Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Infractiuni savarsite de civili

Legislatie


Infractiuni savârsite de civili

Subsectiunea I. Sustragerea de la recrutare

1. Continutul legalFapta de sustragere de la recrutare în timp de pace este incriminata în art. 353 alin. (1) C. pen. Daca fapta este savârsita în timp de razboi constituie o forma agravata a acestei infractiuni care se pedepseste mai aspru, potrivit dispozitiei din alin. (2) al art. 353 C. pen.

În vederea satisfacerii serviciului militar, care constituie o datorie de onoare a fie­ca­rui cetatean al României, tinerii sunt supusi unor prealabile operatii de recrutare. Aceasta operatie se efectueaza prin comisiile de recrutare ce functioneaza pe lânga centrele militare judetene ale Ministerului Apararii Nationale si consta în luarea tine­rilor în evidenta militara, în verificarea aptitudinilor si în repartizarea lor pe arme.

Recrutarea constituie, totodata, un eveniment important în viata tinerilor, care este asteptat cu multa încredere de catre cei mai multi dintre acestia. Exista însa si unii tineri care încearca, pe diverse cai ilicite, sa amâne prezentarea la recrutare sau, pur si simplu, se sustrag de la aceasta îndatorire.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. ­Obiectul juridic special îl formeaza relatiile sociale refe­ri­toare la o normala desfasurare a operatiei de recrutare, operatie care contribuie efec­tiv la întarirea capacitatii de lupta a armatei.

Infractiunea nu are obiect material.

B. Subiectul infractiunii. a) Subiectul activ este calificat, acesta putând fi numai persoana care are obligatia, potrivit legii, de a se prezenta la recrutare. Fiind o infrac­tiune cu subiect activ unic, coautoratul nu este posibil, sustragerea de la recrutare fiind susceptibila de a fi savârsita în participatie numai sub forma instigarii sau com­pli­citatii.

b) Subiectul pasiv al infractiunii este statul a carui capacitate de aparare este ex­pusa unui pericol.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective implica o actiune de sustragere de la recrutare. Aceasta se poate realiza fie prin acte omisive (cum ar fi neprezentarea tânarului la data, ora si locul indicat în actul de încunostintare), fie prin acte comisive (cum ar fi ascunderea, disparitia de la domiciliu, parasirea locului de munca ori parasirea teritoriului tarii etc.).

b) Ca o cerinta esentiala se conditioneaza ca sustragerea sa nu aiba la baza motive întemeiate. Daca exista asemenea motive, nu vor fi întrunite cerintele cerute de art. 353 C. pen. În varianta simpla nu exista cerinte legate de locul sau timpul savârsirii faptei. În varianta agravata exista cerinta ca fapta sa fie comisa în timp de razboi.

c) Urmarea imediata consta în crearea unei stari de pericol pentru asigurarea fortelor noastre armate cu numarul necesar de militari si implicit pentru capacitatea de aparare a tarii.

d) Legatura de cauzalitate este implicit realizata prin comiterea faptei.

B. Latura subiectiva. Infractiunea de sustragere de la recrutare se poate savârsi numai cu intentie (directa sau indirecta). Mobilul sau scopul nu conteaza pentru exis­tenta infractiunii, acestea vor fi însa luate în considerare la individualizarea pedepsei.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Infractiunea este susceptibila de a fi savârsita în toate formele imper­fecte, însa legea nu pedepseste nici actele pregatitoare, si nici tentativa.

Infractiunea se consuma prin neprezentarea tânarului la chemarea or­ganelor militare, fara a justifica în vreun mod aceasta lipsa.

B. Modalitati. Infractiunea de sustragere de la recrutare este incriminata în doua varian­te, una simpla, când fapta este savârsita în timp de pace [alin. (1) al art. 353
C. pen.] si alta agravata, când fapta este savârsita în ­timp de razboi [alin. (2) al
art. 353 C. pen.].

Fiecareia dintre aceste modalitati normative îi poate corespunde o varie­tate de modalitati faptice.

C. Sanctiuni. Pentru infractiunea savârsita în timp de pace, în textul art. 353
C. pen. se prevede pedeapsa închisorii de la o luna la 3 luni sau amen­da, în limitele prevazute de art. 63 C. pen.

Varianta agravata a infractiunii (fapta savârsita în timp de razboi) este pedepsita cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Actiunea penala pentru infractiunea de sustragere de la recrutare se pune în miscare numai la sesizarea comandantului centrului militar la care trebuia sa se efectueze operatiile de recrutare. Competenta de judecata revine instantelor militare.

Subsectiunea a II-a. Neprezentarea la încorporare sau la concentrare

1. Continutul legal

Infractiunea este prevazuta în art. 354 C. pen., în care se arata ca nepre­zentarea la încorporare sau concentrare în termen de 3 zile de la încunos­tiintare, iar daca termenul de prezentare fixat este mai mare de trei zile, nepre­zentarea la acest termen a celui chemat de autoritatea militara, se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si neprezentarea celor încorporati sau concentrati la unitatea la care au fost repartizati.

În timp de mobilizare sau razboi, precum si în caz de chemare urgenta, expres prevazuta în ordinul de chemare, temenele de prezentare vor fi cele specificate în ordin. În caz de neprezentare, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Termenele de prezentare prevazute în alineatele precedente se sporesc cu 10 zile în cazul în care cei chemati se afla în strainatate.

Neprezentarea la încorporare sau concentrare constituie o încalcare grava a obliga tiilor legate de îndeplinirea serviciului militar si implicit a disciplinei militare. În acest sens, în Legea nr. 46/1996 (art. 14) se prevede ca pentru a fi recrutati sau în­cor porati, ce­ta­tenii sunt obligati sa se prezinte la data, ora si locul prevazute în or­dinul de chemare.

Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare, sunt obligati sa se prezinte la centrele militare, judetene, de sector, pe a caror raza teritoriala îsi au domiciliul sau resedinta, pâna cel mai târziu la sfârsitul anului în care împlinesc vâr­sta pentru a fi recrutati sau încorporati.

Încorporarea este o operatie care se efectueaza prin centrele militare si care consta în examinarea medicala, repartizarea si trimiterea recrutilor la unitati si forma­tiuni militare în vederea efectuarii serviciului militar.

Concentrarea este o alta operatiune prevazuta de lege care consta în che­marea vremelnica în armata a rezervistilor, în timp de pace, pentru perfectio­narea pregatirii lor militare.

În masura în care aceste operatiuni nu pot fi efectuate, deoarece cei chemati în rândul fortelor armate nu se supun obligatiei de prezentare la încorporare sau con­centrare, se creeaza o stare de pericol social pentru capacitatea de aparare a tarii. Daca faptele se savârsesc în situatia când tara se afla în stare de mobilizare sau razboi, peri­colul social al faptei este mult mai mare.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. Obiectul juridic special este format din relatiile sociale privind disciplina militara si îndeplinirea în mod corespunzator a serviciului militar si im­plicit capacitatea de aparare a tarii.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi numai un civil, si anume tânarul che­mat la încorporare (dupa ce a fost recrutat) si rezervistii fortelor armate care pot fi concentrati si mobilizati.

Infractiunea savârsindu-se în persoana proprie, nu poate fi comisa sub forma coautoratului, dar este susceptibila de participatie în forma instigarii si complicitatii.

b) Subiect pasiv este statul, ca titular al valorii sociale care este capa­citatea de apa­rare a tarii. În ce priveste conditiile de loc si de timp pentru savârsirea faptei, le­gea prevede anumite termene de prezentare la recrutare a subiectului activ. Aceste termene se cer respectate si în cazul situatiilor agravate.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material se realizeaza printr-o inactiune, autorul "neprezentându-se" la încorporare, concentrare ori la unitatea la care dupa ce a fost încorporat sau concentrat, a fost repartizat.

Elementul material în varianta prevazuta în art. 354 alin. (1) este realizat prin ne­pre­zentarea la încorporare sau la concentrare în termen de 3 zile de la încunos­tintare, iar daca termenul de prezentare este mai mare, prin nepre­zentarea la acest termen.

Conditia ceruta în art. 354 alin. (1) ca prezentarea la încorporare sa se faca în termen de 3 zile de la încunostintare se refera la data fixata prin ordinul de chemare, socotita în zile si nu în ore. Ca atare, prezentarea în cursul aceleiasi zile cu întârziere de câteva ore în timpul programului de lucru, nu atrage aplicarea dispozitiilor art. 354 alin. (1) C. pen.[1]

În cazul formei agravate prevazute de art. 354 alin. (3), omisiunea de a se pre­zenta este conditionata de doua cerinte esentiale, si anume: sa se produca în timp de mobilizare, în timp de razboi sau în caz de chemare urgenta si sa fi trecut termenul de prezentare specificat în ordinul de chemare emis de autoritatea militara. Pentru cei care se afla în strainatate, termenele se sporesc cu 10 zile.

b) Urmarea imediata consta în crearea unei stari de pericol pentru capacitatea de aparare a tarii, stare care decurge implicit din lipsa din unitatile militare a celor obli­gati sa îndeplineasca serviciul militar. Legatura de cauzalitate rezulta implicit din savârsirea faptei incriminate.

B. Latura subiectiva. Fapta poate fi savârsita în ambele forme ale vino­vatiei, intentie si culpa, potrivit art. 19 alin. final C. pen.

În situatia în care se face dovada ca nepre­zentarea celui încorporat sau con­centrat la termenele stabilite de unitatea militara la care a fost repartizat, s-a datorat unor motive întemeiate (bazate pe acte doveditoare care trebuie prezentate), va fi înlaturata raspunderea penala a faptuitorului.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare sau tentativa nu sunt posibile, infractiunea fiind sa­vâr­sita prin omisiune.

Infractiunea se consuma la împlinirea termenului aratat de lege sau fixat de auto­ritatea militara.

B. Modalitati. Infractiunea poate fi savârsita în doua variante normative (simpla si agravata) si fiecarei modalitati poate sa-i corespunda o varietate de modalitati faptice.

C. Sanctiuni. Pentru forma simpla a infractiunii, pedeapsa este închisoa­rea de la 1 la 5 ani, iar pentru forma agravata, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Actiunea penala pentru aceasta infractiune se pune în miscare numai la sesizarea comandantului. Cercetarea penala se efectueaza potrivit dispozitiilor din art. 208 si 226 C. proc. pen. Competenta de judecata revine instantelor militare.Practica judiciara penala, op. cit., vol. III, p. 292-293.


Document Info


Accesari: 2647
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )