Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Dreptul administrativ, administratia publica, stiinta dreptului administrativ si stiinta administratiei


Dreptul administrativ, administratia publica, stiinta dreptului administrativ si stiinta administratiei.


Normele dreptului administrativ si administratia publica sunt studiate, in principal, de stiinta dreptului administrativ, constituind obiectul acestuia dar si stiinta administratiei.

Totodata, este de relevat ca atat stiinta dreptului administrativ, cat si stiinta administratiei cuprind in obiectul lor de studiu ansamblul organelor administratiei publice si al activitatii de realizare a administratiei publice.

In ceea ce priveste raportul dinte cele doua stiinte, sunt necesare doua precizari: in primul rand faptul ca ele nu se exclud reciproc si, in al doilea rand, problemele organizarii si functionarii eficiente ale administratiei publice nu pot fi privite independent de principiile de drept si celelalte reglementari legale.Stiinta „Drept administrativ' are insa o sfera mai restransa pentru ca, pe langa faptul ca nu-si propune sa abordeze toate problemele stiintei administratiei, ea nu are in preocuparile sale nici organizarea si activitatea administrativa a instantelor judecatoresti si a celorlalte organe ale statului, intrucat acestea sunt cercetate in cadrul altor discipline.

Stiinta administratiei are legaturi stranse, in primul rand cu stiinta conducerii. Aceasta din urma cerceteaza societatea in ansamblul ei, considerata ca sistem, si procesul de conducere generala a sistemului social. Stiinta administratiei cerceteaza un subsistem al sistemului social global. Ea foloseste concluziile si principiile formulate de stiinta conducerii societatii, dar in acelasi timp ofera un material ce sta la baza formularii legilor si principiilor stiintei conducerii societatii.

Stiinta administratiei are legaturi stranse cu stiintele economiei si finantelor, dar foloseste si rezultatele altor stiinte cum ar fi etnografia si istoria, care furnizeaza date pentru cunoasterea posibilitatilor si limitelor valorificarii particularitatilor locale.

Stiinta administratiei, avand ca obiect principal de studiu fenomenul administrativ si administratia publica, se constituie, in cele din urma intr-o stiinta interdisciplinara, preluand in mod selectiv datele si informatiile celorlalte discipline stiintifice care au cercetat diverse laturi ale acestui fenomen[1][1] Antonie Iorgovan -Drept administrativ, vol.i, pag. 202 si urm. - Editura Atias Lex, Bucuresti, 1994; Mircea Preda, Constantin Voinescu - Drept Administrativ - Partea generala, Bucuresti, 1992


Document Info


Accesari: 5205
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )