Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Infractiuni savarsite de civili

Legislatie
Infractiuni savārsite de civili

Subsectiunea I. Sustragerea de la recrutare

1. Continutul legal
Fapta de sustragere de la recrutare īn timp de pace este incriminata īn art. 353 alin. (1) C. pen. Daca fapta este savārsita īn timp de razboi constituie o forma agravata a acestei infractiuni care se pedepseste mai aspru, potrivit dispozitiei din alin. (2) al art. 353 C. pen.

Īn vederea satisfacerii serviciului militar, care constituie o datorie de onoare a fie­ca­rui cetatean al Romāniei, tinerii sunt supusi unor prealabile operatii de recrutare. Aceasta operatie se efectueaza prin comisiile de recrutare ce functioneaza pe lānga centrele militare judetene ale Ministerului Apararii Nationale si consta īn luarea tine­rilor īn evidenta militara, īn verificarea aptitudinilor si īn repartizarea lor pe arme.

Recrutarea constituie, totodata, un eveniment important īn viata tinerilor, care este asteptat cu multa īncredere de catre cei mai multi dintre acestia. Exista īnsa si unii tineri care īncearca, pe diverse cai ilicite, sa amāne prezentarea la recrutare sau, pur si simplu, se sustrag de la aceasta īndatorire.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. ­Obiectul juridic special īl formeaza relatiile sociale refe­ri­toare la o normala desfasurare a operatiei de recrutare, operatie care contribuie efec­tiv la īntarirea capacitatii de lupta a armatei.

Infractiunea nu are obiect material.

B. Subiectul infractiunii. a) Subiectul activ este calificat, acesta putānd fi numai persoana care are obligatia, potrivit legii, de a se prezenta la recrutare. Fiind o infrac­tiune cu subiect activ unic, coautoratul nu este posibil, sustragerea de la recrutare fiind susceptibila de a fi savārsita īn participatie numai sub forma instigarii sau com­pli­citatii.

b) Subiectul pasiv al infractiunii este statul a carui capacitate de aparare este ex­pusa unui pericol.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective implica o actiune de sustragere de la recrutare. Aceasta se poate realiza fie prin acte omisive (cum ar fi neprezentarea tānarului la data, ora si locul indicat īn actul de īncunostintare), fie prin acte comisive (cum ar fi ascunderea, disparitia de la domiciliu, parasirea locului de munca ori parasirea teritoriului tarii etc.).

b) Ca o cerinta esentiala se conditioneaza ca sustragerea sa nu aiba la baza motive īntemeiate. Daca exista asemenea motive, nu vor fi īntrunite cerintele cerute de art. 353 C. pen. Īn varianta simpla nu exista cerinte legate de locul sau timpul savārsirii faptei. Īn varianta agravata exista cerinta ca fapta sa fie comisa īn timp de razboi.

c) Urmarea imediata consta īn crearea unei stari de pericol pentru asigurarea fortelor noastre armate cu numarul necesar de militari si implicit pentru capacitatea de aparare a tarii.

d) Legatura de cauzalitate este implicit realizata prin comiterea faptei.

B. Latura subiectiva. Infractiunea de sustragere de la recrutare se poate savārsi numai cu intentie (directa sau indirecta). Mobilul sau scopul nu conteaza pentru exis­tenta infractiunii, acestea vor fi īnsa luate īn considerare la individualizarea pedepsei.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Infractiunea este susceptibila de a fi savārsita īn toate formele imper­fecte, īnsa legea nu pedepseste nici actele pregatitoare, si nici tentativa.

Infractiunea se consuma prin neprezentarea tānarului la chemarea or­ganelor militare, fara a justifica īn vreun mod aceasta lipsa.

B. Modalitati. Infractiunea de sustragere de la recrutare este incriminata īn doua varian­te, una simpla, cānd fapta este savārsita īn timp de pace [alin. (1) al art. 353
C. pen.] si alta agravata, cānd fapta este savārsita īn ­timp de razboi [alin. (2) al
art. 353 C. pen.].

Fiecareia dintre aceste modalitati normative īi poate corespunde o varie­tate de modalitati faptice.C. Sanctiuni. Pentru infractiunea savārsita īn timp de pace, īn textul art. 353
C. pen. se prevede pedeapsa īnchisorii de la o luna la 3 luni sau amen­da, īn limitele prevazute de art. 63 C. pen.

Varianta agravata a infractiunii (fapta savārsita īn timp de razboi) este pedepsita cu īnchisoarea de la 1 la 5 ani.

Actiunea penala pentru infractiunea de sustragere de la recrutare se pune īn miscare numai la sesizarea comandantului centrului militar la care trebuia sa se efectueze operatiile de recrutare. Competenta de judecata revine instantelor militare.

Subsectiunea a II-a. Neprezentarea la īncorporare sau la concentrare

1. Continutul legal

Infractiunea este prevazuta īn art. 354 C. pen., īn care se arata ca nepre­zentarea la īncorporare sau concentrare īn termen de 3 zile de la īncunos­tiintare, iar daca termenul de prezentare fixat este mai mare de trei zile, nepre­zentarea la acest termen a celui chemat de autoritatea militara, se pedepseste cu īnchisoare de la 1 la 5 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si neprezentarea celor īncorporati sau concentrati la unitatea la care au fost repartizati.

Īn timp de mobilizare sau razboi, precum si īn caz de chemare urgenta, expres prevazuta īn ordinul de chemare, temenele de prezentare vor fi cele specificate īn ordin. Īn caz de neprezentare, pedeapsa este īnchisoarea de la 3 la 10 ani.

Termenele de prezentare prevazute īn alineatele precedente se sporesc cu 10 zile īn cazul īn care cei chemati se afla īn strainatate.

Neprezentarea la īncorporare sau concentrare constituie o īncalcare grava a obliga tiilor legate de īndeplinirea serviciului militar si implicit a disciplinei militare. Īn acest sens, īn Legea nr. 46/1996 (art. 14) se prevede ca pentru a fi recrutati sau īn­cor porati, ce­ta­tenii sunt obligati sa se prezinte la data, ora si locul prevazute īn or­dinul de chemare.

Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare, sunt obligati sa se prezinte la centrele militare, judetene, de sector, pe a caror raza teritoriala īsi au domiciliul sau resedinta, pāna cel mai tārziu la sfārsitul anului īn care īmplinesc vār­sta pentru a fi recrutati sau īncorporati.

Īncorporarea este o operatie care se efectueaza prin centrele militare si care consta īn examinarea medicala, repartizarea si trimiterea recrutilor la unitati si forma­tiuni militare īn vederea efectuarii serviciului militar.

Concentrarea este o alta operatiune prevazuta de lege care consta īn che­marea vremelnica īn armata a rezervistilor, īn timp de pace, pentru perfectio­narea pregatirii lor militare.

Īn masura īn care aceste operatiuni nu pot fi efectuate, deoarece cei chemati īn rāndul fortelor armate nu se supun obligatiei de prezentare la īncorporare sau con­centrare, se creeaza o stare de pericol social pentru capacitatea de aparare a tarii. Daca faptele se savārsesc īn situatia cānd tara se afla īn stare de mobilizare sau razboi, peri­colul social al faptei este mult mai mare.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. Obiectul juridic special este format din relatiile sociale privind disciplina militara si īndeplinirea īn mod corespunzator a serviciului militar si im­plicit capacitatea de aparare a tarii.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi numai un civil, si anume tānarul che­mat la īncorporare (dupa ce a fost recrutat) si rezervistii fortelor armate care pot fi concentrati si mobilizati.

Infractiunea savārsindu-se īn persoana proprie, nu poate fi comisa sub forma coautoratului, dar este susceptibila de participatie īn forma instigarii si complicitatii.

b) Subiect pasiv este statul, ca titular al valorii sociale care este capa­citatea de apa­rare a tarii. Īn ce priveste conditiile de loc si de timp pentru savārsirea faptei, le­gea prevede anumite termene de prezentare la recrutare a subiectului activ. Aceste termene se cer respectate si īn cazul situatiilor agravate.3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material se realizeaza printr-o inactiune, autorul "neprezentāndu-se" la īncorporare, concentrare ori la unitatea la care dupa ce a fost īncorporat sau concentrat, a fost repartizat.

Elementul material īn varianta prevazuta īn art. 354 alin. (1) este realizat prin ne­pre­zentarea la īncorporare sau la concentrare īn termen de 3 zile de la īncunos­tintare, iar daca termenul de prezentare este mai mare, prin nepre­zentarea la acest termen.

Conditia ceruta īn art. 354 alin. (1) ca prezentarea la īncorporare sa se faca īn termen de 3 zile de la īncunostintare se refera la data fixata prin ordinul de chemare, socotita īn zile si nu īn ore. Ca atare, prezentarea īn cursul aceleiasi zile cu īntārziere de cāteva ore īn timpul programului de lucru, nu atrage aplicarea dispozitiilor art. 354 alin. (1) C. pen.[1]

Īn cazul formei agravate prevazute de art. 354 alin. (3), omisiunea de a se pre­zenta este conditionata de doua cerinte esentiale, si anume: sa se produca īn timp de mobilizare, īn timp de razboi sau īn caz de chemare urgenta si sa fi trecut termenul de prezentare specificat īn ordinul de chemare emis de autoritatea militara. Pentru cei care se afla īn strainatate, termenele se sporesc cu 10 zile.

b) Urmarea imediata consta īn crearea unei stari de pericol pentru capacitatea de aparare a tarii, stare care decurge implicit din lipsa din unitatile militare a celor obli­gati sa īndeplineasca serviciul militar. Legatura de cauzalitate rezulta implicit din savārsirea faptei incriminate.

B. Latura subiectiva. Fapta poate fi savārsita īn ambele forme ale vino­vatiei, intentie si culpa, potrivit art. 19 alin. final C. pen.

Īn situatia īn care se face dovada ca nepre­zentarea celui īncorporat sau con­centrat la termenele stabilite de unitatea militara la care a fost repartizat, s-a datorat unor motive īntemeiate (bazate pe acte doveditoare care trebuie prezentate), va fi īnlaturata raspunderea penala a faptuitorului.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare sau tentativa nu sunt posibile, infractiunea fiind sa­vār­sita prin omisiune.

Infractiunea se consuma la īmplinirea termenului aratat de lege sau fixat de auto­ritatea militara.

B. Modalitati. Infractiunea poate fi savārsita īn doua variante normative (simpla si agravata) si fiecarei modalitati poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.

C. Sanctiuni. Pentru forma simpla a infractiunii, pedeapsa este īnchisoa­rea de la 1 la 5 ani, iar pentru forma agravata, pedeapsa este īnchisoarea de la 3 la 10 ani.

Actiunea penala pentru aceasta infractiune se pune īn miscare numai la sesizarea comandantului. Cercetarea penala se efectueaza potrivit dispozitiilor din art. 208 si 226 C. proc. pen. Competenta de judecata revine instantelor militare.Practica judiciara penala, op. cit., vol. III, p. 292-293.loading...
Document Info


Accesari: 1979
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )