Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ceramica de Cucuteni

arta cultura
Ceramica de Cucuteni

Ceramica de Cucuteni

Cucutenii locuiau în case de lemn si chirpici, alcatuind mici sate pe culmi, în preajma raurilor. Din coarne de cerb faceau cazmale si cozi de topor, vânau, pescuiau, transau carnea cu lamele ascutite desprinse prin lovire din fragmente de silex 656j95g si obsidian.
Acum 5.000-6.000 de ani, între Carpati si Nipru, timp de aproape un mileniu, a înflorit o remarcabila cultura neolitica. Uneltele rudimentare arata ca traiul acelor oameni era foarte simplu, dar ceramica pictata pe care ne-au lasat-o a ajuns la un nivel de rafinament si originalitate ramas neîntrecut.

O stire în presa ucraineana mentiona ca printre problemele ridicate la întâlnirea dintre presedintii Ucrainei si României, pe lânga chestiunea Canalului Bâstroe si cea a Insulei serpilor, a fost si cooperarea în problema Cucuteni-Tripolie. Despre felul în care cultura preistorica a iesit din colbul disputelor academice pentru a fi promovata ca brand de tara am aflat de la medicul Romeo Dumitrescu, presedintele Fundatiei Cucuteni - Mileniul III.

I-am facut o vizita acasa. Gazda ma conduce spre încaperea unde pastreaza câteva piese reprezentative ale faimoasei ceramici. Trec printr- un coridor pe peretii caruia recunosc Ilfoveanu, Ţuculescu, Grigorescu, Luchian, Aman... Iata si un Dali, un Matisse, câtiva impresionisti cu semnatura grea, urmeaza un Corot, din penumbra ma privesc portrete de pictori transilvani din secolul al XVII-lea si chipuri de sfinti de pe icoane roase de cari.

Drumul spre Cucuteni trece printre secole de arta. În living, Romeo Dumitrescu îmi risipeste uimirea. A terminat medicina la Iasi în 1980. Dupa doi ani, cu un deltaplan, a facut prima tentativa de a fugi din tara. S-a ales doar cu o fractura. În 1984 a reusit, a ajuns în Canada, unde a început o activitate prospera si a devenit colectionar de arta. Revenit dupa revolutie, a simtit nu numai mari oportunitati profesionale, dar si pentru achizitii de arta.Într-o zi, un dealer ocazional i-a adus câteva vase de ceramica. "Aveau ceva rudimentar, primitiv, si totusi mi-am dat seama ca am în fata niste capodopere. Am întrebat ce-i cu ele. Atunci am auzit de Cucuteni pentru prima data. Dar când am întrebat si de unde sunt, am ramas uluit: fusesera descoperite lânga orasul Moinesti, unde m-am nascut! Mi s-a aprins o lumina în cap, am înteles atunci ca mi-am gasit misiunea vietii: sa înteleg aceasta cultura straveche, sa salvez siturile amenintate, s-o fac cât mai cunoscuta" - spune Dumitrescu. Romeo Dumitrescu a creat Fundatia Cucuteni.

"Am aflat ca doua hectare de teren ticsite de ceramica de Cucuteni fusesera atribuite taranilor prin Legea 18, pentru a cultiva porumb. Le-am cumparat. Apoi am angajat personal calificat pentru a face sapaturi sistematice si a recupera cioburile salvate de sub rotile tractoarelor. Tineri arheologi si restauratori au asamblat deja sute de vase. Dar este de lucru acolo pentru zeci de ani."

Rezerva mediului academic era inevitabila. Un intrus cu bani multi si relatii nu putea decât sa trezeasca suspiciuni printre arheologii institutelor de profil, specialisti buni, dar adesea lipsiti de mijloace si tot mai exasperati de amploarea crescânda a pradarii patrimoniului arheologic national. Dar pe masura ce faptele au început sa vorbeasca, contestatarii si-au domolit tonul. Pentru ca noile descoperiri sunt înregistrate în patrimoniul fundatiei si ramân în proprietatea statului român. si pentru ca salvarea unui tezaur preistoric în momente de confuzie si decline cultural, cum se întâmpla acum în tranzitia noastra, este o prioritate.
Document Info


Accesari: 4773
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )