Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Infractiunii contra demnitatii

Legislatie
Infractiunii contra demnitatii

Aspecte generale Infractiuniile contra demnitatii se definesc ca subgrup aparte, īn cadrul infractiuniilor contra persoanei, prin valoarea sociala vatamata sociala sau pusa īn pericol prin savārsirea lor. Aceasta valoare este demnitatea, atribut esential al persoanei alaturi de celelalte atribute care fac obiectul ocrotirii penale. Ca valoare etica demnitatea desemneaza, pe de o parte, un atribut inascut care este onoarea sau sentimentul respectului de sine si constiinta calitatii de om printre ceilalati oameni (onoarea), iar pe de alta parte totalitatea insusirilor de ordin moral dobindite de om prin meritele sale si recunoscute de ceilalti membrii ai societatii ca urmare a activitatii si comportarii meritorii pe care omul le manifesta in cadrul societatii (reputatia). In timp ce onoarea este un atribut inascut, reputatia este un atribut dobindit care poate exista intr-o masura mai mare sau mai mica la individ sau poate lipsi. Oricare ar fi reputatia unei persoane, demnitatea ramine un atribut esential al acesteia, avind un rol important in formarea si desfasurarea relatiilor sociale, iar atingeriile aduse demnitatii prin faptele altor persoane constituie manifestari socialmente periculoase. Desfasurarea normala a vietii sociale nu este posibila fara apararea demnitaii umane. Recunoscind aceasta realitate Constitutia Romaniei, in dispozitiile art. 1 alin. 3 enumera demnitatea omului printre valorile supreme pe care Romania, ca stat de drept, democratic si social, se angajazea sa le garanteze. Aceasta garantare se infaptuieste prin mijloacele dreptului penal si anume prin incriminarea si sanctionarea faptelor care aduc atingere acestei valori. Infractiunile contra demnitatii sunt tocmai astfel de fapte indreptate impotriva onoarei sau reputatiei persoanei.
Aspecte comune: Valoarea sociala ocrotita prin incriminarea si sanctionarea faptelor este demnitatea persoanei sub cele doua aspecte ale acesteia adica, onoarea si reputatia, iar relatiile sociale ale caror desfasurare normala este conditionata de apararea demnitatii persoanei ingradesc obiectul juridic comun al acestor infractiuni.
Infractiunile contra demnitatii sunt cuprinse in art. 205 respectiv art. 206 C.p. Subiectii activi si pasivi ai infractiunilor contra demnitatii pot fi orice persoane.
Actiunea penala pentru infractiunile contra demnitatii se pune in miscare la plingerea prealabila a persoanei vatamate, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Art. 205 Insulta
Elementul material consta intr-o actiune sau inactiune prin care se aduce la atingerea onoarei sau reputatiei unei persoane, ori in actiunea de a atribui acesteia un defect, o boala sau o infirmitate. Fapta se poate savirsii prin cuvinte (vorbite, scrise sau cantate), prin gesturi (miscari, mimica, atitudine), desene, etc. Defectul atribuit sau boala pot fi fizice sau psihice, toate acestea putind fi reale sau imaginare. Elementul subiectiv il constituie intentia care presupune cunoasterea de catre faptuitor a caracterului ofensator al faptei pe care o savirseste, indiferent care a fost scopul urmarit sau mobilul faptei.
Art. 206 Calomnia
Elementul material consta fie in actiunea de afirmare a unei fapte (sustinerea ca o fapta exista corespunde adevarului), fie in actiunea de impuare a unei fapte (invinuirea unei persoane de savirsirea ei). Pentru ca afirmarea sau imputarea sa constituie elementul material al calomniei trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte esentiale
1. Sa aiba ca obiect o fapta determinata (individualizata prin loc, timp, mod de savirsire)
2. Sa priveasca o anumita persoana aratata sau vizata
3. Fapta sa fie de natura, in cazul cind ar fii adevarata, sa expuna pe cel caruia i-a fost atribuita la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public, indiferent daca a atras sau nu efectiv o asatfel de sanctiune
4. Sa se fi savirsit in public. Daca fapta nu satisface aceste cerinte ea poate constitui insulta, nu insa calomnie.
Document Info


Accesari: 3247
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )