Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload



















































Ideologia nazista

istorie


Ideologia nazista

I        Introducere



          Socialismul national, deseori numit si nazism, este o miscare politica germana initiata in 1920 cu Organizatia Nationala Socialista Germana a Lucratorilor (NSPAD) sau Partidul Nazist. Miscarea a fost folosita in stabilirea celui de-al treilea Reich, statul German totalitar condus de dictatorul Adolf Hitler din 1933 pana in 1945.

II       Originea si ridicarea nazismului

Nazismul era similar cu fascismul Italian. Radacinile socialismului national erau germane ing 919d36j ropate, de exemplu, in traditia prusa a autoritatii si expansiunii militare; in traditia romantica germana a ostilitatii la rationalism, liberalism si democratie; in variate doctrine rasiste dupa care oamenii Nordici, asa numitii puri arieni, nu erau numai fizic superiori altor rase, dar carau si o moralitate si cultura superioara.

Ideologia nazista se baza pe nationalismul exacerbat, pe rasism, pe antisemitism, prin controlul statului asupra mijloacelor de informare in masa, dar si prin multe alte caracteristici si concepte care au instalat teroarea in randul raselor considerate inferioare. Lucrarea in care este expusa ideologia nazista este Mein Kampf (Lupta mea) a lui Adolf Hitler. Acesta considera ca germanii fac parte dintr-o rasa superioara( cea ariana), adoptand ideea conform careia,  cel mai puternic supravietuieste, considerand astfel ca este dreptul rasei superioare sa se impuna in fata celor considerate inferioare, din care faceau parte negrii, slavii,evreii etc.

III      Efectele Primului Razboi Mondial

Originile imediate ale nazismului vor fi gasite in consecintele infrangerii Germane din Primul Razboi Mondial. Sub termenii tratatului de la Versaille, Germania a fost obligata sa plateasca reparatii grele. Viata politica si economica a Germaniei a fost serios perturbata ca rezultat al tratatului. Doar dupa cativa ani s-au luat masuri pentru restabilirea economica. Criza economica din toata lumea care a inceput in 1929 a impins Germania intr-o  depresie majora. Evreii sunt considerati drept vinovati pentru scaderea nivelului de trai al populatiei din Germania dupa terminarea primului Razboi Mondial si in urma crizelor economice din anii 1929-1933.

 In 1933 majoritatea germanilor au votat unul dintre cele doua partide majore: Comunistii si Socialistii.

IV      Partidul National Socialist

          Partidul National Socialist este originar din Partidul German Muncitoresc, format in Munich in 1919. Atunci cand Hitler s-a alaturat in 1919, Partidul German Muncitoresc avea cam 25 de membrii din care activi erau doar 6 in  discutii si lectura. Imediat dupa ce s-a alaturat, Hitler devine liderul partidului. La prima intalnire in masa a partidului tinuta in Munich pe 24 februarie 1920, Hitler a citit programul partidului pe care l-a avut partial scris; acesta continea 25 de puncte de cereri nationaliste exagerate, idei socialiste corupte si doctrine anti-semite. Pentru ca aceste conditii esentiale sa fie realizate partidul a declarat in cel de-al 25-lea punct al programului: "Pentru o societate moderna ,,vom crea o centralizare care va uni toate puterile in mainile guvernului."

V       Hitler isi asuma intreaga responsabilitate

          Dupa intalnirea din februarie 1920, partidul lui Hitler si-a schimbat numele in Partidul National German Muncitoresc. Noul partid a crescut incet, si in pricipal in Bavaria. Convins de necesitate, intr-adevar, pentru ca valoarea violentei sa se sfarseasca partidul  a organizat Sturmabteilungen (Trupele Furtuna), sau SA, pentru a le pazi intalnirile; pentru a perturba intalnirile democratilor liberali, socialistilor si comunistilor, si pentru a persecuta evreii in special pe vanzatorii evrei. Erau ajutati in aceste activitati de niste ofiteri ai armatei precum Ernest Röhm.

          In 1921 Hitler a adoptat emblema oficiala, un steag  continand un camp rosu in centrul caruia se afla un cerc alb continand o swastika neagra. In 1923 Hitler a editat zarul Völkischer Beobachter (Observatorul Rasist) ca fiind zarul oficial al partidului. Pentru ca partidul Comunist German, fondat in 1919 crestea in putere, Socialistii concentrau cea mai mare parte a propagandei pentru a denunta Bolsevismul, pe care ei il caracterizau ca o conspiratie a Evreilor financiari.

VI      Partidul in Reichstag

          Miscarea a crescut rapid, recrutand mii de servitori civili, fermieri bogati si tineri din toate clasele sociale. In Reichstag alegerile din 1930 ale partidului National Socialist au numarat aproape 6.5 milioane de voturi (mai mult de 18% din totalul voturilor). In 1933, datorita capabilitatilor de foarte bun politician ale lui Hitler, el si partidul sau au luat cu asalt guvernul si au format 'Reich'-ul. Al treilea Reich. Probabil ultimul.

Natiunea germana a avut un program vechi de sute de ani de exterminare a evreilor, iar holocaustul nu a facut decat sa implineasca acest program
 In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial natiunea germana a colaborat cu masina de exterminare nazista prin activitatea celor pe care-i numeste 'executori voluntari' Goldhagen sustine ca la inceputul sec. XX antisemitismul ne era mai puternic in Germania decat in alte tari. In intervalul 1848-1918 nu s-a inregistrat nici o agresare fizica a evreilor, din contra mare parte dintre ei au fost asimilati in societatea germana.

Propaganda nazista continea adesea promisiuni ademinitoare receptate mai cu seama de mica burghezie, de unii studenti, sau de elemente lumpenproletare. Hitler declara ca va suprima orice venit obtinut fara munca, va pedepsi pe imbogatitii de razboi, va nationaliza trusturile, va lupta contra capitalismului(in realitate contra capitalului evreiesc), va construe "adevaratul socialism" si va face tot ce-i sta in putinta sa readuca Reichul la rangul de mare putere.



Hitler a trezit in sufletul poporului german toate instinctele bestialitatii primitive a omului. In primul rand s-a folosit de ura impotriva evreilor, hitlerismul creand omul de tip nou: sadic, fara mila, un fel de automat care trebuie sa execute, fara cracnire, ordinele venite de sus. In locul calitatilor intelectuale, fascismul a dezvoltat laturile animalice ale omului.

VII Etapele politicii antisemite

Aprilie 1933 primul val de boicoturi al magazinelor evreiesti, fara a le inchide totusi, pentru ca erau constienti ca evreii detin o putere economica ce trebuie preluata treptat. In localitatile mici, chiar si nazistii incalcau bicotul.
Tot acum a inceput indepartarea evreilor din serviciul administrativ si sistemul educational, chiar daca aici s-a asteptat sfarsitul anului scolar pentru aplicare definitiva.

Vara 1933-s-au manifestat primele initiative individuale de vandalizare a evreilor si chiar asasinate locale.

Septembrie 1935 a marcat un punct crucial dupa Legile de la Nurnberg. Incepand de acum si pana in 1939, evreii au fost sistematic 'extirpati' din societatea germana, nu fizic ci legal, inchisi in 'ghetouri spirituale'. Totusi au ramas 350.000 care vor fi supusi violentelor.

'Kristallnacht'-dupa ce un tanar evreu a omorat un diplomat german de la ambasada Germaniei din Paris, la 11 noiembrie 1938 au fost devastate sinagogile, magazinele, casele evreilor, dirijarea antievreiasca a violentei fiind facuta de catre esaloanele superioare naziste.

Marele paradox este ca evrei emigrati din Germania au intemeiat asezari in zona Haifa si a Muntelui Carmel, pastrand limba si modul de viata german, dovedind astfel atasamentul fata de cultura germana in ciuda Holocaustului

Printr-o lege pusa in aplicatie pe 1 decembrie 1933, partidul Nazist a fost "alaturat indisolubil statului."    

VIII  Vocabular

     Antisemitism.Atitudine ostila, ura fata de evrei.La inceput, antisemitismul avea un sens larg, sugerand o atitudine potrivnica fata de toti semiti, termenul restranganduse doar la evrei.Antisemitismul a aparut in Babilon si Persia, a imbracat forme religioase si politice.Antisemitismul s-a manifestat sub diverse forme, de la cele de izolare, aversiune fata de evrei pana la masuri administrative si legislative dure promovate de unele guverne, atingand forma aberanta de organizare de pogromuri in timpul fascismului.

       Arianism.Denumire data popoarelor care vorbesc limbi indo-europene. In istorie, arienii, sau arii, cuvant care are sensul de ,,nobili", ,,stapani" sunt atestati ca luptatori remarcabili, care au cucerit Valea Indusului din India in jurul anului 1500i.H.Rasisti germani si-au insusit denumirea de ,,arieni" pentru populatiile de origine germanica nordica, considerate ca rase superioare si au adoptat ca symbol svastica sau crucea gamata.

       National-socialism.Doctrina heteroclite expusa inca din 1920 de muncitorul germanAnton Dexler, apoi adoptata oficial de Adolf Hitler in ,,Mein Kampf ", care presupunea :un stat autoritar, o natiune superioara (cea germana) prin pastrarea puritatii rasei si respingerea in deosebi a evreilor, prin recurgerea la razboi si violenta, cultivarea fortei.Hitler omitea aspectul social al doctrinei, propaganda deseori lupta pt. spatial vital in Europa, era ostil marxismului, evreilor, parlamentarismului, propunand o planificare autarhica(germanii traind independenti).    

         Nazisti.Partizanii doctrinei national-socialiste, teoretizata de Adolf Hitler.

       Pangermanism.Termen folosit inca din sec. al-XIX-lea de Gores si Schlegel si care insemna idea promovarii unei Europe in care germanii ar trebui sa conduca pe toate planurile.Ideea, utopica in sine, a fost un paravan pt. nazisti de a instaura ,,noua ordine europeana", echivaland cu dominatia rasei germanice.




       Rasism.Doctrina care sustine inegalitatea biologica si intelectuala a raselor umane, promovand lupta dintre rase. Ideea de rasism a aparut in sec. al-XVI-lea , in perioada expansiuni unor tari europene sis a constituit ca doctrina la jumatatea sec. al-XIX-lea.Paroxismul idei de rasism l-a atins ideologia national-socialista(fascista), justificandusi politica agresiva siactiunile de genocide. Azi, rasismul este utilizat de miscarile neofasciste, si se manifesta si prin alte forme: segregationism, apartheid si anti-semitism.

      Sovinism.Concept care presupune superioritatea unor natiuni si popoare fata de alte natiuni si popoare;de aici dispretul si ura fata de ,,nearieni", sau fata de minoritatile nationale ale unui stat.   

      Totalitarism.Regim politic in care cetateni constituie un bloc unic in serviciul statului, prin intermediul unui partid unic. Totalitare au fost regimurile fasciste sau national-socialiste.

      Xenofobie.(xenos=strain, phobos=spaima). Atitudine ostila fata de straini considerati indezirabili, practicata de regimurile fasciste si neofasciste.Xenofobia este utilizata ca diversiune, pt. un grup, pt. ai declara pe straini vinovati de regresul in diferite domenii de activitate si, ca atare pt., ai face sa suporte consecintele.

      Holocaust.Sacrificiu adus divinitatii la vechii evrei si asirieni care consta in arderea in intregime a animalului sacrificat. In secolul al XX -lea, termenul a fost utilizat pentru a desemna tragedia traita de populatia evreiasca supusa exterminarii (inclusive prin ardere) in lagarele speciale construite de catre nazisti.

      Genocid.Crima comisa cu intentia de a suprima un grup uman, national, etnic.Nazisti au recurs la genocide impotriva evreilor. Azi, genocidul este socotit ca si o crima impotriva umanitatii.       

XII BIBLIOGRAFIE

                                               

  www.referate.ro

Istorie-Manual clasa a XII-a    -  Editura Didactica si Pedagogica

Istorie- Manual clasa a- XI -a   - Editura Didactica si Pedagogica













Document Info


Accesari: 32159
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )