Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
CARTA DREPTURILOR PACIENTULUI

diverse
SERVICIIChiar daca ai parcurs toate materialele de pana acum cu foarte multa atentie, este posibil sa simti nevoia unei discutii mai aprofundate, mai detaliate.


Cel mai important lucru pe care ar fi bine sa il retii este ca, ori de cate ori ai o intrebare, o nelamurire, NU trebuie sa eziti sa afli raspunsul sau informatia de care ai nevoie NUMAI de la o persoana autorizata, si nu de la prieteni !

Uneori, intr-o discutie in grup cu o persoana autorizata s-ar putea sa iti vina greu sa pu 313v2120d i direct si in fata tuturor celor prezenti intrebarea care te macina ; de aceea, este bine sa stii ca poti apela la servicii specializate in care ai posibilitatea de a intercationa singur cu specialistul care iti poate raspunde nevoilor tale.


De aceea vom incerca sa te orientam spre locurile si persoanele care au calitatea profesionala necesara sa ofere raspuns intrebarilor tale .


Inainte de toate, trebuie sa stii ca in momentul in care soliciti servicii medicale ai o serie de drepturi care sunt stipulate in Legea drepturilor pacientului, legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003. Daca doresti sa cunosti mai bine aceasta lege textul ei precum si textul Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului (ordinul Ministerului Sanatatii nr 386 din 7 aprilie 2004 iti sta la dispozitie pe acest CD.


In cabinetele medicilor de familie care sunt abilitati sa ofere servicii de planificare familiala si cabinetele de planificare familiala vei vedea afise cu      drepturile pacientilor care iti reamintesc principalele drepturi pe care le ai in relatia cu cabinetele medicale.


CARTA

DREPTURILOR

PACIENTULUIFiecare pacient al serviciilor de planificare familiala are dreptul la:1. Informare

Sa fie informat despre existenta si beneficiile planificarii familiale.

2. Acces

Sa aiba acces la servicii indiferent de sex, statut matrimonial, religie, etnie sau domiciliu.3. Optiune

Sa decida liber daca va recurge la servicii de planificare familiala si ce metoda va folosi.

Ai o problema de comunicare cu cei din jur, fie ei parinti, frati surori, colegi sau profesori ? Cea mai in masura persoana care te poate ajuta este consilierul scolar care activeaza in scoala ta.

Ai o problema de orientare profesionala, in alegerea drumului pe care vrei sa il urmezi ? Mergi sa stai de vorba cu consilierul scolar din scoala ta !

Ai intrebari, nelamuritri, temeri sau probleme in domeniul sexualitatii ? Poti sa apelezi la urmatoarele servicii :

acceseaza site-ul sexdex - aici iti poti pastra anonimatul iar in curand iti vor sta la dispozitie si alte link-uri spre alte site-uri de pe sexdex ; in acest fel vei beneficia de raspunsuri autorizate si de confidentialitate totala

stai de vorba cu consilierul scolar din scoala ta , care te poate orienta, daca este nevoie, spre alte servicii specializate din zona in care locuiesti

medicul scolar si asistenta medicala de la cabinetul scolar

medicul de familie pe a carui lista esti inscris impreuna cu familia ta

alte cabinete medicale de specialitate a caror adresa o gasesti in  Pagini Aurii , in orasul sau zona in care locuiesti

cabinetele de planificare familiala ( vei gasi in acest material lista tuturor cabinetelor de planificare familiala din Romania inclusiv lista cabinetelor SECS)


Esti in situatia in care ai nevoie de contraceptie sau esti interesat sa afli informatii despre contraceptie ? Cel mai eficient sprijin il vei gasi la cabinetele de planificare familiala, de obstetrica -ginecologie sau ale medicilor de familie care acorda consiliere de planificare familiala

Te pregatesti sa devii sau esti deja activ sexual si vrei sa aflii mai multe depre metodele de prevenire ale infectiilor cu transmitere sexuala ? Iata care sunt optiunile tale :


  1. acceseaza site-ul sexdex
  2. citeste brosurile despre aceste boli
  3. vorbeste cu consilierul scolar
  4. mergi la cabinetul scolar si vorbeste fie cu medicul scolar, fie cu asistenta medicala de la acest cabinet
  5. mergi la cabinetul medicului de familie
  6. mergi la cabinetele de planificare familiala
  7. mergi ca cabinetele de obstetrica- ginecologie
  8. mergi la un cabinet de dermato-venerologie

Ai o suspiciune ca ai fi putut contacta o infectie cu transmitere sexuala ? Atunci trebuie sa te adresezi de urgenta pentru consult la medicul de familie, la cabinetul de dermato-venerologie sau la cel mai apropiat cabinet de planificare familiala. Nu uita : cu cat te adresezi mai repede specialistilor, cu atat tratamentul este mai eficient si vindecarea mai rapida !

Ai fost luata pe nepregatite si ai avut un contact sexual neprotejat sau s-a rupt prezervativul in timpul actului sexual ? In primele 72 de ore de la acest accident/ incident iti sta la dispozitie contraceptia de urgenta, pe care o poti gasi la cabinetele de planificare familiala (inclusiv cabinetele SECS), cabinetele medicului de familie si in farmacii.

Vrei sa aflii mai multe informatii corecte despre droguri ? Ai nevoie de sprijin in aceasta problema ? Adreseaza-te la centrele de dezintoxicare, foloseste linia gratuita ARAS ( 0800 800 033) si Centrele judetene sau de sector antidrog

Doresti sa te asiguri ca nu ai fost infectat cu virului imonodeficientei umane ( HIV) ? Ai la dispozitie Centrele judetene de testare gratuita de pe langa Directiile Judetene de Sanatate Publica si centrul voluntar de testare ARAS

Crez ca iti sunt incalcate drepturile si doresti sa discuti pe aceasta tema ? atunci apeleaza la Directiile Judetene de Protectia Copilului ( sau in Bucuresti la cele de sector) , sau la serviciile de autoritate tutelara din primariile locale ; aceste adrese le vei gasi in cartea de telefon din zona in care locuiesti.


Document Info


Accesari: 1674
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )