Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...PROIECT DE CERTIFICARE A COMPONENTELOR PROFESIONALE PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE - Ospatar(chelner) in unitati de alimentatie

diverse
SCOALA DE ARTE SI MESERII "N.IORGA"PROIECT

DE CERTIFICARE A COMPONENTELOR PROFESIONALE PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE CALIFICARE.


NIVEL 2DOMENIUL:Turism si alimentatie publica

CALIFICARE: Ospatar(chelner) in unitati de alimentatieTEMA PROIECT
SERVIREA SI ORGANIZAREA MESELOR DE BANCHET.RECEPTII SI COCKTEILURI


CUPRINS


ARGUMENT.............pag.1   

CAPITOLUL I. Stabilirea meniurilor si aranjarea meselor pentru banchet, receptii si cockteiluri..............pag.

introducere (generalitati despre servire si aranjarea meselor pentru banchet, receptii cockteiluri).........pag.

meniuri pentru dejun si cina.pag.

CAPITOLUL 2. Servirea meniurilor pentru banchet, receptii si cockteiluri....pag.

servirea meniurilor pentru banchet..pag.

servirea pentru receptii...pag.

servirea pentru cockteiluri......pag.

debarasarea meselor de banchet, receptii, cockteiluri..........pag.

ARGUMENTMesele de banchet se organizeaza in unitatile de alimentatie publica sau in anumite spatii rezervate din cadrul institutiilor,intreprinderilor(restaurant-cantine),saloane speciale.

La aceste mese poate participa un grup de conservatori mai mic sau mai mare.Mesele se completeaza dupa preferintele invitatilor la propunerea sefului de unitate sau personalului care asigura servirea.

Decorul floral se va face cu atentie ca sa nu incomodezi vizibilitatea caonsumatorilor la masa ,se respecta distanta dintre vase.Scaunele se aranjeaza asfel incat marginea acestora sa nu deranjeze fata de masa.

Receptiile si mai ales cockteilurile se organizeaza deobicei in picioare deoarece ofera o mobilitate a invitatilor si a gazdelor putandu-se realiza mai usor un contact direct intre acestia.In asemenea 15515i811p cazuri serviciul poate fi asigurat fie de ospatari,care circula printer invitati cu tavile,platourile de aperitive,gustarile etc.fie prin asezarea acestora pe mese speciale(tip buffet suedez),in centru sau in partile laterale saloanelor,oaspetii servinduse in acest caz singuri sau cu ajutorul unor formatii de cativa ospatari.

Pregatirea gustarilor in prealabil este determinata de numarul invitatilor care participa si de celelalte conditii stabilite cu organizatorul acestei actiuni.Completarea gustarii si bauturii revine formatiei de lucrari care asigura aceasta masa de receptii.

CAPITOLUL 1

Stabilirea meniurilor si aranjarea meselor pentru banchet,receptiisi cockteiluri.


Mesele de banchet se organizeaza in unitatile de alimentatie publica sau in anumite spatii rezervate din cadrul institutiilor,intreprinderilor(restaurant-cantine),saloane speciale.

La aceste mese poate participa un grup de consumatori mai mic sau mai mare. Mesele se completeaza dupa preferintele invitatilor la propunerea sefului de unitate sau personalului care asigura servirea.

Dupa obtinerea formei dorite a meselor se trece la asezarea motoanelor pe tablia mesei si a fetelor de masa obisnuite sau fete de masa speciale.fetele de masa obisnuite se vor intinde incepand de la un capat al mesei suprapunandu-se cate 10-15 cm pe fiecare latura in acelasi sens .Se trece la asezarea naproanelor care pot fi si deasemenea sub forma de film sau naproane obisnuite.Dupa aceasta operatie se aseaza farfuriile intinse mari,incepand de la un capat al mesei,se iau cu mana dreapta farfuriile din stiva de pe mana stanga si se aseaza intr-o aliniere perfecta cu aceiasi distanta intre ele .In mod obisnuit ,in asfel de ocazii se pot folosi ca distanta etaloane ,o farfurie intinsa si 2-3 degete deoparte si de alta distantate intre ele.Dupa ce s-au aranjat farfuriile de una din laturi ale mesei ,se trece la aranjarea identica pe cealalta latura a mesei,astfel incat ambele farfurii (ambii consumatori) sa fie fata in fata.Dupa amplasarea lor se numara pentru a corespunde numarului prevazut ,lasand in toate ocaziile o rezerva de cateva locuri.

Servirea se face de catre lucratorii ospatari in acelasi timp respectand ordinea si prioritatea invitatilor la masa.In cazul in care se testeaza la masa ,inaintea de servirea gustarilor,lucratorii nu vor mai face nici o miscare ,timp in care se vor retrage in imediate apropiere,intervenind in cazul in care sunt solicitati.In aceste conditii bautura aperitiv va fi servita inainte .

In asemenea cazuri serviciul poate fi asigurat fie de catre ospatari,care circula printer invitati cu tavile,platourile de aperitive ,gustarile etc.,fie prin asezarea acestora pe mese speciale (tip bufet suedez)in centru sau in partile laterale ale saloanelor,oaspetii servindu-se in acest caz singuri sau cu ajutorul unei formatii de cativa ospatari.


Receptiile pot fi organizate si cu plasament la mese cu scaune ,in saloane alaturate salonului principal.Aranjarea mesei de receptie se face intr-o singura forma I sau U,in functie de numarul invitatilor.Fetele de masa sunt speciale ,confectionate din material intreg,lungi in functie de lungimea mesei,cu latimea laturilor pana la pardoseala pe ambele parti ale mesei.uneori sunt folosite mese speciale mai inalte decat cele obisnuite si mai late,confectionate dintr-o singura tablie montata pe schelet special.
Organizarea si tehnica servirii meselor pentru banchet


Stabilirea meniurilor La stabilirea meniurilor pentru mesele festive se tine seama de particularitatile organizatorice,persoanele participante si natura mesei.Asfel pentru banchete care se desfasoara pe o durata mai mare de timp ,meniul poate fi construit din:gustari reci sau calde,preparate din peste,preparate din legume cu carne sau fripturi cu diverse garniture si salate,sortimente de inghetata,dulciuri de cofetarie sau produse de cofetarie ,bauturi nealcoolice,bauturi alcoolice aperitive,vinuri albe si rosii,vinuri spumante(sampanie),vin ars(coniac)si lichioruri,sucuri racoritoare,apa minerala.


Aranjarea meselor-mesele pentru banchet

Mesele pentru banchet se aranjeaza in mod diferit in functie de cerintele consumatorilor,vinul comandat,spatiul si forma salii in care se organizeaza.

1.1TEHNICA SERVIRI MESELOR PENTRU BANCHET:Stabilirea meniurilor

Se pot aranja mese sub forma de I care este cea mai simpla si mai usoara de aranjat,sub forma de E,F,L,O,T,U, sau sub forma patrata.Se folosesc mesele obisnuite din sala de consumatie sau mese speciale demontabile de dimensiuni diferite.Acestea vor fi acoperite cu napron care trebuie sa aiba lungimea si latimea corespunzatoare laturilor meselor.Alinierea si fixarea se face cu ajutorul unor pufere sau cauciuc puse sub picioarele mai scurte.Peste molton se aseaza fetele de masa lungi de 10-12 m

(fileuri)Se marcheaza locul pt fiecare persoana folosindu-se dimensiunile scaunelor de la mesele respective.Scaunele se aseaza paralele cu laturele mesei pe o parte si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lasandu-se o distanta de 10-15 cm intre ele,pentru a se da posibilitatea circulatiei consumatorilor cat si personalului,pentru servirea preparatelor,bauturilor si a debarasarii meselor.Farfuriile intinse suport se aseaza in dreptul fiecarui scaun la distante egale intre ele.Se va evita pe cat posibil ca acestea sa nu se aseze la imbinarea a doua mese.Celelalte obiecte de inventar de baza sau auxiliare necesare servirii si consumarii preparatelor si bauturilor se aranjeaza pe blatul meselor cu respectarea regulilor privind manipularea acestora si de aranjare a meselor.O atentie deosebita se va acorda masurilor organizatorice ce trebuie loate pentru procurarea florilor,aranjarea vazelor,suporturilor de lumanari si a altor elemente decorative precum si de efectuarea operatiunilor de decorare a meselor.Se recomanda sa se evite folosirea de flori sau vase inalte.La decorarea meselor pot contribui si servetele impaturite in forme diferite:con,val,evantai,plic etc.


1.2.Stabilirea meselor de receptii


Preparatele servite vor fi transate in portii foarte mici evitandu-se folosirea cutitelor de catre consumatori.Nu se recomanda preparatele cu sos sau preparatele lichide.

Meniurile pentru asfel de mese pot fi constituitedin:sunca,peste,branza,cascaval,pate de ficat,sardele,ficatei de pasare,carnaciori,crochete,salata a la rus,salata de vinete,rosii,ardei gras,castraveti,oua umplute etc.

-mancaruri:peste prajit,gujon,snitel,ficat,crenvusti in foietaj,sarmalute,tochitura,friptura de porc,vaca ,vite,mile,pasare dezosata.

-garnituri:piure de cartofi,soteuri din morcovi,mazare,fasole verde,varza calita,cartofi prajiti.

-desert:inghetata,dulciuri de bucatarie,crema de zahar caramel,clatite,papanasi,gogosi,compoturi,produse de cofetarie si patiserie ,fructe

-sucuri:racoritoare,apa minerala

-bauturi alcoolice,vinuri,vin ars,lichior,vin spumant si in deosebi amestecuri de bauturi

-produse de panificatie:cornuri,foast,chifle etc..


1.3.Aranjarea meselor pentru receptie


Avandu-se in vedere tipografia si dimensiunile saloanelor in care se organizeaza receptia fara scaune,mesele sunt aranjate in forma de I,U sau O.Sunt folosite mese de forma patrata sau dreptunghiulara pentru a fi usor de ansamblat ,mai inalte si late decat mesele obisnuite.Acestea se acopera cu fete de masa mai mari(fileuri)acoperindu-se si picioarele meselor,pana jos ,pe podea.

Preparatele montate pe platouri si bauturile portionate in pahare aflate pe tavi sunt asezate pe blatul mesei intercalate,dand posibilitatea invitatilor sa se serveasca singuri cu cea ce doresc fara sa se deplaseze.

Obiectele necesare consumarii preparatelor (farfurii intinse,mijlocii ,mici,tacamuri,oliviere,presaratoare cu sare si piper,zaharnite etc..)sunt asezate direct pe blatul mesei intercalat cu platourile cu preparate.

Sticlele cu bauturi care se consuma in stare rece sunt pastrate in frigidere langa masa ,iar cele care se consuma la temperatura camerii se aseaza pe tavi pe blatul mesei.Pentru racirea bauturilor se vor servi cuburi de gheata,in boluri sau cupe.Bauturile portionate in pahare sunt asezate pe tavi,acoperite cu servet.

Tigarile se prezinta in pachete desfacute,si se aseaza pe blatul mesei,pe farfurioare suport sau tavi speciale impreuna cu chibrituri,brichete si scrumuiere.1.4.Stabilirea meniurilor pentru un cocktail


Meniul pentru o masa cocktail cuprinde un numar mai restrans de sortimente ,care au un aspect deosebit si un rafinament gastronomic de inalt nivel.

-se pot servi:-gustari intr-o gama sentimentala variata ,in portii mici cum ar fi:tartinele realizate din cascaval,sunca ,salam,pastrami,la care painea este fara coaja,taiata subtire,iar pe deasupra se feligraneaza unt.

-produse de patiserie:pateuri,fursecuri asortate,felii subtiri de chec sau cozonac.

-bauturi alcoolice aperitive in cantitati mici,bere,vinuri superioare,in deosebi amestecuri de bauturi slab alcoolizate.

-sucuri racoritoare:sucuri din fructe intr-o gama sortimentala mai variata ,apa minerala,cafea ,ceai.


1.5.Aranjarea meselor pentru servirea cockteilurilor


La cocktail se folosesc mese joase de forma dreptunghiulara ,cu blaturile mici;latura intre 40-50 cm lungimea intre 60-80 cm,pastrate cu laturile intre 50-70 cm sau rotunde cu un diametru de 60-80.Nu se foloseste fete de masa ,si uneori la cererea organizatorului se poate folosi napron.

Mesele sunt aranjate in fata canapelelor,fotoliilor sau scaunelor tapitate,la o distanta cat mai accesibila consumatorilor.
1.6.Meniuri pentru dejun si cina


Meniu pentru dejun:

Vodca

Tartine cu icre

Sardele cu lamiae

Sunca in aspic

Oua umplute cu pate de ficat

Soteuri din garniture fasole verde mazare verde

Salata castraveti murati.(bufet suedez)
Tuica

Pastrama de porc

Drob de miel

Branza telemea

Rosii

Crap saramura cu mamaliguta

Carne de miel la tava

Garnitura :pilaf, morcov,cartofi sote.

Salata verde

Parfait dire legume

Fructe de sezon


(friptura de miel)


(cascada de fructe)

(salata de ton)


Bitter sau bere

Salata de cruditati

Bulite de creier

Ficatei de pasare

Ciuperci umplute

Crochete de cascaval

Rosii si ardei gras

Profiterol

Fructe de sezon

Tort dobos

Cafea

Vin alb

Apa minerala

Produse de panificatie(profiterol)


(friptura de pasare)


(cafea)(vin alb)


Cocktail

Rulou din sunca cu salata de telina

Rosii umplute cu salata de vinete

Ardei gras umplut cu pasta de branza

Piftie de pasare

Sarmale cu mamaliguta

Frigarui si mititei

Salata de ardei copti

Salata din fructe

Cafea

Alune

Vin alb

Vin rosu

Vinars lichior

Apa minerala

Produse de panificatie(cocktail)


(shrimp.cocktail)


(merlot)
(sarmale cu mamaliguta)


1.7.Meniuri pentru cina


Cocktail de sampanie

Bulite de creier

Ficatei la tigaie

Crochete de cascaval

Rulada din muschi de porc cu legume

Garniture;cartofi pai

Salata varza alba

Inghetata din fructe

Branzeturi asortate

Fructe

Vin alb

Vin rosu

Apa minerala

Produse din panificatie(inghetata)


Bitter

Sunca in aspic

Tarte cu icre

Morun la gratar

Snitel de vita cu cascaval si sunca

Vin alb

Lichior

Apa minerala

Produse de panificatie(ramazzoti liquore)
(orange liquore)


(liquore lemon)


CAPITOLUL 2.

Servirea meniurilor pentru banchet,receptii,cockteiluri


2.1Servirea meniurilor pentru banchet


La servirea preparatelor si a bauturilor,in cadrul meselor festive,se vor respecta regulile privind transportul,prezentarea si servirea acestora precum si succesiunea operatiilor.

Tinand seama de numarul mare de clenti care sunt serviti la o masa de banchet,de ordinea gastronomica si de periodicitatea serviri si consumarii preparatelor si bauturilor se vor folosi sistemele de servire directe cu ajutorul clestelui sau lusului si la farfurie.In acest scop,fiecarui chelner,se repartizeaza grupuri de maxim 14-16 consumatori,care pot fi serviti indiferent de sex varsta etc..Pentru a crea un cadru cat mai festiv ,al servirii se organizeaza deplasarea chelnerilor,,in sir Indian"la iesirea din oficiu si prezentarea care trebuie sa conduca sis a coordoneze toate operatiunicle ce se executa de intreaga formatie de chelneri.Asfel in oficiu fiecare chelner preia platoul cu preparate sau tavile cu bauturi ,asezate pe antebratul sip alma stanga acoperite cu ancarul impaturit.

Chelnerii sunt asezati unul in spatele celuilalt,primul fiind cel care va servi consumatorii de la masa cea mai indepartata de oficiu,iar ultimul de masa cea mai apropiata.Ajunsi in dreptul grupului de consumatori stability pentru a fi serviti ,chelnerii asteapta de la chelnerul principal semnalul de incepere a operatiunilor de prezentare si de servire ,intr-un ritm care sa permita ca toti chelnerii sa termine servirea in acelasi timp.2.2.Servirea pentru receptie


Preparatele se preiau de pe platouri ,boluri,salatiere etc..direct de catre consumatori folosindu-se clestele,lusul sau alte obiecte de servire,facandu-se in farfurioarele respective .

Bauturile deobicei sunt portionate in pahare asezate pe tavi,acestea se gasesc pe blatul meselor sau sunt transportate de chelneri pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul inpaturit si oferite consumatorilor,deplasandu-se in sala printre acestia.

Cafeaua se monteaza in cesti care impreuna cu farfuriute suport sunt asezate pe tava de serviciu,acoperita cu un servet.Tavile se aseazate pe blatul mesei sau se transporta de catre chelneri pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul inpaturit si oferite consumatorilor,deplasandu-se in sala printre acestia.2.3.Servirea pentru cockteiluri


Preparatele sunt montate pe platouri sau tavi,cat mai estetic si intr-o paleta de culori deosebita.Pe un platou sau tava se aseaza mai multe feluri de preparate,dar cu o structura si caracteristici cat mai apropiate.

Bauturile alcoolice ,vinurile berea,sucurile racoritoare,apa minerala,se portioneaza la sectie,in pahare,boluri,sonde sau cupe si se transporta in sala de servire ,de catre chelner asezand tava pep alma si antebratul stang acoperite cu ancarul impaturit.

Preparatele sunt servite direct de catre clienti de pe platouri asezate pe mese sau de la chelner,folosindu-se de farfuriutele suport asezate pe mese in prealabil sau o data cu gheridoanele.

Paharele cu bauturi sunt preluate direct de catre clienti,de pe platourile asezate pe mese sau de la chelner folosindu-se de farfuriutele suport asezate pe mese in prealabil sau o data cu gheridoanele.

Cafeaua si ceaiul se ofera direct de catre chelner asezand farfurioara suport cu ceasca pe blatul mesei in dreptul consumatorului servit,folosind un loc cat mai accesibil ,fara a deranja participantii cocktail.Se va avea in vedere ca farfurioarele sa aiba emblema in fata ,iar ceasca cu cafea sau ceai sa aiba toarta indreptata in partea dreapta a consumatorului servit.In cazul in care se serveste cafea filtru,se va adduce la masa concomitant zaharnita cu zahar cubic sau preambalat insotit de lingurita
2.4.Debarasarea meniurilor pentru banchet


Debarasarea meselor de obiecte de inventar folosite la consumarea preparatelor si bauturilor se efectueaza cu respectarea regulilor cunoscute.In conditii in care servirea se efectueaza ,,in sir Indian"operatiunile de debarasare se efectueaza in acelasi mod,folosit la prezentarea si servirea preparatelor si bauturilor


2.5.Debarasarea meselor de receptie


Debarasarea meselor de obiecte de inventar folosite la consumarea preparatelor si bauturilor se face de catre chelner cu ajutorul tavii de serviciu asezate pe antebratul sip alma stanga acoperit cu ancarul impaturit precum si la 2 sau 3 farfurii cu ancarul desfasurat.Operatiunile de debarasare se efectueaza pe toata durata desfasurarii mesei ,evitandu-se aglomerarea cu obiecte folosite pe blatul mesei.

In acelasi timp se vor aduce de la oficiu obiecte curate ce vor fi asezate pe blatul mesei.


2.6.Debarasarea meselor de cockteiluri


Debarasarea meselor de obiecte folosite se efectuiaza in tot timpul cat se desfasoara servirea,concomitant cu aducerea si servirea preparatelor si bauturilor sau cu completarea celor care au fost consummate.Obiectele debarasate se transporta cu respectarea regulilor de manipulare respective ,direct de la oficiu fiind interzisa depozitarea lor in sala de servire.
CAPITOLUL 3.Retete pentru mese de banchet receptii si cockteiluri


RETETE BANCHET


Salata de fructe

Ingrediente:2 mere, 2 pere,2 portocale,1 cescuta rom,zahar si vin dupa gust.

Mod de preparareSe aleg mese frumoase,parfumate si cu mirosul tare ,pere nu prea mari si portocale zamoase.Se taie toate in cuburi mici ,sau felii,se presoara cu zahar si se stropesc cu o cescuta de rom.Se adauga vin alb ,cat sa cuprinda bine fructele .Se potriveste de dulce ,dupa gust si se serveste foarte rece.

Dupa anotimp salata se poate face cu orce fructe avem la indemana:fragi,capsuni,zmeura,caise etc..


Inghetata de fragi


Ingrediente: 500g fragi,300g zahar,3L apa ,zeama de la 1 lamaie,3 linguri de frisca batuta(facultativ)

Mod de preparare: se spala fragii si se scurg bine .se trec prin sita ,se face separat un sirop din zahar cu apa ,care se fierbe 2 min pe foc iute.Se amesteca cu fragii fara sa se mai tina pe foc si dup ace s-a racorit se adauga dupa gust zeama de la o lamiae si putina frisca batuta.Frisca se combina foarte bine cu aroma fructelor,dand inghetatei un gust fin.Se toarna compozitia in forma si se ingheata.Prajitura cu stafide


Ingrediente: 250g unt,250g zahar,250 g faina,6 oua,150g stafide,50g migdale.

Mod de preparare: se freaca untul spuma se pune pe rand galbenusurile si zaharul.Dupa ce sunt bine frecate ,se adauga stafidele alese si usor date prin faina si migdalele curatite si taiate in lung ;apoi se pun cate putin alternative faina si albusurile spuma.Se toarna compozitia intr-o forma lunga bine unsa cu unt.Se coace la foc potrivit ;cat este gata se rastoarna si se taie felii,dupa ce sa racorit.
3.1.Retete pentru mese de receptie


Pate de ficat


Un ficat(pasare ,porc,vital,proximativ 300g),o ceasca de lapte (facultativ),2 galbenusuri,100g unt proaspat,1 lingura de unt topit,100g aspic.

Se spala ficatul,se curata cu grija sa nu ramana nici o forma de fiere,care poate amara pateul.Ca sa fie alb, se tine ficatul cateva ore in lapte.Se pune la fiert intr-o cratita apa cu sare.Cand apa clocoteste,se da drumu ficatului si se lasa sa fiarba vreo 10 minute.Se incearca daca este gata apasand cu o furculita in partea mai groasa a ficatului;daca nu iese sange sau apa inrosita ,ficatul este sufficient de fiert.Se da cratita cu tot la o parte ,se acopera si se lasa sa se raceasaca in apa.

Cand s-a racit se scurge bine apa,se taie din mijloc 2-3 felii ,frumoase,de ficat,care se vor lasa intregi in pate,iar restul se da prin sita ,impreuna cu 2 galbenusuri rascoapte.

Se pune pasta intr-un craston si se freaca bine impreuna cu o bucata de unt proaspat pse face ca o alifie.
Snitel din piept de pasare


Pieptul de la 3 pui,60g unt,1 lingura de faina,1 ou,2 linguri de pesmet,2 linguri de untura,sare.

Se scoate pieptul de la un pui sau pasari tinere.Se bat bucatile pe fund ca snitelu si se das are.Se pune peste fiecare o bucatica de unt,de la gheata(deci foarte tare),se face carnea sul si se fixeaza cu o scobitoare.Bucatile de piept astfel rulate se dau prin faina ,ou si se prajesc in untura multa ,ferbinte la foc iute.Se servesc imediat ce sunt gata asfel incat bucatica de unt dinauntru ruloului sa nu fie complet topit.Se servesc cu legume asortate.Friptura la tava


Ingrediente: 1kg carne,3 cepe mijlocii,1 lingura de untura,1 lingura bullion,sare.

Mod de preparare: Se alege carnea macra de la pulpa sau de la coada.Se sareaza si se tine jumatate de ora.Se aseaza intr-o tava cu ceapa taiata felii subtiri si cu o lingura de untura.Se rumeneste pe o parte si de alta, apoi se toarna cateva linguri de apa si se tine sa fiarba acoperit 1-2 ore adaugand din cand in cand cate putina apa.Cand carnea este fragezita,se unge cu untura si se da la cuptor ,unde se tine descoperita pana rumeneste.Cand este gata se scoate se taie felii subtiri si se tine la cald.Intre timp se face repede sosul:se scurge grasimea din tava,iar in zeama care a ramas ,se adauga 1-2 linguri de apa si putin bullion de rosii.Se lasa sa se dea vreo cateva clocote,amestecand cu lingura,ca sa se ia toata rumeneala de pe fundul tavii.Se serveste cu garniture de macaroane fierte si oparite cu unt sau cu cartofi
3.2.Retete pentru mese de cocktail


Varza acra calita


Ingrediente: 1 varza mare,3 linguri de untura sau ulei,10 boabe piper.

Mod de preparare: Daca varza murata este prea acra se spala intai in apa,se scurge bine de apa si se taie ca fidaeaua.Se pune in cratita si se tine la foc potrivit sa se rumeneasca vreo ora.Din cand in cand se amesteca cu o lingura,ca sa nu se prinda de fundu cratitei,si se toarna cate o lingurita de apa ,daca trebuie.Se potriveste de sare si se adauga cateva boabe de piper.Cate putin se toarna cate putin bors sau sare de lamaie dizolvata in apa.Cand este aproape gata,se adauga cateva boabe de piper.

Friptura de miel


Ingrediente: 2kg carne miel,1 lingura untura

Mod de preparare: Se spala carnea de miel,se das are si se lasa o jumatate de ora.Se aseaza intr-o tava,cu spatele in sus.Se pune o lingura de untura.Se da la cuptor la inceput la foc moale si se unge din timp in timp cu grasime.La sfarsit se intareste focul si nu se mai unge,sa se rumeneasca frumos sis a se intareasca bine coaja.Se taie repede pe fund de lemn si se aseaza bucatile pe farfurie.Sosul care a ramas in tava se curate bine de grasime ,se pune sa fiarba bine cu o lingura de apa,amestecand ca sa se ia rumeneala de pe fundul tavii.Se trece prin sita si se serveste separate.Nu se toarna peste friptura ca sa nu se moaie coaja.Se serveste cu cartofi prajiti si salata verde.


Inghetata de fructe cu lapte


1 pahar zahar pudra,1 pahar zeama de fructe,3/4 pahar de lapte crud.

Se freaca bine zaharul cu zeama de fructe limpezita(visine,zmeura,fragi etc..).Cand zaharul s-a topit complet,se adauga laptele nefert.Se mai freaca ,se toarna in forma si se ingheata.Cornuri cu lapte600g faina,1 ceasca cu lapte,2 oua intregi,2 galbenusuri,1/2 lingurita sare,140g unt,2 linguri zahar,20g drojdie,vanilie(Umplutura:500g nuci macinate,350g zahar pisat,1 praf sare,1/2 ceasca cu lapte.

Atat aluatul cat si nuca se pregatesc precum la cozonacul cu nuca.Se intinde pe masa de aluat o foaie cam de un deget grosime.Se taie in forma de triunghi ,de marime dorita.Se intinde nuca pe foaie si se face sul,intorcandu-l de la baza la varf.Capetele se aduc putin spre mijloc,in forma de con.

Se ung cu ou,se presoara cu sare,se pun deasupra jumaratii de nuca si se coc la foc bun.


loading...


Document Info


Accesari: 35654
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )