de întuneric si în comparatie cu un iluminat direct, este mai placut, dar si mai sigur pentru conducatorul auto.

Iluminatul mânerelor de la portiere

Mânerele de portiera din spatiul interior sunt dotate cu mici lampi amplasate în carcasa mânerului. Amplasarea acestora creeaza posibilitatea reperarii mânerului în întuneric.

Imobilizatorul electronic

Împiedica punerea în functiune a autovehiculului de catre persoane neautorizate. În cazul cuplarii contactului are loc o verificare a informatiilor între cheie si unitatea de comanda. Controlul se confirma prin aprinderea lampii de avertizare, care ramâne aprinsa câteva secunde. În cazul in care o persoana neautorizata, respectiv în cazul in care se utilizeaza o cheie necorespunzatoare, lampa de control trece la clipire permanenta. In aceasta situatie vehiculul nu poate fi pus în miscare.Închiderea centralizata

Reprezinta o caracteristica esentiala de confort si siguranta. Aceasta asigura inchiderea si deschiderea portierelor, eventual portbagajului si al capacului rezervorului de combustibil. Portierele se închid manual în mod sigur cu cheia. Închiderea se poate realiza si prin telecomanda.

Instalatia de climatizare

Consta din sistemul de racire, încalzire, regulatorul pentru umiditate si unitate de ventilatie. Aceasta completeaza sistemul de încalzire si ventilatie din autovehicul. Pe lânga temperatura, aceasta instalatie regleaza si circulatia aerului, umiditatea si puritatea acesteia.

Instalatia de injectie

Realizeaza introducerea carburantul în camera de ardere si asigura dozarea exacta a carburantului pentru ardere în motor.

Isofix

Grupul de lucru organizat pe plan mondial ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), alcatuit din ingineri specialisti în autovehicule si producatori de automobile precum si din cercetatori, a creat un dispozitiv de prindere universala pentru scaunele pentru copii cu numele "Isofix". Acest sistem, realizat conform unor norme stabilite, face posibila manevrarea si fixarea usoara a scaunelor pentru copii si diminuarea riscului de ranire a copiilor în caz de accident. Între spatar si suprafata de sezut se afla, pe ambele parti exterioare ale locurilor din spate, câte doua inele de prindere pentru fixarea cate unui scaun pentru copii. Astfel scaunele pentru copii pot sa fie montate în sistemul isofix cu mare rapiditate, aceste scaune fiind, nu in ultimul rand, si comode.

Jumbobox

între scaunul conducatorului auto si scaunul pasagerului din dreapta fata se afla o cutie pentru bauturi climatizata. Racirea acestei cutii se face prin instalatia de climatizare a autovehiculului.

Maxi-Dot-Display

Maxi-Dot este un sistem de informare a conducatorului, cu afisaj marit, pe plansa de bord. Pe ecran pot fi reprezentate urmatoarele informatii (in functie de dotarea autovehiculului): avertizarea pentru închiderea portierelor si a portbagajului, afisajul radio, afisajul temperaturii exterioare, Auto-Check-Control (frâne, agent de racire, presiune ulei, rezerva de carburant, ulei motor, garnituri de frâna, lichid pentru spalare parbriz), computerul de bord (consum mediu, distanta ramasa de parcurs, distanta parcursa, viteza medie, timpul de rulare, consumul momentan), sistemul de navigatie, afisajul intervalului pentru service.

Momentul de rotatie

Reprezinta puterea transmisa de un arbore in miscarea de rotatie. Prin contactul anvelopelor cu calea de rulare, momentul motor este transformat în forta de tractiune. Unitatea de masura al momentului de rotatie este [Nm]. (De exemplu la Skoda Fabia 1.9 TDI PD - momentului de rotatie maxim este de 240 Nm, dezvoltat in intervalul 1800-2400 rot/min).

Motoarele cu ardere interna cu planetara

Functioneaza ca orice motor cu actionare într-un domeniu anume de indice de rotatie, care este limitat prin indicele de rotatie în gol si maximal (banda indicelor de rotatie). Deoarece puterea maxima si momentul de rotatie maxim exista numai în domeniile partiale ale benzii de indice de rotatie, trebuie sa aibe loc trasnformarea necesara printr-o planetara. Aceste planetare / cutii de viteze, au la automobilele de persoane cel mai adesea cinci viteze. Schimbarea acestor cinci trepte de cuplare de viteze are loc prin cuplarea întreruperii fortei dintre circuitul de forta motoare si actionare.

Motorul Otto

Nikolaus August Otto a construit în 1876 pentru fabrica de motoare Deutz, primul motor în patru timp din lume, un motor stationar cu un cilindru. Principiul motorului în patru timpi îl inventase înca în anul 1861.

MPI = Multipoint-Injection

Injectia multipunct este un sistem de alimentare cu combustibil, cu cate un injector pentru fiecare cilindru motor in parte. Prin acest sistem se creeaza posibilitatea controlarii mai riguroase a cantitatii de benzina injectate, si prin optimizarea procesului de ardere se poate obtine un consum mai scazut de carburant.

MSR

Reglarea momentului de rotatie al motorului. Acesta functie este integrata în sistemul Traction Control (TCS). Daca pe o suprafata carosabila cu polei sau gheata se decelereaza brusc sau se trece într-o treapta de viteza inferioara, are loc o alunecare a rotilor motoare. MSR-ul înregistreaza acest lucru prin senzorii sistemului antiblocare si stabilizeaza, printr-o ridicare dirijata a turatiei motorului, starea autovehiculului.

Pompa - injector

este sistemul prin care se realizeaza presiunea inalta si combustibilul este introdus, independent pentru fiecare cilindru, in camera de ardere. Comanda injectoarelor este realizata electronic, obtinandu-se astfel performate ridicate si un nivel redus de consum de combustibil.

Portbagajul superior

Creste volumul de depozitare al unui automobil si serveste la transportul obiectelor in afara spatiului inchis al autovehiculului, de exemplu schiuri sau biciclete.

Reling (superior)

Formeaza structura de baza pentru sistemul de prindere al portbagajului superior la autovehicul. Pe aceasta se pot fixa de exemplu suporti pentru schiuri sau biciclete.Rezistenta aerului

Este, alaturi de rezistenta la rulare, factorul hotarâtor respectiv etalon, care determina dinamica unui autovehicul si randamentul sau. Cu cât este mai mare rezistenta aerului, cu atât este nevoie de mai multa forta pentru a accelera autovehiculul pâna la o anumita viteza si pentru a mentine aceasta viteza.

Rezistenta la rulare

Reprezinta forta pe care o intampina anvelopele la deplasare in contactul cu calea de rulare. Aceasta este influentata de diferiti factori: tipul anvelopei, latimea anvelopei, forma profilului anvelopei, compozitia materialului suprafetei de rulare a anvelopei, încarcarea autovehiculului si presiunea aerului.

Senzorul de parcare

Sprijina conducatorul prin semnale se avertizare acustica în cazul parcarii cu spatele. Cu cât este mai mica distanta dintre obstacol si automobil, cu atât creste frecventa semnalului de avertizare.

Senzorul de ploaie

stergatorul de parbriz cu senzor de ploaie îsi adapteaza pauzele de baleiaj in mod automat, in functie de densitatea picaturilor de ploaie cazuta pe o suprafata definita. Sensibilitatea senzorului poate fi reglata manual.

Senzorul pentru pozitia volanului

recunoaste în ce directie este manevrat autovehiculul si comunica unghiul în jurul caruia volanul se roteste spre stânga sau spre dreapta. Comunicarea se face catre unitatea de comanda pentru sistemul ABS cu ESP integrat. Fara informatiile acestui senzor, ESP-ul nu poate recunoaste interventia eventual necesara în comportamentul de rulare.

Servodirectia

Dezvolta forta necesara efectuarii cu usurinta a virajelor, el fiind un sprijin eficient în scopul facilitarii procesului de directionare al autovehiculului. In cazul in care motorul nu este în functiune, servodirectia nu functioneaza, dar autovehiculul poate fi directionat. Pentru aceasta însa este necesara o forta de mobilizare mult mai mare.

Sistemul de navigatie

Este un ghid de orientare in trafic, bazat pe recunoasterea pozitiei globale prin satelit al autovehiculului. Dupa tastarea pozitiei autovehiculului si a destinatiei dorite, pe ecranul sistemului de navigatie este afisat traseul cel mai scurt si/sau cel mai rapid, evitand traseele aglomerate.

TDI

Injectia directa Turbodiesel este denumirea solutiei constructive adoptate la motoarelor diesel construite de concernul Volkswagen. Solutia constructiva este de fapt combinatia dintre injectia directa si supraalimentarea motorelor, obtinandu-se astfel performante sporite, atat la putere cat si la consum.

Tempomatul

Unitatea pentru reglarea vitezei - creeaza posibilitatea mentinerii în mod automat a vitezei dorite de conducatorul auto, începând de la viteza de 30 km/h, fara ca acesta sa actioneze pedala de acceleratie. Sistemul Tempomat se comanda printr-un întrerupator glisant si o tasta în partea stânga a întrerupatorului multifunctional. Daca viteza de rulare reala este mai mica decât valoarea vitezei memorate de catre conducatorul auto, calculatorul motorului va trece la o functie de accelerare pentru a mentine viteza dorita.

Tiptronic

Este denumirea generica a cutiei de viteze automate care ofera posibilitatea alegerii treptelor de viteza secvential de la maneta de comanda actinata spre dreapta.

Tractiunea pe rotile din fata

Transmiterea fortei motoare are loc numai prin axa fata a autovehiculului.

Trapa

Îmbunatateste climatul spatiului interior al autovehiculului prin cresterea aportului de aer si lumina prin deschidere. In cazul glisarii trapei, se deschide simultan si diafragma glisanta, care protejeaza habitaclul de radiatiile solare prea puternice.

Turbosuflanta

Serveste în general pentru a creste densitatea aerului in galeria de admisie, necesar pentru ardere, adica pentru cresterea gradului de umplere al motorului. Prin supraalimentare creste puterea si momentul de rotatie, fara a fi nevoie de marirea turatiei sau a capacitatii cilindrice.

Volanul multifunctional

Creeaza posibilitatea accesului la comenzile diferitelor instrumente direct de pe volan ( d.ex. radio sau Tempomat).

Zincarea completa

Zincarea completa protejeaza durabil caroseria împotriva perforarii. Pentru zincarea completa se utilizeaza cel mai frecvent zincarea galvanica: un bazin metalic formeaza electrodul pozitiv, piesa prelucrata fiind electrodul negativ. Intre acestea se afla un fluid îmbogatit cu ioni de zinc, bun conducator de curent electric. Zincul se depune pe elementele caroseriei in prezenta curentului electric si formeaza astfel un strat de protectie durabil împotriva ruginei.

Document Info


Accesari: 3967
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )