Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SISTEMUL NERVOS

biologie


SISTEMUL NERVOS






Aceasta retea complexa si intortocheata strabate intregul corp. Culege toate informatiile si transmite indicatiile de lucru spre muschi si alte organe.

Partile importante ale acestui sistem de importanta vitala sunt :

Creierul

Maduva spinarii

Reteaua ramificata a nervilor


Nervii alcatuiesc mai multe sistema aflate in contact. Unele dintre acestea sunt independente.In afara sis. Nervos central se 414d31e gasesc sistemul nervos periferic si sitemul nervos vegetative (acesta din urma se ocupa cu procesele organice ce nu se afla sub control constient : bataile cordului , functionarea automata a rinichilor si a sistemului digestiv .

Activitatea coordonata a functiilor organice de interes vital este asigurata de cele 2 sisteme subordinate sis. Vegetative : sistemul simpatic si parasimpatic

Nervii-asemenea altor tesuturi din org.-sunt alcatuiti din celule. Celulele nervoase , neuronii , sunt printer cele mai mari celule din organism.

Sistemul nervos functioneaza prin intermediul impulsurilor-acele semnale electrice ce strabat neuronii.Celalalt mechanism important de dirijare este sistemul endocrine producator de hormoni

Dintre toate fiintele , omul dispune de cel mai dezvoltat system nervos; acesta include sis. Nervos central si toti nervii periferici care deservesc toate sectoarele organismului.









Rolul neuroniilor este de a transmite informatia de la un punct la altul al organismului.Structura de baza a neuronului este asemanaroare altor celule din organism : membrana externa , nucleu , citoplasma ; insa la unul din capete se afla niste prelungiri numite butoni dendrici;la celalalt capat fiind axonul.

Fiecare axon este in stransa legatura cu dendritele neuronului urmator,dar existand intre ei o fanta ingusta.Locul de intalnire este   sinapsa.

IMPULSURILE NERVOASE sunt excitatii unidirectionale propagandu-se doar dinspre axonul unei celule spre dendritele celei ce urmeaza

Fiecare nerv este o inlantuire de neuroni sau de celule nervoase. Corpul cellular al fiecaruia contine nucleu celular si ramificatii dendritice radiculare.Axonul prevazut cu strangulatii Ranvier si imbracat in cellule Schwann porneste din proeminenta axonica a corpului cellular. Neuonul patrunde prin telodendrionul axonului spre celelalte cellule nervoase.

Impulsul nervos atinge muschiul printr-o placa motorie.Acetilcolina eliberata prin placa ajunge in muschi,declanseaza alunecarea filamentelor de actina si miozina una peste alta si astfel muschiul se contracta.In acest timp,enzima acetilcolinesteraza descompune fulgerator de repede acetilcolina,oprind pentru scurt timp mecanismul,pana cand impulsurile nervoase necesare mentinerii contractiei musculare sosesc prin axon.


SISTEMUL NERVOS VEGETATIV.


este format din 2 parti aflate in stransa legatura : simpatic si parasimpatic.Fiecare nerv simpatic porneste din maduva spinarii , mai exact , din zona superioara si inferioara a regiunii lombare , din cele 15 segmente.Sistemul parasimpatic este alcatuit din 4 nervi cranieni porniti direct de la creier si din nervii porniti de la segmente regiunii sacrale si lombare inferioare.

Nervii simpatici parasesc maduva spinarii prin diferite radacini si gfanglioni.Acestia regleaza functiile automate cum sunt : respiratia , ritmul cardiac , transpiratia.Fiecare nerv se afla in legatura directe cu substanta cenusie a maduvei , acelasi nerv transmite semnale in 2 directii - spre creier si de acolo inapoi.




Dezvoltarea nervilor si a sistemului nervos incepe deja in faza timpurie a vietii embrionare.Celulele embrionare din jurul canalului medular formeaza neuroblaste si glioblaste;din acestea se vor dezvolta cele 2 tipuri de celule nervoase,neuronul si oligodendrocitele.

REFLEXUL este mecanismul de aparare care, la impulsurile pagubutoare pentru organism,produce un raspuns muscular aproape imdediat fara mobilitatea creierului.

O usoara excitatie a pielii, cum ar fi de exemplu o intepatura, activeaza fibrele nervoase.Cand impulsul atinge maduva spinarii,celulele din substanta gelatinoasa inched poarta durerii limitand celulele transmitatoare,precum si cantitatea de impulsuri ajunse in creier . Apare astfel doar o senzatie de durere mica.






Document Info


Accesari: 10084
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )