Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Asistenta Juridica

Legislatie
Asistenta JuridicaNoul cod rutier, pe ultima suta...

Dupa ce a fost caznita cativa ani prin diverse comisii ale Parlamentului, in sfarsit, Legea Circulatiei pe drumurile publice a intrat in ultima runda de dezbatere la Senat. Ceea ce inseamna ca nu peste mult timp va fi inaintata, in forma finala, spre promulgare Presedintelui Romaniei.

Vrem sa subliniem ca Automobil Clubul Roman, prin specialistii sai (dar si in urma unor propuneri judicioase venite de la membrii Asociatiei), a inaintat mai multe amendamente pentru imbunatatirea Noului Cod Rutier, in concordanta cu ultimele prevederi ale legislatiei rutiere europene.

Iata cateva dintre principalele prevederi cu caracter de noutate, cuprinse in Noul Cod Rutier, care departe de a fi perfect, este totusi un pas inainte spre apropierea deplina de legislatia europeana in materie.

S-a deschis sezonul... la pietoni!
In Noul Cod Rutier au fost reabilitate trecerile de pietoni. De-acum doar pe zebra pietonul este protejat cand traverseaza strada. In rest, daca il apuca pofta sa treaca prin loc nepermis, o face pe propria raspundere si... pe propriul buzunar.

Altfel spus, pietonul surprins si accidentat de un automobil, cand traverseaza prin loc nepermis, poarta intreaga raspundere materiala si juridica a accidentului, conducatorii auto fiind exonerati de consecinte, daca se deplasau cu viteza legala. Prevederea nu este o noutate romaneasca, fiind inclusa in codurile rutiere ale celor mai multe tari din UE.

Problema este ca in orasele vest-europene exista numeroase pasaje subterane si supraterane pentru pietoni, inclusiv treceri bine marcate si semnalizate, tocmai pentru a nu ingreuna fluxul, si asa greoi, al circulatiei urbane. De aceea, primariile, mai ales din municipii si orase mai mari, vor trebui sa-si prevada fonduri suplimentare pentru a asigura o cat mai buna semnalizare si marcare a trecerilor de pietoni, mai ales a celor din apropierea scolilor, avertizand cat mai vizibil conducatorii auto asupra existentei acestora.

Incepe cosmarul punctelor de penalizare
Tot pentru a intra in rand cu tarile europene, unde principalele contraventii sunt sanctionate si cu puncte de penalizare, Noul Cod Rutier cuprinde 29 de fapte pentru care se incaseaza puncte de penalizare. Noul Cod Rutier prevede ca la 15 puncte de penalizare cumulate, permisul de conducere se suspenda pe o perioada de 30 de zile.

La instiintarea primita de la Politia rutiera, daca respectivul conducator auto nu se prezinta cu permisul pentru suspendare, sanctiunea se majoreaza cu inca 30 de zile.

Si mai usturatoare este sanctiunea pentru cei care cumuleaza din nou 15 puncte penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari. Atunci vor trage pe dreapta 60 de zile!

Pentru ce abateri incasam puncte penalizare?
Un punct ne va costa la buzunar 10% din salariul minim brut pe economie. Daca in prezent, salariul minim brut este de 3.100.000, doua puncte inseamna o amenda in valoare de 620.000 lei, iar 15 puncte ne vor costa 4.650.000 lei, practic, toate amenzile fiind convertite in puncte.

Iata cateva exemple:
- se acorda doua puncte penalizare pentru: folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii; nerespectarea obligatiei de a purta centura de siguranta; depasirea cu 10-20 km/h a vitezei legale; folosirea incorecta a luminilor pe drum; stationarea neregulamentara, dar si refuzul pezentarii actelor, la cererea agentului de circulatie;
- cu trei puncte penalizare sunt sanctionate: depasirea cu 21-30 km/h a vitezei legale; mersul inapoi sau intoarcerea automobilului in loc nepermis; nerespectarea distantei corespunzatoare fata de vehiculul din fata;
- cu patru puncte vor fi sanctionate: depasirea cu 31-40 km/h a vitezei legale; nerespectarea indicatorului Stop; conducerea autovehiculului pe spatiul destinat circulatiei tramvaielor;
- cu sase puncte penalizare vor fi sanctionate: depasirea cu 41-50 km/h a vitezei legale; nerespectarea indicatoarelor de trecere a caii ferate; incalcarea liniei continue la virajul spre stanga; patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, care duce la blocarea intersectiei, precum si refuzul de a permite verificarea tehnica a unui autovehicul sau imobilizarea acestuia de catre agentul de circulatie.
Dupa cum se vede, odata cu introducerea Noului Cod Rutier, conducatorii auto vor avea de invatat destule noi prevederi, pe care este bine sa nu le incalce, daca vor sa nu se trezeasca cu puncte de penalizare si suspendari ale permisului de conducere.
Document Info


Accesari: 1892
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )