Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
UploadROMA - Istoria oficiala, POPULAŢIA ROMEI

istorie
ALTE DOCUMENTE

O mitologie pseudodualista: bogomilismul
Pericole care au amenintat imperiul Bizantin în perioada 1025-1185
Glosar de termeni istorici
DEZVOLTAREA ECONOMICA A ROMÂNIEI ÎN PERIOADA INTERBELICĂ
MEROVINGIENII
TRANSFORMĂRILE ECONOMICE, POLITICE sI CONFESIONALE DIN TRANSILVANIA sI UNGARIA ÎN SECOLUL AL XV-LEA sI LA ÎNCEPUTUL SECOLULUI AL X
Formarea natiuni române
Dinastia Hohenzollern in Romania
D U A L I S M U L J U R I D I C Î N D A C I A
Golful Broastei Ţestoase

                                                ROMAÎnceputurile Romei

Anul 753 / anul de întemeiere al Romei

Izvoare privind întemeierea Romei :

1.      legendele de întemeiere

Legenda de întemeiere implica :

-         Trasarea brazdei sacre  care protejeaza locul ales pentru ridicarea asezarii

-         Profanarea savârsita de Remus prin saritura peste brazda sacra

-         Sacrificiul de întemeiere prin uciderea lui Remus pe chiar locul cetatii ( transferarea vitalitatii reprezentate de spiritul celui mort )

2.      istoriografia oficiala reprezentata de Titus Livius - Ab urbe condita

3.      literatura . Vergilius - Eneida ,

-         preia într-o forma versificata legenda privind pe eroul troian Eneas, fiul zeitei Venus ,  care scapând din asediul Troiei , dupa o lunga calatorie , îndrumat de zei ajunge în Italia  si se casatore# 21421s1817v 1;te cu fiica regelui LATINUS  fondând cetatea LAVINIUM si dând  numele de ,,latini'' poporului sau.Fiul sau Iulius Ascaniu întemeieaza cetatea Alba Longa unde se succed la domnie 12 regi ; urmasa ultimului Rhea Silvia da nastere celor doi gemeni ,Romulus si Remus , care vor fi crescuti de lupoaica ( simbol al Romei si în prezent al latinitatii) si vor întemeia în anul 753 î.Chr. , cetatea  Roma , pe colina Palatinului care domina Tibrul.

Istoria oficiala

Roma este de fapt o veche cetate etrusca cunoscuta sub numele de Rumnla  si constituita pe locul unor asezari rurale anterioare împrastiate pe cele 7 coline .

REGALITATEA - 735 - 509 î.Chr [1]

În aceasta perioada Roma este condusa de sapte regi , parte de origine etrusca , al caror nume latinizat a fost înregistrat de istorie :  Tarquinius Superbus , Servius Tullius 

·        Acestia au ridicat zidul de incinta ce înconjoara Roma (MURA SERVIANAE),

·        au realizat sistemul de asanare  a mlastinilor  si cel de canalizare (Cloaca Maxima  realizata de Tarquinius Superbus ).

·        Au construit sanctuare  cum de ex. marele templu al lui Jupiter Capitolinul si templele Junonei si Minervei.

·        Au construit strazi si un forum dând orasului structura urbanistica etrusca , caracterizata de trama stradala geometrica , marcata de un centru civic si sacru .

REPUBLICA  (509 - 31 î. Chr. (* 27 )

Este perioada în care monarhia fiind abolita este înlocuita cu o forma de conducere care adopta partial modelul grecesc fara însa a ajunge la democratia cetatilor atice,

·        Roma ramâne  în esenta o REPUBLICĂ ARISTOCRATICĂ , în care este instituit un regim republican cu structuri colegiale

Noul regim republican este definit de trei tipuri de institutii  (colegii) care se vor perpetua într-o oarecare masura în întreaga istorie a Romei:

·        1.SENATUL - este institutia prin care aristocratia  romana îsi asigura controlul politic  si îsi exercita puterea . Descinde din fostul sfat al regelui format din capii de familii - patres care erau consultati în privinta problemelor importante .

·        începând cu regimul republican este o adunare permanenta aleasa dintre fostii magistrati; numarul membrilor creste continuu de la 300 la 900 în timpul lui Cezar( 102-44 î.Chr) ; senatorii erau alesi de consuli si apoi de catre cenzori - sec. IV[2] .

·        în fapt Senatul este lipsit de competente si de putere executiva ; el este un consiliu pentru res publica  si poate fi consultat ; are însa un  mare prestigiu  si influenta pe care I-o asigura permanenta si constituirea unei adevarate nobilimi senatoriale ; senatul este pazitor al traditiei  si autoritatea lui se manifesta  în ceea ce priveste mentinerea cultului traditional , politia moravurilor , administratia financiara ( de ex. votarea creditelor pentru razboi ) politica externa ( tratate de pace )  , legislatia ( ratificarea legilor votate de comitii ) ; are puteri exceptionale în cazul unor evenimente grave ( anularea legilor , scoaterea în afara legii a unor cetateni primejdiosi - inamici publici )

·        în perioada imperiala autoritatea senatului scade treptat ; nr. Senatorilor ajunge la 600  ; senatorii sunt numiti de împarat  dintre magistratii pe care îi agreeaza; atributii noi - functioneaza ca o curte de apel

·        În sec. III importanta senatului scade definitiv , fiind înlocuit de consilium principis  care cuprindea membrii ai familiei imperiale , prieteni , senatori , cavaleri alesi de împarat

2.MAGISTRATURILE - sunt institutii caracteristice regimului republican ; sunt  formate din magistrati alesi care detin puterea executiva , sunt colegiale , anuale , elective, ierarhizate [3].

·        Magistraturile sunt organizate ierarhic dupa cum urmeaza:

1.      doi consuli  sunt magistratii supremi ai republicii .Ei mostenesc unele din prerogativele regelui pe care îl înlocuiesc [4]. Consulii sunt alesi de comitiile centuriate . Intrarea lor în activitate marca începutul anului civil începând cu anul 153 î.Chr.[5] Atributiile lor sunt politice   ( convocarea senatului , a comitiilor ) , juridice , administrative , militare , religioase ( prezidarea sarbatorilor latine ) .[6]

2.      doi cenzori , alesi la fiecare cinci ani de catre comitiile curiate ; ei întocmeau listele de senatori , faceau recensamântul cetatenilor si al averii acestora ; cens - cifra averii în conformitate cu care erai plasate într-o categorie sociala sau alta ( de ex. 1 mil de sesterti îti dadeau dreptul sa faci parte din ordinul senatorilor ; 400 000 sesterti din clasa cavalerilor )

3.      pretorii - sunt în numar de doi -initial si ajung la 8.Principala lor atributie o constituie administrarea jurisdictiei civile .pretorul urban se ocupa de litigiile dintre cetatenii romani.Rolul sau poate sa fie si militar el purtând numele de imperator ( general) al unei armate.

4.      edilii - în numar de 4 , asigura politia si apararea interioara a Romei; se mai ocupau de aprovizionarea Romei si de organizarea spectacolelor publice.

5.      chestorii - contabili ai tezaurului public , erau în numar de 40 .Tezaurul era pastrat la Roma în templul lui Saturn.Tot ei se ocupau de strângerea impozitelor.

           

            3.ADUNĂRILE POPULARE  ( comitiile ) [7]- care erau de trei tipuri :

ü      adunarea curiata (comitia curiata) - îi confirma pe preotii alesi dintre magistrati în functii;

ü      adunarea tributa (comitia tributa) îi alege pe chestori , tribuni ,edili si magistratii de rang inferior, voteaza legi; întruneau patricieni si plebei repartizati pe triburi

ü      adunarea centuriata (comitia centuriata) - formata din cetateni repartizati în centurii , dupa avere.au competentar politica - alegerea magistrtilor superiori , legislativa - votarea legilor, militara - hotarâri privitoare la declaratiile de razboi, judiciara - tin loc de curte de apel .

Toae aceste institutii republicane îsi  vor pierde atributele si functiile în perioada Romei imperiale când începând cu octavianus Augustus , împaratii vor exercita puterea personala centralizând toate atributele puterii .

ROMA IMPERIALĂ ( 27 î.Chr. - 293 d. Chr, -  Principatul )

·        Împaratul desemnat ca urmas al lui Cezar - Octavianus Augustus  instituie o forma personala de conducere - Principatul / monarhia - care pastreaza o vreme aparentele republicane .În fond împaratul tsi ia titulatura de :

·        ,, princeps senatus'' -primul dintre senatori

·         princeps rei republicae ceea ce înseamna ca el este singura autoritate în stat.

·        titulatura sacra de Augustus  , divi filius instituind cultul regal al carui obiect devine .

·        El este imperator si  pontifex maximus  si exercita autoritatea religioasa ca preot si divinitate.

·        Puterea nu mai este electiva si autoritara si personala

Puterea regala evolueaza treptat de la situatia unui cumul de functii (comandant al armatei , tribun al poprului) ( Principat) la forme absolutiste  ( împarat zeificat) de tipul Dominatului , din vremea lui Diocletian când monarhia este absoluta si divina.

·        În cursul domniei sale Augustus restabileste ordinea în stat , pacea si prosperitatea - PAX ROMANA sau PAX AUGUSTA , pacea universala celebrata la Roma prin constructii sacre si triumfale  -Ara Pacis  .Instituirea Imperiului coincide de altfel cu ultimele cuceriri romane în Orient .

·        Împaratul protejeaza pe scriitori si artisti , favorizeaza religia , mariajul si familia romana cu scopul de a restabili virtutile romane care sunt în primul rând virtuti cetatenesti. Roma pacifica dar mai ales latinizeaza teritoriile cucerite , Europa beneficiind pentru prima data de o relativa uniformizare a culturilor , poseda o limba universal valabila -limba latina , civilizatia superioara romana este raspândita în toate pamânturile locuite ale continentului  .

·        Imperiul roman a creat terenul pe care se va raspândi în curând o alta civilizatie  - de tip crestin , ale carei radacini culturale se afla însa în pamântul fertil pregatit de romani , ei însisi continuatori ai stralucitei civilizatii grecesti .

POPULAŢIA ROMEI

Era clasificata conform dreptului roman în patru categorii , cu drepturi si obligatii definite în raport cu dreptul de cetatenie romana :

1.      Oamenii liberi

2.      Sclavii

3.      Libertii

4.      Peregrinii - oameni liberi care nu sunt cetateni romani  , nici latini dar locuiesc pe teritoriul Romei ; nu se bucurau de nici un drept si traiau conform propriilor legi.

Cetatenii ( cives romanus ) erau oameni liberi clasificati dupa avere si origine sociala în doua categorii :patricienii si plebea .

1.PATRICIENII  - care formau aristocratia funciara ereditara dar cuprindeau si patura bogata a plebei formând împreuna asa numita nobilitas  ierahizata pe grade fubnctie de prestigiul familiei.

1.1.Elita o forma clasa senatorilor ( ordo senatorius )

1.2. Clasa cavalerilor - compusa din proprietari bogati , bancheri , oameni de afaceri

Împreuna constituiau clasele de sus - honestiores, potentes   în opozitie cu humiliores .

2.PLEBEA - poporul de jos ; constituie pentru romani de la început o problema dificila si complexa.Sunt mici proprietari , mestesugari , comercianti în continua disputa cu patricienii .

·        Ei sunt o categorie civica de rangul II 

·        care nu are deplinatatea puterilor politice

·        si poseda doar o parte din cele civile

·        prin urmare va fi o neâncetata sursa de revolte  în lupta sa pentrua obtine egalitatea politica .

Astfel în 494 a.Chr. se va crea o institutie  speciala - tribunii plebei  , în numar de 10 care vor fi integrati senatului cu scopul de a apara drepturile acesteia.

Plebea este cea care formeaza armata , fiind împartita dupa acest criteriu în :

·        cei care formau infanteria grea

·        cei care serveau în infanteria usoara ( infra classem) care compuneau majoritatea legiunilor si a populatiei din teritoriile cucerite .

CUCERIRILE ROMANE  sI DIFUZAREA CIVILIZAŢIEI ROMANE

Romanii au constituit prima putere mondiala  care a exercitat un control eficient asupra întregului bazin al Marii Mediterane  ( marea interioara sau mare Nostrum )  si care a înglobat într-un sistem unitar economic si politic , începând cu anul 211 d. Chr  toata Europa , parte din Peninsula Britanica , nordul Africii [8], teritoriile Asiei Mici , adica toata lumea cunoscuta la acea data .

În acest context romanii cuceritori  se multumesc doar cu cucerirea teritoriilor ci se vor apuca sa le organizeze rational asigurând o valorificare superioara a resurselor  si în consecinta o înflorire a civilizatiei pe întreg cuprinsul statului roman.

Organizarea teritoriala romana foloseste formula optima sistemului  de municipia - organizare municipala .

1.      Municipium ( participare la sarcini ) exista în Italia sau în provinciile cucerite ; în Italia municipium  este un oras anexat  si caruia Roma îi stabileste sarcinile financiare si militare ; el îsi pastereaza însa autonomia , institutiile , dreptul si uneori chiar limba.În provincii statul lor este variabil ; Dupa 212 d.Chr. Caracalla declara toate orasele din provincii municipii.

2.      Din acest sistem de organizare fac parte si coloniile  care sunt cel putin în principiu orase întemeiate pe teritoriile cucerite ; ele au scopul de a asigura dominatia romana asupra punctelor strategice .Sunt locuite de cetatenii romani care se bucura de anumite privilegii cum ar fi scutirea de impozite ;

ü      coloniile romane sunt fundamental legate de metropola ( ROMA )si au institutii copiate dupa aceasta ;

ü      ca si municipiile si coloniile au autonomie interna ( autonomie locala )

ü       dar sunt integrate din punct de vedere politic si militar de sistemul roman

3.      Pe lânga municipia si coloniae , cetatile cucerite ( peregrine )s-au bucurat  de un regim care le-a acordat un grad mai mare sau mai mic de autonomie , dupa împrejurarile cuceririi , dar în esenta ele au fost integrate sistemului roman  politic - prin tratate de alianta ( cetati federate )   sau printr-un statut care le echivala cu municipia sau coloniae.

Sistemul acesta a permis o asimilare treptata a cetatilor peregrine - adica straine de Roma , care au fost anexate si latinizate .

Desi diferite ca statut în timpul regimului republican conditia oraselor provinciale tinde sa se uniformizeze sub imperiu  , în legatura cu romanizarea accentuata  si cu edictul lui Caracalla - 212 - care acorda cetatenie romana tuturor locuitorilor imperiului .

 

·        Supletea sistemului juridic , deschiderea sociala si culturala , ponderata de un puternic simt al traditiei romane si de un oarecare conservatorism rational au permis Romei sa extinda si sa mentina procesul de asimilare politica si culturala a întregului bazin mediteraneean  si apoi a întregii lumi cunoscute.

·        Din punct de vedere cultural romanii vor prelua civilizatia greceasca considerând Elada o adevarata scoala a lumii civilizate , dar vor prelucra împrumuturile grecesti pentru a le face accesibile tuturor , le vor imprima un profund sens cetatenesc si le vor difuza în aceasta forma în toata lumea cucerita.

·        Aceasta difuziune culturala nu va atinge în provincii calitatea celei aulice dezvoltata la Roma  ci va suferi un fenomen de sincretism cu culturile locale.

·        Asigurând un nivel mediu de confort pe întreg cuprinsul imperiului romanii vor asimila usor populatiile cucerite , vor extinda limba latina în întreg imperiu , le vor conferi constiinta apartenetei la Roma ,

·         constiinta care se perpetueaza pâna în prezent sub forma unitatii de origine si de limba a neolatinilor .

RELIGIA ROMANĂ

Este o sinteza de elemente  indo-europene si mediteraneene ; etruscii au jucat un rol important în formarea ei transmitându-le romanilor anumite practici rituale.Treptat zeii din panteonul grecesc sunt latinizati devenind zeii oficiali .

Relgia romana a ramas însa tot timpul susceptibila de a fi îmbogatita cu noi zei si culte venite din strainatate; exista chiar un colegiu de preoti - quindecemvirii care se ocupau de cultele novatoare si divinitatile straine .

Religia romana nu ramâne niciodata statica , formulata definitiv.Ea se adapteaza în functie de mediile sociale si de familiile spirituale .

Cultele soterice care se raspândesc la Roma si în Imperiu , tendintele spre monoteism  de origine filosofica si religioasa îi pregateau pe romani pentru primirea crestinismului.

Cu toate acestea când crestinismul se afirma  religia romana nu îl va putea absorbi; el se afirma ca o credinta total noua , universala si exclusivista fata de zeii pagâni ai romanilor.Timp de doua secole perioadele de persecutii si cele de pace relativa se succed pâna în anul 313 când este decretata libertatea tuturor cultelor  iar în 394 crestinismul devine singura religie oficiala .

* Cetateanul roman se închina însa unei multitudini de zei fiind deci politeist .Între acesti zei el include si pe cei ai teritoriilor cucerite manifestând toleranta - sincretismul  religios. Zei orientali apartinând marilor culte egiptene sau mesopotamiene  precum si mici zei locali ai populatiilor europene sunt inclusi adoratiei cetatenilor romani  fie sub numele lor fie sub nume latinizate .

Locul detinut în viata romanilor de practicile de cult si de ceremoniile religioase ( sacra ) este foarte important .Cultul consta în rugaciuni , sacrificii si lustratii ( rit de purificare care urmareste purificarea , la date anumite ,  a unor grupuri - armata , orase , poporul sau obiecte - armele , ogoarele înaintea semanatului.) [9].

Existau de asemenea sarbatori  romane care descind din vechile culte arhaice : Lupercalia  dedicata zeului Lupercus -sarbatoare a lupilor . la 15 februarie ; de remarcat existenta din abundenta a simbolurilor magice : alergau goi în jurul Palatinului ,lovindu-le pe femeile întâlnite cu curele din pielea unui tap sacrificat în pestera Lupercul  , fapt care asigura fertilitatea.

CULTELE

1.      Pe de o parte exista cultele private  /(sacra privata )care cuprind ansamblul cultului casnic asigurat de catre pater familias  ( cultul larilor , al penatilor , al manilor precum si datele importante ca nasterea , casatoria , funeraliile).Din sacra privata fac parte :

-         Cultele locale , rurale  sunt rezervate  omului liber si proprietar al pamantului ; el se închina si ofera sacrificii divinitatilor locale pe care le invoca pentru protectia casei si pentru obtinerea recoltelor bogate.

-         Cultele familiale  scot în evidenta importansa si puterea romanului ca si cap de familie, pater familias ; el se închina stramosilor - adica zeilor lari sau zeilor mani carora le aduce sacrificii lânga vatra casei sau pe altarele familiei .

2.      Mai sunt de asemenea cultele cetatii , publice  asupra carora vegheaza în mod special colegiul pontifilor  ; acest cult este asigurat de stat care organizeaza ceremonii pentru întregul popor ( sacra popularia ) . Cultelor comunitare , publice ,sunt  dedicate zeilor Romei ; la acestea  participa romanul în calitate de cetatean .Distingem trei categorii de zei:

1.      Zeii populari , în numar extrem de mare  si cu trimiteri la credintele animiste care sustin ca fiecare lucru este însufletit (Numen - vointa si eficacitatea fiecarui lucru  , fiinte , divinitati ; lumea este o resea de numina  care poate fi favorabila sau nu omului , dupa mocul sau de comportament în raport cu numenul respectiv : Cunina - ocrotitoarea leaganului , Silvanus - padurea , Fons - apa )Un fel de geniu al locului , obiectului ).

·        Printre zeii populari cei mai importanti,creatie a lumii rurale romane amintim pe  LARI [10] ( divinitati tutelare însarcinate sa ocroteasca recoltele , strazile , cetatile )  si dintre acestia pe LARI COMPITALES ( larii de la raspântii ) care protejau cartierele si raspântiile. În cinstea lor avea loc o sarbatoare în luna ianuarie  denumita COMPITALIA .

De asemenea  existau larii casei ( lares familiaris ) carora le era dedicat un altar în fiecare casa - denumit larariu ; orice eveniment familial important se petrecea în fata acestui altar - casatoria , nasterea , moartea.

2.      ZEII PRINCIPALI implicati în cultele oficiale sunt cei preluati de la greci si etrusci :

·        Mars , zeul razboiului, Vulcan , zeul focului si metalurgiei,Saturn , zeul semanaturilor.Vesta - zeita caminului , Venus - Afrodita , Minerva - Atena , Junona - Hera  etc.

3.      ZEII CASNICI - deosebiti  pentru fiecare familie în parte , cultul lor este celebrat de pater familias .

·        Zeii Lari -protectori ai casei.Dintre ei LARES PENATES  -belsugul si hrana .Li se aduc sacrificii pe altarul casei .

·        Zeii MANI  - termen generic cu care romanii desemnau spiritele mortilor.Pentru a se proteja de ei romanii îi onorau la comemorarea mortilor, cinstindu-I cu regularitate  de sarbatorile oficiale - Rosaria , Parentalia , Feraria .Se puteau preschimba în spirite rauvoitoare ( lemures , larvae ) atunci când erau duhuri ale mortilor care nua u primit un mormânt  sau daca au savârsit în timpul vietii fapte criminale.Pentru a le îmblânzi se organiza sarbatoarea numita Lemuria , o ceremonie în cadrul careia se savârsea un act de rascumparare aruncând un bob negru în întuneric si rugând stafiile sa paraseasca locuinta.

Relatiile dintre zei si romani aveau caracterul unui contract, întrucât ei asteptau de la zei favoruri imediate .Romanii erau extrem de superstitiosi , atenti la semne si atenti la a nu-I jigni pe zei .

·        Religie formalista dar care apartine cetatii întrucât viata politica era legata de rituri  , culte iar magistratii sunt si preoti.

In viata privata tatal , pater familias este oficiantul cultului pe când cultul public este oficiat de preotii magistrati ( sacerdotes ) grupati în colegii ( asociatii ) slujind o anume divinitate( lupercii , augustalii )  sau având sarcina de a veghea respectarea traditiei ( pontifii ) .Ei se bucura de avantaje - scutirea de sarcini publice , de impozite , de serviciul militar .

Cele mai importante colegii sunt:

·        Pontifices - 15 preoti de prim rang , condusi de pontifex maximus , numit pe viata.Ei redacteaza analele , cronicile si evenimentele cetatii, fiecare an deosebindu-se dupa numele consulilor.Ţineua evidenta sarbatorilor - stabileau calendarul,stabileau formulele rugaciunilor si invocatiilor .Au fost un fel de administratori ai cultului.

·        Flamines -  15 , preoti în serviciul unei divinitati .Numiti pe timp de un an ; faceau sacrificiile  si conduceau cultul divinitatilor principale- Jupiter , Marte , Quirinus.

·        Vestalele , tinere patriciene , preotese ale zeitei Vesta .Au obligatia de a întretine focul sacru si de a ramâne feciaore .Ofensele aduse unei vestale erau pedepsite cu moartea.

·        Salienii - 12,sallio - a dansa .Acestia executaui dansul ritual în cinstea lui Marte , în luna consacrata zeului.

·        Augustalii - au constituit un colegiu de preoti consacrati cultului imperial al lui Octavianus Augustus ; s-a creat dupa moartea acestuia .

·        Preotii experti în divinatie sunt haruspices - cercetau viitorul în maruntaiele animalelor sacrificate , si augurii - preziceau viitorul dupa zborul si strigatul pasarilor.

URBANISTICA , ARHITECTURA , ARTA

·        Roma devine orasul prin excelenta - URBS , capitala a unui vast imperiu care îsi reflecta splendoarea în constructiile sale triumfale  sau sociale.

·        Pentru Imperiul roman afirmat ca un stat mondial  este esentiala comunicarea rapida prin mijloace eficiente care sa se adreseze tuturor nivelelor sociale si tuturor regiunilor imperiului ; aceste mijloace sunt dezvoltarea urbana , arhitectura publica si utilitara , arta  triumfalista . Toate la un loc induc ]n cele din urma un nivel general de bunastare si civilizatie .

·         Arta devine un mijloc eficient de comunicare vizuala  care  subliniaza prezenta autoritara a statului  si îndeplineste rolul de agent de îndoctrinare .Ea este cunoscuta ,, de toti si transmite urmasilor cinstirea celor care si-au slujit bine patria '' ( Polybios - Istorii ) . Spiritul este extraordinar de modern , asemanator cu ceea ce se întâmpla în secolul nostru cu comunicarea vizuala când mijloace sofisticate de comunicare rapida  folosesc imaginea în contextul unei societati pestrite si de masa,  supusa presiunilor politice. Constiinta acestei societati este manipulata practic prin imaginea difuzata.

·                    Monumentele romane sunt monumente care sar în ochi .Operele de arta au sens comemorativ , adânc propagandistic si scopuri utilitare.

·                    Iconografia este cea a puterii care exprima raportul dintre cetatean si stat : imaginile triumfaliste , gustul grandorii, încarcatura narativa si decorativa.

·                    Opera de arta este un vehicul încarcat de sens ;de aceea se dezvolta  mai ales portretistica ( monede , medalioane , busturi ) constituie documente istorice de prima mâna ce exalta marile figuri istorice romane  si acele virtus romana  des aminitite de scrierile romane .

URBANISMul roman

mostenit de la etrusci  este o constructie clara  , ordonata ; în constructiile oraselor spiritul rationalist roman s-a manifestat prin îmbinarea unei structuri stradale ordonate cu o tehnica edilitara foarte evoluata.

Orasele sunt în primul rând realizari clare si ordonate dar au si caracter religios  pe care îl atesta riturile arhaice de întemeiere[11].

Orasele sunt înconjurate de ziduri de incinta cu porti monumentale dispuse pe directia celor patru puncte cardinale . Zidurile cetatii erau bariere limitative si defensive , prevazute cu turnuri de aparare sau bastioane  si platforme pentru amplasarea masinilor balistice.Portile erau si puncte de control vamal  si de trafic.

·        Asemenea orase fortificate au fost construite de romani în teritoriile cucerite , pe granita       ( limes ) - castre de legiune .

·        cetatea era  centrul vital al unui teritoriu  separata de lumea din afara de o linie magica     ( brazda sacra ) numita POMERIUM - granita rituala înlauntrul careia erau interzise orice înmormântari care ar fi pângarit cetatea sacra .

·        erau impartite ca si cele etrusce in patru parti egale de cele doua artere de circulatie perpendiculare una pe alta , denumite cardo si decumanus orientate pe directia N/S- E/V

·        Strazile trasate sistematic in tabla de sah  , dupa modelul hippodamic grecesc , se întretaiau în unghiuri drepte care creeau spatii de constructie dreptunghiulare denumite insulae .

·         Strazile aveau  pavimente de piatra si erau bordate de trotuare . Orasele erau prevazute cu canale de evacuare a apei de ploaie si cu canale de aductiune a apei potabile.

·        Strazile erau loc de trecere dar si de desfasurare a unor activitati publice ; erau controlate de un consiliu de magistrati alesi dintre proprietarii de pe strazile respective care raspundeau de curatenie  si de cinstirea altarelor amplasate de-a lungul strazilor si închinate divinitatilor protectoare numite COMPITA  un fel de lari sau penati .

·        Dupa modelul orasului roman ( Roma ) au fost constrzite orase în tot imperiul ; ele aveau monumente asemanatoare cu cele din urbs: forul cu anexele sale - Capitoliu , curia , bazilica , termele , teatrul , arcuri de triumf , fântâni  si la periferie temple pentru divinitatile locale  în timp ce cultele romane erau grupate în centru.

Orasul trebuia sa poata proteja locuitorii de atacurile dusmanilor si sa asigure o rezistenta cât mai lunga în fata asedierii ;  aprovizionarea cu apa facuta prin marile apeducte era esentiala.

·        Apeductele erau completate cu fântâni de utlitate publica amplasate de obicei la intersectii.

·        Orasele erau dotate cu cladiri publice  , religioase si amenajari pentru distractii.

Orasele formau o retea , legatura între centrele provinciale si capitala era asigurata prin sosele pitetruite , drumuri strategice si poduri.

Exista si o multime de asezari rurale - villae , vici , pagus .

ARHITECTURA

·        Este caracterizata de doua trasaturi :

1.este urbana

2.este functionala

·        În timp ce grecii au avut mai ales grija sa ridice temple pentru zei romanii nu au uitat mai ales confortul si interesul public.

·        Programele sunt în primul rând destinate comunitatii si apoi confortului personal.

·        Romanii au pus la punct tehnici de constructie necunoscute grecilor  construind lucrari extrem de îndraznete si solide .

·        Multe dintre constructiile lor exista si astazi : apeductele , amfiteatrele , termele .

·        Monumentele numeroase ramase din timpul civilizatiei romane dovedesc marea varietate de forme a programului de constructii.

·        In arhitecura romana preluari si asimilari din arhitectura greaca si etrusca sunt impletite cu inovatii tehnice  si cu spiritul ingineresc al romanilor.

·        Originalitatea arhitecturii romane este conferita de scara si proportiile monumentale , noua tehnica constructiva a arcurilor ai boltilor

·        Arhitectura romana , datorita spiritului ei rationalist , ordonat  si disciplinat , a folosit ca model pentru Renastere si pentru Imperiul francez care a luat-o ca baza a arhitecturii începutului de secol XIX.

Varietate de meserii fara precedent :

·        Inginerul specialist în betoane , findatii hidraulice , încalzire centrala

·        dulgherul - partile lemnoase ale constructiei

·        pietrarul - taietor de blocuri si placi de piatra

·        zidarul - în caramida

·        tiglarul - specialist în pavimente , pereti , bolti si acoperisuri

·        instalatorul - conducte de aductiune si canalizare

·        decoratorul - mozaicuri , fresce , ornamnete , sticla , sculpturi si metal .

Materialele de constructie se diversifica în sensul existentei

·        materialelor naturale solide : lemn ( vile de la tara , case din orase , grinzi de lemn erau asezate în terasamentul drumurilor pavate ) , piatra ( fortificatii , apeducte , poduri , arcuri , pilastri ) ; tuful  era preferat pentru usurinta prelucrarii si ieftinatate, calcar ; marmura era rar folosita si numai ca podoaba ostentativa; era rezervata ornamentelor  deseori policrome  pentru opus sectile  ( furniruit cu marmura a peretilor în motive geometrice sau figurative )

·        materiale semiartificiale - betonul  folosit din sec. II a. Chr.; betonul roman se obtinea din ciment  , var , lut, nisip amestecat cu apa si balastru.Acest pe baza de ciment - opus caementicum , era modelat cu ajutorul cofrajelor permitând trecerea de la sustinerea rectilinie spre arc si curba.

·        Betonul a revolutional arhitectura antica  ( boltiri  de forme diferite )

·        materiale artificiale ( realizate prin diverse tehnologii antice )  -terra -cota ( lutul ars ),tigle de lut , caramizi , fier , plumb , bronz aurit , gipsul  ca suport pentru pictura murala , sticla  pentru mozaicuri ( opera musiva - sticla cu piatra )

Programe

ARHITECTURA PRIVATĂ

LOCUINTA 

În orase trebuie sa facem diferenta între locuinta particulara , individuala  numita domus si cladirea de închiriat numita insula  , împartita în apartamente  .

Exista de asemenea tipul de locuinta denumita villa  - o casa de tara sau ferma unde romanii bogati îsi petreceau timpul liber.

Cele doua localitati acoperite de lava Vezuviului in anul 79 d.Cr. ofera  dovezi de exigenta estetica si confort ale locuitorilor bogati ai Romei:

Locuinta cu atrium

·        Spatiile sunt largi  si cu functionalitati variate  iar curtile interioare (ATRIUM)  si incaperile ( cubiculae) sunt decorate cu statui si picturi murale ; sunt inconjurate de gradini.(Casa Faunului,Casa Vetii ,Villa Misterelor).

·        Locuintele se organizeaza în asa fel încât sa ofere izolare si intimitate - peretii exteriori erau înalti si cu putine deschideri iar în interior existau curti interioare - atrium - care deschideau locuinta catre aer si natura .

·        Cea mai importanta încapere era TABLINIUMUL  rezervata primirilor de oaspeti.

Locuinta cu peristil

Moda elenistica a impus un tip nou de locuinta mai ampla  formata din locuinta traditionala cu atrium la care se adauga o parte iorganizata in jurul unei curti interioare cu portice denumita PERISTILUM , organizata ca gradina de agrement.

Mult dezvoltate  , cu spatii monumentale , cu partea destinata receptiilor foarte ampla  , sunt palatele si villae-le ( locuinte de tara )   imperiale sau destinate populatiei foarte bogate.( Villa lui Hadraian  de la Tivoli  ).Unele erau amplasate pe Via Appia de la Roma ( zona suburbana ) .

ARHITECTURA CIVILA  si RELIGIOASĂ

Amplasata de obicei în forum .Dintre cladirile mai importante mentionam :

BAZILICA  - monument public ce consta dintr-o incinta dreptunghiulara împartita în mai multe nave  prin colonade ; intrarea este plasata pe una din laturile mari .Servea ca tribunal , curte de justitie sau bursa .

·        Prima bazilica a fost construita la roma de Cato Cenzorul ( basilica Porcia )sec. II î.Chr. , la poalele Capitoliului si avea menirea de a asigura romanilor un spatiu de întâlnire si discutii în caz de intemperii.

TERMELE  - sunt ansambluri arhitecturale complexe  acoperind mai mult de 11 ha cu bai publice , bai termale , piscine in aer liber , sali si spatii pentru sport denumite palestre , biblioteci si curti interioare  precum si locuiri de plimbare si de discutie.Termele erau centrul existentei   citadine  ,loc de intilnire a societatii romane. Erau decorate cu statui si decoratii rafinate - mozaicuri

Cuprindeau patru parti esentiale :

·        Un vestiar-  apodyterium

·        O piscina - natatio sau frigidarium

·        bai calde - tepidarium; unde se faceau masaje cu ulei  si parfumuri

·        bai fierbinti - caldarium

·        se adaugau gradina  si spatiile pentru exercitii fizice.

·        Întregul complex era înconjurat cu ziduri  .

·        Salile erau împodobite cu mozaicuri luxoase si cu pavimente de marmura.Unele terme erau împartite în doua - o parte rezervata femeilor si una barbatilor . Cazanele - hypocaustum , se aflau la subsol si un sistem perfectionat de conducte si canalizari mpermitea aducerea apei si aerului la temperatura dorita.

TERMELE LUI AGRIPPA 

TERMELE LUI CARACALLA  de la Roma , 212.

CONSTRUCTIILE PENTRU SPECTACOLE PUBLICE

Teatrul

·        au preluat formele teatrului elenistic adaptat la specificul artei scenice romane .

·        Spre deosebire de cele grecesti teatrele romane erau construite deasupra solului Din cuplarea a doua teatre - semicirculare - au rezultat amfiteatrele  de plan elipsoidal  destinat spectacolelor de masa - COLLOSEUMUL DE LA ROMA.
Odeon, stadion si hipodrom

Aici se desfasurau parazi extravagante , petreceri violente , întreceri de atleti profesionisti .In general lipseau reprezentarile rafinate  sau spectacole de teatru ale autorilor greci si latini fiind preferate comediile burlesti , spectacolul de mimi , circul, spectacolul sângeros al luptei de gladiatori.

Aveau forme standardizate raspândite în toata lumea romana si erau destinate spectacolului de masa.

Circul

·        Au forme patrulatere  alungite

·        Aici aveau loc întrecerile de care , vânatori si spectacole ample -defilari , cortegii .

·        CIRCUS MAXIMUS - Roma              din epoca regalitatii ;adapostea aproape 400 00 de spectatori

CONSTRUCTIILE RELIGIOASE

TEMPLUL -templum.

Este cea mai impunatoare a forului .Este un spatiu circular sau dreptunghiular  sfintit si dedicat unei divinitati .Este de asemenea o constructie religioasa dar si publica în acelasi timp ( aici puteau avea loc întruniri ale senatului ) , cu forme stereotipe .

Este o sinteza intre templul grecesc si cel etrusc  de la care s-a pastrat ideea amplasarii pe un podium înalt .Teoretic este orientat de la vest la est

Partea esentiala a templului este cella unde se afla efigia divinitatii ; templele consacrate triadei capitoline - Jupiter , Junona , Minerva  au o tripla cella .

În fata cellei se afla un vestibul ( pronaos ) format din prelungirea celor doi pereti laterali si din colonade ; templul este amplasat pe un podium la care se ajunge urcând o scara amplasata în fata intrarii ; în fata scarii aveau loc sacrificiile rituale.

·        Templele cultului statului sau ale marilor zei erau somptuos decorate .

·        Existau si mici temple dedicate divinitatilor locale  având forma unor cladiri mici si dreptunghiulare .

Existau de asemenea temple dedicate zeitatilor straine , care aveau forme variate :

·        Cultele secrete , private , celebrarea misterelor aveau loc în diverse case particulare - Vila Misterelor de la Pompei sau sinagoga de la Duras Europos.

·        Cultul crestin înainte de Constantin era celebrat numai în locuri ascunse  fara vreo arhitectura speciala

·        Cultele  orientale dedicate lui Mithra , Isis , Marea Mama  erau de obicei practicate în adunari tainice dar în centre de cult speciale în care se practica o anume dispunere a participantilor la cult , a preotilor , a imaginilor de cult si a desfasurarii riturilor sacre - influenta ulterioara asupra crestinismului.

Tipul grecesc  al tolosului - de plan circular - a fost adoptat pentru cladiri religioase destinate tuturor zeilor -

·        Panteonul , construit la Roma de  Agrippa  (27 îen)

·        Templul Vestei consta dintr-o cladire rotunda cu o singura intrare  înconjurata de o colonada circulara  si având acoperis de lemn învelit cu tigla.

ARHITECURA CU CARACTER OMAGIAL SAU COMEMORATIV; MONUMENTE TRIUMFALE

·        Era menita scopului propagandistic si renumelui  care constituia baza ambitiilor politice , a conducatorilor si capilor de familie .

·        Era de asemenea legata de desfasurarea ceremoniei triumfului  la Roma , înfatisata poporului sub forma unei stralucitoare parade militare de-a lungul Caii Sacre  spre Capitoliu; cortegiul captivilor m dovezi materiale ale victoriei ,  a generalului vicotorios - triumphator-ul în car de lupta si ,, îmbracat ca Jupiter''.

Este alcatuita din :

·        arcuri de triumf , columne , trofee - constructii placate cu piatra si decorate cu basoreliefuri.

·        altarele dedicate pacii - ARA PACIS  al lui Octavianus Augustus construit la Roma.

·        Temple ale onoarei , Sortii , Virtutii .

·        Apareau pe tot cuprinsul Imperiului ca o dovada a puterii romane .

Trofeele (tropaeum )

·        Era un monument comemorativ al unei victorii .Initial putea fi doar un stâlp sau un copac de care se atârnau armele capturate .Au originea în obiceiul generalilor greci de a  cladi pe locul bataliei armele si armurile capturate.

·        La sfârsitul Republicii  este o constructie monumentala din piatra si marmura , asemanatoare unui mausoleu , împodobita cu statui  si reliefuri triumfale , ridicata pe pamântul dusmanului învins - dovada victoriei si puterii romane .

·        Semnificatia este aceea a unui templu dedicat zeitatilor care au înlesnit victoria .

·        Cele ridicate la Roma simbolizau puterea imperiala , continând si statui în marime colosala ale împaratului  în postura martiala.

Exemple : Tropaeum Traiana - Adamclisi ,

Arcurile de triumf

·        Poarta monumentala cuprinzând una sau trei deschizaturi în plin cintru înconjurate de coloane si basoreliefuri , având  deasupra statui

·        Semnificatia lor originara este probabil religioasa derivând din asa numitele formices -  porti sacre pe sub care trebuia sa treaca armatele dupa o campanie pentru a-si depune armele .

·        Au rost onorific , semnificând superioritatea învingatorului fata de restul omenirii

·        În timpul Imperiului sunt constructii spectaculare , adevarate panouri de afisaj  acoperite cu mesaje propagandistice  despre împaratul victorios si statul roman universal.

·        Sunt legate de triumful care le-a prilejuit iar inscriptiile si decoratiile lamuresc si ilustreaza acel eveniment .

·        Uneori în provincii arcurile de triumf semnifica un eveniment de istorie locala.

Celebre :

Arcul lui Titus , Constantin , Septimiu Sever.

Columnele

Sunt de doua feluri :

1.Triumfala

2.Tombala - cippus - stâlp de piatra  care indica locul înhumarii sau contine cenusa defunctului

Triumfala - construita pentru a comemora  evenimente glorioase 

·        Imagine simbolica a învingatorilor

·        Apolodor din Damasc a inventat coloana cu reliefuri comemorative care se succed în spirala pâna sus : Columna lui Traian, monument al victoriei si mormânt ; are cca 40 m Din sec. XVI statuia Sf. Petru o înlocuieste pe ce a lui Traian.

Altarele pacii  ( ara)

·        Mesaje ale triumfului , bunei întelegeri si justificarii razboiului purtat pentru a mentine pacea romana

·        Model Ara Pacis Augustae -simbol al armoniei aduse lumii de Augustus , întruchipare a virtutii .

·        Toate erau urme concrete , pentru istorie , ale  faimei.De aceea erau autolaudative.

·        Existau însa si monumente temporare ridicate  la ocazii deosebite - triumfurile sau funeraliile imperiale - butaforii destinate dramatizarii actului în sine.

 ARHITECURA  FUNERARA

·        Sunt foarte diferite ca aspect si marime

·        Au scopul dublu de a pastra ramasitele defunctului dar mai ales memoria sa.

·        Forme arhitectonice complexe create dupa modele etrusce sau elene

·        Erau decorate cu pictura , mozaicuri  , sculptura ; reprertoriu iconografic enorm

·        Consta în constructii cu forme variate - constructii circualare de traditie greceasca si etrusca , columbarii colective  pentru depunerea urnelor cinerare , precum si tot felul de stele comemorative si reliefuri cu portrete ale defunctilor .

·        Ritul incineratiei sau înhumatiei

·        Amplasate la Roma pe Via Appia sau în afara oraselor

·        Forma originala : mausoleul - constructie circulara cu originea în tumulii etruscii.

·        Mormântul turn , cenotaf - se gasesc în tot imperiul roman -Monumentul Iuliilor de la Saint Remy .

·        Columbariile - erau construite de asociatii de liberti  ca morminte comune pentru ramasitele depuse înurne cinerare .

·        Odata cu aparitia crestinismului  o seama de constructii sunt legate de cultul crestin  - morminte sapate in pamint - catacombele  aflate in subsolurile Romei, vor fi primele cimitire cu caracter crestin care puteau fi vizitate .Posedau pe lânga spatiile de înhumare si spatii de desfasurare a cultului  decorate cu pictura Catacombe mai sunt si la Ierusalim , Neapole ,Sardinia.Catacombele de la Roma au fost construite ca niste galerii cu camere speciale , avand guri de aerisire -lucarne , in pereti existand niste nise  (arcosolia) sau casete (loculi) pentru asezarea defunctilor.Peretii sunt pictati iar spatiile mai alrgi sunt destinate slujbelor religioase.

Specificitati privind arhitecura romana

·        Romanii acorda boltii si arcului un loc special in constructii ceea ce determina o mare libertate de conceptie a formei.

·        Plastica arhitecturala a fost tributara formelor greco - elenistice.Ordinele grecesti au fost preluate dar a fost preferat corinticul .Arhitecutra romana a creat un ordin nou - ordinul compozit , imbinare intre ionic si corintic.Au preluat de la etrusci ordinul toscan - care este un doric simplificat .

·        Caracteristic pentru arhitectura romana este ca ordinul si-a pierdut rolul de structura de rezistenta fiind doar element decorativ.Au descompus ordinul grecesc folosindu-I elementele separat - coloana de sine statoare , capitele de coloane fara fus.Fusul coloanei a fost folosit ca element de decoratie pe care au desfasurat ornamente spiralice .Au înlocuit coloana propriu-zisa cu coloana anagajata.Au transformat colonada libera în perete.

ARTA

Redescoperita în sec.XIX, a fost colectionata în Evul mediu si Renastere.

Este creata pentru beneficiari deosebiti prin :

·        Diferenta de clasa

·        De cultura

·        Regionale

Acest lucru creeaza o mare diversitate de forme , de materiale .

Este dependenta de izvoare - caracterul eclectic

·        A depins de modelele grecesti si etrusce dar a generat o varietate de forme originale deoarece romanii nu erau greci si aveau  o alta conceptie despre viata

·        Eclectismul ei este unul creator în sensul ca a transformat modelele prin adaptare , le-a romanizat.

A depins de comanditar - caracterul hibrid

·        Este o arta a clasei de sus - a patricienilor - ei formeaza clientela bogata care reclama un stil elegant , rafinat , mai aproape de spiritul elen si elenisitic ( maniera greaca )

·        Este o rata a clasei de mijloc  ( a plebeilor ) - proviniciala , mai legata de traditie .

·        Manifesta dupa sec. III

Este o arta metropolitana care devine populara si universala.

SCULPTURA

·        Ca si pictura  sau mozaicul este subordonata arhitecturii

·        Romanii au avut o înclinatie deosebita pentru reliefuri care se desfasurau pe suprafata monumentelor - temple , arcuri de triumf , coloane , sarcofage , altare.

·        Ele combina  motive vegetale cu figuri alegorice sau mitologice , perosnaje si scene istorice.

·        In ceea ce priveste arta statuara ea are legatura atât cu viata religioasa prin prezentarea divinitatilor  cât si cu viata particulara si publica  - portretul public , cetatenesc  sau funerar , statuia divina sau imperiala ,statuia ecvestra

STATUARA MONUMENTALĂ sI DE REPREZENTARE

·        Operele remarcabile apartin statuarei monumentale  dedicate senatorilor , oamenilor politici , oratorilor, imparatilor.

·        Statuile  onorifice  erau reprezentari ale triumfului  având detalii de reprezentare  care subliniau puterea personajului care dainuia peste timp - puterea ca virtute si victorie militara :

1.Statuia în armura . o inventie greceasca care ansa trateaza cuirasa ca element dependent de forma corpului uman; romanii o trateaza ca pe element separat de expunere a simbolurilor triumfale.

·        Cele mai multe statui apartin lui Octavianus Augustus - peste 80 de statui de argint ridicate la Roma care îl reprezentau în picioare , calare sau în care triumfale.

·        Statuia Lui Augustus Della Prima Porta - statuie în armura ; armura este  tratata ca o panoplie de semne , simboluri  si personificari  care se refera la victoria împaratului  asupra partilor - eveniment tratat drept cosmic, aducator de prosperitate  si pace romana.

2.Statuile ecvestre - puse în evidenta prin ridicarea lor pe un soclu cu inscriptie;dominau pietele  publice în tot imperiul ; exprimau în mod deliberat eroizarea indivizilor ca ipostaza a autoritatii .Omul de vaza ,calare m a devenit un simbol al puterii  si motiv de exprimare a prestigiului si demnitatii .

·        Statuia ecvestra colosala a lui Domitian  - nu mai exista , descrisa de un poet : calul calca pe corpul unui barbar anvins ; acesta este modelul care apare si pe reversul monedelor romane din sec.II -IV.

·        Statuia lui Marc Aureliu de la Roma

Stelele sau lespezile funerare 

·        Erau cu precadere populare în Tracia , Grecia , provinciile dunarene , Germania  dar le regasim în tot Imperiul roman

·        Puteau fi simple lespezi verticale sculptate grosolan cu basoreliefuri 

·        Sau blocuri fatuite de marmura fina si calcar cuprinzând întreaga galerie a familiei

·        Din punct de vedere iconografic ele reprezinta persoane în picioare , sezând sau culcate , în miscare ; busturi plaste în medalioane , perosnae singure sau în familie - cetateanul , sotia virtuoasa drapata cu val , mostenitorii , persoane functii - magistrat , preot , mestesugar ; pot reprezenta banchetul funebru sau ipostaza de erou - decedatul este de obicei soldat ( de ex. Tiberius Claudius Maximus pe stela de la Filippi din macedonia - cel care a adus capul lui Decebal lui Traian.

·        Eroul este identificat alegoric cu zeitatea  Cavalerului trac  sau cu Dioscurii : mantia de cavalerist - semnificatia / mors in victoria - moartea pentru victorie .

Reliefurile de pe sarcofage

·        Preponderent dupa anul 100 d.C. când ritul anhumatiei a devenit preponderent

·        Imagistica ce traduce speranta în viata de apoi

·        Erau lucrate în marmura si piatra, an ateliere specializate

·        Un sarcofag era compus din doua parti : cutia paralelipipedica în care era depus corpul si capacul ; amândoua putând fi laborios sculptate

·        De influenta egipteana

·        Era sculptat în altorelief cu subiecte de inspiratie mitologica , figuri cu rol apotropaic : sfincsi, lei .

·        Sarcofagele cu filosofi numite astfel pentru ca ele cuprind în compozitie un personaj barbos care desfasoara un sul de pergament ; imaginea întruchipeaza viata virtuoasa  a sufletului ; aceste sarcofage au devenit model pentru cele crestine timpurii unde imaginea barbatului se transforma în imaginea evanghelistului

·        Imaginile triumfale ale împaratului si reprezentarea plina de maretie vor deveni imagini ale triumfului si gloriei lui Dumnezeu.

Portretele - mentiune speciala pentru statuara

 ·        Reprezentarea prestigiului individului

·        Tendinta sprea realism

·        Cel mai vechi portret pecare îl posedam dateaza din sec. IV î.Chr- si îl reprezint pe Iunius Brutus .

·        Portretul poate fi bust  dar si statui în piciaore , în stil grecesc ,

·        Pe timpul lui Nero portretul este romantic sau patetic

·        realismul roman , interesul pentru neamuri , locuir , evenimente

·        sunt ecoul discursurilor politice

·        stabilesc cu precizie identitatea celui reprezentat

·        dupa unii autori îsi au originea în obiceiul romanilor republicani de a confectiona efigii ale stramosilor ilustrii pentru a le arata în public cu diferite ocazii sau pentru a le tine la loc de cinste în familie , printre statuile zeilor casnici

·        functie explicativa si de reprezentare a individului acoperit cu toate simbolurile prestigiului

·        sunt portrete retorice , autolaudative :

·        toga - calitatea de cetatean roman

·        marimea naturala -personaj cu avere si prestigiu

·        identitatea stabilita pe baza capului - existau statui acefale pe care se monta doar capul celui portretizat

·        conceptul de nobilitas - noblete sufleteasca : reprezentari pline de prestanta - tipul comandantului în armura , al filosofului  învesmântat an haine grecesti ,  si cu barba ( împaratul Hadrian  el însusi filosof), femeia nobila (- pudicitia - cu mâna dusa la barbie în gestul modestiei )

·        Iconografia redarii idealizante -portretele apoteotice : suveranului de obârsie divina , fara a trece cu vederea vârsta sau îmbatrânirea : ( maturitate responsabila, întelepciune ); sensul - trairea activa a vietii în stima  si virtute .

ARTELE DECORATIEI INTERIORULUI : pictura parietala , mozaicul, mobilierul

 

Folosite pentru decorarea pavimentelor , peretilor , plafoanelor

PICTURA

·        este documentata prin descoperirile de la Pompei si Herculanum.

·        Au folosit pentru decorare mozaicul si pictura in fresca.

·        Au folosit teme inspirate din mitologie sau din poemele epice dar si din istorie sai din viata cotidiana ( luptele cu gladiatori).

·        Sunt buni cunoscatori ai stiintei compozitiei  , cunosc perspectiva geometrica si cromatica dar folosesc mai ales efectele denumite trompe l ' oeil  care sugereaza spatiul dincolo de zid, creerea de spatii iluzorii  cu efecte de aporpiere si adincime.

·        Picturalul si decorativul sunt imbinate cu o cromatica rafinata - rosul pompeian , galben , violet , albastru .

MOZAICUL -opus musivum

·        Initial sunt mozaicuri în alb- negru

·        În sec.II apare stilul înflorat - cu ornamente vegetale , animale si umane  tot alb -negru

·        Din sec. III se raspândeste policromia

·        Scolile de mozaicari se dezvolta în Italia dar si în provincii - unde este imitata pictura

·        Mozaicurile sunt aplicate atât pe podea cât si pe plafon  sau pereti.

·        În general mozaicari romani au avut grijî sî adapteze subiectul locului pe care îl decorau : marine pentru terme , firme în prîvîlii , teme mitologice în temple.

Din punct de vedere al amplasarii avem .

Mozaicul pavimentar 

·        din materiale rezistente - teracota , caramida, piatra 

Pavimentul din piatra -opus sectile

·        Placi subtiri de calcar sau marmura taiate sub forma rectangulara de diferite dimensiuni  si fin polisate

·        Paviment monoton dintr-un singur material , fara motive ornamentale

·        Pavimentul în  opus sectile format din piatra de mai multe culori ; se obtineau pavimente cu policromie foarte bogata ; erau compuse dupa desene complicate cu figuri , motive florale .

Mozaicul pentru pereti ( opera musiva ) si plafoane

·        Procedeu tehnic de finisare a suprafeteleor

·        Format din bucatele mici de piatra -tesserae- aproximativ patrate asezate una lânga alta într-un pat de mortar.

·        Se putea folosi orice piatra nusor de taiat

·        Se foloseau si bucatele de sticla viu coloratacu foaie de aur încorporata

·        Subiecte : scene de gen , naturi moarte , pesiaje , scene de vânatoare , subiectele clasice ale mitologiei grecesti , violenta sângeroasa a arenei - lupte de gladiatori , întreceri de care .

·        Câteva mozaicuri sunt semnate : Dioscoride din Samos

·        In genere ele au fost create de artisti necunoscuti lucrând împreuna în ateliere itinerante

Concluzii arta si arhitectura

·        Popor de cuceritori dotat cu spirit pragmatic  romanii au avut prin excelenta vocatia de putere universala  dar si de putere civilizatoare in stare sa asigure pax romana cu ajutorul legiunilor sale  si sa impuna stilul de viata roman  ca  fiind o forma de progres material, politic si cultural.

·        Arhitectura , arta , urbanismul  sunt mijloace de comunicare prin care erau facute cunoscute cetateanului roman de pretutindeni prezenta statului roman  si planurile conducatorului sau .

·        Arta este un mijloc de indoctrinare a maselor în spiritul Romei dominatoare ; ea evoca marile victorii  si are caracter propagandistic.

Richard Brilliant a facut de altfel o paralelal intre civilizatia romana si cea americana sustinind :

·        sinteza artistica si culturala   (intre civilizatia  autohtona si cea a oraselor grecesti si apoi a celor cucerite)

·        latura artizanala ( curentul plebeian ) italic

·        eclectismul artei romane - ,, a cucerit metodic dar fara metoda Italia si lumea insusindu-si cu perseverenta si in acelasi timp haotic lucruirle spirituale ai artistice ale supusilor ei.

·        natura epigonica si manierista a civilizatiei romane

·        accent pe sensul memorialistic si propagandistic -moralizator.

LITERATURA , FILOSOFIA , STIINTA

STIINŢA

·        Contributia romanilor la progresul stiintelor este neglijabila

·        stiintele ocupa un loc minor în cursurile predate în scoli

·        Pliniu cel Bîtrân - Istoria naturala

·        Orice roman cultivat avea însa notiunide aritmetica , geometrie , astronomie  si mai cu seama de stiinte naturale

·        Contributia lor la progresul tehnicii este mai importanta - ingineria , constructia de drumuri , poduri ,fabricarea sticlei , metalurgia , inventarea masinilor de razboi , si tot ceea ce era practic.

LITERATURĂ

·        Isi vor gasi modelele majore in cele grecesti.

·        Romanii vor incerca cu succes toate domeniile abordate de greci , preferind epopeile eroice -

·        Publius  Vergilius Maro  ( 70 - 19 î.C.) /Eneida  sau Poemele bucolice , pastorale

Va apare insa si o literatura latina originala reprezentata :

·        de farsele lui Plautus si comediile lui Terentiu,

·        de roman - Apuleius - Magarul de aur

·        Au dezvoltat in mod deosebit literatura istorica  reprezentata de TITUS LIVIUS - 59 îen - 17 en) -Ab urbe condita - De la intemeirerea Romei , Tacitus , Caesar , Sallustius

·        Accentele literaturii latine sunt mai virulente - satirele lui Martial si Juvenal.

·        Au dezvoltat insa si o sensibila poezie lirica - Ovidius ( 42î.C -17d.C. ) ,Horatius (64-8 î.C. ) a scris satire , epistole cu subiecte filosofice ,ode.),Catullus.

·        Se naste de asemenea o literatura de esenta filosofica - reprezentata de Lucretiu ( cca 99 - 55 î Chr.) - De rerum natura , poem didactic si filosofic  , în 6 cânturi în care expune doctrina lui Epicur : fizica materialista explica toate fenomenele care-I înfricoseaza pe oameni si pe care acestia le atribuie unor divinitati cprora nu le pasa de ei.Moartea nu este decât o eliberare a atomilor în vederea unei noi asocieri  iar lumea cealata nu exista.

·        Dramaturgia filosofica : Seneca  (opera filosofica si 9 tragedii ) , stoic ,2-îH-65 d.H., parofesor al lui Nero ; a scris trei Consolatii , Despre mânie , Despre viata fericita , Despre binefaceri ; capodopera sa sunt Scrisorile catre Lucilius - redactate în ultimii ani ai vietii, un dialog elev-profesor despre viata.

·         Marcus Aurelius Antoninus - 121 -180 d.H. , împarat filosof , originar din Spania .A fost filosof stoic sia lasat Cugetari scrise în limba greaca .

·        Filosofia romana se va orienta catre etica si politica

·         iar oratoria se va dezvolta indeosebi, Cicero (106 - 43 î.H.) fiind cel mai mare orator al Romei , care si-a expus conceptia despre oratorul ideal in - DE ORATORE .Renumite - Catilinarele , De Catilina

·        Geografia va fi reprezentata de Claudius Ptolemaeus - Geographica

DREPTUL -    

·        reprezinta una din contributiile cele mai importante ale spiritului roman .Noi folosim înca o mare parte din teoria lor juridica .

·        Dreptul roman este cuprins în obiceiuri , legi , constitutii imperiale , edicte  ale magistratilor.

·        La începutul sec.III au deosebit dreptul natural ( ius naturale )  comun tuturor oamenilor de ius gentium ( dreptul gintilor )  comun tuturor natiunilor.

·        Dreptul civil ( ius civile )  constând din reguli proprii unei cetati.

·        Dreptul public ( ius publicum )este dreptul rezultat dintr-o lege oficiala

·        Dreptul privat ( ius privatum ) este dreptul rezultat dintr-un act privat - de ex. Un testament.

·        Prima legislatie scrisa de romani este legea celor 12 table  care dateaza conform traditie de la jumatatea sec-V î.H.Erau afisate în for ; tablitele originale au fost arse ; continea reguli diverse privitoare la dreptul privat , penal , religios .[1] În 509 î.Chr. are loc rascoala orasului Cumae condusa de Junius Brutus , care aboleste monarhia .

[2] Vârsta ceruta pentru a putea face parte din Senat era de 46 de ani ; ea a fost coborâta la 30 de ani de catre Sylla ; cel ce se afla în fruntea senatului se numea princeps senatus ; senatorii aveau dreptul sa poarte tunica  cu banda lata de purpura  si încaltaminte împodobita cu o semiluna ; li se interzicea practicarea comertului , încasarea impozitelor ; întrunirile senatului au loc în templum , cu usile deschise

[3] Magistraturile curule -consulatul , pretura , edilitatea , cenzura - care permit accesul la noblete ; m. necurule - chestura , tribunatul edilitatea plebei , m. cu imperium - consulatul  etc.

[4] Cezar a fost consul la Roma si pontifex maximus.Cei doi consuli îsi exercitau puterea fiecare câte o luna

[5] Toga - este vesmântul care simboliza demnitatea cetateanului ; initial era purtata si de femei dar cu timpul puratarea ei de catre femei era un semn dezonorant .Toga praetexta, toga picta , palmata - toga purpurie  brodata cu aur

[6] Semnele exterioare de respect sunt : escorta de 12 lictori ( slujitori care au rolul de a da înlaturi multimea din calea consului si de a o îndemna sî-si arate respectul )  , fasciile , portul togii pretexte( împodobita cu o panglica de purpura ) , scaunul curul .

[7] De voturile lor depind numirea magistratilor - indirect recrutarea senatului  si adoptarea legilor.Autoritatea lor este superioara celei a senatului si magisraturilo.se întruneau doar în anumite zile numite dies comitiales -184 /an .

[8] Din sec.III Roma controleaza Mediterana occidentala prin înfrângerea  treptata a Cartaginei ( 264- primul razboi punic) .Desi cartaginezul Hannibal ajunge la portile Romei totusi Cartagina este rasa de pe fata pamântului în 146 îen.

[9] Lustratia consta antr-o procesiune , în rugaciuni si sacrificii . Procesiunea are loc în cerc - cercul magic , de protectie , în jurul obiectelor sau oamenilor care fac subiectul lustratiei .Calendarul roman prevedea numeroase lustratii : în martie si octombrie - lustratia armelor , în mai -lustratia ogoarelor , la începutul lunii februarie - lustratia oraselor ,Armata era purificata la începutul oricarei batalii .O data la cinci ani se facea lustratia poporului adunat pe Campul lui Marte de la Roma ( lustrum ).

[10] Între lari , penati , mani , genii s-au produs importante confuzii chiar în constiinta religioasa a romanilor .

[11] Întemeietorul traseaza pe pamânt un templum care îi va îngadui sa cunoasca vointa zeilor si auspiciile .Apoi , asistat de un augur si un masurator de teren , traseaza decumanus maximus si locul unde el va fi întretaiat de cardo maximus ; iontersectia celor doua artere are caracter sacru ; aici va fi amplasat forul .

Urmeaza apoi ceremonia numita limitatio adica trasarea unei brazde sacre cu un plug tras de o vaca si un taur alb ; brazdarul este ridicat acolo unde va fi amplasamentul pentru porti .Fasia de teren trasata de o parte si alta a brazdei sacre se numeste pomerium .Dupa aceea se stabilesc diverse locuri pentru amplasarea monumentelor orasului : templul Junonei , Minervei si al lui Jupiter  pe o înaltime .Ultima faza este sfintirea - consecratio , act religios care consta în rugaciuni si sacrificii .

Document Info


Accesari: 9316
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2019 )