Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cind se poate retine permisul de conducere

Legislatie
Cind se poate retine permisul de conducere

1. Cind titularul a cumulat cel putin 15 puncte de penalizare intr-un an (sistemul de penalizare prin puncte nu se aplica deocamdata).

2. Cind titularul a cumulat cel putin 10 puncte de penalizare in decurs de 6 luni de la data expirarii duratei de suspendare (sistemul de penalizare prin puncte nu se aplica deocamdata).

3. Cind titularul a savirsit una din urmatoarele fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor la regimul circulatiei prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002:
a) punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori remorca neinmatriculata sau a unui tramvai neinregistrat (art.77 alin.(1);

b) punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatricular 14514x238o e sau tractarea unei remorci cu numar fals de inmatricular 14514x238o e (art.77 alin.(2);

c) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul care nu are drept de circulatie in Romania sau a unui autovehicul al carui certificat de inmatriculare a fost retinut pentru defectiuni tehnice grave la sistemul de directie sau frinare si placutele cu numerele de inmatriculare i-au fost retrase (art.77 alin.(3);

d) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, ori acesta i-a fost retras, anulat sau exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendata (art.78 alin.(2);

e) incredintarea, cu stiinta, a unui autovehicul sau tramvai pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane al carui permis de conducere este necorespunzator categoriei din care face parte vehiculul respectiv, ori acesta i-a fost retras, anulat sau exercitarea dreptului de a conduce a fost suspendata sau unei persoane care sufera de o boala psihica, ori se afla sub influenta unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora (art.78 alin.(3);

f) conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 gr/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau care se afla sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora (art.79 alin.(1) si (3);

g) refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanae stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau de la testarea aerului expirat (art.79 alin.(4);

h) parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei, ori a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, precum si modificarea sau stergerea urmelor accidentului, de catre conducatorul oricarui vehicul angajat intr-un accident de circulaaie de pe urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni (art.81 alin.(1).

i) consumul de alcool sau de produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, dupa producerea unui accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, pina la testarea alcoolului in aerul expirat sau recoltarea probelor biologice (art.82 alin.1);

j) participarea la concursuri neautorizate, precum si blocarea, cu intentie, a drumului public cu vehicule, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic (art.84 alin.3).

In situatia savirsirii faptelor care intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrag sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, prevazute la lit.b) - d) si f) - i) politistul retine, pe loc, permisul de conducere al persoanei vinovate, eliberind titularului dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

4. Cind titularul acestuia a savirsit una dintre urmatoarele fapte care intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de Codul penal:- uciderea din culpa a unei persoane ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie (art.178 din Codul penal):

- vatamarea corporala din culpa, ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie, daca pentru vindecarea victimei sint necesare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile (art.184 din Codul penal);

5. Cind impotriva titularului s-a dispus masura interzicerii dreptului de a conduce autovehicule, potrivit dispozitiilor art.64 lit.c) sau art.112 lit.c) din Codul penal.

6. Cind fapta titularului a fost urmarita ca infractiune prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus una din sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art.91 din Codul penal.

7. Cind titularul nu a preschimbat permisul de conducere emis anterior datei de 1 decembrie 1996, cu ultimul model aflat in uz (art.230 lit.g) din H.G. nr.85/2003).

8. Cind titularul nu a preschimbat permisul de conducere la schimbarea numelui ori domiciliului acestuia (art.230 lit.h) din H.G. nr.85/2003).

9. Cind titularul a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice, de catre o instituaie medicala autorizata (art.230 lit.i) din H.G. nr.85/2003).

10. Cind prezinta modificari, stersaturi, adaugari ori se afla, in mod nejustificat, asupra altei persoane (art.230 lit.j) din H.G. nr.85/2003).

11. Cind permisul de conducere este deteriorat (art.230 lit.k) din H.G. nr.85/2003).

Permisul de conducere se retine si in cazul producerii unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea grava a integritaaii corporale ori sanataaii uneia sau mai multor persoane sau distrugerea uneia sau mai multor vehicule, permisul de conducere se reaine odata cu constatarea faptei, titularului acestuia eliberindu-i-se o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, daca din primele cercetari rezulta ca evenimentul s-a produs din cauza nerespectarii, de catre acesta, a unei reguli de circulatie.

Permisul de conducere nu se retine daca din primele cercetari rezulta ca titularul acestuia nu a incalcat nici o regula de circulatie. In cazul in care autorul unui accident de circulatie de pe urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane a parasit locul accidentului, permisul de conducere se retine de catre politie odata cu identificarea autorului. In situatia in care impotriva titularului s-a luat masura de siguranta de interzicere a dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicul prevazuta la art.112 lit.c) din Codul penal ori pedeapsa complementara prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, permisul de conducere se retine la data luarii la cunostinta despre hotarire de catre politie, titularului eliberindu-i-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

In situatia in care permisul de conducere se retine, pe loc, de catre politie, ca urmare a savirsirii unor fapte ce intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni la regimul circulatiei care atrage si sanctiunea contraventionala complementara de anulare a permisului de conducere, cu exceptia celor prevazute la punctul 3 de mai sus, politistul retine permisul de conducere, eliberind titularului dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru 15 zile.

Prelungirea dreptului de circulatie se face de catre seful politiei specializate, din 30 in 30 de zile, in baza unui document eliberat de procurorul care efectueaza urmarirea penala sau a celui care exercita supravegherea cercetarii penale, pina la raminerea definitiva a hotaririi judecatoresti iar in cursul judecatii, de catre instanta sesizata cu judecarea cauzei.


Document Info


Accesari: 2308
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )