Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Anatomia si fiziologia vezicii urinare

biologie


ANATOMIA SI FIZIOLOGIA VEZICII URINARE


1ANATOMIA VEZICII URINARE
Aparatul urogenital cuprinde: organelle urinare, organele genitale masculine i organele genitale feminine. Organele urinare sunt reprezentate deȘ 1.doi rinichi, organe care produc urinaș calicele mici, calicele mari, pelvisul renal și doua uretere, conducte prin care urina este transportata de la rinichi la vezica: 3.vezica urinara, un rezervor in care se depoziteaza in mod temporar urinaș 4.uretra, un conduct ce pleaca de la vezica și prin care urina este eliminata la exterior.


VEZICA URINARA

Vezica urinara este un rezervor musculo-membranos in care urina secretata in mod continuu de rinichi și adusa prin uretere se acumuleaza in intervalul dintre micțiuni 636d39g .

Vezica este un organ foarte important pentru economia organismului uman, totuși, ea poate fi extirpata parțial sau total (in caz de cancer). Patologia ei este bogata si prezinta un mare interes.

Forma. Dimensiuni. Se considera ca vezica are o forma aproximativ piramidala. I se descriu urmatoarele porțiuniȘ varful, fundul și corpul. Varful este orientat in sus și inainte și se subțiaza progresiv. Fundul, porțiunea opusa varfului, e largita și privește in jos și inapoi. Partea cea mai decliva, ușor conica a fundului se numește colul veziciiș de la acest nivel pornește uretra. Segmentul intermediar, cuprins intre varf și fund se numește corpul vezicii.

În stare de distensie medie, vezica are urmatoarele dimensiuni: diametrul vertical=11-12cm, diametrul transversal=8-9cm, diametrul antero-posterior=6-7cm.

Loja vezicala. Vezica adultului se gasește in bazin, conținuta in loja vezicala. Aceasta loja este formata in felul urmatorȘ

La barbat este delimitata anterior de oasele pubiene unite prin simfiza pubiana, mai sus peretele abdominal anterior, posterior septul retrovezical, lateral mușchii obturatori interni și ridicatorii anali, inferior prostata iar superior peritoneul.

La femeie in partea anterioara, lateral și superior are aceeași delimitare, posterior in locul septului retrovezical se gasește lama vezicovaginala, inferior deoarece lipsește prostata vine in contact cu vagina și cu diafragma urogenitala. De aceea este situata mai adanc in pelvis decat la barbat.

Mijloacele de fixare sunt multiple. Cel mai important mijloc de fixare pentru toate organelle pelvine, deci și pentru vezica este perineul. La barbat fundul vezicii adera intim de prostata și prin intermediul ei se sprijina solid pe diafragma pelviana. La femei fundul vezicii vine in contact direct cu diafragma urogenitala. În sus vezica este suspendata prin cele trei ligament ombilicale. Anterior puternice formatiuni conjunctive solidarizeaza fundul vezicii de oasele pubiene și de simfiza pubiana. Acestea se fixeaza la nivelul colului vezical la femeie ligament pubovezicale, la nivelul colului și la baza prostate la barbat ligamentele puboprostatice.

Raporturile vezicii urinare. Reamintim ca vezica goala prezinta o fața anterioara, o fața posterioara și o fața inferioara dar și doua margini laterale și un varf.

Fața posterioara (mai correct postero-superioara) este acoperita de peritoneu. Fața anterioara se ascunde inapoia peretelui anterior al pelvisului, care o protejeaza impotriva traumatismelor. Fundul vezicii sau baza se intinde de la colul vezicii pțna la fundul de sac vezicorectal la barbat, vezicouterin la femeie. Este in intregime extraperitoneal. Raporturile sunt diferite la cele doua sexe. Marginile laterale ale vezicii sunt marcate de cordoanele fibroase rezultate din obstruarea arterelor ombilicale. La acest nivel, peritoneul de pe fața posterioara a vezicii trece pe pereții laterali ai bazinului. Varful se ascunde inapoia simfizei pubiene puțin dedesubtul marginii ei superioare.

Conformația interioara. Suprafața interioara a vezicii prezinta aceeași conformație general și aceleașii segmente topografice ca suprafața sa exterioara.

Varful vezicii prezinta o depresiune, rest al canalului uracului. Fundul este segmentul cel mai important. El cuprinde doua porțiuni cu mare insemnatate clinicaȘ trigonul vezical și fosa retroureterica. Trigonul vezical este o regiune neteda, plana, lipsita de plice. Are baza posterioara marcata de cele doua orificii ureterale și varful anterior e dat de orificiul intern al uretrei. Fosa retroureterica este o depresiune transversal, situata inapoia plicei interureterice.

Structura vezicii. Peretele vezicii e constituit din trei straturi funcționale principaleȘ stratul extern fibro-seros, stratul mijlociu muscular si stratul intern mucos. Grosimea pereților formați din ansamblul acestor trei straturi atinge aproximativ 4-5-7mm la vezica goala și abia 1,5-2mm la vezica plina.

Tunica seroasa este format de peritoneu care invelește inegal vezica. Seroasa acopera numai fața posterioara și o parte a fețelor laterale ale vezicii și apoi se reflecta pe rect sau pe uter. Tunica fibroasa este formata din țesut conjunctiv lamelos și e aplicata pe toata suprafața exterioara a tunicii musculare. Ea invelește deci in intregime vezica și este o porțiune a fasciei pelvine viscerale(aceasta la randul ei componenta a conjuctivului pelvin).    

Tunica musculara e constituita din manunchiuri de fibre muscular netede care se impletesc intre ele intr-o țesatura complex. Acesteia i se adauga o rețea bogata de fibre elastice care au un rol important in distensia pereților vezicali. Se descriu in general trei straturi musculareȘ extern cu fibre longitudinale, mijlociu cu fibre circulare și intern plexiform. Cele trei straturi se continua unul cu altul, formand o unitate arhitectonica și funcționala numita mușchiul vezical(Musculus detrusor vesicae, Detrusor urinae). Contracția acestui mușchi, cat și acțiunea presei abdominale au ca rezultat evacuarea completa a conținutului vezical.

Tunica mucoasa captușește intreaga suprafața interioara a vezicii. Ea se continua cu mucoasa ureterelor și a uretrei. Are culoare albicioasa la copil, galbuie la adult, roșiatica la batrani. Suprafața sa exterioara se muleaza pe tunica musculara , urmarindu-I toate neregularitațile. Cand vezica este goala mucoasa prezinta numeroase plice, face excepție regiunea trigonului care e neteda.plicele se șterg pe masura ce organul se umple.

Submucoasa este o patura de țesut conjunctiv lipsta de o structuiralizare evident. Lipsește la nivelul trigonului. Vezica este lipsita de glande. Doar in vecinatatea orificiului uretral se gasesc rare glande mucoase de dimensiuni reduse, care pot fi considerate ca glande uretrale aberante.

Vase și nervi. Arterele vezicii provin din vasele invecinate, cele mai importante sunt artera vezicala superioara din artera ombilicala și artera vezicala inferioara din artera iliaca interna. Venele se varsa in plexul vezical, care are comunicari largi cu plexurile venoase ale organelor invecinate (prostata, vagina, rect). Sangele este apoi dus la vena iliaca interna. Limfaticele pleaca in special din submucoasa și din musculara, trec apoi prin nodurile perivezicale și ajung la urma in nodurile iliace(externe, interne și comune).

Nervii vezicii sunt de natura organo-vegetativa și provin din plexul vezical. Acesta primește fibrele sale din doua surseȘ 1.din plexul aortic, prin plexurile hipogastrice superior și inferior, din nervii splahnici pelvini sau nervii erectori. Ambele componente conțin atat fibre motoare(eferente) cat și fibre senzitive(aferente).


Am ales aceasta tema,deoarece consider ca vezica urinara este foarte importanta prin faptul ca este un rezervor musculo-membranos in care urina se acumuleaza in intervalul dintre micțiuni 636d39g , jucand astfel un rol important in fiziologia aparatului urinar. În cele ce urmeaza am incercat sa prezint cateva notiuni despre cancerul de vezica urinara i,respectiv medicația corespunzatoare fiecarei boli.


Datorita exploziei pe care o inregistreaza in zilele noastre cancerul de vezica urinara , precum si a prezentei acestuia la varste din ce in ce mai mici, corelata fiind cu prezenta     fumatului de la varste foarte mici si a alimentatiei necorespunzatoare am realizat cat este de important sa diagnosticam in stadiu cat mai incipient orice boala, mai ales cand este vorba de o patologie tumorala, am decis sa aleg aceasta tema pentru lucrarea de dimploma.


.Din pacate,oamenii nu realizeaza acest lucru și vedem cu stupoare articole in ziare,mass-media,prin care aceștia iși ofera un rinichi pentru a scapa de saracie.Cei care fac acest lucru iși dau astfel sanatatea pe un pumn de bani care nu le va aduce rezolvarea problemelor,imbogațirea sau fericirea.Dimpotriva,problemele lor se vor inmulți,iar ei vor fi tot mai nefericiți și mai bolnavi.În cele ce urmeaza am incercat sa prezint cele mai frecvente și mai grave afecțiuni ale aparatului urinar și,respectiv medicația corespunzatoare fiecarei boli.

Tumorile canceroase ale vezicii urinare reprezinta a patra cauza de mortalitate oncologica in Europa. Fumatul este cel mai important factor cauzator, dar mai exista si alti factori de risc cum sunt colorantii industriali, infectiile urinare si iradierea. Cel mai important simptom este hematuria urinarea cu sange. Acesta este motivul pentru care orice pacient care prezinta acest simptom, si in special fumatorii, trebuie indrumati spre un consult de specialitate. Descoperite intr-un stadiu incipient, tumorile vezicale pot beneficia de un tratament endoscopic (rezectia tumorii vezicale). Atunci cand tumorile sunt avansate, tratamentul chirurgical este reprezentat de una dintre cele mai complexe interventii chirurgicale oncologice cistectomia radicala indepartarea vezicii urinare impreuna cu ganglionii limfatici pelvini. Aceasta interventie este o operatie complicata, cu riscuri crescute si cu o mortalitate postoperatorie semnificativa chiar in centrele cu experienta crescuta.
Document Info


Accesari: 10172
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )