Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload

loading...
Electricitatea in jurul nostru

Fizica


Electricitatea in jurul nostru


Daca ne gandim cat de des ne uitam la tv sau aprindem lumina sau vorbim la telefon,etc.Toate acestea si multe altele sunt posibile datorita electricitatii.Lumea ar fi total diferita fara electricitate.

Electricitatea nu a fost inventata.Ea a fost descoperita prima data de catre greci ,acum 2000 de ani.Oamenii au invata cum sa o produca si s-o utilizeze abia cu 150 ani in urma.Electricitatea este , in sine,o forma de energie.Ea poate fi transformata in energie termica,energie luminoasa ,energie cinetica si in energia sunetului.

Mai in amanunt,s-a descoperit ca atomii sunt purtatori de sarcina electrica.Deplasare ordonata,in anumita directie,a purtatorilor de sarcina electrica se numeste CURENT ELECTRIC.

CONDUCTORI SI IZOLATORI:

Electricitatea trece,sau este condusa mai usor prin unele materiale decat prin altele.Obiectele prin care electricitatea trece usor se numesc conductori ,iar cele prin care electricitatea nu trece se numesc izolatori. Corpurile care conduc electricitatea,ca metalele,au electroni ce nu sunt legati de atomii lor.Acesti electroni liberi transporta electricitatea dintr-un loc in altul.

In schimb,electronii unui isolator sunt strans legati de atomii lor.Electronii nu se pot misca liber si astfel,un izolator nu conduce electricitatea.De aceea toate stecherele si prizele au in jurul lor un strat de plastic sau cauciuc,acestea fiind foarte bune izolatoare.

REZISTENTA:

Curentul electric mai bine prin unele lucruri decat prin altele. Cat de bine conduce un corp electricitatea se masoara prin rezistenta.Aceasta rezistenta depinde de materialul din care este confectionat corpul si dimensiunile acestuia.Cu cat rezistenta unui corp este mai mica ,cu atat acesta conduce mai bine curentul electric.Firele electrice se fac din cupru tocmai pentru ca acesta are o rezistenta mai mica decat majoritatea metalelor,deci conduce mai bine electricitatea.

CIRCUITE ELECTRICE:

Curentul electric circula doar printr-un fir neantrerupt.Acesta se numeste circuit.Daca in circuit apar intreruperi ,curentul nu mai circula.Un circuit poate fi intreruptcu ajutorul unui comutator sau intrerupator.Cand comutatorul sau intrerupatorul este actionat,circuitul se intrerupe.

La trecerea curentului electric printr-un corp,acesta se incalzeste.Cu cat rezistenta unui fir de sarma este mai mare,cu atat acesta se incalzeste mai mult cand este strabatut de curentul electric,de aceea rezistenta dintr-un uscator de par se inroseste.

Un bec electric are un fir subtire care se numeste filament , care, atunci cand este strabatut de current electric,se incalzeste atat de tare incat lumineaza.Doar 2% din energia electrica a unui bec se transforma in lumina,restul se transforma in caldura.asa ca sa nu va mirati daca atingeti un bec care a fost aprins si inca e caldJ

STIATI CA .?

      Unele animale genereaza singure electricitate.Tiparii electrici isi imobilizeaza si prind prada cu ajutorul electricitatii.In cozile lor ei au destula energie pentru a aprince 12 becuri.Acesti tipari pot chiar si omori oameni.

      Nerii din corpul nostrum functioneaza pe baza impulsurilor electrice.Semnalele electrice de la creier pun muschii in miscare.Ele transmit informatia de la ochi,urechi.nas,limba si piele inapo la creier.

Electricitatea statica

In afara de curentul electric care strabate un circuit, mai exista

un tip de electricitate,numita electricitate statica,care nu se deplaseaza.

Acest fenomen se produce cand anumite obiecte culeg electroni in plus,adica se incarca electric.Surplusul de sarcini negative sunt atrase de sarcinile positive ale altor obiecte,ca urmare se lipesc de acele obicte.Sarcinile negative se atrag cu cele positive si se resping cu cele negative ,actioneaza asemenea polilor magnetici.

Obicectele se incarca electric prin frecare,cand se produce un transefer de electroni de pe un corp pe altul astfel incat un corp se incarca pozitv iar celalat negative.Daca unul dintre cele doua corpuri este izolant,sarcina electrica se acumuleaza doar la suprafata sa.Daca un corp conductor izolat,incarcat negativ,este atins cu mana(conductor electric),atunci sarcina lui trece spre pamant sub forma unui current electric foarte slab.

Tunetele si fulgerele sunt cauzate de electricitatea statica.Norii se incarca electric datorita frecarii dintre cristalele de gheata dintre ei.Un nor se poate incarca atat de mult,incat electronii sar din el pe pamant sau pe alt nor.Astfel ia nastere o scanteie imensa,adica fulgerul.

Uneori se mai intampla se simtim o usoasa intepatura in momentul in care atingem vreun obiect metallic; acest lucru se datoreaza tot energiei statice.Cand pantofii nostri se freaca de un covor de nailon,de exemplu,noi ne incarcam cu electricitate statica.Atingand un obiect metalic va sari o mica scanteie si vom simti acea mica intepatura care se datoreaza acestui "salt"de electroni.

Pana in secolul 18 singura forma de electricitate a fost cea statica.

EXPERIMENT:

Daca un liniar de plastic se freaca cu o bucata de stofa,el va acumula sarcina negativa si astfel va atrage mici bucatele de hartie.Hartia se va incarca pozitiv si se va indrepta spre liniarJ


loading...
Document Info


Accesari: 6007
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
Coduri - Postale, caen, cor

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2018 )