Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ce tip de filtru mi-ar trebui ?

Animale
Ce tip de filtru mi-ar trebui ?

Apa din acvariul dumneavoastra nu se mentine prea mult timp curata? Este momentul sa va procurati un filtru. Pentru aceasta in primul rand trebuie sa va hotarati daca ca ceea ce va trebuie este un filtru de exterior sau unul de interior.

O prima optiune ar fi un filtru de interior. Acesta este alcatuit dintr-un burete prin care este fortata sa treaca apa din acvariu, astfel fiind retinute particulele de mizerie. De ce ati opta pentru acesta ?
nu doriti sa pierdeti prea mult timp confectionand un filtru de exterior, preferati un filtru de interior ieftin, din comert

acvariul este mic sau nu are prea multi pesti si deci nici apa nu se murdareste prea repede

nu aveti spatiul in plus necesar instalarii unui filtru de exterior

Un filtrul de exterior este un dispozitiv mai complicat, apa din acvariu fiind condusa in afara acestuia (de aici exterior) intr-un recipient unde de asemenea este fortata sa treaca prin mai multe straturi de material filtrant inainte de a reveni in bazinul principal. De ce merita efortul depus pentru a construi un astlfel de fil 13513h76n tru?

doriti ca apa acvariului sa ramana cristalina fara a o schimba saptamanal si prin urmare fara a deranja decorul acvariului

nu doriti ca rezidurile organice sa ramana in apa din acvariu ci sa ajunga in filtrul de exterior de unde pot fi extrase usor

aveti nevoie de o filtrare mai eficienta a acvariului, nefiind multumiti de performantele filtrului de interior

detineti o pompa de apa ale carei posibilitati nu ar fi folosite la maxim impreuna cu un filtru interior

aspectul interior al acvariului ar fi deranjat de prezenta buretelui destul de mare al filtrului de interior.

Cum puteti sa procurati un filtru? Deoarece filtrele de interior sunt expuse direct vederii neputandu-se folosi solutii improvizate si nici nu costa mult este de preferat sa fie procurate din comert. Acestea se pot cumpara de la magazinele de specialitate la pretul de 20-25 000 lei. Filtrele de exterior insa au un pret ridicat in magazine si de aceea va propun sa va realizati un filtru de exterior.

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

Atentie - pentru oricare varianta de filtru ati opta, veti avea nevoie de un dispozitiv care sa puna apa in miscare prin filtru si aici apare din nou nevoia de a alege intre o pompa de aer care functie de volumul de aer pe care il furnizeaza are un pret intre 100 000 si 180 000 lei si o pompa de apa care are de obicei un pret mai ridicat. Pompa de apa este mai silentioasa si va asigura circulatia unui volum mai mare de apa, este submersibila si deci nu ocupa spatiu in plus. Pompa de aer este ceva mai ieftina si poate asigura si alimentarea unei pietre de aer realizand si oxigenarea apei. Decizia este a dumneavoastra.

Cum sa construiesc un filtru de exterior ?

Realizarea unui filtru de exterior pentru acvariu este un lucru simplu sau complex, functie de necesitatile si exigentele dumneavoastra. Voi incerca sa prezint mai intai cum arata si cum functioneaza in general filtrele de exterior si apoi cum se poate realiza practic un astfel de filtru.


Orice filtru exterior are un recipient (1) care contine materialul filtrant (2). Acesta este aseaza langa acvariu (3) astfel incat nivelul de sus al celor 2 bazine sa fie acelasi - pentru aceasta filtrul se poate aseza pe un suport (4). Apa va circula intre cele 2 bazine prin doua tuburi din PVC (5).

Sensul de circulare al apei este reprezentat cu sageti mov. Apa este fortata sa iasa din filtru printr-un procedeu oarecare, ceea ce creaza o scadere a nivelului apei din filtru. Datorita faptului ca cele doua bazine comunica prin o a doua teava, nivelul apei se va pastra egal prin absorbirea de apa si de particule in suspensie (6) din acvariu.

Bazinul in care este construit filtrul se va confectiona din sticla, prin lipire cu silicon, asemeni unui acvariu. Se poate folosi si plexiglass, sau chiar un bazin care avea alta destinatie dar care sa aiba dimensiuni corespunzatoare si care nu a continut substante ce ar putea sa dauneze pestilor.

Materialul filtrant (2) poate sa varieze mult, intre minimul necesar - un strat de burete pana la o combinatie completa reprezentata in desen care poate sa cuprinda:

un strat de pietre mai mari la baza care sa mentina celelalte straturi in pozitie - reprezentate cu alb in figuradoua straturi de burete reprezentate cu maron deschis

un strat de pietris de rau fin (2 - 6 mm) care nu trebuie sa contina roci calcaroase, gri inchis in desen

un strat de "carbune activ", un material filtrant ale carui calitati le voi prezenta in continuare, negru in desen

un strat de vata medicinala care va fi schimbat usor, gri deschis in desen

Rolul pietrelor de la baza este de a sustine buretele inferior astfel incat acesta sa nu alunece in jos si sa obtureze deschiderea tevii care scoate apa din filtru. Trebuie avut grija ca pietrele sa fie mai mari decat deschiderea tevii pentru a nu o infunda. Ele nu trebuie sa fie din materiale care sa creasca duritatea apei, cum ar fi calcarele, marmura, etc. Se pot folosi roci silicioase, vulcanice, granit, bazalt, etc. Se pot inlocui cu o constructie din plastic sau sticla.

Straturile de burete au un rol important in retinerea particulelor dar asigura in primul rand fixarea celor doua straturi intermediare. Grosimea lor este de obicei de 2-3 cm dar poate fi mai mare fara sa afecteze functionarea filtrului. Prin acesti bureti se va practica o gaura ce va permite trecerea tevii de PVC. Cu cat buretele este mai poros cu atat retine mai greu particulele de mizerie si este bine ca in cazul in care el este singurul material filtrant sa fie destul de dens.

Pietrisul trebuie sa fie si el din materiale care nu cresc duritatea apei. El are un rol insemnat in conditionarea apei, teoretic putand chiar sa reduca duritatea prea mare a apei care ar deranja pestii. Totusi daca nu se poate procura el poate lipsi, filtrul functionand bine fara el.

Cel mai important strat, cel de carbune activ ar trebui sa existe in orice filtru. Carbunele activ elimina in apa acid humic, o substanta coloidala care este necesara cresterii in bune conditii a plantelor. In acelasi timp carbunele retine si deci elimina din apa rezidurile organice, in principal nitratii care sunt unul din principalele cauze ale murdaririi apei si, in cazul aglomerarii excesive, ale mortii pestilor. Un calcul simplu pentru determinarea cantitatii de carbune necesar foloseste regula 1 litru carbune la 50 litri apa in acvariu dar cantitatea folosita poate fi mai mica decat cea rezultata din calcul. Din pacate in ultimul timp carbunele activ a devenit destul de greu de gasit si a ajuns la magazinele de specialitate la preturi prohibitive. Capacitatea de a retine materii organice a carbunelui scade pe masura ce este folosit, astfel ca dupa o perioada el trebuie reconditionat prin scoaterea din filtru, spalare, uscare. Se poate usca intr-un cuptor incins, degajand astfel impuritatile acumulate. Totusi este bine ca dupa cateva luni de folosire sa se inlocuiasca o parte din el cu carbune nou.

Vata care se pune peste buretele de deasupra are rolul de a usura indepartarea rezidurilor mai mari pe care le retine. Ea se va shimba saptamanal, mai rar sau mai des in functie de gradul de murdarire. Daca nu este schimbata la timp poate duce la reducerea debitului apei filtrate si chiar la oprirea circulatiei apei, intreaga cantitate de apa din filtru fiind trimisa in acvariu. Acest fenomen are loc la patrunderea de aer in teava ce egaleaza nivelul celor doua bazine, care nu isi va mai indeplini rolul.

Cele doua tevi de pvc sunt singurele care strica aspectul filtrului, dar se poate incerca mascarea lor, in interiorul acvariului in spatele unor tufe de plante, iar in exterior prin lipirea de autocolant ce imita lemnul. Capatul tevii care scoate apa din acvariu este bine sa fie prevazut cu o sita rara care sa nu permita absoarberea pestilor mai mici sau a melcilor. Capatul acestei tevi trebuie sa fie la 1 - 2 cm distanta de substratul acvariului pentru o functionare optima. Cateva mici orificii laterale pot fi incercate, dar nu fac mare diferenta.

In desen nu este reprezentat modul in care este fortata apa sa iasa din filtru deoarece exista mai multe optiuni:


A. In prima versiune se foloseste o pompa de aer care prin intermediul unui furtun creaza bule de aer in teava. Odata cu aerul va fi scoasa din filtru si apa. Aceasta varianta este mai zgomotoasa dar destul de eficienta la un pret redus avand in vedere ca necesita accesorii mai ieftine. Pompa de aer se poate folosi concomitent la alimentarea unei pietre de aerare. Desi nu se intampla foarte des, in cazul defectarii pompei de aer apa din filtru si o buna parte din apa acvariului poate sa se scurga inapoi pe furtunul de aer. Pentru a evita astfel de accidente este recomandat ca pompa de aer sa fie montata sus, la un nivel mai mare sau macar egal cu cel al apei din acvariu.

B. Cea de-a doua varianta foloseste o pompa de apa si nu mai are nevoie de a doua teava de PVC care este inlocuita de un furtun ce conduce apa filtrata in acvariu. Sunt necesare precautii normale avand in vedere ca este alimentata direct de la reteaua de curent alternativ de 220v. Nu se vor face improvizatii! De asemenea trebuie ca intrarea apei in pompa sa nu fie obturata, pentru orice interventie fiind necesara scoaterea tuturor straturilor filtrului.

Pentru o functionare in siguranta a acvariului trebuie ca starea sa sa fie verificata cel putin saptamanal. Un filtru bine instalat si intretinut (inlocuita vata cand se murdareste) poate functiona pana la 6 luni fara sa fie nevoie sa fie desfacut.Pentru a evita revarsarea apei din acvariu trebuie ca acesta sa aiba destul volum liber incat sa incapa toata apa din filtru in el. Calcularea volumului filtrului va porni de la spatiul necesar materialului filtrant, apoi se va alege un raport inaltime / suprafata astfel incat sa fie cat mai aproape de inaltimea acvariului pentru a nu fi nevoie de suportul (4). Deasemenea trebuie ca filtrul sa fie usor de spalat deci nu poate sa fie prea ingust.

Daca aveti nevoie urgenta de un filtru care sa scoata mizeria din acvariu pentru ca filtrul de interior nu face fata si nu aveti toate materialele necesare filtrului descris aici sau nu aveti timp sa faceti un filtru prea complicat, incercati versiunea light a filtrului de exterior.

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

Madalin Septembrie 2000


Un filtru light ?

Acest tip de filtru poate fi construit cu o investitie minima si presupune ca aveti deja o pompa de aer. In cazul in care aveti un filtru de interior se pot folosi tevile din acesta. In plus mai este nevoie de un burete - poate fi un burete de baie nou. Teava care aduce apa din acvariu poate fi inlocuita cu un furtun, ca de altfel si cealalta. Acest filtru este probabil unul din cele mai usor de facut accesoriu pentru un acvariu, dar si unul din cele mai inestetice. Totusi, daca nu aveti incotro, construiti-l si veti fi surprinsi de eficienta sa. Totusi, nu se va compara niciodata cu un filtru construit dupa modelul filtrului complet.

Recipientul folosit este o sticla de plastic de 2 litri - nu neaparat de CocaCola Light :) . Aceasta va fi taiata si se va introduce in ea un burete care sa intre fortat (se pot pune doua bucati de burete una langa alta). Singurul avantaj - destul de important totusi - fata de filtrul de interior este ca mizeria se va aduna in filtru si in loc sa se schimbe des toata apa din acvariu este de ajuns sa se spele buretele din filtru.

-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----


Filtrul de interior

Acest tip de filtre este foarte raspandit in lumea detinatorilor de acvarii datorita simplitatii instalarii si intretinerii si a costului redus.

Modelul descris aici este probabil cel mai raspandit. Materialul filtrant folosit este un burete, galben in imagine care va retine impuritatile din apa. Atata timp cat acesta nu se murdareste prea tare filtrarea este eficienta.

Corpul filtrului este confectionat din plastic. Pe o teava mai subtire este introdus din exterior aer care este apoi barbotat in teava mai groasa. Urcand spre suprafata aerul va antrena si apa din teava care este scoasa si trimisa inapoi in acvariu. In felul acesta se creaza un circuit continuu al apei prin filtru.

Montarea filtrului se face foarte usor prin priderea celor doua ventuze cu care este prevazut (nefigurate in desen) de peretele din spate sau lateral al acvariului. Cu ajutorul unui furtun de cauciuc conectat la teava mai ingusta se aduce aer de la un vibrator.

Intretinerea acestui tip de filtru este simpla. Tot ce aveti de facut este sa spalati destul de des (la 2 - 3 zile) buretele.

Simplitatea acestui filtru il recomanda in cazul acvariilor de dimensiuni medii. Pentru acvarii foarte mici nu este recomandat deoarece ocupa mult spatiu in interiorul acvariului iar pentru acvarii mai mari un astfel de filtru nu poate sa faca fata necesitatilor, mult mai potrivit fiind un filtru de exterior.-------- ----- ------ -------- ----- ------ ----- ----- ----

Madalin Septembrie 2000

Cum sa va alegeti acvariul potrivit ?

Cat de mare as vrea sa fie acvariul meu ?...

Va doriti pesti de acvariu? In primul rand trebuie sa gasiti un loc in care sa tineti acvariul. Alegerea acestuia trebuie sa tina seama de multi factori:

Vizibilitatea

acvariul trebuie sa fie pus la o inaltime cat mai potrivita privitului, nici prea sus nici prea jos. Aici poate fi luata ca exemplu pozitionarea unui aparat TV (caruia un acvariu frumos ii va face cu siguranta concurenta). Acvariul trebuie sa fie in raza vizuala a privitorului, la o distanta destul de mica pentru a se putea vedea cu usurinta jocul pestilor. Deci pe sifonier sau sub masa nu sunt chiar cele mai nimerite locuri pentru pozitionarea unui acvariu...

Iluminarea

acum este momentul sa va hotarati cum o sa fie iluminat acvariul dumneavoastra. Daca o sa va bizuiti pe lumina naturala trebuie sa stiti ca aceasta nu trebuie sa cada direct pe peretii acvariului deoarece va produce o acumulare de alge greu de controlat. Lumina din camera este cel mai adesea insuficienta iar aspectul estetic al unui acvariu mai mare in lipsa unei iluminari artificiale este afectat grav. Concluzia este ca ori gasiti un loc bine iluminat ori cautati unul in care sa puteti folosi iluminarea artificiala - distanta fata de o priza poate sa fie si ea un factor care trebuie luat in calcul si nu numai pentru lumina ci si pentru alte accesorii alimentate cu curent electric.

Temperatura

nu trebuie sa uitam ca pestii care vor creste in acvariu au anumite cerinte in legatura cu temperatura apei ce trebuiesc neaparat respectate. Daca locul in care veti tine acvariul este mai racoros si aveti de gand sa tineti pesti tropicali, atunci cu siguranta va va trebui un incalzitor electric. Desi aparent nu este asa curentii de aer pot sa dauneze pestilor, racind suplimentar apa din acvariu.

Dimensiunea

desi este probabil cel mai important factor a fost lasat in urma celorlalati deoarece trebuie aleasa in urma evaluarii lor: cerintele unui acvariu de 5-6 litri sunt cu totul altele decat cele ale unuia de 100 de litri... Daca un acvariu mic poate fi pus aproape oriunde un acvariu mai mare trebuie instalat cu grija. El are nevoie de un suport solid, care sa suporte greutatea destul de mare a apei si a acvariului. Atentie! Este foarte important ca baza acvariului sa fie asezata pe un suport uniform! In caz contrar sticla poate sa cedeze fortei exercitate de apa si sa gasiti atat casa inundata cat si pestii morti...

Odata ce ati gasit un loc pentru acvariu puteti sa va ganditi ce dimensiune ar trebui sa aiba acesta. In afara de locul in care va sta, dimensiunea acvariului va trebui aleasa si in functie de urmatoarele conditii:

Numarul pestilor

daca doriti un numar mare de pesti, va va trebui un acvariu mare. Trebuie sa respectati volumul calculat pentru un numar de pesti dat pentru ca altfel pestii vor avea de suferit si initiativa dumneavoastra de a va infrumuseta casa va esua...

Timpul acordat

timpul pe care trebuie sa il acordati pentru intretinerea acvariului dumnevoastra depinde de dotarea cu accesorii, dar si de dimensiuni. Nu numai un acvariu prea mare dar si unul prea mic pot sa va consume mai mult timp decat va puteti permite. De obicei un acvariu bine proportionat si in care numarul de pesti si de plante se afla intr-o relatie armonioasa nu va necesita ingrijiri prea multe, pe cand un acvariu dezechilibrat poate sa va faca o multime de probleme.

Resursele financiare

probabil primul lucru la care v-ati gandit a fost: cat ma va costa? Este normal si trebuie sa evaluati cu mare grija daca acvariul pe care vi-l doriti nu va fi cumva prea costisitor. Aici deja sunt multe lucruri de spus...

Pentru a da cat mai putini bani probabil va veti alege un acvariu cat mai mic, deci mai ieftin. Dar pretul recipientului nu trebuie pus pe primul plan pentru ca este o investitie pe care o faceti o singura data. Daca veti alege un acvariu prea mic veti cheltui apoi mai mult pe pesti si plante care nu se vor inmulti sau chiar din cauza suprapopularii nu vor supravietui. Din cauza acestei alegeri gresite multi dintre incepatori intampina adesea insuccese si de multe ori renunta...

Dar nici un acvariu prea mare nu va va avantaja: in afara de costul lui trebuie luate in calcul si electricitatea consumata pentru incalzire, aerare, filtrare, iluminare.

Dimensiunea accesoriilor

nu trebuie sa stabiliti dimensiunea finala a acvariului fara sa luati in calcul si dimensiunea acestora pentru a nu avea surpize neplacute. De exemplu un filtru prea mic sau o pompa de aer mica nu vor face fata unui acvariu prea mare, iar daca veti folosi iluminare artificiala trebuie sa alegeti lungimea acvariului in asa fel incat sa puteti introduce in capac tuburile de neon disponibile pe piata, ce au dimensiuni fixe.

Pentru a va ajuta in luarea unei decizii va pun la dispozitie o modalitate simpla de a va gasi cea mai potrivita dimensiune pentru acvariul dumneavoastra. Urmati cu atentie pasii indicati si veti avea toate datele ce va trebuiesc spre a porni la treaba!


Document Info


Accesari: 5982
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )