Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Concurs de admitere la Institutul National al Magistraturii

administratie

Drept penal


  1. Instigarea. Notiune, conditii, feluri, pedeapsa cu care se sanctioneaza instigatorul. (4 puncte)
  2. santajul. (3 puncte).

Drept procesual penal


  1. Rechizitoriul. (3 puncte).
  2. Judecarea cererii de revizuire. (4 puncte).
Caz practic drept penal si drept procesual penal


Prin rechizitoriul parchetului de pe lânga tribunal, a fost trimis în judecata în stare de arest preventiv inculpatul O.B. (nascut la 15. 01. 1983, cunoscut cu antecedente penale) pentru savârsirea tentativei la infractiunea de omor calificat prevazuta de art. 20 Cod Penal (în continuare, CP) raportat la art. 174-175 lit. c) si i) CP, cu aplicarea art. 37 lit. a) CP privitor la recidiva postcondamnatorie.


În actul de sesizare s-a retinut, în fapt, ca la data de 27. 05. 2003 inculpatul O.B. se afla împreuna cu mai multi prieteni la bufetul din comuna sarbatorind aniversarea unuia dintre acestia. În jurul orelor 21,00, a intrat în local numitul O.F., fratele inculpatului, care locuieste într-o comuna învecinata, acesta venind pentru a restitui o datorie patronului bufetului.


Aflat sub influenta bauturilor alcoolice, inculpatul O.B., pe fondul unei dusmanii legate de o mostenire, a luat un scaun din plastic din imediata sa apropiere, încercând astfel sa îl loveasca pe fratele sau. Acesta s-a ferit, iar inculpatul O.B., furios pentru nereusita, a scos cutitul ce îl avea asupra sa si i-a aplicat fratelui sau O.F. o lovitura puternica în zona abdominala.


Victima a fost transportata la spital unde, urmare a unei eficiente interventii chirurgicale, i-a fost salvata viata.


Raportul medico-legal a atestat ca leziunea a necesitat un numar de 70 zile îngrijiri medicale, fiind produsa cu un corp întepator-taietor, într-o zona vitala, punându-i viata în pericol.


Inculpatul O.B. a recunoscut savârsirea infractiunii, însa a mentionat ca intentia sa nu a fost aceea de a-si ucide fratele, ci de a-i aplica o corectie.


Din fisa de cazier a inculpatului O.B., rezulta ca acesta a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa de 1 an si 6 luni închisoare pentru savârsirea infractiunii de furt calificat prevazuta de art. 208-209 alin. 1 lit. a), e) si g) CP cu aplicarea art. 99 CP, privitor la minoritate, fapta fiind comisa la 20. 02. 2000, iar sentinta penala pronuntata la 15. 10. 2000 a ramas definitiva prin neapelare la 27. 10. 2000. Inculpatul a fost încarcerat în vederea executarii pedepsei la 11. 11. 2000.

Partea vatamata O.F. s-a constituit parte civila cu suma de 55 milioane lei daune materiale, reprezentând contravaloarea tratamentului efectuat si 150 milioane lei daune morale.


Spitalul s-a constituit parte civila cu suma de 35 milioane lei, cheltuieli de spitalizare.


La termenul de judecata stabilit, anterior fiind verificata si mentinuta arestarea preventiva, inculpatul a cerut amânarea judecatii, întrucât nu cunostea învinuirea ce i se aduce. Instanta a considerat ca nu se justifica amânarea, declarând începerea cercetarii judecatoresti. Presedintele completului i-a spus inculpatului infractiunea pentru care este trimis în judecata si a trecut la audierea lui, întrebându-l daca recunoaste infractiunea de care este învinuit. Atât avocatul inculpatului cât si reprezentantul parchetului i-au pus întrebari acestuia cu privire la împrejurarile faptice. În declaratia sa, inculpatul a recunoscut comiterea faptei, motivând ca nu a dorit sa-si ucida fratele, ci numai sa-i aplice o corectie, nefiind de acord cu despagubirile pretinse de victima si spital. Au mai fost audiati O.F., fratele inculpatului, si martorii indicati în rechizitoriu. Instanta, constatând terminata cercetarea judecatoreasca, a acordat cuvântul în dezbateri atât reprezentantului parchetului cât si avocatului inculpatului solicitând, pe rând, instantei condamnarea inculpatului la o pedeapsa conforma cu dispozitiile legale, privativa de libertate, precum si obligarea acestuia la despagubiri. Instanta a ramas în pronuntare.


Prin sentinta penala, tribunalul l-a condamnat pe inculpatul O.B. la o pedeapsa de 14 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de tentativa la omor calificat prevazuta de art. 20 raportat la art. 174-175 lit. c) si i) CP cu aplicarea dispozitiilor la recidiva postcondamnatorie, prevazuta de art. 37 lit a) CP si cu aplicarea art. 71 si 64 CP ca pedeapsa accesorie. Totodata instanta l-a obligat pe inculpat la suma de 55 milioane lei, despagubiri civile-daune materiale catre partea civila O.F.


Identificati greselile si argumentati modul corect de solutionare a cauzei din punct de vedere al dreptului material si al dreptului procesual penal.


(Erorile de drept material si procesual penal se vor puncta cu câte 3 puncte, ce vor fi adaugate la baremul de corectare al fiecarei discipline).


Document Info


Accesari: 1977
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )