Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Cum se face, si mai ales cum nu se face o prezentare la diploma

diverse
Conform hotaririi comisiei 2 (CTD+CTS+RST), daca indrumatorul unui student se afla intr-una din cele 3 subcomisii, studentii sai vor sustine la acea subcomisie, indiferent de tema, pentru a nu forta membrii comisiei sa lipseasca de la comisie. In plus, studentii vor fi distribuiti cit mai egal intre subcomisii.

Cum se face, si mai 18518t1910s ales cum nu se face o prezentare la diploma
Acest material destul de lung se bazeaza experienta mea de peste 5 ani la comisiile de diploma. Puteti invata din greselile colegilor mai mari, pentru a nu le repeta si pentru a lua o nota cit mai mare.

 • Prezentarea poate conta in proportie de 1/2 din punctaj ! Exista studenti cu proiecte interesante si cu multa munca care nu au luat nota asteptata pt ca nu au convins comisia asupra a ceea ce au facut, si viceversa. De aceea, trebuie sa acordati maxima atentie lucrului la prezentare. Proiectul tiparit este frunzarit in treacat si nu stiti ce pasaj va citi fiecare membru al comisiei, dar prezentarea o aude toata lumea. Regula nr. 1: Acordati atentie maxima prezentarii si repetati-o cel putin de doua ori inainte!
 • Prezentarea proiectului este si o experienta de marketing: dvs va "vindeti marfa" si trebuie sa convingeti comisia asupra "marfii". Insistati asupra elementelor de creatie si originalitate, a ceea ce ati facut practic, chiar daca nu are mare valoare stiintifica (nici nu se cere de la un proiect de diploma). Sint multe proiecte cu titluri foarte "stiintifice" dar din care nu rezulta unde este contributia studentului. Este evident pentru comisie ca ecuatiile complicate nu au fost inventate de dvs ci preluate din diverse lucrari. Comisia apreciaza volumul de munca efectuata de student. Acest volum NU include munca de tehnoredactare!
 • Este preferabila folosirea persoanei I (am facut, am simulat, am construit, etc) pentru a sublinia contributiile personale. Exprimarea generica, impersonala (a fost simulat, s-a verificat) in legatura cu ceva facut de dvs este puternic descurajata.
 • NU includeti in prezentare generalitati care s-au tot vazut si plictisesc: Stiva OSI/ISO, arhitectura GSM, arhitectura interna a microprocesorului, etc. Aceste lucruri (evident daca sint folosite) se vor regasi doar in dosarul tiparit!
 • Speechul va fi repetat in prealabil pentru a se incadra in 10-15 minute in functie de comisie. Daca conducatorul nu stie sa va spuna cit e regula la comisia dvs, puteti merge pe valoarea acoperitoare de 12-13 minute. In ultimul minut trebuie prezentate obligatoriu concluziile. Comisia va poate intrerupe daca depasiti timpul si unii va vor depuncta pentru ca se considera ca incadrarea in timp intra in baremul de notare. Timpul poate parea foarte mic pentru un proiect complex, dar daca membrii comisiei vor mai multe detalii, va vor intreba dupa ce terminati prezentarea. Regula nr. 2: nu depasiti timpul alocat!
 • NU faceti transparente pline de text, dupa care dvs cititi precum un crainic TV. Transparentele trebuie sa aiba cit mai multa grafica, liste, tabele, idei principale etc, organigrame, poze, etc, textul vorbit de dvs fiind o "explicare" a continutului transparentului si nu o citire a lui! Cea mai proasta impresie asupra comisiei o face studentul care citeste niste texte pe care comisia le vede deja si le poate citi si in avans! Regula nr. 3: cit mai putin text pe slides!
 • La inceput veti explica care este domeniul studiat si ce anume ati abordat dvs. Inca de la inceput veti mentiona si ce ati facut practic, chiar daca veti prezenta acest lucru doar in a 2-a parte a speechului. Ar fi interesant chiar un transparent initial care sa contina o diagrama (reprezentare grafica) a domeniului studiat si a subdomeniilor conexe, aratind unde se incadreaza lucrarea dvs de diploma si/sau la ce serveste. Aceasta e o regula generala oricarei prezentari, atunci cind o parte dintre spectatori (membrii comisiei) au cu totul alte specialitati. Au fost destule cazuri cind unii membri ai comisiei efectiv nu au inteles ce face lucrarea respectiva. Din pct. de vedere psihologic acest lucru trebuie evitat cu orice pret pentru ca persoana respectiva va da, probabil, o nota mai mica, si notele fiecarui membru al comisiei se aduna si se mediaza ! Prin urmare, este interesul dvs sa va adresati tuturor membrilor, nu doar conducatorului care are un singur vot, sau la unele comisii nici unul. Nu va bazati pe faptul ca, la "deliberari" conducatorul isi va folosi "influenta" si va reusi sa "dreaga" eventuala impresie proasta pe care ati facut-o. Regula nr. 4: Asigurati-va ca membrii comisiei vor intelege din prezentare ce ati facut! si Prezentarea nu o faceti pentru conducator ci pentru comisie!
 • Rezultatele simularilor, graficele obtinute, masuratorile, capturile de ecran etc se vor afla si ele pe transparente. Chiar daca partea dvs "practica" nu reprezinta o mare noutate si nici complexitate, trebuie sa aratati cit mai sugestiv ce ati facut dvs. Comisia nu apreciaza in mod special partile care sint evident copiate din diverse documentatii, ci modul in care ati reusit sa le integrati si sa le verificati practic. Daca aveti o macheta, includeti o poza in prezentare. Demonstrarea efectiva a programului/machetei se face uneori in alta sala si dupa o pauza (mai intii prezinta teoretic toata lumea si apoi se merge in grup la demonstratie) deci includeti explicatii in prezentare pt ca comisia sa isi aduca aminte de prezentarea dvs cind va vedea aplicatia.
 • In acesti ani de declin al calitatii invatamintului superior si deci si al proiectelor de diploma, exista studenti a caror contributie personala este practic 0, proiectul fiind o insiruire de documentatii si/sau formule luate din alta parte (pe riscul lor; comisia poate hotari ca proiectul nu corespunde; au fost cazuri de candidati respinsi, cu obligativitatea schimbarii temei). Acesta este un avantaj pentru cei care fac ceva practic, si de aceea trebuie sa insistati si sa atrageti atentia asupra acestor aspecte. O mare greseala pe care o fac unii studenti este urmatoarea: la sfirsit intra in criza de timp, programul/macheta facuta nu merge cum ar trebui sau merge chiar mai prost decit cu ceva timp inainte (legea lui Murphy). Prin urmare ei decid, dezamagiti, ca nu o sa mai demonstreze functionarea in fata comisiei. ACEST LUCRU NU SE FACE. Aduceti tot ce ati facut, char si variante experimentale abandonate intre timp. Diferenta intre cineva fara nimic practic (numai studiu teoretic) si cineva cu CEVA practic (chiar daca e incomplet si cu probleme) este enorma. Ginditi-va ca si proiectele industriale reale, chiar si naveta spatiala, au fost finalizate doar dupa multe esecuri, intirzieri, depasiri de buget etc, si membrii comisiei stiu asta ! Regula nr. 5: maximizati importanta a ceea ce ati facut, chiar daca este incomplet!
 • Sa nu existe scheme electronice, grafice etc pe care sa nu fiti in masura sa le explicati in detaliu daca veti fi intrebati! Ce altceva sa va intrebe membrii comisiei, daca nu sa detaliati vreun aspect care EXISTA DEJA pe transparentele sau in lucrarea dvs ? se presupune ca stiti in primul rind ce ati scris ! Regula nr. 6: Se considera ca cine nu stie sa-si explice propriul proiect, nu l-a facut el!
 • Repetitia are si rolul sa va asigurati ca puteti vorbi cursiv si convingator, fara a uita nimic important, si fara a avea nevoie sa va uitati pe foi. Regula nr. 7: In nici un caz nu veti citi prezentarea de pe foi!
 • Despre dosarul (proiectul) tiparit: Se face intr-un singur exemplar si se preda la conducator pina la data stabilita de acesta. Se poate face atit cu coperta cartonata, cit si varianta legata cu inele si coperta de plastic transparenta. Pe coperta nu trebuie scrisa tema; este suficient sa fie facultatea, titlul "proiect de diploma", numele studentului si al conducatorului, anul absolvirii. Daca sint 2 conducatori in cotutela, pe coperta apare doar cel din facultate, celalalt pe o pagina interioara. Foaia semnata de seful de catedra va fi urmatoarea pagina din proiect.
 • Pentru formatare se va folosi font nu mai mare de 12 si spatiere la 1, maxim 1.3 rinduri. Mai mult decit atit nu da decit impresia ca ati vrut sa lungiti artificial proiectul, deci nu aveti suficient material in el. Se poate scrie si dubla-fata. Grosimea in sine nu conteaza. Au existat destui studenti cu proiecte groase care au luat nota mica sau chiar au fost respinsi. Uzual este sa fie intre 50-70 pagini (exclusiv anexele), iar alte materiale: listinguri programe, cablaje imprimate, etc sa fie in anexe. Acestea din urma pot avea de la citeva pagini la citeva zeci de pagini in functie de proiect. Listingurile de program se pot face cu font mai mic.
 • Important: nu uitati sa includeti in proiect: bibliografie completa (cu referinte in text !), lista de acronime daca sint numeroase. Acestea sint esentiale. Lista figurilor, tabelelor, etc pot lipsi.
 • O situatie ridicola intilnita in ultimii 2 ani: proiecte facute la anumite firme, in care unele capitole sau softul erau "confidentiale" si nu erau incluse! Proiectele cu adevarat confidentiale, cum sint cele facute la institutii militare de invatamint, sint sustinute in fata unor comisii care au autorizatiile de securitate necesare. Nimeni nu va obliga sa luati un proiect la o firma particulara, iar daca o faceti, asigurati-va ca il puteti sustine public! Daca nu va puteti sustine proiectul, riscati sa nu il promovati.
 • Veti primi 2 note: o nota pe proiect+prezentare, in functie de aspectele descrise mai sus, si o nota pe cunostintele generale din domeniul proiectului. Aceasta nota inlocuieste examenul de licenta care la multe facultati este examen scris. Puteti primi intrebari teoretice din orice chestiune legata de proiect. De exemplu, daca proiectul contine scheme electronice, intrebari despre tranzistoare, reactie, etc. Daca contine soft, despre programare in general, algoritmi, etc. Experienta anilor trecuti arata ca aceste intrebari sint foarte generale.
 • Nu exista punctaj pentru vestimentatie.
 • DISCLAIMER: Aceste indicatii nu au caracter de lege. Au existat situatii, la unele subcomisii, in care unele lucruri au fost taman pe dos, de exemplu toata lumea sa ia o nota in functie de media de absolvire, indiferent de proiect. Nu va bazati insa pe asta, componenta comisiilor se mai schimba, si nu puteti sti dinainte 100% la ce subcomisie veti sustine.


Document Info


Accesari: 2590
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )