Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
FLORI DE PRIMAVARA

Botanica


FLORI DE PRIMAVARA

Ghiocelul face parte din flora spontana. Este originar din Europa si Asia, cuprinde peste sapte specii perene, întâlnite spontan si în cultura din tara noastra.Ghioceii se înmultesc vegetativ prin intermediul bulbilor. Dupa înflorit, când frunzele au început sa se usuce, se scot bulbii, se claseaza si se lasa în repaus circa doua luni. Toamna se planteaza la loc definitiv, într-un substrat bine lucrat, fertil cu umiditate constanta. Sunt plante care valorifica bine si zonele umbroase. Se recomanda pentru decorul de primavara, în înfrumusetarea spatiilor verzi, dar si ca flori taiate. Ghiocelul este considerat vestitorul primaverii.

Vioreaua face parte din flora spontana. Este originar din Europa si din regiunile temperate ale Asiei; cuprinde peste 90 de specii.

Unele specii de viorea, raspândite în Europa, sunt plante perene erbacee, cu frunze liniare-lanciolate, lungi de 20-25 cm si late de cca 1 cm; tulpinile lor sunt de 25-30 cm si florile în culori albastru-violaceu ti roz. Unele înfloresc primavara, devreme , iar altele în mai-iunie.

Viorelele se înmultesc vegetativ prin bulbi toamna, la interval de 3-4 ani. Sunt plante rustice, prefera terenuri usoare, nisipo-humoase, umede. Se cultiva si în gradini (borduri, pete de culoare, ronduri, platbande izolate sau în grupuri asociate cu plantele de primavara).

Lacramioara este originara din Europa, unde se gaseste spontan prin padurile de foioase si cuprinde o singura specie, raspândita si la noi.

Lacramioara este o planta rustica, erbacee, cu rizomi lungi de 10-20 cm, din care pornesc frunzele lanciolat-eliptice, colorate în verde viu. Florile mici, de culoare alb sau roz, foarte parfumate, înserate câte 11-15 în ciorchini mici, au o tija florifera de 20-25 cm lungime. Înfloreste în aprilie si mai.

Laleaua este originara din Asia centrala si nordul Africii; cuprinde peste 150 de specii, numeroase soiuri si hibrizi. A fost adusa din Europa în sec. Al XVI-lea. S-a extins foarte repede în toata Europa, ocupând un loc în frunte în Olanda. În aceasta tara, denumita si patria lalelelor, gradinarii au creat peste 50 de soiuri.

Pasiunea pentru aceasta floare a atins cândva limitele unei manii sau tulipomanii, cum se mai numea. Astfel, în jurul anului 1637, pretul unui bulb a atins cifra exorbitanta de 10 000 de florini. Fideli pâna astazi acestei flori, gradinarii din Olanda au creat diferite tipuri de lalele, în stradania de a obtine o multitudine de forme si culori vegetale.

Asa se pare ca luat nastere tulpina papagal, cu flori franjurate, care a fost conceputa si pictata de Piater de Ring si apoi însufletita de Van der Sand.

Lalele sunt cultivate în toata lumea, inclusiv la noi ; ele nu si-au pierdut niciodata popularitatea.

Stânjenelul este un gen de planta erbacee perena, caracterizata prin frunze în forma de sabie si prin flori mari, formate di sase petale violacee, albastre sau galbene, dintre care trei externe rasfrânte si trei interne drepte. Creste spontan în regiunile subtropicale si temperate din emisfera nordica si este cultivat ca planta ornamentala. Rizomul de stânjenel este folosit în farmacologie si cosmetica.

Zambila este o planta ornamentala, cu flori mirositoare, parfumate, care cresc în ciorchini mari, de culoare alba, mov si roz. Este înalta de 25 cm.


Document Info


Accesari: 46283
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )