Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
STILURI PRINCIPALE DE BONSAI

Botanica
STILURI PRINCIPALE DE BONSAI
Forme fundamentale despre arta miniaturala

Bonsai, dupa cum probabil stiti astazi, este o planta in miniature sau un pom care este mentinut cu aspect batran dar inca mic.Asta este ceea ce multi oameni cred despre aceasta mica creatie.Dar adevarul in aceastra materie este ca  reprezinta mai mult decat sa aibe aspect batran si mic. Originari din China dar popularizati in Japonia, bonsai-I sunt luati in considerare de catre maestri si pasionati, nu doar ca o piesa de horticultura ci ca o profesie si arta. Suntvazuti de catre multi ca o  forma de art ace defineste un grad de intelegere si rabdare pe care doar un practician il poate oferi cand este cu natura. Da, pastrand bonsaiul in viata si cu un bun aspect, inseamna multa rabdare si intelegere.Ai nevoie de mult exercitiu referitor la ceea ce poti oferi, inclusiv efort si timp, doar pentru a face bonsaiul tau sa fie sanatos si intr-o forma buna.
Odata atacati de cateva afirmatii, bonsai au crescut rapid in popularitate in aceste zile. Nu sunt populari doar in China si Japonia sau in alte tari asiatice, dar sunt acceptati si apreciati in vest.
 Vorbind despre forme, este important de notat, mai ales pentru incepatori, ca bonsai-I sunt intr-un numar de forme si stiluri care fiecare aspira sa fie considerati bonsai-master.O clasificare este dupa inaltimea pomisorilor:

Shito

7,5cm

Mame

intre 7,5 - 15 cm

Shohin sau Kotate mochi

intre 15 - 30  cm

Chiu bonsai

intre 30 -  60 cm

Dai bonsai

peste 60 cm

O alta clasificare vizeaza forma pomisorilor:

Stilul Cascada

Cascada este un stil de baza, pornit de la plante si pomi care cresc mai ales pe coastele muntilor si la marginea dealurilor si rapelor. Acesti pomi  sunt remarcati perntru pozitia lor  sinuos curgatoare, cauzata de un numar de factori din natura, inclusiv de caderea rocilor si a zapezilor.
Competitivitatea acestui stil este faptul ca acesti bonsai ( cunoscand ca ei singuri cresc in ghivece ) este mai greu sa fie modelati intr-un mod in care ramurile si trunchiurile lor merg in jos.Tipul cascada este directionat sa ajunga la nivelul inferior al vasului, pentru a oferi o impresie a unui pom natural crescut mai ales pe rapa, care pune in balanta forta naturii si gravitatia. In acest sens, este tipic pentru acest stil, sa apara cu ramuri ce par a fi indreptate spre lumina. Rasucirea trunchiului este de asemenea remarcata de multi ca o similitudine cu un curs de apa care cade  pe panta muntelui.

Stilul acesta este valabil pentru bonsai-I care se impart in doua tipuri. Prima diviziune este cunoscuta ca  si "cascada"

Cascada


, pe cand celalalta ca "semi-cascada"

SemiCascada

In cazul cascadei, pomul in miniatura creste cu trunchiul vertical din pamant. Se intoarce in jos intr-o maniera abrupta , varful depasind fundul vasului. De aceea trebuie asezat bonsaiul pe o masa sau pe un raft.

Semi-cascada, pe de alta parte, are particularitatea ca trunchiul creste in sus, urmand o coborarea a plantei  dar nu la fel de abrupta ca la forma cascada. Ceea ce este notabil la acest stil este ca trunchiul se curbeaza, dar intr-o forma in care nu depaseste fundul vasului.

Recomandat pentru specii de bonsai: pentru cascada, poti lua un ienupar, iasomie stea, wisteria, crizantema, cires, cedru si salcie. Aceste plante tind sa creasca in aceasta forma daca sunt bine ingrijite si orientate.

Tehnici recomandate: este important de notat ca pentru plantele sau pomii care cresc in cascada, acestia trebuie sa fie asezati intr-un vas stramt si inalt. Deasemena, trunchiul principal trebuie tinut legat pentru a creste abrupt in jos. Mai mult de atat, accentul se pune pe o forma orizontala si uniforma a plantei care trebuie luata in considerare, iar ca planta sa creasca cu succes in concordanta cu acest stil, trebuie pozitionata chiar in mijlocul vasului. Asta e aplicabil la ambele forme ale stilului cascada.

Stilul drept (chokkan)

chokkan

Acest stil este un stil de baza intre formele de bonsai. Fiind un stil de baza, este de asteptat sa fie un stil usor si repede realizabil. Acesta este motivul pentru care doar pentru acest stil este suficienta mai putina experienta. Nu angajeaza o prea sofisticata metoda de curatatre si dragut de stiut este ca e cel mai popular stil de bonsai natural.
De retinut este: in acest stil poti gasi pomul sau planta crescand cu coroana in forma rotunda sau conica. Ramurile sunt drepte si orizontale, dar una este pozitionata mai jos si extinzandu-se putin mai departe de restul ramurilor si trunchi. Mai mult de atat, este tipic acestui stil existenta a doua ramuri intr-o pozitie mai joasa. Aceste ramuri sunt stimulate sa creasca de timpuriu, in partea din fata a acestei plante in miniatura cu o ramura putin mai lunga decat celelalte. A treia ramura  iese in afara, in spatele pomului exact in mijlocul celor doua ramuri. Asta este particularitatea acestui stil. Notabil este faptul ca trunchiul trebuie tinut drept, dandu-i conicitate, in timp ce ramurile trebuie tinute simetrice, dand plantei un echilibru.

Recomandate stilului: ienupar, laricele, pinul, cedrul japonez , chiparosul etc.

Stilul Moyogi

moyogi

Trunchiul creste in sus, fiind dirijat inspre dreapta si stanga, formand un  pronuntat "S".  De o parte a curbei trunchiului sunt specifice ramurile care cresc inspre exteriorul curbei sau rasucirii, curbele (rasucirile) nefiind apropiate intre ele.
Tehnici recomandate: ca si in cazul speciei chokkan acest stil de bonsai necesita o forma in forma de con a trunchiului. Diferenta consta in directia trunchiului si a ramurilor in aceasta pozitie la stilul miyogi, similar unui pom ce creste in natura expus la toate elementele naturii de la o varsta frageda. Rasucirile si curbele trunchiului, unde ramurile cresc intr-o parte dau echilibrul acestui efect de curba/rasucire.

Salcia (Shakkan or chakkan)

shakkan

Cunoscut ca shakkan in Japonia, stilul salcie are ca specific unghiul ascutit. Trunchiul si ramurile pomului apar ca fiind batute de vant, similar cu cel din natura. Oricum, ce este interesant de stiut despre acest 11311p1520l stil este ca trunchiul se inclina intr-un unghi ascutit, radacinile ies drept pe partea pe care trunchiul se inclina pentru a suporta greutatea acestuia. Mai mult de atat, ramurile bonsaiului salcie se apleaca in directia opusa unghiului. Prima ramura creste 1/3 in susul trunchiului.
Stilul salcie este adesea numit de catre cunoscatorii de bonsai ca "inclinatul". Este deasemenea vazut ca stil cu design cu cadere ca si la cascada si la forma dreapta. Acest stil este apreciat de multi producatori sau crescatori de bonsai mai ales pt ca este capabil sa prezinte o aparenta ce defineste varsta si putere .
Recomandarile speciei: vestea buna este ca pentru forma plangareata este ca se poate  lucra perfect la toate speciile de bonsai. Toate cresc cu succes.

Recomandari tehnice: in termeni tehnici, poate fi stimulat sa apara ca inclinat prin metoda incoporarii aplicate pe trunchi. Trunchiul trebuie legat pt. inclinare. Poate fi obtinut prin simpla punere intr-un vas de asemenea inclinat.

Stilul matura (Hokidachi)

hokidachi

Stilul matura este forma specifica care reproduce plante cu Frunze cazatoare sau pomi carora le merge bine in natura. Acest stil iti ofera imaginea unui pomu care creste fara rivali inprejur.
Sunt doua forme ale acestui stil. Primul este stilul formal, pe cand celalalt este informal. In seria de formal, se pot vedea bonsai matura care prezinta un trunchi care este separate intr-un uncgi particular. Specia permite pmului sau mai multor ramuri sa creasca, fiecare avand o grosime similara cu celalalt. Aceste ramuri ies is cresc in sus din trunchi de unde le este originea. Cel mai important lucru de retinut la acest stil este ca ramurile cresc diagonal formand o forma similara aceleia din care provin.
Stilul informal de bonsai matura, pe de alta parte, are un trunchi cu curbe si intorsaturi, semanand cu un pom batut de vant sau unul care este in miscare. Ramurile acestui stil cresc deasemenea in sus imitand forma mama.
Recomandarile speciei: ulm chinezesc si ulm pot crea o forma perfecta; fiti siguri ca nu folositi conifere ca ienupar si pin.
Recomandari tehnice: se dezvolta si cresc cu success indata ce sunt correct curatati. Trunchiul trebuie sa fie tinut sa creasca in sus, la fel si ramurile taind inele diviziuni ale trunchiului permitand ramurilor sa creasca orizontal.

Stilul batuti de vant (Fukinagashi)

fukinagashi

Doar imageneaza-ti un pom care este batut de un vant puternic si vei vedea exact reprezentarea acestui stil de bonsai. Pt. acest stil, asteapta-te sa vezi bonsaiul tau cu ramuri care par ca o matura intr-un unghi si marime specifica. Acest stil este grreu de obtinut
Un lucru important este ca acest stil trebuie mentinut crescand cu ramurile inclinate intr-un unghi specific. Niciodata in sus, dar pot fi in cascada.
Recomandarile speciei: aproape toate tipi\urile de plante pot fi initiate in acest stil.
Recomandari tehnice: curatarea, taierea si udarea va vor ajuta sa create un bonsai care sa imita imaginea unui pom batut de vant.

 

Acestea sunt sase stiluri de baza ale bonsailor. Bineinteles, stilurile de bonsai sunt mult mai multe, dar daca ti le-ai insusit pe acestea, iti va fi usor sa aborzi si altele. Poti incerca doar unul sau doua din ele daca vrei. Stilul chokkan sau moyogi poate fi recomandat pentru incepatori.
Retineti ca sunt multe forme pt. minunile voastre mici. Fiecare din aceste stiluri are caracteristicile lui si proprietati unice.

Orice decizie ai lua fi sigur ca sti cum sa ai grija de bonsaiul tau.  Aceasta este singura cale sa ajuti bonsaiul tau sa creasca frumos si sanatos.

CUM SA AI GRIJA DE MINUNEA TA MICA

Cu toate ca plantarea si cresterea unui bonsai este intimidanta mai ales pt incepatori, sunt multe solutii care se pot adopta pt a fi sigur ca proiectul tau de a creste bonsai merge perfect. Aceste solutii tin tehnici de baza si avansate cuprinse in hobyy-ul horticultural cerut de multe forme.

Bonsai-i au fost considerati la inceput ca o piesa de arta in Japonia. Sunt luati in considerare si evaluate ca o forma de arta cunoscuti pentru a crea un pom sau o planta , trebuie sa fi pregatit la indemanare si creativitate. Trebuie intai sa stii cum sa pastrezi stilul de bonsai in miniatura pastrand varsta si puterea in present. Intr-adevar, spre deosebire de alte forme de arta, bonsai-i cer mult timp si efort. Este nevoie sa ai intelegere si rabdare pt ca multi nu cresc asa cum te astepti tu sa creasca. Trebuie sa fi sigur ca creezi un bonsai care nu este numai o forma de arta dar si sanatos.Dupa cum am spus mai devreme, sunt un numar de tehnici folositoare pentru incepatorii si expertii in bonsai care trebuie luate in considerare pentru a obtine o planta in miniaturea, care creste frumos si artistic. Daca esti incepator, aceste tehnici te vor ajuta sa devii un expert.

POZITIONAREA SAU ASEZAREA

Deci ai achizitionat un bonsai la care visai de mult. Acum, incepi sa te gandesti unde sa-l asezi. Aceasta implica sa cunoscti unde in casa ta bonsaiului tau ii va merge bine, in interior sau in exterior.
Bonsaii de interior cresc si sunt comercializati peste tot in Asia si in restul lumii, in prezent. Ii poti gasi in parcul sau in pepiniera din apropierea ta sau oriunde on-line. Unii comercianti nu iau in considerare ca plantele de interior, indiferent de specie si stil au nevoie de lumina. Asa ca sunt tinuti pentru multe ore in interior, bonsaii trebuie sa vada soarele.
Cand te gandesti la pozitionare sau amplasare, fi sigur ca atunci cand achizitionezi un bosai de oriunde, sti exact unde trebuie sa-l asezi. In general, este bine pt pomii in miniatura sau plante sa fie asezati afara unde sunt expusi luminii soarelui. Conform unor experti, bonsaiul prospera sanatos daca este expus in lumina soarelui 5-6 ore pe zi. Este important deoarece bonsaii isi iau hrana si din soare. Lipsa lui va dristruge planta, permitandu-le sa dezvolte probleme de slabiciune a frunzisului.
Este important sa realizezi ca toate speciile de bonsai prefera sa stea afara in special pe durata lunilor calduroase. Sunt cateva plante care pot fi tinute in interior zile intregi sau luni. Cu aceasta variatie, nimic nu este mai bun decat sa sti ca mica ta minune are nevoie de lumina soarelui.
Informatii aditionale: in cazul in care tii bonsaiul langa un perete, asigura-te ca il intorci cel putin de doua ori pe luna. Are aceasta nevoie pt a pastra bonsaiul in forma. Mai mult de atat, exista o regula de care trebuie sa tina sema orice incepator, sa nu aseze bonsaiul direct langa un perete de ciment daca zona este expusa direct luminii soarelui mai mult de o ora. Daca ai lasat bonsaiul in acel loc, asteapta-te ca radacinile sa se rupa sau chiar sa moara.
Daca locuiesti intr-o zona din apropierea unei mari, tine bonsaiul ferit de briza marii deoarece aerul sarat il poate ucide. Deasemenea protejeaza-l de inghet pe timpul inernii.

 

UDAREA

Asezarea bonsaiului tau a fost gasita. Urmatoarea regula importanta pe care trebuie sa o iei in considerare pt a tine bonsaiul sanatos si frumos este udarea.
Ca si celelalte lucruri vii de pe pamant, bonsaii au nevoie de o cantitate adecvata de apa pt a supravietui.Oricum, la acesti pomi mici difera termenii in functie de specie, este important pentru orice incepator sa stie exact necesarul de apa specific speciei achizitionate. Din fericire expertul de la pepiniera, gradin, magazin va pot ajuta sa identificati aceasta nevoie(sau ar trebui sa stie aceste lucruri).
Sunt doua probleme associate cu udarea. Prima este udarea pamantului, cealalta este udarea prin pulverizare a plantei. Amdoua aceste conditii pot ucide planta. Deci pt a le evita, primul lucru este ca trebuie sa-ti notezi momentul cand ai aflat cerinta udarii plantei tale, altfel zis cat de des trebuie udata. Retine ca sunt unele specii de bonsai care au nevoie de mai multa apa in lunile de vara decat in lunile de iarna. Sunt de asemenea unele specii care iubesc sa fie lasate sa se usuce putin intre udari. Daca aceasta uscare este necesara, ei nu trebuie lasati sa se deshidrateze pentru mult timp. Poti determina exact daca planta ta are nevoie de apa sau nu apasand pamantul chiar langa trunchi. Daca crezi ca solul este moale, spongois(ca un burette) sau calm (linistit), atunci clar poate sa stea ore intregi fara apa. Daca se intampla pe invers, atunci ia un bazin cu apa si aplica doar exact cantitatea de apa de care are nevoie.
Cheia de a cunoaste exact cantitatea de apa de care are nevoie bonsaiul tau reprezinta nimic altceva decat sa devii familiar cu cerintele de apa specifice lui. Poti determina asta pe tot procesul de crestere al bonsaiului.

Unele tipuri: cand uzi pretiosul pom mic, incearca sa eviti folosirea unui furtun de casa, deoarece acesta poate spala solul din vas sau container. Incearca sa asezi bonsaiul tau intr-un tub de apa care sa tina apa destul de adanc cat sa acopere solul. Aceasta este metoda aplicabila bonsailor care sunt lasati sa se usuce ore intregi. Doar lasa vasul sa se inmoase intr-un astfel de tub pana apar bule. Inmuierea pentru 2-3 minute este suficienta pentru un astfel de tratament cu apa.

CURATAREA

O alta tehnica necesara ce trebuie practicata este curatarea care este simpla taiere a ramurilor si trunchiurilor care cresc in exces in lungime si salbatice. Aceasta este al treilea aspect important pentru cresterea bonsaiului pentru a-l pastra intr-o forma buna. Da, curatarea este procesul de echilibrare a pastrarii in miniatura a pomului. Un bonsai care este lasat necuratat va creste inalt, apoi va forma un pom larg care este depasit de conceptual de bonsai.
Deci daca vrei sa pastrezi planta ta in forma de bonsai, trebuie sa faci curatiri sau taieri in exact perioada de an care trebuie. Faci asta prin taierea ramurilor noi pentru a-l aduce la forma sau marimea initiala/originala. Poti sa faci curatirea perfecta daca stii exact locul de crestere. Si, probabil ce este mai interesant de stiut despre aceasta metoda nu este sa pastrezi planta ta in miniatura ci deasemenea sa-I pastrezi si frunzele mici.
Daca dupa curatire, vezi ca planta ta seamana cu un caine pleostit, nu intra in panica. Concentreaza-te la ceea ce trebuie sa faci. Aminteste-ti ca greselile intotdeauna se rezolva, dar in ciuda acestui lucru, pomul tau va contiuna sa creasca chiar mai bine decat te astepti.

SCHIMBAREA PAMANTULUI/MUTAREA

Dupa curatare, procedeul ce trebuie sa-l inveti este cum sa transferi bonsaiul tau dintr-un vas in altul cu folosirea unui sol mai bun calitativ. Acesta tehnica bonsai este un pic mai grea, in special pt amatori, dar odata inceputa bine, totul va merge usor.
Cel mai important lucru de retinut despre mutare este ca toate stilurile de bonsai trebuie mutate cel putin la doi ani pentru a creste mai frumos si mai sanatos. Oricum, cand il muti, fi sigur ca solul pe care il folosesti pentru noul vas este de calitate mai buna decat cel original. Nu lua pamant din gradina ta, mai degraba ia unul special de unde se vinde asa ceva. Aceasta tehnica va functiona daca procedezi asa.
In cazul mutarii, curatarea radacinii este tipica. Adesea este necesara pentru a preveni planta sa devina "pot-bound". Aceasta procedura va incuraja sa apara noi radacini, sa creasca, apoi sa faca bonsaiul tau mai capabil sa absoarba compozitia.

 

LEGAREA

Legarea este tehnica de baza sau procesul necesar pentru a controla forma pomului tau. Aceasta este bine sa fie facuta toamna sau primavara cand doar un numar mic din frunzis este prezent. In aceasta perioada nu este prea stufos permitandu-va sa mutati trunchiul sau ramurile de aici acolo.
Sunt cativa pasi siguri ce implica in procedura legarii. Prima mutare este sa infasurati trunchiului pomului vostru. Odata infasurat, leaga fiecare ramura a bonsaiului indoind-o. Cand s-au indoit in pozitia dorita, ramurile pomului tau vor creste conform acestui unghi. Pentru a obtine cele mai bune efecte, poti deasemenea sa folosesti cateva legaturi ale ramurilor. Oricum, aceasta este aplicabila daca intentia ta este sa permiti pomului sa atarne/cada si sa para batran. Aceasta va aduce un efect dramatic asupra piesei tale.
Retine ca procesul de legare nu dureaza doar cateva zile. Legarea trebuie lasata pe intreaga durata a sezonului de crestere. Si indata ce este posibil pentru planta sa creasca in lungime si marime, este important sa pastrezi planta in viata fara a elibera firele. Un bonsai cu ramurile si trunchiul lasate sa creasca necontrolat va avea tendinta sa se ataseze de fire, facand ca indepartarea acestor legaturi sa devina un pic traumatica pt bonsai, lasand urme inestetice. Cand vine momentul sa indepartezi legaturile, ele nu trebuie indepartate ci taiate in bucati mici. Acesta va preveni frunzisul de daune.
Un alt lucru important despre legare este ca atunci cand se aplica bonsaiului tau, firele trebuie sa fie de aceeasi marime ca si ramura. La ramurile de marime mai larga trebuie folosite fire cu dimensiune mai larga. In legatura cu asta, poti folosi doua fire mai subtiri daca nu vrei sa folosesti unul mai gros. Cand faci legarea, nu permite ca firele sa se incruciseze. Poti evita asta incepand de jos in sus in functie de tipul de planta.
Cand faci legarea trebuie sa ai mare grija sa nu tai sau rupi ramurile. Aceasta este important mai ales cand ramurile sunt mai fragile decat trunchiul. Si, cand faci asta vezi sa sti exact ceea ce faci. Adica, tu sti ce stil de bonsai vrei sa dezvolti.

Sunt multe tehnici care implica cum sa ai grija de bonsaiul tau. Aceste alte alternative pot include fertilizarea adecvata, inspectia contra insectelor si multe altele. Fiecare din acesti factori are propriile cerinte si recomandari in functie de bonsaiul pe care aspiri sa-l ai. Daca toate aceste tehnici sunt facute bine, nu este o minune ca poti crea un bonsai care sa poata fi numit o piesa deosebita.

Deci, ai invatat totul despre cele mai multe dintre tehnicile de baza ce implica sa te ocupi de plante.
Cele mai comune conceptii gesite sunt:

  1. bonsaiul este mic natural si asa va ramane - gresit, neingrijit si neinitiat tinde sa creasca ca un pom larg asa cum ii gasim in natura; deci pastreaza-l in marime miniaturala, curatandu-l si taindu-l cand vine timpul
  2. curatarea radacinilor pastreaza bonsaiul mic - gresit; odata ce racinile sunt curatate, planta va creste mai larg decat in mod obisnuit; este necear sa pastrezi pomul viguros si sanatos
  3. bonsai-i nu sunt o specie de pomi - asta cred multi oameni; adevarul este ca bonsaiul poat fi format sau creat din aproape toate speciile de pomi. Singurul factor real este sa pastrezi exemplarul mic;
  4. bonsai sunt doar pentru interior - dupa cum am explicat, bonsai pot fi de interior sau de exterior. In timp ce unii trebuie tinuti in interior zile sau chiar saptamani, altii au nevoie de calitatea si cantitatea luminii solare. Suficienta expunere la soare va permite plantei sa creasca sanatoasa ca orice altceva pe pamant.

Retine toate astea in mintea ta, asa ca atunci cand cineva te inreaba despre asta, sa ai ceva de spus.

Ramurile

Ramurile creeaza si sustin exteriorul sau silueta bonsaiului. Ramificatia ramurilor si ramuricile fine reprezinta semnatura unui bonsai deosebit. Acest bonsai deosebit cu ramificatia lui remarcabila realizeaza complet o pregatire adecvata si o inflorire dupa o lunga perioada de timp.
Ramificatia corespunzatoare este foarte importanta in obtinerea unui specimen dragut. Tipic, un bonsai este proiectat in ramuri stil stanga-dreapta-inapoi aproape la fel ca o scara spirala care se subtiaza treptat catre varf. Aceasta perfecta spirala este foarte greu de obtinut si este rar gasita la un bonsai. In cele mai multe cazuri sunteti fortati sa lucrati cu ce este disponibil.
Plasarea ramurilor este intotdeauna criticata la un design al pomului, dar unele iregularitati pot fi nesocotite, in special acelea aflate intre 1/3 - ˝ al pomului. Doar in prima 1/3 a pomului este foarte vizibila si foarte importanta pana poti vedea unde ele rasar din trunchi. In prima treime, locatia ramurii si unghiul sunt foarte importante. Imaginea pomilor din natura. Ramurile descendente spun varsta, maturitatea si puterea pomului in fata mediului inconjurator. Ramurile drepte si orizontale arata ca un pom care este de varsta mijlocie si inca evolueaza, in timp ce ramurile descendente tinere si immature arata un pom tanar sau printre cei mai buni pomi pin-forma.
Prin manipularea acestor cateva prime ramuri, poti sa arati nu doar varsta ci si sa le muti unde ele(ramurile) pot deasemenea sa ascunda o asezare improprie pe trunchi. Locatia poate cere ca ramura sa vina mai aproape sau in unghi mai jos intr-o arie care sa arate aceste ramuri mature. Am vazut multi bonsai la care primele sau primarele (de jos) ramuri nu ies la iveala pana la o buna prima treime in sus catre pom, dar deoarece ele sunt descendente, ele deschid o arie mai jos.Ramurile principale:

Lungimea ramurilor primare in relatie cu trunchiul este foarte importanta, ele trebuie sa fie in echilibru. Unghiurile abrupte ale ramurilor, in susul trunchiului trebuie sa fie inceputul. Mai multe orizontale, de jos trebuie inceput. Grosimea ramurii este de aemenea importanta. O ramura la varf trebuie sa iasa la iveala din trunchi la aprox. 1/3din marimea trunchiului. Cu alte cuvinte, daca aveti un trunchi de 3cm(la punctul de iesire al ramurii) atunci ramura trebuie sa fie la 1cm. Aceasta trebuie sa tina tot ansamblul pomului; si, pe masura ce marimea trunchiului descreste, la fel va fi si marimea ramurii. Exemplu: la punctul unde trunchiul are doar 1cm, ramura va fi de 1/3. Forma ramurii trebuie deasemenea sa mimetizeze forma trunchiului. Un bonsai stil drept, ramurile trebuie sa fie drepte. La un trunchi cu curbe, ramurile trebuie de asemena sa fie curbe si sa fie mai deplasate.
La ramurile 1 si 3 spatiul dintre ele trebuie de asemenea sa arate maturitatea sau aspectul pomului. Intr-o lume perfecta, spatiul dintre ramuri trebuie sa fie egal de 1+1/2 din suprafata trunchiului pentru fiecare loc de unde ele (ramurile) apar. Aceasta da un aspect matur precum si permite cantitatea de soare sa penetreze aria. Pe masura ce urcati spre susul pomului, incercati sa pastrati aceasta regula.

Ramurile secundare:

Sunt ramurile care ies din ramurile primare - unii numesc acestea ramuri jumatate. Dupa cum tie ti-a progresat pomul, problema e despre care ramuri secundare ies sau trebuie sa iasa. Aceste ramuri au nevoie sa iasa dupa un model alternativ sau in zig-zag. Ramurile secundare sunt aranjate la fel ca ramurile primare. In partea de jos a pomului, spatiile vor fi  largi si mai apropiate de trunchi; pe masura ce se urca in sus pe pom, ele vor deveni mai apropiate si mai dese. O regula buna a foiletarii este pentru ramurile secundare sa iasa la intervale de 3 ori din grosimea ramurii din care cresc. Exemplu: o ˝ din grosime va avea prima parte a ramurii din 1 ˝  din trunchi. Pe masura ce ramura se subtiaza, ramurile secundare devin mai apropiate.

Bineinteles, inainte sunt regulile, dar trebuie sa le luam in considerare ca principiul calauzitor. Nici un pom nu va fi perfect cu ramuri in exact aceeasi locatie. Simpla folosire a acestora este pt a ajuta la echilibrul pomului. O conceptie gresita sau eroare de tactica este sa schimbi diametrul unei ramuri prin alungirea ei si sa creasca salbatic. Asta va merge la obtinerea unui rang si poate fi singura ta optiune dar te rog retine ca iti va lua cativa ani. Eu in general prefer sa mut toate ramurile in josul treimii si nu va duce la etalon al regulii, apoi folosesc ce ramane. De multe ori este bine sa ai o ramura ce emana dintr-o gresita locatie apoi sa ai o ramura de 1/3 din marime si niciodata mai mare. In top, cei mai multi pomi cresc prolific. Muta toate acele ramuri si permite pomului sa le intoarca.

 

Spalarea radacinii

Aceasta este o tehnica indicata sa o folosesti pentru doua motive principale: Toate radacinile batrane si solul original pot fi mutate fara a aduce daune radacinii si poti vedea intregul sistem al radacinii si sa faci ceva taieturi initiale.
Unii pomi ii poti selecta ca bonsai tinta care pot creste in pamant intr-o situatie de pepiniera. Acesti pomi vor avea un sol "real" de jur imprejurul sistemului radacinii. Daca solul nu este un complet schimbat la prima mutare, va impiedica scurgerea si va cauza putrezirea radacinii candva in viitor. Scurgerea poate fi subtire langa marginea containerului unde solul bonsaiului va fi folosit in transplantare dar unde solul vechi nu a fost mutat langa trunchi, radacinile vor incepe sa moara in timp.
Cea mai buna metoda sa speli radacinile este cu jet de apa. Tine trunchiul pomului si aplica presiunea necesara de apa sa dai jos solul de pe radacini. Eu, in general, am inceput din varful radacinii dizolvand solul incepand dinspre trunchi si mergand incet catre varf. Apoi, am intors pomul invers si am spalat solul de la baza spre partea masiva a radacinii. Dupa ce este gata, pomul poate fi mutat cu sol mixt granular, si particulele de sol ce se vor cerne usor in intrega zona a radacinii. Aceasta va da intregului sistem de radacini un amestec egal de sol, apa si oxigen pentru a preveni putrezirea radacinii si pentru a promova cresterea sanatoasa a radacinii. Radacinile vor creste prolific in apropierea trunchiului si nu doar in perimetrul masei radacinii. Schimbarea intregului solul o data, poate fi facuta cu pomii cu frunze cazatoare; pentru cei cu frunza tot impul verde este o alta poveste.
Solul vechi din jurul radacinii pomilor cu frunza tot timplu verde poate fi mutat in doi pasi: jumatate din sol trebuie spalat/indepartat odata cu prima transplantare si cealalta trebuie spalata/indepartata la a doua mutare in doi ani. Sunt doua motive pentru aceasta: toti pomii cu frunza verde nu sunt cu radacina dezgolita si spalarea totala a radacinii dintr-odata indeparteaza prea mult "mycorrhiza" (fungusii prietenosi). Ceea ce fac eu in general este sa indepartez solul greu din jurul trunchiului si sa schimb o parte din sol din mijloc si perimetrul sectiunii din zona radacinii cu o stropitoare lasand ceva din solul vechi. Apoi, pun solul pt bonsai si cern particulele in zona radacinii cat de mult posibil.
O alta buna oportunitate pentru o spalare a radacinii este sa o speli dupa ce pomul a fost mutat cativa ani. In cele mai multe cazuri, sistemul de radacini al pomului este dens solidar si asfixiat langa trunchi la oricare sol de bonsai folosit si cele mai multe soluri din apropierea masei radacinii erau descompuse si scurgerea era incetinita. Poti usor sa scoti pomul afara din vas si sa pregatesti un suvoi de apa pe radacina si sa schimbi o parte din solul bonsaiului. Un nou pachet de aer se deschide, un sol proaspat poate fi introdus si radacinile vor inflori in zona si vor permite aparitia unor noi radacini in cativa ani. In aceste cazuri, in jur de 75% din radacinile pomilor cu frunza tot timpul verde pot fi spalati fara ranirea pomului deoarece ei au crescut intr-un vas de cultura un numar de ani. In prezent, schimbarea solului vechi cu betisorul poate cauza mai multe daune decat cu apa deoarece betisorul actioneaza . mai dur.
Cand sezonul de schimbare a pamantului se apropie trebuie sa fi pregatit sa incerci aceasta tehnica si sa-ti imbunatatesti sanatatea pomului tau si sa creezi o zona fericita in mediul inconjurator unde traiesc radacinile pomului.

Reducerea dimensiunii frunzelor


Defolierea este operatiunea prin care se tinde la micsorarea frunzelor pomisorului-bonsai si presupune inlaturarea totala sau partiala a frunzelor unui bonsai. Acest lucru se face de obicei in timpul sezonului de crestere. In general, aceasta tehnica se poate executa la majoritatea speciilor cu frunze cazatoare.
Taierea efectiva a frunzelor, este o operatie extrem de simpla. Aceasta operatiune trebuie efectuata dupa ce frunzele aparute in primavara s-au maturizat deja.

Cum defoliem? Regula de baza este ca frunza sa fie inlaturata fara codita, acesta ramanand pe ramura. De ce? Intrucat foarte multi pomisori au la baza coditei frunzei, inspre trunchi, un mugure de crestere a unei viitoare ramuri. Dupa ce acest mugure incepe sa se dezvolte, codita ramasa in cele din urma cade de la sine. In cazul speciilor la care frunzele nu au codita sau aceasta este foarte mica, taierea se va face cu mare grija pentru a nu distruge mugurii. La speciile la care petiolul este foarte lung, acesta poate fi taiat la jumatate.

Deci, daca urmarim reducerea dimensiunii frunzelor, vom proceda la o defoliere a plantei, fie totala recomandata plantelor foarte sanatoase, fie pe etape, adica partiala pentru plantele mai firave. De asemenea, defolierea partiala mai are ca scop ingrosarea unei ramuri, in sensul ca ramura ce dorim sa ia in grosime ramane nedesfrunzita, urmand ca aceasta defoliere partiala sa se repete pe pacusrul a mai multi ani.
Indicat este ca dupa o defoliere sa urmeze eliminarea mugurului terminal al fiecarei ramuri, astfel energia necesara noii infrunziri fiind dispersata catre mugurii ve vor urma sa apara si nu catre varful ramurii cum se intampla in mod firesc, astfel stimuland si aparitia ramificatiei fine sau secundare.
Dupa aparitia noilor ramuri infrunzite, ar trebui sa se recurga la ciupirea noilor ramurele ce apar, atunci cand se remarca o crestere nefireasca si o marire nefireasca a distantei internodale. Toti acei noi lastari care ies din coroana ori la care distanta dintre noduri tinde sa creasca, vor fi ciupiti insa deasupra celei de-a doua ori a treia sau maxim a patra frunze.
Se va recurge si la inlaturarea acelor frunze care, dintr-un motiv sau altul, au crescut prea mari sau sunt afectate de boli si daunatori.
Un bonsai cu cat are mai multe defolieri cu atat va avea frunzele mai mici.
Dupa defoliere, este indicat ca bonsaiul sa fie asezt intr-un loc mai umbros si sa beneficieze de o cantitate mai mica de apa decat normal, pana la aparitia noilor frunze.

CREAREA PROPRIULUI BONSAI
CELE MAI POPULARE SPECII PENTRU CRESCUT

Multi oameni, amatori ai gradinilor unde cresc pomi mici reprezinta una din cele mai excitante si interesante privelisti de retinut. Multi sunt atrasi de aceasta rapida crestere horticola nu doar pt ca sunt atrasi de placerea pe care fiecare dintre acesti bonsai o pot da, dar si pentru faptul ca acest bonsai este cea mai speciala forma de arta cunoscuta de om. Cateva cerinte trebuie retinute pentru a putea ajunge la nivelul de marire pe care bonsaiul il ofera devenind arta si estetica.
Bonsaii sunt considerati de catre maestrii in bonsai de la inceputurile acestor zile ca o forma de arta din multe motive - fata de alte plante si pomi ce cresc in gradina ta, bonsaii necesita multa creativitate si dedicatie. Au nevoie de mult timp si efort din partea ta pentru a creste si a prospera in luni, chiar ani. Acesti factori sunt ceruti de catre bonsai insusi pentru a creste exact asa cum cresc pomii in natura pe care ii vezi in afara casei tale pe care ii ignori sau nu-i bagi in seama. Deci fara dedicatia si ingrijirea ta, pomul nu va avea aspectul unui bonsai (mic si cu aspect batran) asa cum trebuie.
Exista o conceptie gresita care afecteaza multi incepatori in bonsai. Impresia ca bonsaii sunt o specie de pom. Adevarul este ca orice sprecie de pom care creste cu fruze, ramuri si trunchi poate fi dezvoltat si initiat pentru a deveni bonsai. Este important, oricum, pentru tine sa fi sigur ca esti pregatit sa faci toate lucrurile care sunt necesare in aceasta forma de arta sau hobby din horticultura. Asta include curatarea si taierea, legarea, schimbarea pamantului, fertilizarea si alte asemenea.
Esti gata pt intrecerea bonsai? Inainte de a alege o specie de pom din gradina ta din spate, fi sigur ca aceasta planta este cea adecvata. Daca esti nedumerit despre ce specie de pom sa alegi spre crestere, am o veste buna pentru tine -exista unele dintre cele mai populare specii de pomi pe care tu poti sa-i initiezi sa creasca ca bonsai. Probabil ca ai deja unul sau doi pomi in gradina ta.
Oricum retine urmatoarele:IENUPARUL


Stiintific cunoscuti ca ienupar, ienuperii sunt pomi fara inflorire, aspri si tot timpul verde, conifer care este usor de plantat si crescut. Acest pom este considerat peste tot in Japonia si in lume ca unul dintre pomii cei mai popular si ce pot genera o initiere ca bonsai, la fel ca si artarii si pinii. Tinde sa prospere pe partea cu musuroi si paduri uscate din intreaga lume si in general sunt remarcati pentru ramurile lor alungite si taratoare.
Ceea ce face ca ienuperii sa fie perfecti pentru bonsai este ca acest pom raspunde bine la toate procedurile de legare si reformare ce implica plantarea. Deasemenea, ramurile lui lungi iti permit sa formezi pomul usor in aproape orice stil de bonsai, cu exceptia stilului matura. Poate ca problema o reprezinta faptul ca ienuperii au ramurile si trunchiul dificil/puternic/tare care fac un pic mai greu pt tine sa formezi planta ta in ceva care sa-ti placa cu adevarat.

Cateva note despre ingrijire si pastrare
Ienuperii sunt in numar mare de specii. Cei mai multi sunt puternici din natura. Ei pot fi lasati in afara casei ore intregi si chiar pe perioada iernii reci. Dar pentru toate speciile de ienuperi, fi sigur ca ii protejezi radacina de gerul iernii si, in special, de inghet daca sunt initiati sa careasca ca bonsai.
Este de asemenea recomandat pentru toti incepatorii sa ciupesca varful pomului. Aceasta este aplicabil doar pe durata de crestere. Cu privire la curatare, ienuperul poate fi curatat doar pe durata toamnei sau primaverii, nu vara. Si, pentru a proteja planta ta si pe tine de posibile slabiciuni, poarta manusi cand lucrezi cu acest pom. Aceasta este necesar deoarece ienuparii au ace. Varful acestor ace pot cauza reactii alergice, facandu-ti pielea rosie sau se poate irita.

 

Artarul japonez

Numit Acer Palmatum, artarul japonez este o varietate de pomi cu frunza cazatoare care par mici si in forma de tufis. Este retinut pentru frunza sa in cinci colturi, precum si pentru foliajul sau delicat si compact care se dezvolta in culori rosu si auriu. Aceasta planta este originara din China, Japonia si Korea.
Artarul japonez este de departe cea mai crescuta specie de bonsai in gradini. Oricum, la fel ca si ceilalti pomi, aceasta specie are nevoie de ingrijire fundamentala. In primul rand, trebuie asezat in semi-umbra pe durata verii, si direct in expunerea soarelui in restul anului. Trebuie, oricum protejat de gerul iernii.

Cum sa ai grija de artarul japonez?
Odata ce lastarii incep sa se dezvolte, ciupeste-I, in special pe partea nedorita. Ii poti curata prin taierea lastarilor pe o lungime de la 3 la 5 noduri, lasand la sfarsit 1 cm sa permita sa moara. Mai mult de atat, trebuie sa incepi sa aranjezi frunzele artarului tau pe toata durata primaverii tarzii.
In vederea schimbarii pamantului si fertilizarii, fi sigur ca faci asta primavara devreme sau iarna tarziu. Fi sigur ca artarul sau sta hidratat pentru a preveni uscarea. Nu practica niciodata udarea in exces. Asta poate omora bonsaiul tau. Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l sti este sa cunosti exact nevoia de apa a plantei tale. Daca ai achizitionat artarul tau dintr-o pepiniera sau dintr-o gradina, incearca sa intrebi persoana adecvata despre aceste cerinte. Iti poate spune mai mult despre asta.

Pinii

O alta varietate de conifere, pinii sau pinul cresc natural in regiunile inalte sau muntoase. Ei sunt recunoscuti de multi ca unul dintre cele mai populare specii de bonsai clasic si sunt favoriti pentru plantare deoarece ei sunt usor de ingrijit si crescut. Necunoscatorii pot oricand sa incerce sa creasca unul sanatos si viguros.

Pinul este specia care creste in concordanta cu modelul (tipar/sablon). Modelul implica diferenta fata de cei cu frunzele cazatoare si cele mai commune varietati de conifere. Este important pentru orice incepator sa invete cerintele de baza in cresterea modelului de pom pin. Intelegand aceste modele iti va permite sa ai grija de bonsaiul tau cat mai bine posibil.
Vorbind despre ingrijire, pinii trebuie tinuti in exterior mai ales pe durata verii, primaverii si toamnei deoarece ei au nevoie de soare pentru a creste vigurosi si sanatosi. Retine ca insuficienta expunere la soare va permite pinului sa creasca fara acele exterioare. Pierderea ramurilor poate rezulta de aici.
Cand trebuie udat, un alt factor important de retinut, pinii trebuie tratati doar cu o mica cantitate de apa. Aceasta deoarece, pinilor, in natura, nu le place un sol in permanenta ud. Din aceasta cauza, se sugereaza ca trebuie folosit un sol mediu uscat pentru ca pinul sa creasca bine. Incearca sa dai pomului tau o cantitate minima de apa in special pe durata primaverii. Asta va reduce cresterea acelor si va pastra pomul mic.
Pinii cresc deasemenea bine cand sunt mutati. Retineti ca atunci cand faceti acest proces, radacinile bonsaiului tau sunt deja dezvoltate. Daca crezi ca este prea devreme pentru pin sa fie transferat in alt vas deoarece are radacinile nedezvoltate, asteapta cresterea completa. Cand vine acest timp, doar achizitioneaza un pamant foarte usor de drenat si fi sigur ca lasi doar foarte putin din vechiul compost. Nu spala radacinile, doar indeparteaza solul care s-a format compact pe aceasta.

Ulmul chinezesc

Originar din estul asiei, ulmul chinezesc este specia de bonsai care creste lung de aproape 18 metri. Este inalt si este retinut pentru diferitele sale culori, incluzand crem, cenusiu inchis si maro roscat. Este de retinut ca aceasta specie se comporta bine atat in interior cat si in exterior. De obicei sta semi-tot-timpul-verde cand sta in interior si tinde sa-si piarda frunzele cand este tinut afara.
Ulmul chinezesc este de mult recunoscut ca o specie buna de care sa ai grija mai ales pentru cei care acum incep sa planteze si initieze pomi. Ei se comporta bine cand sunt curatati si sunt o specie care creste incet, si tot mai multi oameni isi iau acum un astfel de bonsai.
Pentru a intretine sanatos ulmul tau chinezesc, trebuie sa protejezi acesti pomi de vreme rea, inclusiv de vant rece sau cald. Trebuie sa cureti pomul imediat dupa perioada de crestere, lasand una sau doua noduri langa ramura ce ramane cu trunchi pentru a creste in stilul dorit. Iti poti pastra bonsaiul in viata prin hranirea lui cu o cantitate moderata de apa pe toata durata anului. Fi sigur ca tii planta la fel si ziua si noapte. Trebuie sa schimbi pamantul primavara devreme.

Rodia pitica

Cunoscuta  stiintific ca Punica Granatum. Rodia pitica este o alta specie populara de bonsai admirata mai ales pentru proprietatile inflorescentei si ale frunctelor. Numita simplu ca "pitica" pentru faptul ca aceasta specie creste cu ramuri si trunchi mici, precum si frunze, fructe si flori fine. Aceste calitati o fac specifica numai buna pentru bonsai.
Rodia pitica natural creste cu trunchiul curbat. Sunt de asemenea apreciate pentru aspectul batran care nu este neaparat pentru aspectul de bonsai. Daca nu esti familiarizat cu acest pom, retine ca frunzele sunt colorate in verde inchis cu umbre de bronz. Dupa sezonul de inflorire, rodia produce fructe care au forma sferica. Ce este mai interesant de stiut despre aceasta specie este ca poate fi adaptata la aproape toate stilurile de bonsai, inclusiv casacada, pom pe stanca, stilul drept inclinat, padurea, trunchiuri gemene, radacina pe piatra, literati, grup, batut de vant, gemeni, ca sa mentionam doar cateva.

Ingrijire si intretinere
Rodia pitica este usor de raspandit. Astfel, poti usor si repede sa creezi un grup de plante din aceasta specie. Oricum, cand plantezi sau cresti una, fi sigur ca tii solul plantei umed aproape tot impul. Pentru a dezvolta flori, incearca sa o ti la umbra, dar usor umeda si protejata de vant puternic pe tot timpul anului.
Un alt lucru important este ca rodia pitica nu trebuie tinuta plantata intr-un vas care este putin adanc. Acestei plante ii place apa, spre deosebire de pini. Trebuie ales un vas adanc. In ceea ce priveste legarea, tine planta ferita de lovituri sau rupturi. Asta este necesar caci rodia prin natura este fragila.

 

Multe specii de pomi sau plante sunt disponibile afara in natura, pe care poti sa le transformi intr-un proiect bonsai. Incluzand in lista ulm chinezesc, cedru, ficus, fuchsia, pomul de jad, serissa, magnolia stea, wisteria, artarul cu trei colturi, tei si multi altii. Fiecare din aceste specii au propriile lor calitati care ii fac un potential candidat pentru un  bonsai. Oricum, este tot timpul necesar pentru orice incepator in bonsai sa stie totul despre factorii fundamentali ai acestor pomi. Vestea buna este ca sunt multe resurse ce trebuie luate in considerare.

Vorbind de resurse, poti citi carti sau reviste despre cele mai populare specii de bonsai. Aceste carti sunt distribuite si comercializate oriunde in lume astazi, putand fi gasite usor si repede. Poti sa mergi direct la cel mai mare magazine din zona ta sau poti ruga un prieten ce are carti despre plantarea bonsailor. Daca preferi sa cumperi o carte renumita, fi pregatit sa cheltuiesti destui bani pentru o piesa de informare. Daca esti destul de norocos, poti sa gasesti ceva carti despre bonsai la pręt redus.

Pe de alta parte, poti gasi informatii pe web. Ziua sau noaptea. . internet conection .. Pe google ...

Indiferent ce cale alegi, fi sigur ca alegi stilul de bonsai posibil pentru specia ta de pom. Incepe prin a gandi despre stil si fi sigur ca sti ceea ce vrei sa faci. Pentru a avea success in proiectul tau de crestere bonsai, trebuie sa cunosti pasii de baza ce implica fiecare stil. Doar invata pasii si fa tot ce poti sa faci bine, pentru ca pomul tau sa devina un adevarat bonsai.

Ai esuat? Nu intra in panica. Maestrii in bonsai au experienta. Si ei au fost novice au avut si ei erorile lor. Nu renunta. Continua si vei descoperi intr-o zi ca ai reusit sa dezvolti un adevarat bonsai.

Document Info


Accesari: 5586
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )