Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Legislatia si protectia consumatorului

Legislatie
Colegiul economic "Anghel rugina" Vaslui

Specilizare: Tehnician in activitati financiar-Comerciale
Lucrare de competenta

profesionala

Profesor coordonator:

Cuprins

Legislatia si protectia consumatorului

I PROTECTIA CONSUMATORULUI - COMPONENTA A SISTEMULUI DE PROTECTIE SOCIALA .

1.1. Conceptul de protectie a consumatorului .......... ..... ...... ...pag. 2

1.2. Obiectul programelor de protectie consumatorului ...............pag.2-9

1.3. Apararea drepturilor consumatorului .......... ..... ...... .....pag.9-10

II.ORIENTARI PE PLAN MONDIAL PRIVIND PROTECTIA CONSUMATORULUI .

2.1. Protectia Consumatorului -obiectiv principal a ONU .......pag.11-13

2.2. Cadrul legislativ privind protectia protectia consumarorului in Romania.......... ..... ...... .......... ..... ...... ........................pag.13-16

2.3. Cadrul international privind protectia consumatorului in Romania.......... ..... ...... .......... ..... ...... ........................pag.17-22

III. CONTROLUL -COMPONENTA DE BAZA A ACTIVITATII DASFASURATE DE OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI ( OPC ) .

3.1. Stabilirea obiectivelor de control .......... ..... ...... ..........pag22-24

3.2. Programarea si activitatea de control .......... ..... ...... ...pag.24-25

3.3. Pregatirea actiunii de control .......... ..... ...... .....................pag.25

3.4. Categoriile de personal pentru activitatea de control ..........pag.25-26

Introducere

Dezvoltarea economica datoreaza prea putin expertilor si guverneaza,ea este determinata de noi toti ,prin efortul nostru personal de a in 949d39j telege si de a actiona .

In acest scop ,economia trebuie sa mai inceteze a mai fi preocuparea doar a catorva cunoscatori titrati .

Drepturile fundamentale ale cetatenilor sunt drepturile subiective ale cetatenilor , esentiale pentru viata , libertatea si demnitatea acestota , pentru libera si deplina dezvoltare a personalitatii umane ,stabilite prin Constitutie.Unul dintre aceste drepturi este dreptul la ocrotirea sanatatii .

Scopul acestei lucrari este acela de a oferi consumatorului o viziune mai ampla asupra drepturilor sale depline de a contesta calitatea unor produse de pe piata care i-ar putea sfida integritatea .

Astfel ,consumatorul trebuie informat prin diferite mijloace de rolul important pe care il joaca in dezvoltarea optima ,din punct de vedere calitativ a unei "piete" .

Cu toate acestea ,ajungem sa constatam ca in secolul XXI oamenii nu-si cunosc inca drepturile si de aceea foarte putini sunt cei care reclama neregulile constatate pe piata si care le pericliteaza intr-un fel sau altul viata .

cap.I Protectia consumatorului -componenta a sistemului deprotectie sociala

Conceptul de protectie a consumatorului

In cadrul politicilor de protectei sociala promovate de orice stat ,politica privind consumatorul trebuie sa fie considerata o componenta de sine ,cu obiective ,prioritati si instrumente proprii -bine integrate celorlalte politici ale statului.

Protectia consumatorului reprezinta un ansamblu de dispozitii privind initiative politice sau private ,destinata a asigura si a ameliora continuu respectarea intereselor consumatorului ,cat si ,in cele mai frecvente cazuri ,forma unor actiuni speciale ,cu programe si obiective bine determinate in timp si in spatiu .

Consumatorul ,in calitatea sa de purtator al cererii de marfuri ,joaca un rol important in mecanismul de piata ,constituind , in acelasi timp elementul de referinta al tuturor actiunilor intreprinse atat de producator cat ,si de comerciant.

Pe masura ce o tara se dezvolta ,rolul consumatorului devine mai complex si un numar din ce in ce mai mare de organizatii sunt afectate de comportamentul acestuia .

Intreg complexul de interventii sociale pentru remedierea acestor probleme isi gasesc expresia in conceptul de protectie a consumatorului.

Omul de rand ,in calitatea sa de consumator ,dar si de cumparator ,devine agent de piata ,se confrunta cu o multime de probleme legate de : structura produselor destinate a-i asigura consumul ,preturile la care isi poate procura diverse bunuri si servicii si calitatea acestora ,sistemul de informare prin care se asigura transparenta pietei ,sistemul de comercializare a produselor si calitatea serviciilor comerciale etc. .

1.2. Obiectivul programelor de protectie a consumatorului

Organele guvernamentale si unele organizatii nonguvernamentale au initiat ,pe baza aspectelor de mai sus ,o serie de programe privind protectia consumatorului :

v    Imbunatatirea consumului populatiei -reprezinta un aspect specific al societatii romanesti in actuala etapa a dezvoltarii sale si trecerii spre economia de piata .Acest program trebuie sa devina pentru societate un obiect de sustinere a programului de reforme initiat de guvern prin care se implica eforturile populatiei la reconstituirea tarii .

Inscrierea unui asemenea obiectiv in programele de protectie a consumatorului se refera in special la responsabilitatea statului ,care trebuie ,prin politica sa sociala ,in mod etapizat ,conditiile necesare ,atat pentru o crestere cosntanta a volumului fizic al consumatorului ,cat si pentru o imbunatatire structurala a acestuia .

Acest obiectiv se poate realiza in 2 etape :

prima etapa trebuie sa aiba in vedere asigurarea unui nivel minim de trai pentru categoriile dezavantajate , a caror putere actuala de cumparare este limitata de nivelul veniturilor si deteriorarea raporturilor de pręt intre bunurile de consum .

a doua etapa vizeaza atingerea unor structuri de consum corespunzatoare legitatilor obiective , ale dezvoltarii fenomenului respective .

Pentru imbunatatirea treptata a consumului populatiei se urmareste solutionarea unor probleme imediate :

asigurarea echilibrului fondului de marfuri cu putere de cumparare a populatiei ,astfel fiind necesara o crestere masiva a ofertei de marfuri ,capabila sa faca fata din punct de vedere cantitativ ,tuturor componentelor nivelului de trai ;

orientarea agentului economic ,prin facilitati economice si o politica fiscala adecvata ,spre elaborarea si realizarea unor programe de produse privind bunurile de consum ;

importarea unor bunuri de consum care ,alaturi de cele asigurate suplimentar ca urmare a initiativelor particulare ,sa intervina in cadrul mecanismului de reglare a echilibrului intre nevoi si resurse ;

realizarea productiei bunurilor de consum in consens cu microcererea consumatorului.

v    Asigurarea calitatii bunurilor si serviciilor din cadrul pietei oferite spre vanzare -constituie un alt domeniu specific relatiilor contemporane din Romania , ce trebuie sa faca parte din programele de protectie a consumatorului .In tara noastra respectul producatorului fata de legea calitatii scazuse continuu in ultimii ani ai regimului dictatorial ,iar in aceste conditii produsele penetrau piata fara nici un fel de testari anticipate ,cu termene de garantie derizorii ,cateodata cu defecte generate de insasi conceptia realizarii ,fara pise de schimb etc. .Mai mult ,ocolirea obligatiilor contractuale privind termenul de garantie a regimului omologarilor cu

rigorile sale ,ignorarea raspunderii pentru noncalitate a producatorilor ,devenisera o practica obisnuita in viata celor ce se ocupau de realizarea produselor si organizarea fluxului producator-consumator .

Toate acestea sunt completate de actuala etapa in cadrul careia peisajul compozitional nu s-a schimbat ,iar in acest sens pot fi mentionate doua motive:

penuria actuala de produse in cadrul pietei ,care face ca oferta sa fie redusa si drept urmare absorbita imediat de catre cerere ,indiferent de nivelul sau calitativ ,ceea ce nu stimuleaza nici un fel de preocupari din partea producatorilor cu privire la calitate :

in foarte multe sectoare ,producatorii se trezesc ca fabricanti unici sau doi ,trei ,situatie numita in limbajul mecanismului de piata ,monopol respectiv oligopol ,fenomen care le permite sa actioneze in functie de situatia monopolita sau oligopolista ,ignorand legislatia cu privire la calitate mai ales obligatiile fata de consummator ,care ,in calitatea sa de beneficiar de produse ,devine pentru ei inexistent sub aspectul exigentelor trebuind sa se multumeasca cu ceea ce "primesc" .

Astfel ,programele de protectie a consumatorului au menirea de a promova o revigorare a preocuparilor pentru calitate .

O asemenea optica trebuie sustinuta intr-o legislatie corespunzatoare ,prin crearea unor institutii de specialitate cu baza proprie de analiza si urmarire a fenomenelor legate de calitate ,precum si prin incurajarea si crearea unor asociatii puternice ale consumatorilor ,independente sau afiliate principalelor federatii sindicale ,care sa devina instrumental de punere la punct a ofertantilor certati cu legea ,asigurand astfel existenta si respectful fata de calitatea produselor in cadrul pietei .

Trebuie sa se tina cont ca prin comportamentul de cumparare ,dupa o indelungata supunere neconditionata bunului plac al producatorului ,consumatorul isi revendica astazi drepturile la o buna alegere si la incredere.

Libera alegere depinde de indestularea pietei ,fenomen care preocupa si va preocupa pe ofertanti ,indiferent de natura lor .

Desigur ,agentii economici sunt cei interesati de castigarea increderii consumatorilor ,dar daca nu fac nimic pentru a veni in intampinarea unui asemenea fenomen ,ei trebuie obligati .

Cel mai important element in acest domeniu il poate constitui realizarea unui organism a carui neutralitate sa fie garantata de stat si recunoscuta de toti cei interesati in functionarea lui si cu scopul de a veghea si actiona pentru inlaturarea fraudei si inselatoriei in domeniul produselor si serviciilor ,depistarea si solutionarea permanenta a nemultumirilor

beneficiarilor,indiferent unde se situeaza acestia in cadrul circuitului

economic al produselor .

v    Asigurarea unui sistem de preturi in concordanta cu nivelul veniturilor si calitatii produselor -constituie domeniul caruia Guvernul prin programele de protectie sociala trebuie sa ii acorde o atentie deosebita in actuala etapa de reforme pe care o parcurge economia romaneasca .

In actuala etapa de dezvoltare economica ,liberalizarea preturilor in Romania a pus consumatorul in fata unui fapt care ii devine tot mai ostil ,de la o zi la alta ,si nici o organizatie de protectie a consumatorului nu ar putea sta indiferenta in fata unor asemenea masuri luate fara o pregatire prealabila.

Sistemul de preturi reprezinta una dintre cele mai importante parghii economico-financiare ale perioadei de trecere la economia de piata ,parghie cu influente multiple asupra ritmului de trecere ,asupra stabilitatii monetare ,precum si a unor schimburi eficiente cu strainatatea .

Acordand autonomie functionala agentilor economici ,acestia vor cauta sa-si adapteze productia la cerintele pietei ,la nivelul microcererii ,in cadrul fiecarei zone si localitati ,va fi necesar ca ei sa produca ceea ce este recunoscut de societate .

Datorita cresterii costurilor apare fenomenul de inflatie si datorita acestui lucru ,o impotrivire serioasa a consumatorilor si reprezentantilor acestora ,inclusiv a unor organisme de protectie sociala ,ar putea determina producatorii sa asigure o corelatie corespunzatoare intre munca ,valoare si venituri ,pe de o parte si costurile produselor ,pe de alta parte.

Obiectivul protectiei sociale imbraca 2 aspecte:unul referitor la asigurarea unui cadru bine determinat prin lege si transparent pentru toate categoriile de populatie si altul ,care sa aiba in vedere o serie de masuri concrete care sa conduca efectiv la mentinerea unui nivel de trai decent al populatiei si altul ,care sa iaba in vedere o serie de masuri concrete ,care sa conduca efectiv la mentinerea unui nivel de trai decent al populatie.

Primul aspect ,cadrul de formare si evolutie a preturilor ,urmeaza a se concretiza intr-o serie de masuri ,printre care mai impotante ,pentru protectia consumatorului ,sunt urmatoarele:

Crearea unor conditii din partea statului ,ca operatiunea de formare si evolutie a preturilor sa aiba loc in conditiile unei autonomii depline a agentului economic,care sa permita in functie de conditiile concrete locale ,revizuirea si determinarea reala a consumurilor specifice, stabilirea necesarului real,personal salarizat,productivitatea muncii necesara realizarii unei anumite rentabilitati ,remodelarea cheltuielilor de regie etc. ;

Acordarea unor facilitati agentilor economici implicate in tranzactii externe ( importuri si exporturi ),care ar putea avea influente pozitive asupra pietei prin contributii efective in jocul cererii si ofertei ;

Crearea unui sistem flexibil si dinamic atat sub aspectul orientarii sale in functie de necesitati ,cat si sub cel al timpului pentru compensarea urmarilor liberarizarii preturilor asupra puterii de cumparare a diferitelor categorii sociale ,prin acordarea de compensatii banesti ,capabile sa diminueze efectele majorarii preturilor cu amanuntul de la o perioada la alta ;

Autorizarea participarii unor autentici reprezentanti a-i consumatorilor la tratativele purtate intre agentii economici cu privire la stabilirea diferitelor categorii de preturi la produsele cu o pondere deosebita in consumul populatiei sau cele foarte importante in bugetul de cheltuieli al acestuia .

Cel de-al doilea aspect ,care poate avea un character temporar ,el reprezentand o importanta doar in actuala etapa de liberalizare a preturilor ulterior purtand lua diferite forme ,in programele de protectie sociala sau direct in cadrul celor privind protectia consumatorilor .

Alaturi de caile de protectie sociala utilizata de stat la inceputul procesului de liberarizare a preturilor se ia in vedere si acordarea unor sume fixe compensatorii pentru majorarile de preturi la o serie de produse alimentare de baza ,produse industriale si servicii importante in consumul populatiei ,stabilirea bunurilor de consum si serviciilor al caror preturi vor servi drept baza pentru cresterea indexata a salariilor si pensiilor si necesitatea unor masuri care sa usureze traiul cotidian al populatiei.Este vorba de masuri ce implica supravegherea din partea statului ,prin organele sale de protectie sociala ,a flixului bunurilor de consum de la producator la consummator impiedicand stocarea de marfuri in asteptarea unor preturi din ce in ce mai mari ,asigurarea unei legislatii de urgenta ,care sa duca la impiedicarea practicilor necinstite din cadrul comertului interior,interzicerea sistemului de relatii preferentiale intre furnizori si beneficiari;reglementarea clara a metodologiei de stabilire a adaosului commercial,in vederea eradicarii unor practice speculative.

In toate tarile cu economie de piata ,preturile nu sunt atat de libere,ele fiind supuse unui sistem de restrictii ,ce decurg dintr-un cadru legal si emanand de la administratia publica sau din specificul activit din fiecare sector in parte.

Asemenea restrictii difera de la o tara la alta ,de la o perioada la alta ,dare le exista si sunt folosite ,indifferent de nuante ,pentru a asigura promovarea si consolidarea ,in cadrul pietei ,a asa-numitului pręt normal.In al II-lea rand trebuie subliniat faptul ca mijloacele prin care se actioneaza sunt ,in principal,legislatia si organizatiile institutionale.

v    Organizarea unui sistem de informare utilizat pentru consumatori si apararea impotriva politicilor comerciale agresive promovate de agentii economici ofertanti prezenti in cadrul pietei-constitue un alt domeniu complex in cadrul procesului de protectie a consumatorilor ,care implica o multitudine de aspecte si responsabilitati ,ce revin atat in sarcina statului ,cat si in cea a fiecarui agent economic.

Transparenta pietei implica o buna informare a consumatorului in calitatea sa de cumparator potential.In lumea contemporana a economiei de piata , informarea consumatorilor constitue unul din obiectivelede baza ale programelor de protectie sociala.Consumatorul trebuie informat ,iar agentii economici trebuie determinati sa-l informeze oportun si corect.Experienta cumulatata in acest domeniu permite o delimitare a complexului de informatii destinate consumatorului in patru mari categorii de elemente.

Informatii asupra produselor,prezente in cadrul pietei ,o categorie de elemente prin care se fac cunoscute consumatorilor natura produsului ,pretul acestuia ,originea sa,provenienta ,data limita de consum ,sistemul de ambalare si date asupra naturii si compozitiei ambalajului,sistemul de depozitare si conservare

Informatii asupra pietei, referindu-se la sistemul de relatii existent in cadrul pietei ,intermediarii implicati ,sistemele si nivelurile de preturi practicate ,tipuri de servicii asigurate ,facilitatile ce pot fi obtinute in domeniu achizitionarii ,a serviciilor si preturilor.

Informatii referitoare la circuitele de distributie ,informatii care privesc modul in care publicul poate efectiv sa se adreseze unitatilor ce asigura cel mai bun raport calitate-pret ; ele se refera la structura circuitelor economice care privesc fluxul fiecarei categorii de produse ,reteaua de distributie existenta ,localizarea unitatilor si programul de functionare.

Informatii asupra propriilor sale nevoi, o categorie de informatii care are drept obiectiv sa lamureasca public consumatorul in legatura cu mediul stiintific de interpretare ,intelegere si satisfacere a propriilor nevoi alimentare ,atat sub aspectul lor cantitativ cat si calitativ.Aceasta ultima grupa de informatii mai trebuie sa cuprinda si informatia educationala,destinata a cultiva gustul pentru frumos ,agreabil,placut contribuind astfel la inlaturarea subcreatiilor si promovarea unor produse de prost gust.Informarea consumatorilor se asigura prin intermediul: publicitatii si a sistemului de etichetare .

Publicitatea are menirea de a asigura cunoasterea existentei diferitelor produse si a sortimentelor acestora ,axandu-se indeosebi pe comunicarea noutatilor, a diferitelor sisteme de ambalare ,dozare si conditionare,precum si a sistemului de preturi.

Etichetarea este destinata a permite cunoasterea marcii,natura produselor ,greutatea ,pretul ,data limita a consumului ,modalitatile de folosire etc.

Foarte adesea insa,publicitatea si etichetarea au drept scop sporirea puternica a vanzarilor si drep urmare ele nu fac alceva decat cauta sa inoculeze consumatorului,in mod agresiv ,preferintele pentru produsele ce intereseaza firma ofertanta. O asemenea situatie face ca informarea consumatorului sa fie incompleta,imprecisa,lipsita de obiectivitate si in unele cazuri limitata ,chiar inselatoare.Etichetele sunt adesea incomplete purtand aproape intotdeauna mentiuni lipsite de inteles ,neasigurand ,in totalitate,indicatiile esentiale pentru procesul de consum,excludand unele aspecte legate de compozitia produsului ,adresa producatorului ,data limita de consum.

1.3. Apararea drepturilor consumatorilor

Asa cum in politica democratia consta in asigurarea drepturilor alegatorilor , in economie ,respectiva democratie se traduce prin asigurarea drepturilor consumatorilor ,posibilitatea lor de a alege dintre diferitele marfuri ,organizarea in uniuni de aparare si posibilitatea ca impreuna sa-si apere interesele ,precum si dreptul de a intenta procese acelor furnizori de marfuri si servicii care nu satisfac corespunzator trebuintele sau provoaca daune consumatorilor.

Drepturile consumatorilor ,asa cum figureaza ele astazi in documentele oficiale ale multor tari:

a)     Dreptul de a asigura o libera alegera a fiecarui cumparator

Cartea drepturilor consumatorilor subliniaza ca primul drept este cel al liberei alegeri fata de produsele si serviciile care ii convin mai mult fata de nevoile sale.Consumatorilor trebuie sa li se asigure posibilitatea de a cunoaste toti parametrii necesari in procesul luarii deciziei de cumparare,devenind astfel apti de a evalua just produsele si de a efetua alegerile ,in plenitudinea satisfactiilor proiectate.In acest scop ,programele de consum trebuie pe de o parte ,sa educe si sa informeze consumatorii

intr-o maniera care sa le creasca responsabilitatea,iar pe de alta parte ,sa stimuleze mentinerea si dezvoltarea acelor piete care ofera un avantaj interesant de bunuri si servicii.

b)    Dreptul de informare .Informatiei îi revine rolul cheie in realizarea tuturor celorlalte drepturi,întrucat numai prin intermediul informatiei consumatorul va putea sa-si exercite, in deplina cunostiinta de cauza ,dreptul la libera alegere ,va reusi sa-si revendice anumite drepturi sau va fi in masura a sti cand si pentru care situatii are dreptul la o protectie sociala.Dreptul la informare consta în a primi informatii referitoare la toate bunurile si serviciile ,care sa-i permita efectuarea unei alegeri convenabile.

c)     Dreptul la petitie si întelegere din partea celor care îi creaza prejudicii.

Cartea drepturilor consumatorilor are in vedere ,prin aceasta stipulare, asigurarea posibilitatii tuturor consumatorilor de a-si exprima nemultumirile legitime asupra dificultatilor cu care se confrunta in ceea ce priveste obtinerea bunurilor si serviciilor convenabile ,cat si asupra conditiilor de cumparare a acestora.Sunt situatii in care chiar daca prejudiciul adus da dreptul ,in mod evident ,consumatorului de a-si reclama apararea si de a cere dreptate ,sistemele de rezolvare nu sunt intotdeauna aceesibile ,sau daca accesibilitatea este asigurata ,ele sunt mult mai scumpe ,mai costisitoare chiar decat valoarea produsului in cauza .Legile promulgate in ultimile doua decenii au permis dezvoltarea acestui sistem de indreptare a prejudiciului in favoarea consumatorului ,ajutandu-i astfel sa gaseasca remediul cel mai sensibil al indreptarii ,respectiv in domeniul capitalului financiar care poate fi afectat in asemenea ,atat prin suportarea daunelor reclamate de consumatori ,cat si prin amenzi aplicate de organele specializate ale statului .d) Dreptul la protectie .Cartea drepturilor consumatorilor considera acest drept ca fiind fundamental .El consta in a garanta consumatorului ca un produs nu este nociv si ca utilizarea sa normala nu implica nici un risc .

O legislatie din ce in ce mai diversificata ,mai personalizata ,in raport cu cazurile deosebite ale cetatenilor ,trebuie sa fie explicata si in mai multe cazuri ,materializata prin ceva ,pentru a putea fi apicata .

Toate masurile avute in vedere ,fie prin programele de protectie intocmite de diferite organe ale statului insarcinate cu protectia consumatorilor ,fie in diverse ocazii critice care se pot ivi ,trebuie sa fie axate ,in principal pe ansamblul intereselor consumatorilor in procesul politic ,si numai dupa aceea pe tratarea unor cazuri particulare are unor grupe de asemenea cumparatori ,generate de anumite stari conflictuale intre diferite intreprinderi producatoare sau firme comerciale si consumatorii produselor oferite de respectivele unitati .

Cap.II Orientari pe plan modial privind protectia consumatorilor

2.1 Protectia consumatorilor -obiectiv principal al Organizatiei natiunilor unite (ONU)

In ultimile decenii ,problemele protectiei consumatorilor se afla in centrul atentiei teoriei si practicii economice si juridice din intreaga lume.Asemenea probleme fac cateoria protectiei consumatorului sa fie tot mai mult studiata la nivelul diverselor comunitati internationale si mondiale ,guvernamentale si nonguvernamentale,colaborand cu stabilirea masurilore necesare si adecvate, legislative si institutionale ,asigurarii unei protectii reale a consumatorilor.

Principalele directoare adoptate de ONU sunt menite sa asigure guvernelor tuturor tarifelor in cadrul care sa poata fi folosit in colaborarea si consolidarea politicii si legislatiei pentru protectia consumatorilor .Cele mai importante obiective asupra carora trebuie sa se concentreze fiecare tara , trebuie sa urmareasca ,in principal urmatoarele aspecte:

facilitarea productiei si distributiei de produse corespunzatoare nevoilor si cerintelor consumatorilor

incurajarea unor niveluri ridicate ale eticii celor celor angajati in productia si distribuirea bunurilor de consum si serviciilor catre consumator

asigurarea tinerii sub control ,prin intermediul tuturor organizatiilor nationale si internationale ,a practicilor comerciale abuzive ce afecteaza consumatorii

promovarea unei cooperari internationale in domeniul protectiei consumatorilor

incurajarea dezvoltarii conditiilor de piata care sa asigure consumatorului o gama larga de produse si la preturile avantajoase pentru acesta

stabilirea unui sistem de prioritati privind protectia consumatorului din fiecare tara

protectia consumatorilor fata de pericolele ce afecteaza siguranata si sanatatea lor

asigurarea accesului consumatorilor la informatii corecte care sa le permita o alegerere conform dorintelor si necesitatilor personale

crearea unui sistem de educare a consumatorilor

asigurarea posibilitatilor unor despagubiri efective a consumatorior in cazul ivirii unor daune generate de produse sau servicii achizitionate in cadrul pietei

obligativitatea tuturor intreprinderilor ofertante de a se supune legilor si reglementarilor privind protectia consumatorilor

obligativitatea firmelor de a respecta prevederile standardelor internationale privind protectia consumatorilor

infiintarea in fiecare tara a unor organisme corespunztoare ,care sa creeze si sa aplice politici de protectie a consumatorului ;

luarea in considerare la elaborarea politicilor de protectie a consumatorului ,a potentialului pozitiv al institutiilor de invatamant si cercetare ;

asigurarea libertatii consumatorilor precum si a altor grupuri si asociatii reprezentative ,de a se organiza si de a-si desemna liderii ,care sa le exprime opiniile in procesele de luare a unor decizii si sa le reprezinte interesele .

Fiecare tara din U.E. ,pentru a asigura functionarea pietei interne ,se bazeaza pe unele conditii minime absolut necesare ,in materie legislativa ce scot in evidenta obiectivele si masurile ce trebuie intreprinse in vederea asigurarii drepturilor si protectiei consumatorilor referindu-se in principal la:

protectia vietii ,sanatatii si securitatii consumatorului ;

protectia intereselor economice ale consumatorului ;

formarea specialistilor in domeniul protectiei si educarii consumatorilor ;

accesul consumatorilor la justitie ;

crearea si dezvoltarea de asociatii ale consumatorilor si spijinirea activitatii acestora ;

perfectionarea cadrului legislativ ;

elaborarea de programe pentru educarea consumatorului .

Prevederile insemnate privind protectia consumatorilor se gasesc si in alte documente .Un astfel de document este Cartea Consumatorilor pentru marile corporatii transnationale ,adoptate in 1995 de Organizatia Internationala a Consumatorilor.

Acest document contine prevederi importante privind :

etichetarea produselor ,continutul informatiilor oferite consumatorilor pe etichete ,in special al celor privind procurarea ,utilizarea, continutul,intretinerea,stocarea si reciclarea produselor destinate consumului

furnizarea informatiilor privind bunurile si serviciile destinate comercializarii

procedurile privind promovarea produselor si serviciilor

garantiile si despagubirile oferite consumatorilor

Intensificarea eforturilor U.E.in directia amortizarii legislatiei statelor membre sau in domeniul protectiei consumatorilor nu este o actiune facila ,ci necesita o atentie ,o insistenta si o exigenta pe masura

2.2 Cadrul legislativ privind protectectia consumatorilor in Romania

Ordonanta Guvernului nr.21 din 21 august 1992 -privind protectia consumatorului ,devinita ,prin abordarea sa in Parlament,Legea nr.11/1994,este actul normativ de baza in domeniu.Primul sau articol mentioneaza urmatoarele: "Statul ,prin mijloacele prevazute de lege ,protejeaza cetatenii ,in calitatea lor de consumatori ,asigurand cadrul necesar accesului neingradit la produse si servicii,informarii lor complete despre caracteristicile esentiale ale acestora ,apararii si asigurarii drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice impotriva unor practici abuzive ,participarii acestora la fundamentarea si luarea deciziilor ce îi intereseaza in calitate de consumatori".

Protectia consumatorilor in Romania presupune in principal:

asigurarea accesului neîngradit la produse si servicii

informarea consumatorilor asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor

asigurarea si apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice impotriva unor practici abuzive

participarea consumatorilor la fundamentarea si luarea deciziilor ce îi intereseaza

Potrivit articolului 3 din Ordonanta ,principalele drepturi ale consumatorilor sunt urmatoarele:

dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea sa le prjudiciezez viata , sanatatea sau securitatea

dreptul la informare completa,corecta si precisa si precisa asupra caracteristilor esentiale ale produselor si serviciilor,asfel incat decizia adoptata in legatura cu acestea sa corespunda cat mai bine nevoilor lor ,dreptul de a fi educati in calitate de consumatori

dreptul de a avea acces la piete care sa le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate

dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor

dreptul de a se organiza in asociatii pentru protectia consumatorilor ,in scopul apararii intereselor lor

In temeiul O.G. nr.21/1992 au fost adoptate si alte acte normative ce confera cadrul legislativ adecvat potrivit protectiei consumatorului .Astfel :

--In domeniul standardizarii si metologiei :

Ordonanta Guvernului numarul 19/1992 -privind activitatea de standardizare defineste notiunile de standard si standardizare ,stabilind categoriile de standarde ce se elaboreaza in Romania si modul lor de aplicare .

Ordonanta Guvernului numarul 20/1992 -contine prevederi privind activitatea de metrologie ,cu referire la unitatile de masura legale care se folosesc in Romania .

--In domeniul calitatii marfurilor :

Hotararea Guvernului numarul 39/1994 -privind constituirea sistemului national de certificare a calitatii ,contine prevederi privind reglementari ,metodologii si proceduri de certificare ce se stabilesc de catre Institutul Roman de Standardizare,in colaborare cu organismele de certificare si in concordanta cu standardele romanesti referitoare la calitatea produselor .

--In domeniul activitatii de alimentatie publica :

Hotararea Guvernamentala numarul 394/1994 -modificata si completata prin Hotararea Guvernamentala numarul 786/1996 -reglementeaza obligatiile ce revin agentilor economici ,persoanelor fizice si juridice ,in comercializarea produselor de folosinta indelungata destinare consumatorilor .

Hotararea Guvernamentala numarul 665/1995 -reglementeaza raspunderile agentilor economici care comercializeaza catre populatie produse nealimentare de uz curent ,destinate consumului neproductiv individual sau colectiv si care nu sunt insotite ,la vanzare ,de certificate de garantie .

Ordonanta de Guvern numarul 42/1995 -aprobata prin Legea numarul 131/1995 privind productia de produse alimentare destinate comercializarii .Aceasta obliga toti agentii economici ,care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare destinate comercializarii indiferent de forma lor de organizare si tipul de proprietate ,sa ia masuri necesare pentru eliminarea riscului degradarii sau contaminarii produselor alimentare destinate comercializarii si transformarii acestora in produse improprii consumului uman .Se mai mentioneaza faptul ca agentii economici

care desfasoara activitati in domeniul productiei de produse alimentare destinate comercializarii ,pot desfasura asemenea activitati numai in baza unor licente de fabricatie acordate de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei potrivit unui regulament propriu .

Licentele se acorda pentru fiecare produs alimentar in parte ,la solicitarea agentilor economici interesati ,cu mentiunea ca ele nu sunt transimisibile .

Prodosele alimentare pot fi fabricate numai dupa ce s-a obtinut avizul Ministerului Sanataii ca sunt apte pentru consumul uman si cu respectarea conditiilor de calitate si tehnice prevazute in standarde ,caiete de sarcini ,specificatii tehnice ,norme sanitar -veterinare .

Ordonanta numarul 42 prevede ca stabilirea termenului de variabilitate pentru produsele alimentare se face de catre producator ,pe raspunderea acestuia ,sau prin colaborarea cu unitati de cercetare si laboratoare specializate ,dupa experimentari repetabile , interzicandu-se prelungirea termenului de valabilitate expirat ,prin reetichetarea sau sau reasamblare ,de producator .Mai contine si sanctiuni aplicabile in cazul incalcarii legii cu privire la producerea si comercializarea produselor alimentare .

Hotararea Guvernamentala numarul 784/1996 -are un rol important informarea consumatorilor .Ea prevede norme metodologice privind etichetarea produselor alimentare. Prevederile acestor norme sunt supusi toti agentii economici care produc ,importa ,ambaleaza sau comercializeaza produse alimentare ,indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate .

Informatiile scrise pe eticheta nu trebuie sa induca in eroare consuamtorii la achizitionarea produselor in privinta caracteristicilor produselor alimentare ,a naturii ,identitaii ,proprietatilor compozitiei ,cantitatii ,durabilitatii ,originii sau provenientei ,metodelor de fabricatie sau productie ,precum si atribuirea de efecte sau proprietati ,pe care de fapt produsele nu le poseda .

Legea concurentei numarul 21/1996 -are ca scop ,potrivit articolului numarul 1 "protectia ,mentinerea si stimularea concurentei si a unui mediu concurential normal in vederea promovarii intereselor consumatorului .In vederea aplicarii si supravegherii Legii Concurentei ,prin Legea numarul 21/1996 se creeaza Consiliul Concurentei

Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite,modificata si completata prin Legea nr. 42/1992 ,stabileste care sunt activitatile comerciale ilicite ce atrag raspundere contraventionala sau penala,dupa caz.Se inscriu in categoria contraventiilor si infractiunilor:

efectuarea de acte sau fapte de comert ,fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege

efectuarea de acte sau fapte de comert cu bunuri a caror provenienta nu poate fi justificata

expunerea la vanzare sau vanzarea de marfuri fara specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat

neexpunerea la vanzarea marfurilor existente, vanzarea preferentiala,refuzul nejustificat al vanzarii acestora

acumularea de marfuri de pe piata interna in scopul crearii unui deficit pe piata si revanzarii lor ulterioare sau a suprimarii concurentei loiale

vanzarea cu lipsa de cantar sau masuratoare.

Legea prevede cu toate castigurile realizate din activ,ilicite sa fie supuse unui impozit egal cu valoarea acestor castiguri.

Contraventiile se constata de reprezentantii împuterniciti ai Oficiului Pentru Protectia Consumatorilor ,de corpurile de control comercial ale prefecturilor si primariilor ,de organele Garzii financiare,ale controlului financiar si ale politiei,potrivit competentelor.

Legea nr. 98/1994 stabileste si sanctioneaza contraventiile la normele legale de igiena si sanatate publica privind:

avizarea si autorizarea sanitara

igiena zonelor de locuit

aprovizionarea cu apa a populatiei

igiena unitatii care desfasoara activ social-culturale si unitatilor care presteaza servicii pentru populatie

igiena unitatilor sanitare

prevenirea si combaterea bolilor transmisibile

igiena alimentelor si protectia sanitara a acestora.

Daca inconvenientele sanitare,se suspenda temporar activ,iminent pentru populatie si salariati ,se suspenda temporar activ,pana la remedierea deficientelor.

Cadrul institutional privind protectia consumatorilor in Romania

Organele de specialitate cu atributii in domeniul protectiei consumatorului

Oficiul de protectie a consumatorului (OPC)

Resposabilitatea apararii consuamtorului si-a asumat-o Guvernul prin OPC.

OPC este un organ de specialitate al administratiei publice centrale ,subordonat Guvernului ,ce actioneaza pentru realizarea strategiei ,politicii si obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii ,sanatatii si securitatii consumatorului ,precum si intereselor legitime ale acestora.

OPC este persoana juridica ,cu sediul in municipiul Bucuresti si are calitatea de coordonator principal de credite bugetareAceasta institutie are,in principal,urmatoarele atributii: 

Aplicarea legilor si hotararilor Guvernului in domeniul sau de activitate ;

Elaborarea de strategii pe termen scurt madiu si lung in domeniul protectiei consumatorilor pe care le supune spre aprobare Guvernului;

Elaborarea unor proiecte de reglementari specifice in domeniul protectie consumatorilor cu privire la conservarea ,ambalarea ,etichetarea ,transportul ,depozitarea si comercializarea produselor din productie interna si export ,precum si prestarea serviciilor ;

Elaborarea de proceduri privind obiectivele ,conditiile si modul de colaborare in desfasurarea activitatii de protectie a consumatorului ,pe care le supune aprobarii Guvernului ;

Supravegherea respectarii dispozitiilor legale privind protectia consumatorului ,referitoare la calitatea produselor ,serviciile prestate inclusiv a celor publice ,prin efectuarea de inspectii periodice si inopinante in piete ,la producatori si depozite ;

Supravegherea pe unitati vamale si pe piata a calitatii produselor din import pentru a preveni comercializarea acelor produse care pot afecta viata ,sanatatea sau securitatea consumatorilor ;

Verificarea ,in conditiile legii ,a respectarii de catre agentii economici a standardelor obligatorii privind protectia vietii ,sanatatii sau securitatii consumatorilor ;

Verificarea legalitatii si utilizarii corecte a mijloacelor de masurare folosite pe piata si luarea de masuri pentru interzicerea necorespunzatoare ;

Dispunerea sau propunerea unor masuri pentru limitarea consecintelor comercializarii unor produse si servicii cu deficiente de

calitate sau care nu intrunesc conditiile legale de desfacere ,dupa cum urmeaza :oprirea temporara sau definitiva a comercializarii ,fabricatiei produsului sau prestarii seviciului ;retragerea de pe piata sau de la consumatori a produsului ;distrugerea produselor oprite definitiv de la comercializare ,daca acestea constituie singurul mijloc care face sa inceteze pericolul ;suspendarea activitatii functionare ;

Efectuarea de analiza si incercari in laboratoare proprii ;

Constatarea de contraventii si aplicarea de amenzi ;

Desfasurarea activitatii de informare ,consiliere si educare a consumatorilor ;

Sprijinirea asociatiilor pentru protectia consumatorului si participarea ,impreuna cu acestea ,la informarea si educarea consumatorului ;

Stabilirea si perceperea de tarife ,potrivit legii ,pentru efectuarea de incercari in laboratoare proprii ;

Informarea periodica a Guvernului asupra activitatii proprii privind respectarea drepturilor si intereselor consumatorilor .

Atributiile OPC sunt axate ,in principal ,pe latura preventiva ,de supraveghere si control ,pentru excluderea din circulatie a oricarui produs sau serviciu ce ar putea pune in pericol viata si sanatatea consumatorilor ,concomitent cu o intensa activitate de informare si mediatizare .

Consiliul consultativ pentru protectia consumatorului

A luat nastere in urma Hotararii Guvernului numarul 251/1994.Acest organism asigura ,la nivel local si central ,cadrul informational si organizatoric necesar stabilirii si aplicarii politicii de protectie a consumatorului ,corelarii actiunilor autoritatilor administratiei publice cu

cele ale organizatiilor neguvernamentale cu atributii in acest domeniu .

Consiliul consultativ pentru Protectia consumatorului are urmatoarele atributii :

a)     In directia stabilirii si aplicarii politicii de protectie a consumatorului :

--analizeaza modul de respectare a drepturilor consumatorului si propune :

o       Autoritatilor administratiei publice reprezentate in C.C.P.C. -actiuni pentru aplicarea mijloacelor prevazute de lege ;

o       Autoritatilor administratiei publice locale -masuri de spijinire si aparare a drepturilor consumatorilor;

--analizeaza modul in care sunt aplicate propunerile C.C.P.C. de catre organele sau organizatiile sesizate ;

--analizeaza modul de colaborare a autoritatilor administratiei publice ;

--recomanda actiuni pentru respectarea drepturilor consumatorilor ;

b)    In directia corelarii actiunilor diverselor autoritati ale administratiei publice cu cele ale organizatiilor neguvernamentale ;

--analizeaza problemele specifice ale asociatiilor pentru protectia consumatorului si propune autoritatilor administratiei publice modalitati de sprijinire a acestora ;

--stabileste obiectivele comune asupra realizarii carora ,prin mijloace specifice fiecarei categorii de autoritati si organisme ,se convine sa se concentreze actiunea acestora ,in vederea opririi efectelor negative asupra vietii .sanatatii ,securitatiisi intereselor economice ale consumatorului ;

--analizeaza modul in care autoritatile administratiei publice raspund solicitarilor consumatorilor asuppra unor probleme ;

--sprijina actiunile de informare si educare a consumatorilor ,desfasurate in diverse autoritati .

C.C.P.C. se intruneste lunar la nivel comunal ,trimestrial la nivelul judetean si semestrial la nivelul central.

Organe Guvernamentale

Directia generala a medicinei preventive si promovarea sanatatii din ministerul sanatatii

D.M.P. are ca obiective promovarea si mentinerea sanatatii ,precum si a prevenirii imbolnavirilor ,incapacitatii de munca si decesului prematur .

Principalele atributii in domeniul protectiei consumatorului :

*    Autorizeaza ,din punct de vedere sanitar ,toate categoriile de unitati ;

*    Controleaza modul in care se aplica si se respecta normele de igiena ;

*    Retrage autorizatia sanitara de functionare ;

*    Opreste sau limiteaza temporar activitatea unor unitati ;

*    Evalueaza riscurile legate de :

Mediul ambiant ,alimentarea cu apa ,habitat ,transport si alte srevicii ;

Procesul de alimentatie si mediul in care se produc ,prepara ,transportul ,depozitarea si desfacerea alimentelor si bauturilor;

Procesul de invatamant si mediul in care se desfasoara ;

Evalueaza starea de sanatate a populatiei ;

Evalueaza impactul asupra sanatatii populatiei determinate de factorii de risc .

Directia farmaceutica si institutul pentru controlul de stat al medicamentului si cercetarii farmaceutice din ministerul sanatatii

Atributiile principale in domeniul protectiei consumatorului:

Urmareste ca fabricarea ,depozitarea ,difuzarea ,eliberarea , importul si exportul sa aiba ca obiect numai produse autorizate de Ministerul Sanatatii ;

Verifica autorizart ia de functionare si datele privind calificarea personalului ce-si desfasoara activitatea in anumite institutii ;

Controleaza daca se produc si se elibereaza alte produse decat cele autorizate ;

Examineaza starea si functionalitatea localurilor respectarea masurilor igienico-sanitare ;

Urmareste corecta functionare a aparaturii pentru producerea ,controlul si depozitarea produselor farmaceutice folosite .

Garda Financiara ,organ in subordinea Ministerului Finantelor

Atributiile principale in domeniul protectiei consumatorului :

Expunerea spre vanzare sau vanzarea de marfuri fara specificarea termenului de valabilitate sau cu acesta expirat ;

Controlul vanzarii ambulante a oricaror marfuri in alte locuri decat cele autorizate ;

Vanzarea altor produse decat cele autorizate ;

Depasirea pragurilor maxime de preturi de vanzare cu ridicata sau de tarife stabilire de lege ,de catre agentii economici ;

Falsificarea sau substituirea de marfuri ,precum si vanzarea acestora .

Ministerul Comertului

Atributii in domeniul protectiei consumatorului :

Asigura si urmareste pastrarea climatului de concurenta loiala si participa la protejarea intereselor consumatorului ;

Urmareste aplicarea legislatiei ,a normelor si a altor reglementari specifice de toti agentii economici ce desfasoara activitati de comert ,indiferent de forma de proprietate in conditiile licentei de comert ;

Urmareste si analizeaza evolutia preturilor si bunurilor de consum ;

Realizeaza clasificarea unitatilor comerciale si de alimentatie publica .

Ministerul Turismului

Atributii in domeniul protectiei consumatorului :

Acorda licente agentilor economici din turism pentru obiectivul activitatii pe care o desfasoara ,indiferent de forma de proprietate si brevete de atestare a capacitatii profesionale , persoanele care exercita o activitate de turism ,indiferent de forma de proprietate ;

Efectuarea clasificarii unitatilor de cazare ,de alimentatie si de agrement pentru turism ,indiferent de forma de proprietate ;

Verifica aplicarea legislatiei ,a normelor reglementarilor specifice si corelarea calitatii serviciilor cu preturile si tarifele practicate de toti agentii economici din turism .

Institutul Roman de standardizare

Atributii specifice in domeniul protectiei consumatorului :

Coordonarea si aprobarea programelor de standardizare ,examinarea si aprobarea standardelor romane elaborate de comitetele tehnice ,precum si reconfirmarea ,modificarea ,suspendarea sau anularea lor ;

Editarea si difuzarea standardelor romane si altor publicatii de specialitate ;

Organizarea bancii de date pentru standarde si alte reglementari tehnice normative in Romania ;

Organizarea si coordonarea Sistemului National de Certificare a Calitatii ;

Certificarea conformitatii cu standardele romane si acreditarea si notificarea organismelor de certificare si a organismelor de acreditare a laboratoarelor de incercari .

Organe Neguvernamentale

Unitatea Nationala a Asociatiilor de Proprietari din Romania

UNAP este o organizatie neguvernamentala ,nepatrimoniala si independenta in raport cu organele centrale si locale ale puterii si administratiei de stat ,precum si fata de orice alte organizatii ,institutii si intreprinderi din tara ,dispnand si de personalitatea juridica potrivit legii .

Asociatia de proprietari are ca obiectiv de administratie :

Buna gospodarire a partilor si instalatiilor de folosinta comuna a cladirilor ,intretinerea ,repararea si modernizarea acestora ;

Stabilirea prin calcul si incasarea la timp a cotelor de contributii la cheltuielile comune ,precum si plata acestora la furnizori .

Cap III-Controlul -Competenta de baza a activitatii desfasurate de oficiul pentru protectia consumatorului

3.1.Stabilirea obiectelor de control :

Reprezinta o faza importanta in activitatea desfasurata pentru supravegherea calitatii produselor si serviciilor pe piata ,precum si la producatori , importatori,in depozite si unitati vamale pentru prevenirea si combaterea unor fapte care pot afecta sanatatea si interesele economice ale consumatorului .

Un aport deosebit la stabilirea obiectelor de control il aduc membrii consiliilor consultative judetene pentru protectia consumatorilor .

Obiectivele activitatii propriu-zise de control pot fi structurate astfel :

Controalele tematice complexe ,initiate la nivelul OPC si C.C.P.C. cuprinse in programe trimestriale si semestriale .

Controale tematice desfasurate la nivelul judetean din initiativa proprie a oficiului teritorial pentru protectia consumatorului .

Actiuni de control in puncte de frontiera sau in unitati vamale pentru supravegherea calitatii produselor importate .

Inspectii periodice si inopinante pentru supravegherea pe piata a calitatii produselor si serviciilor .

Coordonarea activitatii birourilor permanente de control ,organizate in principalele piete agroalimentare .

Actiuni de control asupra activitatii agentilor economici .

Actiuni desfasurate pentru verificarea modului in care agentii economici isi respecta obligatiile .

Foarte important este constituirea la nivelul fiecarui oficiu judetean pentru protectia consumatorului a unei banci de date cu privire la :

o       Evolutia principalilor indicatori economici ;

o       Volumul vanzarilor de marfuri ;o       Evolutia consumului populatiei pe baza datelor furnizate de bugetele de familie ;

o       Evolutia indicilor preturilor cu amanuntul si a salariilor ;

o       Numarul populatiei pe total si in structura ,inclusiv ponderea populatiei din mediul urban si rural ;

o       Indicatori privind starea de sanatate a populatiei ;

o       Numarul si structura agentilor economici din judet ;

o       Studii ,anchete si monografii cu caracter economic si social ;

o       Acte normative ,proceduri de lucru ,standarde ;

o       Indicatori obligatorii stabiliti de OPC prin sistemul informational propriu .

3.2Programarea actiunilor de control :

Programarea actiunilor de control se va face tinand seama de :

importanta si complexitatea actiunii ;

sincronizarea actiunilor de control cu cele ale altor organe ale administratiei publice locale ;

dispersia agentilor economici si a localitatilor pe raza teritoriala a judetului ;

potentialul uman si material de care dispune oficiul teritorial respectiv si incarcarea echilibrata a inspectorilor ;

Controalele programate la nivelul oficiilor teritoriale trebuie sa asigure acoperirea corespunzatoare a celor 3 domenii de supraveghere:

v    bunuri alimentare

v    bunuri nealimentare

v    servicii

Ponderea controalelor in domeniul bunurilor alimentare trebuie sa fie preponderata ,respevtiv 55-58% .

Daca se impune extinderea controalelor la producatori ,importatori sau angrosisti ,programarea lor trebuie sa se faca cu prioritate daca produsele sau serviciilor ,depistate cu deficienta ,se refera la:

vatamarea sanatatii sau vietii consumatorilor ;

un pericol evident pentru viata ,sanatatea sau securitatea consumatorilor;

falsificarea sau substituirea de produse ;

neasigurarea "service"-ului si pieselor de schimb necesare ;

lipsa certificatelor de conformitate cu standardele obligatorii referitoare la protectia vietii ,sanatatii si securitatii consumatorilor

3.3 Pregatirea actiunilor de control

Pregatirea actiunilor de control presupune:

documentarea echipei de inspectori pentru cunosterea si insushirea cadrului legislativ necesar desfasurarii actiunilor si a standardelor obligatorii specificeproduselor si serviciilor ce fac obiectul actiunii de control

intocmirea unei tematici pentru actiunile stabilite pe plan local

culegerea informatiilor cu privire la agentii economici ce urmeaza a fi controlati

stabilirea modului de colaborare cu organele administratiei publice

analiza aspectelor cuprinse in fisele de sesizari si reclamatii ale consumatorului

stabilirea detaliilor privind modul de deplasare la agentii economici

pregatirea materialelor si ustensilelor necesare actiunilor de control,verificcand daca inspectorii au asupra lor:

documentele de identitate

legitimatia de serviciu vizata la zi

ecusonul de inspectii

stampila de inspectare

formulare tipizate de procese verbale

pungi de plastic si sigilii pentru prelevari probe

fisa de sesizare/reclamatii

acte normative,standarde,proceduri

Domeniile si specialitatile de personal utilizate in control

Domeniul

Specialitatea

Produse alimentare netransformate:

produse de origine vegetala, alimentare

produse de origine animala

horticultura,agronomie, tehnologie alimentara

medicina veterinara , tehnologia alimentara

Produse alimentare transformate,inclusiv vinuri,bere si bauturi alcoolice

tehnologie alimentara, chimie alimentara ,viticultura

Produse nealimentare:

electrotehnice,electronice

mecanice si electromecanice

chimie-petrochimie

textile(tesaturi,confectii,

tricotaje,lenjerie,galanterie)

incaltaminte si pielarie

mobilier,articole din lemn, hartie,carton

sticlarie,ceramica,portelan, materiale de constructii

eletrotehnica,electronica

mecanica,electrotehnica metalurgie

chimie industriala

tehnologie si chimie textila

industria pielariei

industria lemnului,chimie industriala,metalurgie, constructii

Prestatii tehnice si servicii publice (nealimentare):

prestatii tehnice asupra produselor(electronice, electrotehnice,mecanice,chimice, textile, pielarie)

servicii publice (transporturi,alimentare cu apa,energie electrica si termice,posta ,telecomunicatii,salubritate etc.)

electronica,electrotehnica, mecanica,metalurgie,chimie industriala,textile,industria lemnului,instalatii,transporturi

economie,sociologie,mecanica, electrotehnica ,chimie industriala,instalatii,transporturi, metalurgie

3.4 Categorii de personal pentru activitati de control

Activitatea de control este asigurata de un personal cu experienta si cu o buna pregatire profesionala.

Potrivit legislatiei in vigoare ,in functia de inspector de specialitate pot fi angajati numai absolventi ai Institutului de invatamant superior.

Referitoar la vechimea ,pregatirea si experienta in activitatea a personalului de inspectie este bine sa aiba in vedere:

personalul de control din oficiile teritoriale trebuie sa aiba o experienta in domeniul de minim 3 ani

un aspect deosebit il constituie aptitudinile pentru aceasta profesie.Persoanele timide,melancolice,depresive ,cu un slab spirit de observatie ,ca si cele usor iritabile,nu vor deveni buni inspectori

inspectorul trebuie sa fie o persoana inteligenta,echilibrata emotional , abila,autoritara,cu o mare forta de argumentare avand o tinuta adecvata calitatii de functionar public.

Pe langa pregatire si specializare,inspectoratul trebuie sa aiba o buna pregatire juridica prin insusirea legislatiei in domeniul protectiei consumatorului.

Inspectorii trebuie sa se perfectioneze continuu prin aplicarea metodelor moderne de control si cunoasterea noutatilor tehnice legate de produsele si servicii care intra in sfera sa de activitate.

Bibliografie

*    Basmo,C.:1990,Protectia sociala in practica tarilor dezvoltate,Revista Trbuna Economica nr. 20

*    Hotararea de Guvern nr. 482/1992 privind organizarea si functionarea Oficiului pentru Protectia Consumatorilo

*    Ordonanta de Guvern nr.21/1992 privind protectia consumatorilor

*    Teodoru,T.:1990, Astazi lumea cumpara(pe)incredere , Revista Tribuna Economica nr.21

*    Teodoru,T.:1990,Protectia Consumatorului-protectia pietei,Revista Tribuna Economica nr.24

*    Tomas, C. ;Negrila Vasile:Ghidul Specialistului din oficiul pentru protectia consumatorului, 1995

*    Zara, Margareta :Legislatia si Protectia consumatorului,Ed. Evrika , Braila 1999 


Document Info


Accesari: 14675
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )