Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Infractiuni privitoare la asistenta celor in primejdie

Legislatie
Infractiuni privitoare la asistenta celor īn primejdie

Subsectiunea I. Punerea īn primejdie a unei persoane īn neputinta de a se īngriji

1. Continutul legal
Sub aceasta denumire este incriminata, potrivit art. 314 C. pen., parasirea, alun­garea sau lasarea fara ajutor, īn orice mod, a unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se īngriji de catre acela are o are sub paza sau īngrijire, punāndu-i īn pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special īl constituie relatiile sociale refe­ritoare la asistenta celor aflati īn primejdie si a caror existenta si dezvoltare este con­di­tionata de īndeplinirea obligatiei ce-i revine privitor la paza sau īngrijirea persoanei neajutorate.

b) Obiectul material īl constituie persoana celui aflat sub paza sau īngrijire cu atri­butele acesteia: viata, sanatatea, integritatea corporala care sunt puse īn pericol prin actiunea sau inactiunea faptuitorului

B. Subiectii infractiunii. a) Subiectul activ este calificat, fiind o persoana care are sub paza sau īngrijire o alta persoana. Fapta se poate savārsi īn oricare din formele de participatie, coautorii īnsa trebuie sa aiba calitatea ceruta de lege.

b) Subiectul pasiv al infractiunii este desemnat īn text: "copil sau per­soana care nu are putinta de a se īngriji", ceea ce īnseamna ca este vorba despre un subiect pasiv calificat.

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective se prezinta sub forma unor modalitati alternative - parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor.

Cu privire la cele trei modalitati de actiune, trimitem la comentariul de la infrac­tiunea de abandon de familie.

Pentru a exista elementul material cerut de lege, mai este necesar ca fapta sa creeze un pericol iminent pentru viata, sanatatea sau integritatea corporala a per­soanei īn neputinta de a se īngriji. Pericolul se considera iminent atunci cānd viata, sanatatea sau integritatea corporala a persoanei sunt expuse vatamarii imediat dupa savārsirea faptei . Deci, trebuie sa existe o stare de pericol reala si nu ceva care numai se īntrevede īn perspectiva. Daca se aduce o atingere efectiva vietii, sanatatii sau integritatii corporale a persoanei, va exista concurs de infractiuni.

b) Urmarea imediata consta īn punerea īn pericol iminent a vietii, sanatatii sau integritatii corporale.

c) Legatura de cauzalitate. Īntre actiunea faptuitorului si urmarea imediata trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

B. Latura subiectiva. Forma de vinovatie este intentia, care poate fi directa sau indirecta.

Forma de vinovatie a intentiei este necesara si īn cazul savārsirii faptei prin inac­tiune (lasarea fara ajutor), aceasta cerinta rezultānd din īnsusi modul de formulare a inactiunii si din corelarea cu celelalte modalitati alternative

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele de pregatire si tentativa la aceasta infractiune, chiar daca sunt posibile, nu se pedepsesc. Consumarea are loc īn momentul īn care se pune īn primejdie, īn mod efectiv, viata, sanatatea sau integritatea corporala a persoanei.

B. Modalitati. Fapta este incriminata sub trei modalitati normative, corespunzator actiunilor de parasire, alungare si inactiunii de lasare fara ajutor descrise de norma de incriminare.

Oricare dintre modalitatile normative pot prezenta īn concret diferite modalitati faptice, determinate de īmprejurarile faptei, felul si gravitatea urmarii.

C. Sanctiuni. Conform modificarilor aduse prin Legea nr. 197/2000, pedeapsa este īnchisoarea de la 1 la 3 ani.

Potrivit alin. (2) al art. 314 C. pen., este aparata de pedeapsa persoana care, dupa savārsirea faptei, īsi reia de bunavoie īndatoririle.

Subsectiunea a II-a. Lasarea fara ajutor

1. Continutul legal

Constituie infractiune, potrivit art. 315 C. pen., omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a īnstiinta autoritatea, de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, sa­natate sau integritate corporala este īn primejdie si care este lipsita de putinta de a se salva.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special īl constituie relatiile sociale referi­toare la asistenta celor aflati īn primejdie si a caror existenta si dezvoltare este condi­tionata de īndeplinirea obligatiei de a acorda ajutor unei persoane īn nevoie de catre orice persoana.b) Obiect material este corpul persoanei a carei viata, sanatate sau integritate corporala era pusa īn primejdie.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ poate fi orice persoana, legea necerānd o anumita calitate a acestuia. Infractiunea fiind omisiva, nu este susceptibila de forme de participare, fiecare comitent fiind autor independent al infractiunii.

b) Subiect pasiv al infractiunii trebuie sa se gaseasca īntr-o situatie speciala: via­ta, sanatatea sau integritatea sa corporala sa fie īn primejdie si sa fie lipsit de putinta de a se salva (subiect pasiv calificat).

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective se caracterizeaza prin doua infractiuni alternative: omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a īnstiinta autoritatea.

Omisiunea de a da ajutorul necesar consta īn neefectuarea oricareia dintre actiu­nile reclamate de necesitatea pericolului īn care se gaseste persoana. Aceasta omi­siu­ne presupune, pe de o parte, posibilitatea faptuitorului de a da acel ajutor, iar pe de alta parte, inexistenta unui risc, adica a unei temeri īntemeiate de pericol pentru persoana sa sau pentru o alta persoana

Este normal ca actiunea de salvare sa nu fie periculoasa pentru faptuitor, deoa­rece legea nu poate merge īn exigenta sa pāna acolo īncāt sa oblige la sacrificiu. De ase me­nea, este firesc ca legea sa nu oblige la acordarea ajutorului, atunci cānd prin aceas­ta s-ar pune īn primejdie o alta persoana. Desigur, problema riscului nu se pu­ne īn cazul acelor persoane care, datorita situatiei lor speciale, au īndatorirea de a īnfrunta pri­mej­dia (de exemplu, pompierii). Daca faptuitorul nu avea posibilitatea de a acorda ajutorul sau daca avānd aceasta posibilitate, acordarea ajutorului ar fi pus īn pericol per­soana sa sau o alta persoana, nu se poate vorbi de neīndeplinirea īnda­toririi impuse de lege si nici de realizarea infractiunii īn prima ei modalitate de savār­sire.

Omisiunea de a īnstiinta īn timp util autoritatea consta īn neaducerea la cunostinta unei autoritati, care poate lua masuri prompte de salvare, a faptului ca persoana gasi ta se afla īn primejdie.

Autoritatea care trebuie īnstiintata poate fi una dintre autoritatile care poate acor­da ajutorul necesar salvarii persoanei (de exemplu, o institutie medico-sanitara) sau care poate lua masuri pentru acordarea acestui ajutor (de exemplu, organele de po­litie). Din moment ce legea nu stabileste nici un termen pentru īndeplinirea obligatiei īnstiintarii, aceasta obligatie trebuie īndeplinita, cum este de altfel si firesc, de īndata. Toate aceste omisiuni trebuie sa fie īn legatura cu persoana aflata īn primejdie si care este lipsita de putinta de a se salva.

Ca atare, este necesar, pe de o parte, ca faptuitorul sa gaseasca persoana, iar pe de alta parte, ca acea persoana sa fie īn primejdie de a-si pierde viata, ori de a suferi o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii si totodata, sa fie īn neputinta de a se salva. Nu intereseaza īmprejurarile care au dus la gasirea persoanei. De ase­me­nea, nu intereseaza īmprejurarile datorita carora persoana se afla īn primejdie si nici īmprejurarile care fac astfel īncāt sa fie īn neputinta de a se salva. Daca persoana ca­reia faptuitorul nu i-a acordat ajutorul necesar sau īn legatura cu care nu a anuntat autoritatea īsi pierde viata sau sufera o vatamare a integritatii corporale, īn sarcina faptuitorului se retine numai infractiunea prevazuta īn art. 315 C. pen., nu si infrac­tiunea careia īi corespunde rezultatul produs. Īntr-un asemenea caz, moartea sau va­ta­marea corporala a persoanei nu este consecinta inactiunii faptuitorului, ci conse­cinta faptei altuia ori a unei īmprejurari care nu putea fi prevazuta

Legea nu cere conditii speciale de loc sau timp pentru existenta infractiunii.

b) Urmarea imediata consta īn crearea unei stari ce sporeste gradul de pericol social la care era expusa persoana gasita de faptuitor.

B. Latura subiectiva se caracterizeaza, fiind vorba de o inactiune, prin intentie sau prin culpa sub aspectul formei de vinovatie (art. 19 alin. ultim C. pen.).

Rezultatul pe care faptuitorul l-a prevazut si urmarit sau acceptat, īn ipoteza in­tentiei sau pe care a sperat īn mod usuratic ca-l va evita ori nu l-a prevazut, desi ar fi putut si ar fi trebuit sa-l prevada, īn ipoteza culpei, este primejdia sporita pentru viata, sanatatea sau integritatea corporala a subiectului pasiv, īn ipoteza cānd nu i se da un ajutor grabnic.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Actele pregatitoare si tentativa nu sunt posibile, deoarece este vorba despre o infrac­tiune al carei element material consta īntr-o inactiune. Consumarea are loc de īndata ce faptuitorul, avānd posibilitatea de a-si īndeplini īndatorirea, nu
si-o īndeplineste.

Daca dupa consumarea infractiunii are loc producerea unui rezultat vatamator pentru viata sau integritatea corporala a victimei, comitentul nu va raspunde pentru acest rezultat, deoarece el nu l-a cauzat, ci a gasit victima deja īntr-o situatie primej­dioasa si īn neputinta de a se salva datorita altor cauze (fortuite sau nu).

B. Modalitati. Infractiunea de lasare fara ajutor prezinta doua modalitati normative simple de savārsire (omisiunea de a da ajutor si neīnstintarea autoritatii). Fiecare din modalitatile normative este susceptibila de variate modalitati faptice, determinate de īmprejurarile concrete ale faptei.

C. Sanctiuni. Dispozitiile art. 315 C pen. prevad ca sanctiuni pedepse alternative si anume, īnchisoarea de la o luna la un an sau amenda.

Subsectiunea a III-a. Lasarea fara ajutor prin omisiunea de īnstiintare

1. Continutul legalConstituie aceasta infractiune, potrivit art. 316 C. pen., neīnstintarea autoritatii de catre cel ce gaseste o persoana abandonata sau pierduta care are nevoie de ajutor, fiindu-i pusa īn pericol viata, sanatatea sau integritatea corporala.

2. Conditii preexistente

A. Obiectul infractiunii. a) Obiectul juridic special īl constituie relatiile sociale refe­ritoa­re la asistenta celor īn primejdie si a caror existenta si dezvoltare este con­ditionata de asistenta per­soa­nelor abandonate sau pierdute care au nevoie de ajutor, fiindu-le pusa īn pericol viata, sanatatea sau integritatea corporala.

b) Obiect material al infractiunii este viata si integritatea corporala a persoanei abandonate si pierdute, pusa īntr-o primejdie sporita prin omisiunea faptuitorului.

B. Subiectii infractiunii. a) Subiect activ al infractiunii de lasare fara ajutor prin omisiunea de īnstiintare poate fi orice persoana. Infractiunea nu poate fi comisa īn participatie, deoarece se realizeaza prin acte omisive.

b) Subiect pasiv este persoana abandonata sau pierduta care are nevoie de ajutor (subiect pasiv calificat).

3. Continutul constitutiv

A. Latura obiectiva. a) Elementul material al laturii obiective presupune o inac­tiune, si anume, neīnstintarea autoritatii, omisiune care trebuie sa fie īn legatura cu o persoana abandonata sau pierduta pe care faptuitorul a gasit-o si care avea nevoie de ajutor, fiindu-i pusa īn pericol viata, sanatatea sau integritatea corporala.

Autoritatea care trebuie īnstiintata poate fi orice autoritate, indiferent daca are sau nu competenta sa rezolve ea īnsasi situatia victimei.

b) Urmarea imediata consta īn sporirea gradului de pericol īn care se afla victima gasita de faptuitor.

c) Legatura de cauzalitate. Īntre omisiunea faptuitorului si urmarea imediata tre­buie sa existe o legatura de cauzalitate. Legea nu cere conditii speciale de loc sau timp pentru existenta infractiunii.

B. Latura subiectiva se caracterizeaza fie prin intentie, fie prin culpa ca forma de vinovatie.

4. Forme. Modalitati. Sanctiuni

A. Forme. Ca si īn cazul celorlalte infractiuni, actele pregatitoare si tentativa nu sunt incriminate, deoarece nu sunt posibile īn cazul infractiunilor constānd īntr-o omi­siune.

Momentul consumarii infractiunii de lasare fara ajutor prin omisiunea de īnstiintare coincide cu acela cānd s-a comis omisiunea īnstiintarii.

B. Modalitati. Modalitatea normativa la aceasta infractiune este simpla, īnsa mo­dalitatile faptice pot fi diferite īn functie de īmprejurarile īn care s-a comis omisiunea de īnstiintare.

C. Sanctiuni. Sanctiunea este īnchisoarea de la o luna la 6 luni, alternativ cu amen­da.Explicatie data īn V. Dongoroz si colab., op. cit., vol. IV, p. 625, īn sensul ca infractiunea prevazuta īn art. 314 C. pen. nu ar avea obiect material deoarece actiunea se rasfrānge asupra persoanei si nu asupra unui lucru, este īn conformitate cu cele aratate īn vol. III, p. 8.

Gh. Nistoreanu, V. Dobrinoiu, A. Boroi, I. Pascu, I. Molnar, V. Lazar, op. cit., p. 580;
O. Loghin, A. Filipas, op. cit., p. 312.

T. Vasiliu si colab., op. cit., vol. II; p. 413; V. Dongoroz, op. cit., vol. IV, p. 572.

V. Dongoroz si colab., op. cit., vol. IV, p. 631.

T. Vasiliu, op. cit., vol. II, p. 422.


Document Info


Accesari: 1775
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )