Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Inlocuire becuri de bord cu LED-uri la broasca

Auto
Inlocuire becuri de bord cu LED-uri la broasca

  Fiind in "era tehnologiei" putem face un mic tunning la instalatia de bord, care consta in inlocuirea becurilor de bord (1,2W/12V) cu LED-uri (montate pe o bucata de cablaj de test, impreuna cu rezistenta de limitare a curentului, o bucata de fir si un papuc auto "tata", pentru a pastra modul de conectare original).

====>


  Schema "becului" va fi:  Pentru alte tipuri de LED-uri calculul e asemanator, pe 18118j923s un LED albastru (cel mai de efect si mai scump) caderea de tensiune e de 3,2V...pe unul verde este cam 2,5V, etc..

Aprindere electronica

Aprinderea electronica prezentata este "clona" uneia care a functionat foarte bine (mai multi ani) pe un autoturism Dacia 1410 break. In prezent un exemplar "clonat" este montat pe o Skoda 120L, iar cel prezentat in imagini a intrat in probe in 2004 si rezista si in prezent pe o broasca (Volkswagen 1300), dupa 10.000km

Fata de schema originala, am facut urmatoarele modificari:
- rezistorul R3 de valoare 2,7kohm a fost inlocuit cu un rezistor de 2kohm si un LED de culoare rosie
- rezistorul R4 de 47 ohm / 7W a fost inlocuit cu un rezistor de 43 ohm / 7W, deoarece aceasta valoare a fost disponibila in magazine
- tranzistorul T2 tip BUX82 a fost inlocuit cu BU526, din aceleasi motive
- condensatorul C2 de 0,22 microfarazi / 1000V a fost inlocuit cu 0,1 microfarazi / 1000V, deoarece valoarea originala nu era disponibila in magazine si din calcule rezulta valoare aleasa de mine :)

Observatie: condensatorul C2 la valoarea de 0,1uF creaza uneori probleme la pornire si la turatii mari ale motorului, asa ca... am revenit la schema originala... solutiile de rezolvare sunt urmatoarele: 2 condensatoare de 0,1uF/630-1000V in paralel sau montarea condensatorului care fusese montat pe delcou, in paralel cu bobina, pe firul care iese din aprindere

Observatii:

1) deoarece tranzistorul BU526 suporta tensiuni mari (400V) nu ar mai necesita cele diode Zener, dar aceastea au fost montate din motive de siguranta...
2) tranzistorul T1 nu necesita in mod expres radiator, dar daca se stie ca va folosita la masini care parcurg multi kilometrii zilnic sau la drumuri lungi, este bine, sa se monteze un mic radiator din aluminiu
3) tranzistoul T2 trebuie sa aiba radiator, in cazul meu am folosit drept cutie o savoniera, ceea ce nu am ai necesitat izolarea tranzistorului de radiator, in caz contrar trebuie folosita foita de mica si tubulete de protectie (emitorul tranzistorului fiind pe carcasa)
4) se recomanda alegerea unor fire de diverse culori si cu sectiunea de minim 2,5mmp, in cazul meu am folosit: rosu, pentru alimentare cu 12V, albastru pentru contactul delcoului (ruptor), galben-verde pentru bobina si negru pentru masa (-12V)
5) verificarea in regim "static" consta in legarea bornelor de alimentare (rosu la +12V, negru la -12V, un bec de 20W/12V intre borna galben-verde (bobina) si +12V si se atinge firul albastru (ruptor) la masa (-12V).. in cazul nostru trebuie sa se aprinda si LED-ul si becul in timpul cat firul pentru ruptor este la masa

Puteti descarca in diferite formate:

- schema aprinderii desenata de mana, inclusiv cablaj

- schema aprinderii desenata in Microsoft Word, inclusiv cablaj

APRINDERE ELECTRONICA


R1 - 330W/1W (3 x 1KW/0,25W)  T1 - BD 238

R2 - 100W T2 - BUX 82

R3 - 2,7kW

R4 - 47W/7W  D1 - 1N4001

D2, 3 - PL150Z

C1 - 0,1mF

C2 - 0,22mF/1000VR3' - 2kW

- schema (sch), cablaj (brd) in EAGLE 4.11

Cautand pe net, am mai gasit o schema similara la https://www.mujweb.cz/www/xyzz/lada/elzap.htm , diferind polarizarea tranzistorului final..

Aprindere electronica

Cu toate ca aceasta schema mai apare si la alte topicuri, as vrea sa o postez deoarece am realizat-o si cred ca merge cum trebuie. Am facut aceasta schema mai demult dar am avut unele probleme la realizarea ei. Pentru o perioada am abandonat-o ca apoi sa o incerc iar. ( se arsese BD 441 care se incincea rau, din cauza uni scurt pe cablaj care nu il vedeam, parca fusesem orb de nu l-am vazut )
Am facut probe pe o bobina de inductie si functioneaza: cind pun la masa firul de la platina, oscilatorul se opreste din ,, tiut '' , apare pe condensator o tensiune de aproape 550 V si apoi cind iau firul de platina de la masa apare si scinteia la bujie.
Nu se incalzeste nici o piesa si are consum foarte mic. Trafo mi-a pus probleme la realizare, l-am rebobinat de vreo trei ori. Cind dadea tens. prea mare cind prea mica, pina la urma l-am bobinat cu 9sp. de 0,9 2sp de 0,5 si 200 sp de 0,27 nu am avut alta sirma de bobinaj.

Sunt doar amator in electronica si va cer ajutorul banuiesc ca daca vreau sa protejez cond. de 1uF ar trebui sa bun un zener in paralel cu D10. Am pe condensator aproape 550 V cind alimentez montajul la tensiunea de 16 V iar cond. este pe 630V si tiristorul pe 800V, cam la limita, dar am vrut scinteie puternica. Cred ca pe masina se va comporta bine ( mai putin turometrul) , inca nu l-am pus la probe. mai era din cite imi aduc eu aminte cineva pe topicul cu ,, aprindere electronica " care a vrut sa faca acest montaj dar nu stiu daca i-a reusit sau nu.

Aprindere electronica cu MC3334P

Aprinderea electronica prezentata este bazata pe circuitul integrat specializat MC3334P creat de Motorola.

Despre MC3334P se pot afla foarte multe lucruri chiar de la producator (datasheet) prin dublu click pe numele integratului.

Schema prezentata de producator este pentru un delcou cu senzor

Schema prezentata in continuare este pentru un delcou cu platina...

Am primit de la truleacristian@yahoo.com (Cristi) poze cu montajul realizat:

Alaturat sunt si schema (MC3334P.sch), cablaj + piese (MC3334P.brd), si cablaj in pdf

Din compararea celor 2 scheme, cea data de fabricant si cea gasita pe net, plus defectarea celei realizate de Cristian... rezulta ca lipseste partea de comanda/limitare curent de la circuitul integrat (zona pinului 8).. asa ca a rezultat schema:
si cablajul:

respectiv:

Aprindere electronica
cu tranzistorul specializat MJ10012

Pornind de la ideea lui Cristian, aceea de a construi o aprindere electronica pe baza tranzistorului specializat MJ10012, indicat si pentru aprinderea cu MC3334P.. am inceput studiul :))

Din schema indicata de fabricantul tranzistorului (Motorola) observam ca el este comandat de un tranzistor 2N5881 de putere (15A si 160W)...
Am gasit tot la https://www.datasheetarchive.com ca tranzistorul MJ10012 poate fi inlocuit cu ECG97, 2N6251, MJ10003, TIPL775, TIPL775A... bineinteles si cu BD931 (mai usor de gasit la noi)...cablajele, la scara 1:1, in format pdf: varianta 1 si varianta 2.

O schema de aprindere care foloseste tranzistorul BU931 (care poate fi inlocuit cu MJ10012) si inlocuieste clasica platina cu un optpcuplor (dioda-fototranzistor) este publicata la https://skoda.panda.cz/clanek.php3?id=416:
Document Info


Accesari: 16386
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )