Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadFUNCTIA DE BANCA A BANCILOR

Finante
ALTE DOCUMENTE

VOLATILITATEA NUJUSTIFICATA
COTA BURSEI DE VALORI
Achizitionarea de catre beneficiarii contractelor de finantare nerambursabila în contextul actiunilor externe ale Comunit
Inceputul exercitiului financiar
RISCUL IN ACTIVITATEA BANCARA
STUDIU DE CAZ - Solutionarea litigiului survenit in urma acordarii de catre o banca a unui credit neperformant
Banca Centrala Europeana
Operatiunile bancilor comerciale
BANCA NATIONALA A ROMANIEI IN PERIOADA DE TRANZITIE LA ECONOMIA DE PIATA
TENDINTE ACTUALE ALE SISTEMULUI BANCAR

FUNCTIA  DE  BANCĂ  A  BĂNCILOR

          Din analiza acestei functii a băncii centrale rezultă două interpretări, ambele valabile: pe de o parte, banca centrală se afirmă în lumea băncilor prin calităti deosebite, care decurg atât din atributiile sale distincte, cât si din raportul pe car 16416b119q e îl are cu celelalte bănci, ceea ce justifică aprecierea de "bancă a băncilor", pe de altă parte, banca de emisiune este o bancă ce joacă efectiv, fată de celelalte bănci, rolul de bancă, primind depozite si acordând credite.          Pozitia privilegiată a băncii de emisiune se afirmă în îndeplinirea functiilor de emisiune, de recreditare, de conducere a politicii monetare si a celei valutare, precum si de efectuare a operatiunilor cu Trezoreria statului. Aceste atributii conferă băncii de emisiune privilegiul unicitătii, deci un anumit monopol.

          În ceea ce priveste relatiile cu celelalte bănci, banca de emisiune are o pozitie proeminentă, determinată de supravegherea realizată de această bancă asupra celorlalte bănci si de reglementare în domeniul plătilor pe care acestea trebuie să le respecte.

          Supravegherea bancară, ca atributie a Băncii Nationale este prevăzută în art. 66 di Legea bancară si de art. 26, alin. 2 din Legea privind Statutul Băncii Nationale. În art. 26 se precizează că Banca Natională răspunde în exclusivitate pentru autorizarea si supravegherea tuturor unitătilor care operează ca bănci în România." [1]

          În vederea realizării activitătii de supraveghere bancară, Banca Natională poate actiona în următoarele directii:

-        să emită reglementări, să ia măsuri pentru impunerea respectării acestora si să aplice sanctiunile legale în cazuri de nerespectare;

-        să controleze si să verifice pe baza raportărilor primite si prin inspectii la fata locului registrele, conturile si orice alte documente ale băncilor autorizate, pe care le consideră necesare pentru îndeplinirea atributiilor sale de supraveghere.

          " Pentru Trezoreria statului, pentru fiecare bancă si pentru fiecare sucursală a unei bănci, persoană juridică străină, autorizată să functioneze în România, Banca Natională deschide un cont curent (art. 22). Ea poate deschide conturi curente de decontare si alte conturi pentru case de compensatii interbancare rezidente, precum si pentru bănci centrale străine si institutii internationale. Prin aceste conturi curente se efectuează decontsrea finală si irevocabilă a operatiunilor de încasări si de plăti între titularii conturilor.
          Banca Natională emite reglementări privind instrumentele de plată, coordonează si supraveghează sistemele de plăti de interes national si stabileste măsuri pentru buna functionare a acestora (art. 23).

          Prin intermediul conturilor deschise în evidentele sale, Banca Natională poate asigura servicii de compensare, depoyitare si plată.

          Contra cost, Banca Natională oferă date si informatii privind incidentele de plăti si riscurile de creditare (art. 25),etc." [2][1] D.D. Saguna - Drept financiar si fiscal, Editura Oscar Print, 1997, vol. I, pag. 80 - 82

[2]  Ion Turcu - Drept bancar, Editura Lumina Lex, București, 1999, vol. I pag. 256 - 257
Document Info


Accesari: 2012
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )