Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Stimulentele

Alimentatie nutritie


Stimulentele

Stimulentele sunt produse de origine vegetala folosite sub forma de bauturi, cu scopul de a stimula sistemul nervos, de a activa pulsul si a creste tensiunea arteriala. Rolul stimulativ se datoreaza alcaloizilor si substantelor aromatizante din continutul stimulentelor. Folosite in cantitati mod 757i85h erate au rol de stimulatori, dar consumul in cantitati mari produce dezechilibre sistemului nervos.



Din grupa stimulentelor fac parte ceaiul, cafeaua, cacao, etc.

Ceaiul este originar din China. Se cultiva in special in Extremul Orient si Asia meridionala, pentru freunzele sale. Acestea sunt apreciate datorita propietatilor tonifiante, digestive si diuretice. In alimentatie, sub denumirea de ceai se intelege produsul obtinut din frunzele uscate, fermentate sau nefermentate ale acestui arbust. Frunzele de ceai au un aspect lucios, culoare verde-inchis, forma ovala, alungita. In comert se cunosc doua tipuri de ceai: ceaiul verde si ceaiul negru.

Ceaiul verde se obtine astfel: frunzele recoltate, sortate, se supun operatiei de aburire, dupa care se usuca cu ajutorul unei masini speciale. Ceaiul verde da o esenta de culoare galbena-deschis, puternic aromata, cu gust astringent.

Ceaiul negru se obtine prin urmatoarele operatii: frunzele recoltate si sortate se supun procesului de ofilire, rasucire, fermentare, uscare. In timpul acestor operatiuni au loc o serie de transformari: frunzele se inmoaie, isi pierd elasticitatea, se distruge o parte din clorofila, substantele proteice trec partial in stare solubila, amidonul se hidrolizeaza, substantele tanante se oxideaza, se formeaza uleiuri eterice care dau aroma ceaiului.

Compozitia chimica a ceaiului: ceaiul contine teina, uleiuri eterice, substante tanante, saruri minerale, etc.

Ceaiul se utilizeaza la prepararea bauturilor (infuzii) calde sau ceai in amestec cu lapte, etc.

Cafeaua se obtine din semintele fructului de cafea, care creste in tarile tropicale. Fructele au, la maturitate, culoare rosie-violeta si marimea unei cirese, avand in interior, de obicei, doua seminte sau boabe. Boabele de cafea au forma ovala scurta sau alungita, cu o parte convexa si una plana, cu un sant longitudinal. Marimea si culoarea sunt diferite in functie de soi.

Compozitia chimica a cafelei: cafeaua cruda contine 9-12% apa, glucide, celuloza, lipide, substante proteice, substante minerale, iar ca principiu activ cofeina. Pentru a o transforma in substanta pulverulenta, cafeaua boabe se prajeste. Prin prajire cafeaua capata culoare bruna-cafenie inchis. Umiditatea scade, se dezvolta aroma si gustul specifice. Dupa prajire urmeaza macinarea, care transforma bobul intr-o pulbere de culoare bruna-inchisa, cu aroma puternica de cafea prajita, miros placut, gust amarui.

Cacao se obtine prin prelucrarea fructelor arborelui de cacao. Semintele se prajesc, se sfarama, se decojesc si se macina. Prin macinare se obtine pasta de cacao, iar prin presarea acesteia untul de cacao si turtele de cacao. Prin macinarea turtelor de cacao uscate se obtine pudra de cacao, de culoare bruna-roscata, gust amar, placut, cu miros caracteristic. Pudra de cacao contine glucide, proteine, saruri minerale, iar ca substanta activa teobromina. Se utilizeaza la prepararea bauturilor calde, in cofetarie, in industrie.


Document Info


Accesari: 5720
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )