Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Misterele masoneriei

diverse
Misterele masoneriei


EDITIE DE COLECTIE - MISTERELE MASONERIEI
Masoneria, intre mit si realitate / A fost Ceausescu membru al p2? / Parole si semne de recunoastere / Adevarata poveste a giulgiului din Torino

MASONERIA, INTRE MIT SI REALITATE

Istoria oficiala atribuie Francmasoneriei o vechime de trei secole. In schimb, traditia masonica, ignorand aceasta cronologie "scurta", isi plaseaza inceputurile intre mit si realitatea istorica. Denumirea generica de Francmasoni face trimitere la vechile confreerii de constructori care au existat in vestul Europei, in Evul Mediu. Vechile documente de 17517d32r limiteaza astfel existenta unui ordin ocult. Masoni care ne-au IncAntat copilAria: Stan Si Bran Oliver Norvell Hardy, cunoscut publicului sub numele de Bran, era un maestru mason trecut in Orientul Etern in 1957. A fost membru al Lojii Solomon, nr.20, din Jacksonville, din statul Florida. Si despre Stan Laurel se spune ca ar fi fost mason.

A FOST CEAUSESCU MEMBRU AL P2?

Se spune ca in 1966, anul infiintarii Lojei Propaganda Due, Ceausescu ar fi fost initiat de fratii acestei loje italiene. Nu exista o dovada clara in acest sens, dar, ciudat, anul 1966 a reprezentat inceputul scurtei perioade de "glorie" a lui Ceausescu.

PAROLE SI SEMNE DE RECUNOASTERE

Aura de mister atribuita Masoneriei este intarita prin utilizarea in cadrul ritualurilor a unor obiecte si simboluri tainice, a caror semnificatie o stiu doar initiatii. Exista si parole si semne specifice, folosite de acestia atunci cand sunt inconjurati de "lumea profana".

ADEVARATA POVESTE A GIULGIULUI DIN TORINO

Originea Giulgiului din Torino a fost, secole de-a randul, invaluita in mister. Majoritatea crestinilor sustine si astazi ca in panza expusa la loc de mare cinste in Domul din Milano ar fi fost acoperit Iisus, dupa coborarea de pe cruce. Insa imaginea pe care lumea crestina a invatat sa o venereze ca fiind fata Mantuitorului este de fapt imaginea unui om ucis in numele Domnului de catre Inchizitie.


Masoneria: mit si realitate


MISTERELE MASONERIEI -IN ADANCURILE ISTORIEI

Istoria oficiala atribuie Francmasoneriei o vechime de trei secole. Traditia masonica in schimb, ignorand aceasta cronologie "scurta", isi plaseaza inceputurile undeva intre mit si realitatea istorica. Legenda si vechile documente delimiteaza astfel existenta unui ordin ocult, considerat adeseori conducatorul din umbra al omenirii.


Chiar si la o privire grabita se observa ca denumirea generica de Francmasoni face trimitere la vechile confreerii de constructori care au existat, in vestul Europei, in cursul Evului Mediu. Este vorba, mai ales, de constructorii de biserici si catedrale, constituiti in asociatii profesionale, care isi transmiteau, de la maestru la ucenic, toate secretele meseriei. Indiferent daca acesti spe-cialisti erau numiti "Franc-Macon" in Franta, "Freemason" in Anglia, "Freimaurer" in Germania ori "Liberi Muratori" in Italia, numele lor atrage atentia asupra a doua aspecte: faptul ca este vorba despre zidari (constructori) si faptul ca acestia erau liberi, adica nu erau obligati sa plateasca cele mai multe din darile specifice feudalismului.

VECHEA TRADITIE ROMANA. Istoricii considera ca asociatiile feudale de mestesugari erau urmasele directe ale "colegiilor" romane. La fel ca premergatoarele antice, ghildele si breslele specializate aveau o organizare deosebit de riguroasa. Scopurile acestei organizari, urmarite cu strictete, erau atat pastrarea "secretelor meseriei", cat si elaborarea unei ierarhii riguroase, in care fiecare membru avea posibilitatea sa ocupe exact locul cuvenit, in conformitate cu maiestria sa profesionala. In corporatiile de constructori, treptele ce trebuia parcurse erau: "calfa", urmata de cea de "ucenic". Dobandirea titlului de "maestru" reprezenta consacrarea deplina in cadrul ierarhiei. Transformate in grade de initiere, aceste "trepte" au fost pastrate si incluse si in ierarhiile masonice. Scopurile avute in vedere de aceste organizatii profesionale se realizau mai usor in sanul unor societati inchise, unde transmiterea tainelor meseriei se facea in cadru solemn, a carui complexitate se apropia de rigoarea ritualului religios. Simbolurile specifice mestesugului erau ascunse de ochii profanilor sub imaginea simbolurilor biblice "contaminate" cu elemente ale unor credinte. Aura de taina era completata prin folosirea unei vestimentatii specifice, care marca apartenenta la grup, a unor limbaje secrete, precum si a unor parole si semne de recunoastere utilizate atunci cand membrii "corporatiei" nu se cunosteau personal.

CALUGARII ZIDARI. In perioada de inceput, maestrii constructori aveau o situatie privilegiata, datorita stransei lor legaturi cu Biserica. Impresionantele catedrale gotice, ridicate in vestul Europei, au fost adevaratele embleme ale civilizatiei medievale. Iar extraordinarele cunostinte de arhitectura ce trebuiau stapanite au facut din constructori niste veritabili savanti, fara de care nici unul dintre acele edificii impunatoare nu ar fi existat. Intr-o perioada in care majoritatea populatiei era analfabeta, singurii care stiau carte si erau in stare sa inteleaga si sa puna in practica subtila stiinta a arhitecturii erau chiar calugarii. Astfel se face ca dintre ei s-au recrutat cei mai eficienti constructori de catedrale. In lucrarea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate" (carte care care ne-a oferit o mare parte din informatiile pe care le folosim aici), autorii Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu, specialisti care si-au dedicat ani buni din viata studierii istoriei ordinului Masonic, afirma: "Prima atestare certa privind capacitatea de organizare a breslei constructorilor ne-a parvenit inca din sec. X, cand regele englez Athelstan le-a oferit mari privilegii zidarilor liberi, iar fratele sau, Edwin, a ajuns chiar seful acestora (Mare Mester)". In anul 926, organizatiile de constructori s-au intrunit in orasul York unde au alcatuit prima Constitutie profesionala. Incepand cu acea perioada, York-ul a devenit centrul traditional, emblema Masoneriei engleze. In anii care au urmat, titlul de "Mare Mester" s-a acordat unor personalitati importante din regatul britanic. In anul 960, titlul a revenit lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury, iar in 1041 regelui Edward Confesorul.

"CONEXIUNEA" TEMPLIERA. Sec. al Xlll-lea a adus cu sine cresterea importantei constructorilor si a asociatiilor lor profesionale. Constructia de catedrale devenise un fel de "moda", extinsa in majoritatea tarilor din Europa de vest si, pentru prima data, numarul calfelor, al ucenicilor si maestrilor a depasit in amploare ordinele monahice. Daca pana atunci calugarii erau cei mai multi, dar si cei mai buni constructori, acum laicii incep sa devina majoritari in bresle, ajungand sa ocupe inclusiv functia de Mare Mester. Chiar si in aceste conditii, constructorii "mireni" au ramas grupati in jurul ordinelor calugaresti. Iar dintre acestea, cel mai important era, pe atunci, Ordinul Templier, calugari - cavaleri, care au jucat un rol deosebit in istoria Masoneriei.

Organizati pe baze aproape militare, Templierii aveau toate caracteristicile unei societati oculte, amestec de "fratie" secreta si organizatie politica internationala. Aveau o ierarhie complexa, in fruntea careia se afla Marele Maestru al ordinului, uniforma proprie, un cod etic caracteristic, ritualuri religioase specifice, precum si parole si coduri secrete, care ii ajutau sa se recunoasca in absolut orice situatie. Implicati intr-un proiect grandios de schimbare a organizarii politice a intregii Europe, Templierii au avut un rol deosebit si in edificarea unor catedrale celebre, dand astfel de lucru asociatiilor de constructori. In acea perioada s-a structurat asa-numita "Masonerie operativa", grupare profesionala secreta a celor mai buni constructori.

PRELUAREA "STAFETEI". Disparitia Ordinului Templier, desfiintat in 1307 de regele Frantei Filip al lV-lea cel Frumos, nu a afectat intr-un mod catastrofal existenta asociatiilor de constructori. Initial, ei s-au grupat in jurul ordinului calugaresc al Cavalerilor Ioaniti, care le-au permis sa-si pastreze privilegiile dobandite pe timpul Templierilor. In acelasi timp, mesterii constructori au preluat majoritatea ierarhiilor, ritualurilor si legendelor Templierilor. Mai mult decat atat, le-au inclus in propria organizare, transmitandu-le pana in zilele noastre. Chiar si acum, ierarhia Masoneriei scotiene include, in initierea de grad 33, titlul de Cavaler Templier. Pe de alta parte, in acea perioada extrem de tulbure, multi Cavaleri Templieri au scapat de prigoana lui Filip cel Frumos deghizandu-se in constructori si intrand in breasla lor. Fapt care a adus dupa sine o veritabila "transfuzie" de sange "albastru" pentru "Masonera Operativa", dar si o aura aparte de noblete.

"TOVARASII" EVULUI MEDIU. O alta componenta, care va avea un rol deosebit de important in organizarea Franc-Masoneriei in formele pe care le cunoastem acum, a fost "Camaraderia". Denumirea ei in limba franceza este "Le Compagnonnage", termen care aminteste intr-un mod tulburator pe cel de "tovaras", care va avea timpul sau de glorie, mult mai tarziu, in regimurile comuniste. In secolele XlV-XV, "Camaraderia" era o forma internationala de asociere a calfelor, cu ritualuri deosebit de conservatoare, limbaj secret, simboluri proprii (printre care se numarau compasul si echerul), o mitologie aparte, cantece de razboi si rituri funerare specifice. Ulterior, majoritatea acestor aspecte au fost preluate de catre Francmasonerie. In secolele XVl-XVll, schimbarea "modei" in constructii a adus dupa sine descresterea importantei "Masoneriei Operative", care va fi inlocuita, treptat, de catre "Masoneria Speculativa". Adica "Francmasoneria" de astazi, o asociatie initial secreta, care tinde in mod constant sa devina doar "discreta".

"OFICIALIZAREA" SECRETULUI. Prima Mare Loja a Francmasoneriei Speculative s-a infiintat in Anglia anului 1717 cand, de ziua Sf.Ioan, patru loje londoneze s-au unit sub conducerea Marelui Maestru Anthony Sayer, ultimul Mare Maestru operativ care provenea din randul breslelor de constructori. In anii care au urmat, Masoneria speculativa s-a extins in restul Europei si treptat in intreaga lume.

Incepand cu anul 1742, nobilii inclusi in Francmasonerie n-au mai acceptat doar trei grade de initiere. Treptat, gradelor de "ucenic", "calfa" si "maestru" li s-au adaugat o multime de "grade superioare", al caror numar ajunge la 33, dar si ritualuri din ce in ce mai complexe, care fac trimitere la o istorie legendara, aproape mitica a ordinului, ale carui inceputuri sunt plasate in antichitatea timpurie si, intr-unele din cazuri, chiar inainte de facerea lumii. De atunci si pana acum, Francmasoneria s-a impartit intr-o multitudine de "rituri", "ordine" si "fratii". Cele mai multe dintre acestea sustin ca nu urmaresc decat perfectionarea individuala a adeptilor si neaga orice implicare in politica. Si, cu toate ca reprezentantii acestor ordine nu au iesit aproape nici o data in strada, cu arma in mana, Francmasoneria s-a aflat aproape intotdeauna in locurile unde s-au "forjat" marile evenimente sociale si politice care au influentat soarta Europei, si de foarte multe ori a intregii lumi. (Vasile Surcel)

IN CAUTAREA INTELESURILOR

EDITORIAL - VICTOR BRATU

Secreta, discreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, Francmasoneria este o societate initiatica, cu caracter filozofic, fraternal, progresist si filantropic. Francmasoneria nu poate fi definita in cateva propozitii, nici macar intr-un volum. Aproape totul s-a schimbat in ultimul secol, dar atitudinea fata de Masonerie este si astazi la fel de confuza ca si in secolul XIX. Pe undeva este usor de explicat aceasta situatie - majoritatea oamenilor nu are incredere in ceea ce nu intelege. Daca exista si o urma de elitism care-i exclude, atunci neincrederea se transforma lesne in antipatie, chiar in ura. Majoritatea, deci, poate doar sa speculeze despre secretele relevate membrilor acestei organizatii si despre ritualurile care se petrec in templu. O cercetare a acestui subiect facuta din "exterior", adica de un profan, releva insa un lucru uimitor. Majoritatea oamenilor stiu putine despre Francmasonerie si despre misterele acesteia, fapt care-i imparte in doua mari categorii: aceia care nu sunt masoni si se intreaba care sunt acele secrete, si aceia care sunt masoni si care se intreaba si ei care sunt secretele! In esenta insa, a incerca sa patrunzi misterele Francmasoneriei nu este altceva decat o intreprindere folositoare, care te poarta inapoi in negurile vremurilor. Paradoxal, dupa ce ai citit volume si tratate despre Francmasonerie, ramai in continuare nedumerit. In acelasi timp insa, esti bucuros ca ai invatat, sau ca ti-ai reamintit, istoria. Tot e un castig! "Pentru primul grad, explicatia tabloului Lojei incepe cu observatia ca intotdeauna a existat o legatura intre practica francmasonilor si cea a vechilor egipteni. (.) Foarte posibil, caci lumea este cu mult mai batrana decat ne inchipuim, iar francmasoneria poseda cele mai vechi ritualuri din cate exista" - Charles W. Leadbeater: "Francmasoneria - rituri si initieri"

ADEVARATUL "CAVALER PARDAILLAN"

La mijlocul anilor '60, actorul francez Jean Marais a interpretat intr-un film de aventuri rolul Cavalerului Pardaillan. Putina lume stie insa ca simpaticul personaj a existat si in realitate. Este vorba despre Pardaillan - duce de Antin - care in 1738 a fost ales mare Maestru al Masoneriei Franceze. Era o perioada dificila, cand toate ritualurile secrete ale ordinului francez fusesera dezvaluite, iar Pardaillan a fost cel care a salvat onoarea "fratiei".

BLESTENUL MARELUI MAESTRU TEMPLIER

O veche poveste medievala afirma ca, inainte de a fi ars pe rug, in 1314, Jaques de Molay, Marele Maestru al Templierilor i-a blestemat pe regele Filip cel Frumos si pe Papa Clement al V-lea, prevestind ca ambii vor muri la scurt timp dupa el. Lucru care s-a si intamplat. De asemenea, traditiile masonice sustin ca decapitarea lui Luvovic al XVl-lea, in Revolutia de la 1784, ar fi fost ultimul "episod" al indeplinirii blestemului Marelui Mestru.

SAVANTII SI ARTISTII ROZICRUCIENI

Ordinul Rozicrucian (al crucii cu trandafir) a fost cel care a intermediat transformarea Masoneriei Operative in Masonerie Speculativa. Rozicrucienii planuiau reforma spirituala a lumii din punct de vedere politic, religios si stiintific. Din acest ordin secret au facut parte atat mari savanti, precum Roger Bacon, Paracelsus, Isac Newton, precum si artisti la fel de renumiti, dintre care Dante Alighieri este cel mai celebru.


Lumea dupa masonerie


MISTERELE MASONERIEI - ISTORIA MODERNA

Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu scriau, recent, in artea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate", ca liderii marilor miscari din istoria omenirii au fost francmasoni.

ANCA ALDEA

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, masoneria patrunsese destul de repede si de adanc in casele regale europene. Revolutia franceza este marcata de Razboiul de Independenta din America, pe care regele Ludovic al XVI-lea l-a sustinut cu infocare, lucru care i-a adus moartea, dupa o condamnare a francmasonilor autohtoni. Anul 1789, care a purtat semnatura idealului devenit slogan "Egalitate, Libertate, Fraternitate", a fost caracterizat de o serie de represiuni sau dictaturi sangeroase cauzate pe de o parte de nemultumirea poporului fata de legea fratilor masoni ajunsi la putere. Se ajunsese la situatia in care francmasoneria, sub autoritatea Marelui Maestru Filip Egalitate, domina Franta, tara in care populatia era in mare majoritate analfabeta. Declansarea revolutiei a fost inevitabila.

Revolutionarii francezi, ai caror lideri au fost masoni, cu exceptia lui Robespierre, au redactat, in doua variante, Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului si au abolit privilegiile preotilor catolici, declansand astfel un conflict intre Biserica Romano-Catolica si Marele Orient al Frantei, conflict care dureaza si astazi.

Despre revolutia din 1848 si idealul sau "Libertate, Egalitate, Fraternitate", masonii sustin ca a fost castigata fara greutate, iar regimul lui Ludovic-Filip, schimbat. La putere este instalat Charles Louis-Napoleon, nepotul imparatului Bonaparte, mason si carbonar deopotriva.

La inceputul secolului al XX-lea, masoneria cuprinsese mai toate institutiile din Europa si din America. In Anglia, regele si premierul erau, in mare parte, francmasoni; in Franta, toti ministrii erau masoni; in SUA, francmasonii controlau toate institutiile statului.

MASONI IN UMBRA A DOUA RAZBOAIE MONDIALE

Dat fiind contextul international de la inceputul secolului trecut si pecetea francmasoneriei aparuta mai peste tot in lume, exista voci care afirma ca primul razboi mondial a avut legatura cu aceasta organizatie. Masonii pretind ca arhiducele Franz Ferdinand, despre care manualele de istorie ne spun ca a fost asasinat la Sarajevo in iunie 1914, ar fi fost condamnat la moarte, cu doi ani mai devreme, de catre francmasoni. Executia sentintei a fost acordata unei societati secrete sarbesti, numita "Mana neagra" sau "Unire si moarte", cu legaturi in francmasonerie.

ATENTATUL. Planul "Mainii negre", considerat astazi modelul tipic al atentatului politic mason, avea sa duca la declansarea "razboiului sfant" intre Rusia si Austro-Ungaria. Desi atentatul a fost pus la punct pana la cele mai mici detalii, iar masonii implicati direct erau pregatiti sa-si dea viata, otravindu-se cu cianura, ceva nu a mers. Analistii masoni sustin ca trei dintre complotisti au luat o doza insuficienta de substanta mortala si, astfel, au ajuns pe mainile politiei, marturisind despre implicarea societatii masonice in atentat. Se spune ca masoneria universala a pus la cale declansarea primei deflagratii mondiale pentru a desfiinta imperiile autoritare si a le inlocui cu sisteme democratice.

Desi termenul de "razboi sfant" este o sintagma folosita in contextul conflictelor religioase, masonii si-au insusit notiunea, denumind-o, prin vocea fratelui Andre Lebey, "o ocazie unica, ce ni se ofera pentru a reconstrui lumea mai rezonabil". Prima deflagratie mondiala urmarea si crearea Ligii Natiunilor, scop realizat cu ajutorul presedintelui american Thomas Woodrow Wilson. Trei regimuri au fost desfiintate dupa primul razboi mondial: al kaiserului german Wilhelm al II-lea, al imparatului habsburg Carol I si al tarului rus Romanov.

EXPERIENTA COMUNISTA. Cu un an inainte de sfarsitul razboiului, unele loji europene i-au oferit sprijin lui Lenin, in timp ce altele au optat pentru sustinerea lui Trotki. Desi Lenin nu dispunea de o sustinere financiara deosebita el a promis Germaniei, si a si reusit, sa scoata Rusia, condusa atunci de avocatul A. F. Kerenski, din razboi, prin tratatul de la Brest-Litovtk. Urmeaza doua tentative de insurectie din partea bolsevicilor, ultima dintre acestea obtinand rezultatul scontat: rasturnarea de la putere a lui Kerenski, reusita revendicata de masoneria "revolutionara", din care faceau parte Lenin, Trotki si Stalin. Instalarea comunismului, care preluase deviza masonica "ex oriente lux" ("lumina vine de la rasarit") si adoptase doua unelte - secera si ciocanul, altele decat cele folosite in zidarie, a adus cu sine sloganul mason al mijlocului de secol al XIX-lea, "Libertate, Egalitate, Fraternitate". In fata crancenei perioade in care fratele Stalin masacra in stanga si-n dreapta, socialistii masoni au inchis ochii, sustinandu-i propaganda.

Si fascismul - sustin masonii - era atat de amestecat in francmasonerie incat, in 1923, Supremul Consiliu italian a solicitat membrilor sai sa opteze intre apartenta la Partidul Fascist si activitatea in loji.

Cel mai puternic francmason al secolului trecut, presedintele american Franklin Delano Roosevelt, a lansat, in 1943, principiul capitularii neconditionate a europenilor care isi manifestau ura fata de evrei. Atitudinea masonului Roosevelt se fundamenta pe disperarea milioanelor de evrei ingroziti de exterminarile si persecutiile confratilor lor din Europa. Cel care beneficiaza de masurile americanului, "pecetluite" la Yalta, in 1945, este Stalin, care a acceptat infiintarea Ligii Natiunilor, in schimbul ocuparii Insulelor Kurile si a unei parti din Insulele Sahalin, dreptul de control asupra cailor ferate din Manciuria si a bazelor navale de la Dairen si Port Arthur. Miza a fost, si de o parte si de cealalta, mare.

Dupa o serie de rasturnari de situatie in intreaga Europa, fenomen revendicat astazi de francmasonerie, a luat nastere Liga Natiunilor, organizatia cunoscuta astazi sub denumirea de Natiunile Unite. Fiind de natura masonica, Liga Natiunilor era considerata atunci, ca si acum, unul dintre pasii primordiali pentru formarea unui guvern unic mondial.

In Germania, Adolf Schicklgrubber, alias Adolf Hitler, venise la putere, cu o doctrina antidemocrata. Se temea insa de bolsevism si de iudaism si lasa sa se intrevada mereu atitudinea sa anticomunista si antisemita. Era, pentru masoni, exemplul perfect al unui antimason, caci respingea orice principiu al acestei organizatii. Cand Hitler a ocupat Polonia, al carei regim era net anticomunist, decizia sa fusese alimentata de razboiul din Spania, din 1936, tara condusa, in acele vremuri, de politicieni masoni. Pentru dictatorul nazist, razboiul din Spania fusese o repetitie a invaziei Poloniei, invazie care a dus la declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Nazismul are la origini o societate secreta numita Gruparea Thule, ale carei radacini sunt regasite, la inceputul secolului trecut, intr-o grupare afiliata francmasoneriei. Marele Instructor din Thule era Erik Hanussen, caruia francmasonii ii atribuie puteri paranormale si despre care se spune ca a reusit sa inoculeze oamenilor teoria spiritului vital si a rasei blonde. Tot francmasonii sustin ca Hitler nu cunostea originile pseudo-predecesorului sau, dar probabil ca exista o puternica legatura spirituala intre cei doi.

O FOTOGRAFIE CELEBRA: Churchil, Roosevelt si Stalin dupa ce au impartit lumea la Yalta. Ceva mai putin cunoscut: toti trei au fost masoni

CULORI MASONICE PE STEAGUL ITALIEI

In 1796, generalul Napoleon a daruit legiunii lombarde din Italia un steag in trei culori - verde, alb, rosu - care reprezinta culorile gradului 33. In 1870, acest steag devine, oficial, drapelul national al Italiei. Fusese daruit de "protectorul masoneriei", Napoleon Bonaparte, care se folosea la maximum de lojile masonice militare, devenite atunci adevarate retele de spionaj si de propaganda.

CARBONARII LUI LA FAYETTE

Miscarea Carbonara din Italia, o societate secreta ce credea in emanciparea nationala a popoarelor europene asuprite, a inspirat Eteria greceasca si revolta lui Tudor Vladimirescu. Carbonarii si-au gasit repede adepti in Franta, fuzionand cu masoneria locala si derulandu-si activitatea sub bine cunoscutul La Fayette.

RENASTEREA MASONILOR EUROPENI

Anul 1848 este caracterizat pe de-o parte de o evolutie pozitiva neasteptata in randurile masonilor englezi, care si-au revenit ulterior de pe urma infrangerii suferite in America, si, pe de alta parte, de o continua aservire a masonilor francezi fata de autoritati. Deveniti experti in "confectionarea" revolutiilor si in manipularea opiniei publice, masonii francezi au atras de partea lor armata si Garda Nationala, reusind sa castige cu usurinta revolutia de la 1848.

BONAPARTE A FOLOSIT MASONII

Francmasoneria a jucat un rol extrem de important la sfarsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea. In Olanda, Germania, Austria si Italia, masonii englezi sau scotieni au creat organizatii puternice in ideea formarii Statelor Unite ale Europei. In Franta, Napoleon Bonaparte, pe care unii il considera initiat in francmasonerie, si-a dat seama de forta acestei organizatii si s-a folosit de Marele Orient al Frantei pentru a-si satisface interesele.


La Merica


MISTERELE MASONERIEI - TARAMUL FAGADUINTEI

Se spune ca Templierii au ajuns peste Ocean cautand un adapost impotriva urgiei declansate impotriva lor in Franta, in 1307. Taramul la care au ajuns, calauziti de o stea, l-au numit La Merica.

ANCA ALDEA

Potrivit legendelor masonice, toti presedintii americani sunt masoni. Cu o singura exceptie: J.F. Kennedy. Pana si democratia americana este considerata de tip mason. De altfel, despre Statele Unite se vorbeste ca despre primul stat masonic din istoria lumii. Razboiul de Independenta al coloniilor engleze din America, desfasurat intre 1775 si 1783, a fost condus, pe plan militar si diplomatic, de un grup de masoni straluciti: George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin. Fiecare cu personalitate puternica. Fiecare francmason.

PRIMUL STAT MASONIC. Elitele isi atribuie rolul-cheie in acest conflict cauzat de taxele ridicate la comertul cu ceai. Revenind la George Washington, acesta a devenit primul presedinte american, intre 1789-1797. Multi stiu ca Washington a fost, mai intai de toate, generalul Armatei Continentale americane, cel care a incheiat, in 1783, Razboiul de Independenta cu un succes rasunator, ale carui consecinte le traim si astazi. In cadrul Tratatului de Pace de la Paris, din 3 septembrie 1783, Declaratia de independenta conceputa de francmasonii Jefferson si Franklin a fost recunoscuta. Formarea Marii Loji din Carolina de Sud este atribuita acestui moment din istoria Americii. Apartenenta la masonerie a lui Washington - inca din 1752 - l-a ghidat in viata si l-a ajutat sa ajunga acolo unde si-a propus. In 1797, intr-un discurs in fata Marii Loje din Massachusetts, generalul a promis ca va promova, prin orice mijloace, onoarea si prosperitatea Masoneriei.

Constitutia masonica elaborata, in 1786, cu doar un an inaintea Legii fundamentale a Americii prevedea, intre altele, ca in fiecare stat american sa existe o guvernare masonica, guvernata de un Consiliu Suprem de grad 33. Primul consiliu Suprem a fost creat la Charleston, in Carolina de Nord, sub denumirea Consiliul-Mama al Lumii.

La patru ani de la sfarsitul razboiului, masonii americani au redactat Drepturile Omului, document care, in opinia unora, ar fi servit drept model celebrelor Drepturi ale Omului si Cetateanului din Franta, din 1789 si, respectiv, 1793.

DOCTRINA TRUMAN. In 1947, cand s-a trezit in imposibilitatea de a-si sustine coloniile din India si Burma, Marea Britanie si-a instiintat aliatul, Statele Unite, ca nu mai poate continua colaborarea. Cu o economie paralizata si capacitatea militara vizibil redusa, englezii s-au vazut nevoiti sa accepte ajutorul fratilor lor americani. Ajutor care nu a intarziat sa apara. Acesta este momentul in care presedintele SUA de atunci, Harry S. Truman, a declansat ceea ce numim astazi razboiul rece. "Consider ca politica SUA trebuie sa fie aceea de a sustine popoarele libere cand rezista in fata unor minoritati inarmate si a unor presiuni externe care incearca sa le supuna", a declarat atunci Truman in fata Congresului american. Nu avea incotro. Unicul atu al americanilor in fata lui Stalin era bomba nucleara. Parerile sunt insa impartite.

Se spune ca Truman a fost cel care le-a aratat francmasonilor ca bolsevismul devenise un inamic de necontestat. Motiv pentru care se instituise ideea ca orice francmason care ar fi colaborat cu regimul lui Stalin urma sa fie judecat pentru tradare. Istorici ai masoneriei sustin astazi ca aceasta colaborare a continuat, in anumite limite, si ca rusii au obtinut bomba atomica cu ajutorul unor frati masoni tradatori. Motiv pentru care opt milioane de angajati ai guvernului american sunt luati la cercetat pentru a se gasi tradatorii. Mai tarziu, masonii americani au transmis Europei, prin vocea generalului George C. Marshall, Mare Maestru al Districtului Columbia, ideea ca politica americana "nu este indreptata impotriva vreunei tari sau doctrine, ci impotriva foametei, saraciei, disperarii si haosului".

Declansarea razboiului rece reprezinta pentru francmasonerie un razboi intre loje si comunism, considerat "o masonerie in oglinda". Urmarile sunt cunoscute. Unele tari europene au adoptat planul propus de Marshall si au format Piata Unica, altele s-au indreptat spre URSS si au acceptat participarea la CAER. Unele state au creat Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar altele, Tratatul de la Varsovia.

Cand Stalin reusise sa dea propriul contur Europei, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg erau pregatite pentru a pune bazele NATO. In timp ce Stalin incerca sa cunoasca si sa alimenteze frictiunile din sanul francmasoneriei, premierul englez Winston Churchill declara, in 1948: "Cei 14 oameni de la Kremlin, care conduc aproape 300 de milioane de fiinte umane cu o autoritate arbitrara, mai mare decat a oricarui tar de la Ivan cel Groaznic incoace, si care au capturat aproape jumatate din Europa prin metode comuniste, acesti oameni urasc prietenia lumii civilizate la fel de mult pe cat ii urasc ostilitatea" .

STAN SI BRAN, IN ORIENTUL ETERN

Oliver Norvell Hardy, cunoscut publicului sub numele de Bran, era maestru mason trecut in Orientul Etern in 1957. A fost membru al Lojii Solomon, nr.20, din Jacksonville, statul Florida. A fost un vizitator cunoscut al Lojii Mt. Olive din orasul californian Hollywood. Si despre Stan Laurel se spune ca a fost mason.

FRATI MASONI DE NOTORIETATE

Cel putin dupa 1717, cand s-au reformat francmasonii, fratii se regasesc in marile sau micile schimbari ale societatii. Unii au devenit de notorietate, cum a fost in cazul lui George Washington, primul presedinte al Statelor Unite, al lui Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea presedinte al SUA, al lui Simon Bolivar, unul dintre cei mai mari generali din America de Sud, al lui Alexander Fleming, inventatorul penicilinei si castigatorul unui Nobel pentru Medicina in 1945, al lui Benjamin Franklin, unul dintre semnatarii Constitutiei americane, Rudyard Kipling, laureat in 1907 al premiului Nobel pentru Literatura etc.FRATELE MARK TWAIN

Parintele literaturii moderne americane, Samuel Langhorne Clemens, cunoscut in intreaga lume ca Mark Twain, a fost la randul sau mason, initiat in 1861 in Loja "Steaua Polara nr. 71" din Orientul de Saint Louis, unde i-au fost acordate primele trei grade. Autor cu remarcabila viziune realista, Twain a imbinat perspectiva umoristica cu satira sociala, cu un vadit simt al observatiei exacte.


Rituri si ierarhii


MISTERELE MASONERIEI - TREPTE SI GRADE

YORK, CEL MAI VECHI RIT DIN LUME

Ritul este maniera in care se desfasoara lucrarile masonice intr-o loja. De-a lungul vremii, incercarile de a defini ritul in Francmasonerie au fost uneori confuze, mai ales din cauza originii si evolutiei semantice a cuvantului. Termenul provine din latina, cu sens de "uz stabilit, ceremonie, forma legala, obicei". Totusi, definitia religioasa a cuvantului - ansamblu de ceremonii care se practica intr-o religie - este cea mai apropiata de rit ca lucrare masonica. De aici, impresia gresita ca Masoneria este o religie. In Francmasonerie, cuvantul rit are doua intelesuri - este lucrare, adica "ansamblul de ceremonii si reguli care se practica intr-o loja", dar si structura ierarhica. Acest ultim sens a fost conturat in 1758, in Franta, o data cu nasterea Ritului Imparatilor Orientului si Occidentului, numit si "al Perfectiunii". Aceasta structura de 25 de grade s-a autodenumit Rit, probabil cu intentia de a accentua conceptia unitara a riturilor ei de initiere si de trecere de la un grad la altul.

In prezent, in lume exista peste 100 de rituri masonice. Ritul de York este considerat cel mai vechi din lume, prima adunare a masonilor la York fiind consemnata in anul 926. In Legendele Gotice se relateaza si despre primul hrisov regal, semnat in acelasi an 926, de regele Athelstan din York. Acest hrisov statua organizarea Masoneriei. Ritul de York detine un prestigiu inegalabil prin faptul ca a creat Masoneria Albastra (primele trei grade masonice pe care se sprijina toate riturile de perfectionare). Foarte important, Masoneria Albastra este cea care da acceptul deschiderii unui rit pe teritoriul pe care aceasta are jursdictie. In secolul al XVIII-lea, Ritul de York adauga inca doua grade (Arcul Regal si Cavalerul Templier) Masoneriei Albastre. Actuala structura a ritului se contureaza in 1813, cand a primit in componenta si "grade cavaleresti".

Structura Ritului de York in Marea Britanie si Statele Unite contine, cu variatii locale, patru grade: Grade Mestesugaresti - Ucenic, Calfa, Maestru; Grade Capitulare - Maestru al Martorului, Fost Maestru Venerabil, Maestru Desavarsit, Mason al Arcului Regal; Grade Criptice - Maestru Desavarsit, Maestru Regal, Maestru Select, Maestru Superdesavarsit; Grade Cavaleresti - Crucea Rosie, Cavaler de Malta, Cavaler Templier.

RITUL SCOTIAN VECHI/ANTIC SI ACCEPTAT

Este, alaturi de Ritul de York, cel mai raspandit in lume. Prestigiul Ritului Scotian provine de la legenda refugierii Templierilor pe aceste meleaguri, pe muntele Heroden, in vremea regelui Robert Bruce. Rozacrucienii pretindeau, de asemenea, ca spatiul sacru al Ordinului lor este Abatia Kilwining, tot din Scotia. "Stramosul" Ritului Scotian este Ritul Imparatilor Orientului si Occidentului, fondat in 1758. Intre anii 1761 si 1767, acest rit ajunge peste Ocean. In 1801, la Charleston, Carolina de Sud, doi masoni anunta descoperirea unei Constitutii din 1786, elaborata la Berlin sub Frederick cel Mare. Cei doi americani - John Mitchell si Frederick Dalcho, organizeaza primul Suprem Consiliu al Ritului, ca si toate celelalte organisme necesare. Cativa ani mai tarziu, Ritul se reintorcea in Europa si cucerea lumea intreaga. In Romania, Ritul Scotian Vechi/Antic si Acceptat este dominant. Structura sa, conform Supremului Consiliu din Charleston, este: Loja Simbolica - Ucenic, Calfa, Maestru; Loja Perfectiunii - Maestru al Secretului, Maestru Perfect, Secretar Intim, Jude, Intendent al Cladirii, Ales al Celor Noua, Ales al Celor Cincisprezece, Print Ameth, Mare Maestru Arhitect, Arcul Regal al lui Solomon, Mare Ales, Mason Sublim si Perfect; Capitul Roza-Cruce - Cavaler al Orientului, Print al Ierusalimului, Cavaler al Orientului si Occidentului, Cavaler Roza-Cruce; Consiliul Kadoshilor - Mare Pontif, Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice, Patriarh Noahit, Print al Libanului, Sef al Tabernacolului, Print al Tabernacolului, Cavaler al Sarpelui de Bronz, Print al Indurarii, Cavaler Comandant al Templului, Cavaler al Soarelui, Mare Cavaler Scotian al Sf. Andrei, Cavaler Kadosh; Consistoriul - Mare Inspector Inchizitor, Sublim Print al Secretului Regal si Mare Suveran, Inspector General.

Varianta romana a Ritului da o atentie aparte distinctiei de Cavaler Comandor al Curtii de Onoare, care se acorda la gradul 32 si fara de care nu se poate face trecerea la gradul 33.

In mod traditional, francmasoneria regulara este deschisa doar barbatilor. Aceasta este o regula care coboara adanc in istorie, cand primii francmasoni au provenit din randul constructorilor, fiind, evident, barbati. Prin secolul al XVIII-lea incep sa apara si loji feminine, neregulare. Conform istoriei masonice, prima femeie care a dobandit statutul de mason, in jurul anului 1732, a fost Onorabila Doamna Aldworth, din New Market, Cork.


Istoria Romaniei si lojele masonice


MISTERELE MASONERIEI - LA NOI

Multi romani considera Masoneria un adversar redutabil care trebuie anihilat prin orice mijloace. Istoria nationala contrazice insa categoric aceasta opinie.

VASILE SURCEL

Privind obiectiv, fara patima, trebuie sa recunoastem ca, in cele mai importante momente ale istoriei sale moderne, Romania a "beneficiat" de sprijinul, mai mult sau mai putin ocult, al Franc-masoneriei. Dar si ca majoritatea marilor noastre personalitati au primit, la un moment dat, initierea masonica. Indiferent daca este vorba despre politicienii aflati la carma tarii in cele mai delicate momente ale istoriei ori de savantii si artistii care ne-au marcat civilizatia, aproape toti au avut legaturi stranse cu "Fratia".

"ROZICRUCIANUL" CANTEMIR. Prima personalitate romana care a facut parte dintr-o societate secreta europeana a fost Dimitrie Cantemir. Scurta lui domnie pe tronul Moldovei a fost un episod aproape minor. Calitatea care l-a propulsat in randul elitei a fost insa imensa lui cultura. Considerat un titan al civilizatiei romane, Cantemir a primit si recunoasterea celebrelor academii europene. Se stie despre el ca a fost afiliat la Ordinul Rozicrucian, printre ai carui membri de onoare s-a numarat si Isaac Newton. O legenda, neconfirmata de istorici, spune ca, dupa moartea lui Cantemir, capul sau a fost inmormantat, cu onorurile cuvenite unui initiat, intr-un cimitir rozicrucian din Scotia.

LOJELE ADUS??? Francmasoneria propriu-zisa a venit in Tarile Romane, in sec. al XVlll-lea, pe timpul hulitilor domni fanarioti. Prima infiintata a fost "Loja de Galati", fondata in 1734, de italianul Anton Maria del Chiaro, secretarul particular al domnitorului Constantin Mavrocordat. Ceva mai tarziu, Mavrocordat insusi a infiintat "Loja Moldova" al carei prim "Venerabil" a fost Prea Sfintitul Leon Gheuca, episcopul de Husi. Idealurile masonice au patruns de asemenea si in Ardeal. In 1767, la Sibiu functiona "Loja Sfantului Andrei cu cele trei Foi de Mare". Unii istorici ai Francmasoneriei sustin ca Horea, capetenia rascoalei care a zguduit Ardealul in anul 1784, ar fi fost si el mason.

UN SECOL MASONIC. Franc-masoneria din Tarile Romane s-a extins in sec. al XlX-lea cand, devenind din ce in ce mai constienta de propria forta, boierimea autohtona a parasit vechile modele turcesti indreptandu-se catre Europa. Atunci, sub influenta Masoneriei Speculative, a aparut si la noi un puternic curent politic nationalist. Prima sa manifestare a fost rascoala lui Tudor Vladimirescu, "racordat" la masonerie prin intermediul Etheriei. Incheiata dramatic, prin moartea lui Tudor, rascoala din 1821 a marcat totusi sfarsitul epocii fanariote si intrarea tarii noastre in perioada moderna.

"LUMINA" DIN APUS. La inceputul sec. al XlX-lea, intelectualii romani aflati la studii la Paris au primit initierea masonica in cadrul Lojei Atheneul Strainilor. Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu, Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti, fratii Golescu, Alecu Russo sunt doar cativa dintre acestia. Intorsi acasa, au alcatuit "generatia pasoptista", implicata atat in Revolutia de la 1848, cat si in modernizarea politica a Principatelor. Lojile "Lumina", "Fraternitatea" ori "Fii Coloniei lui Traian" s-au infiintat si au activat la Bucuresti si la Iasi. Lui Ion Ghica, ales "Venerabil" al acestor loje, i se mai spunea si "profesorul de cifru" pentru ca utiliza alfabetul masonic secret pentru a-si cripta corespondenta personala. Dupa infrangerea Revolutiei de la 1848, "fratiile" masonice romane si-au schimbat obiectivele, incepand sa pregateasca Unirea. In acest scop, "unionistii" s-au folosit de orice argument posibil. Iar cel mai eficient a fost chiar apartenenta lor la Francmasonerie. In urma unor activitati politice laborioase, la 24 ianuarie 1859, primul domnitor al Principatelor Romane Unite a fost ales "Ilustrul frate Alexandru Ioan Cuza", "Venerabil al Lojii Steaua Dunarii". Alegerea sa a fost favorizata de influenta Delegatiei Europene, compusa din masoni si condusa de "fratele" A. Carance.

OMNIPREZENTI. Practic vorbind, nu exista eveniment sau personalitate a Romaniei moderne care sa nu fi avut legatura cu masoneria. In 1905, Masoneria autohtona avea in compunere Supremul Consiliu de grad 33 si Marea Loja Nationala, cu 20 de ateliere, dintre care doua in strainatate. In total, 618 membri. Toti marii politicieni erau masoni. Unirea cea Mare, de la 1 decembrie 1918, s-a facut atat ca urmare a eroismului manifestat de soldatii romani pe front, cat si a "razboiului ascuns" dus de politicienii masoni pe "fronturile" invizibile. La scurt timp dupa Reintregire, in 1919, Jean Pangal a infiintat Supremul Consiliu de Grad 33 al Romaniei Mari, iar la 1 mai 1923 a intrat in vigoare Constitutia si Regulamentul General al Lojilor.

ULTIMII ANI DE GLORIE. Perioada interbelica a adus pe scena politica o noua generatie de masoni. I.G. Duca, Pan Halipa, Octavian Goga, Mihail Manoilescu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Constantin Argetoianu, Mihail Ralea, C. Radulescu-Motru sunt cei mai cunoscuti. Incepand cu deceniul trei, in tara noastra a aparut insa un curent politic de extrema dreapta. Pentru masoneria romana a fost inceputul sfarsitului. Cu toate ca in sec. al XVlll-lea si al XlX-lea, numerosi clerici de rang inalt ai Bisericii au facut parte din "fratii", incepand cu 1936, aceeasi biserica s-a indreptat contra masoneriei. In 1937, Carol al II-lea a interzis francmasoneria autohtona, obligand-o "sa intre in adormire" . In 1940 a avut loc expozitia antimasonica organizata de Toma Petrescu, fost director al "Buletinului anti-iudeo-masonic". Masoneria romana a "reaprins luminile" in anul 1944, dar pentru putin timp: in 1948 a fost din nou interzisa, de asta data de comunisti. "Lumina" a fost insa mentinuta in exil, unde masonii romani au activat sub conducerea lui Marcel Schapira, ultimul Mare Comandor.

Pe 24 ianuarie 1993, intr-o ceremonie speciala, in Bucuresti, au fost "reaprinse luminile" Marii Loji Nationale din Romania. La 12 martie 1993, Marea Loja Nationala din Romania a acceptat ca pe teritoriul romanesc sa functioneze Ritul Scotian Antic si Acceptat. Pe 18 decembrie, in acelasi an, a fost promulgata la Alba-Iulia Constitutia Marii Loji Nationale din Romania.

MASONI CELEBRI, DESTINE DIFERITE

CONSTANTIN ARGETOIANU

Dupa anul 1948, multi dintre masonii romani, care au ocupat diferite functii politice in perioada interbelica, au fost fost trimisi in puscariile comuniste, unde multi dintre ei au si murit. Unul dintre acestia a fost si Constantin Argentoianu (1871-1955). Intre anii 1918 si 1928 el a fost, rand pe rand, ministru de Justitie, Finante, Interne, Agricultura, Industrie si Comert si pentru scurt timp chiar prim-ministru. In acea perioada a detinut si rangul de Mare Maestru si Mare Patron al Ordinului Masonic Roman. Cu toate acestea, Petre Tutea a relatat ca, intrebat fiind daca este mason, Argetioanu ar fi raspuns: "Fugi, ba, de aici. Am fost, e un fleac".

CONSTANTIN ARGETOIANU

MIHAIL SADOVEANU

Scriitor si om politic, Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost mason inca din tinerete. In perioada interbelica a facut parte din Partidul Agrar. In 1926 a fost deputat, senator si presedinte al Senatului in 1931. Dupa cel de-al doilea razboi mondial a trecut de partea comunistilor, care i-au acordat o serie de inalte demnitati politice. Nu i se cunoaste cu precizie locul si data la care a primit initierea masonica. Intre 1927 si 1930 a fost "Venerabil" al Lojei "Dimitrie Cantemir" din Iasi, iar din 1930 al "Lojii Moldova". Intre 1930 si 1935 a indeplinit urmatoarele demnitati masonice: Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Pro Mare Maestru al MLNR si Mare Maestru al Francmasoneriei Romane Unite. Vasile Sadoveanu, fratele sau, inginer agronom si scriitor a fost, de asemenea, mason.

MIHAIL SADOVEANU

ALEXANDRU PALEOLOGU

Nascut in anul 1919, scriitorul si eseistul Alexandru Paleologu a fost ales, in anul 1990, Mare Maestru al Marii Loje Nationale din Romania, cu sediul in exil la Paris. In acelasi an a fost ambasador la Paris al Romaniei post-comuniste. Licentiat in drept in anul 1941, Paleologu a fost consilier al Comisiei romane pentru aplicarea Armistitiului (in 1944) si atasat de legatie in Franta (1946-1947). Distins om de cultura, el a colaborat la revistele "Gandirea", "Universul literar" si "Duminica". La fel ca multi alti masoni romani, dupa 1948, si Alexandru Paleologu si-a petrecut cativa ani de viata in cumplitele puscarii comuniste.


De la dragoni la noii iluminati


MISTERELE MASONERIEI - SOCIETATI SECRETE

Oamenii au fost intotdeauna atrasi de dimensiunea secreta, oculta si ocultista a lucrurilor. Asa au aparut societatile asa-zis secrete, care si-au creat, fiecare in parte, adevarate mituri de initiere.

ANCA ALDEA

Aparitia Fratiei Sarpelui, prima societate secreta cunoscuta de istorici, cu un ritual initiatic neobisnuit, i-a facut pe unii sa-i asocieze numele de Lucifer sau Satana. Este adevarat ca Fratia Sarpelului, denumita si Fratia Dragonului, este devotata pazirii cu strasnicie a "secretului timpurilor" si recunoasterii lui Lucifer ca fiind unicul Dumnezeu. In plan simbolic, sarpele/dragonul reprezinta cunoasterea lipsita de suflet. Cea mai eficienta arma a unei societati secrete - de orice fel ar fi ea si in orice perioada ar exista - consta in ritualul si in miturile create in jurul initierii.

O alta caracteristica a societatilor secrete consta in dimensiunea antisociala a acestora. Asa cum este cazul partidului nazist din SUA sau a Ku Klux Klan-ului, ambele existand in secolul al XXI-lea la fel de pregnant ca in secolul al XX-lea. Acestea sunt doar cateva exemple.

CAVALERII MODERNI. Una dintre cele mai controversate societati secrete din istorie este Ordinul Templului, organizatie aparuta in 1119, la putin timp dupa prima cruciada din Ierusalim. Membrii acestui Ordin, cavaleri, calugari si razboinici, au fost initiati in patru legaminte: saracie, castitate, supunere si lupta impotriva necredinciosilor. In 1128, Cavalerii Templieri erau descrisi de Sfantul Bernard ca fiind "arareori spalati, niciodata pieptanati, cu barba hirsuta, putind de mizerie". Descriere care tradeaza, pentru vremea aceea, un personaj "nu numai minunat, dar si demn de toata lauda". Au aparut apoi, ca succesori ai templierilor, Cavalerii de la Malta, in randurile carora nu intrau decat cei care aveau deja un anumit grad de initiere oculta. Ei sunt considerati premergatorii Noii Ordini Mondiale, in care rolul de conducator oficial l-ar fi detinut Papa. Cavalerii Templieri isi alegeau conducatorul pe viata si nu luau nici o decizie importanta decat cu acceptul Papei.

A circulat ideea ca Ordinul Cavalerilor Templieri a rezistat in timp, ajungand astfel sa se regaseasca in structurile serviciilor secrete internationale (de exemplu, Agentia de Contrainformatii a SUA), in structurile Natiunilor Unite (de altfel, se spune ca nu poti ocupa functii inalte in ONU daca nu esti francmason) si in alte organizatii de informatii, in medii de afaceri, in sisteme religioase, educative, militare etc. Se mai spune si ca actualii cavaleri templieri sunt membri ai Consiliului pentru Relatii Externe al SUA si ai Comisiei Trilaterale (infiintata in 1973 de America de Nord, Europa Occidentala si Japonia).

OMUL FARA VARSTA. Revenind in timp, regasim in secolul al XVIII-lea un personaj ciudat, cu harul viziunilor, cu dar de vorba. Este magician, muzician, pictor si, in egala masura, savant. Se numeste contele de Saint-Germain si de Welldone, cunoscut si sub numele de "Cavalerul binefacator". Nimeni nu cunostea in epoca de unde venea sau cine era acest personaj. Nici varsta lui nu era stiuta. Arata cam de 50 de ani, dar, de fapt, ar fi trebuit sa aiba vreo 80. Era, pentru unii, un personaj pitoresc. Cand, in 1700, un magistrat parizian, procurorul Dumas, a disparut fara urma din casa lui de langa Sena, Ludovic al XV-lea, care nu avea mai mult de 20 de ani in acea vreme, a incercat, cu suflet de copil, sa-si explice misterul. Abia dupa 50 de ani, dupa ce l-a intalnit pe Saint-Germain, Ludovic a rezolvat enigma: magistratul, rapit si dus intr-o pivnita secreta, murise otravit, iar corpul sau neinsufletit fusese mumificat. Contele i-a promis regelui ca-i va dezvalui secretul prin care a rezolvat misterul Dumas doar daca Ludovic va adera la Ordinul Rosicrucian, adica daca va intra in fratia celor care cauta tehnicile intelepciunii, secretele cosmosului, filozofia mistica a crestinismului.

ILUMINATII. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea apare, undeva in Bavaria, grupul iluminatilor, condus de un preot iezuit pe nume Adam Weishaupt. Pentru biserica de astazi, iluminatii erau "o secta cu manifestari anticlericale", care-si dorea "abolirea tuturor guvernelor nationale, si a tuturor religiilor pentru a putea impune ideologia luciferica/totalitarista". Dupa 12 ani de existenta, organizatia a fost interzisa si destramata de catre Printul Elector de Bavaria.

Pe la mijlocul secolului trecut a luat nastere Grupul Bilderberg, o organizatie elitista care cuprinde astazi pe cei mai puternici oameni din lume. Printul Bernhard al Olandei, initiatorul acestui proiect, pretindea prin 1954 ca este descendentul personajului biblic David. Si mai pretindea ca este liderul "Familiilor Negre", o grupare francmasonica formata din cele mai bogate 300 de familii ale lumii. Se spune ca printul a fost ajutat de CIA pentru a-i scoate din intuneric pe iluminati (industriasi, oameni de stat, bancheri, intelectuali), sa-i adune in Grupul Bilderberg si sa stabileasca sediul-mama in Elvetia, singura tara europeana care nu a fost atinsa de cele doua razboaie mondiale. Familii celebre apartin Grupului Bilderberg.


Initierea


MISTERELE MASONERIEI - CALEA SPRE LUMINA

Procesul amplu al initierii este orientat vadit spre iluminarea candidatului, in primul rand in plan moral, ceea ce vechile texte numesc "civilizarea" lui.

Morala, adica practica virtutii si duhul libertatii, este esenta luminii pe care o cer fratii din Loja pentru neofit. Lumina alimenteaza focul ce va arde testamentul de profan al noului mason. Astfel, omul moare ca ins dominat de biologic si renaste ca fiinta morala, apta pentru perfectiune.

Pe tot parcursul istoriei crestine, fratiile, breslele, ordinele si alte asociatii cu caracter secret au rezistat timpului. Biserica oficiala a condamnat in repetate randuri Francmasoneria, dar nu a reusit sa o distruga. Initierea masonica este ezoterica si nu este religioasa, ci preponderent morala. Candidatul nu primeste o revelatie divina, ci o suma de invataminte morale si de indemnuri la actiune morala. Aceasta este esenta care-l va separa de viata profana.

Prin spectaculozitatea sa, ritualul masonic de initiere ramane adanc intiparit in mintea candidatului. Acesta este legat la ochi, i se iau banii si obiectele de metal, este imbracat ca un eretic condamnat si este anuntat ca ultima treapta a initierii este invierea dupa moarte. Moartea simbolica si invierea candidatului este actul prin care devii Maestru Mason. Cand te ridici din "mormant", Luceafarul de dimineata este la orizont. De unde aceste stranii idei? Raspunsul il detin numai initiatii, caci semnificatiile acestor ritualuri sunt secrete. Este de observat un lucru simplu: nimeni nu ascunde un lucru lipsit de importanta. Efortul de a ascunde si de a mentine ascuns indica o convingere - convingerea asupra importantei. Se ridica imediat alta intrebare: de ce obiectele sau adevarurile importante au fost ascunse? Cititi mai departe despre secretele masoneriei.


Un candidat in intuneric deplin


MISTERELE MASONERIEI - RITUAL DE INITIERE

Doi englezi, Christopher Knight si Robert Lomas, dezvaluie intr-o carte-document, "Secretul lui Hiram", primele trei etape pe care toti initiatii le-au parcurs in ultimii 250 de ani pentru a deveni maestri masoni deplini.

Ei explica, la persoana intai, aceasta ampla procedura: "Am fost legat la ochi si imbracat cu pantaloni largi, albi, si bluza. Un picior era incaltat cu un simplu papuc (expresie a neglijentei), piciorul stang era descoperit pana la genunchi, iar partea stanga a pieptului tunicii fusese desfacuta. (...) Fara sa stiu, un lat de spanzuratoare mi-a fost pus in jurul gatului si lasat sa atarne in spate. Mi s-au luat toate obiectele de metal si eram pregatit sa fiu condus in templu. (Am aflat mai tarziu ca acest mod de vestimentatie, tunica aspra cu latul atarnand la gat, era identic cu modul in care era tratat un eretic medieval de catre Inchizitie, inainte ca acesta sa marturiseasca.)

Imi amintesc cum simteam prezenta unui mare numar de oameni si m-am simtit foarte vulnerabil. Am simtit apasarea unui punct rece pe pielea de la piept. (...)

Pumnalul care imi fusese tinut strans la piept a fost luat (desi nu am stiut atunci), dar latul (numit cablu) a ramas atarnat de gat. Omul din dreapta mea mi-a soptit sa ingenunchez si a fost spusa o scurta rugaciune, invocand binecuvantarea Guvernatorului Suprem al Universului (Dumnezeu - descris intr-un mod neutru, astfel incat El sa fie accesibil tuturor membrilor oricarei religii monoteiste).

FARA LUMINA. Ceremonia a continuat cu ghidarea mea in jurul perimetrului templului, oprindu-se de trei ori pentru a fi prezentat drept «un biet candidat intr-o stare de intuneric». Desi nu puteam vedea, in centrul podelei templului era un dreptunghi cu patrate albe si negre. Pe latura estica era piedestalul Maestrului de Rugaciuni, la sud statea Paznicul Tanar si la vest, Paznicul Batran, ambii pe piedestale mai mici.

Dupa cele trei pauze am fost adus, inca legat la ochi, in fata piedestalului Maestrului de Rugaciuni, unde el a intrebat: «In aceasta stare de intuneric, care este dorinta puternica a inimii tale?»

Si, inca o data, raspunsul mi-a fost soptit la ureche:

«Lumina».

«Atunci fie ca sa primesti binecuvantarea.»

UCENIC INCEPATOR FRANCMASON. Legatura la ochi mi-a fost luata si, pe masura ce ochii mei s-au obisnuit cu lumina, am putut sa vad ca eram in fata Maestrului de Rugaciuni, care imediat mi-a atras atentia asupra «luminilor» emblematice ale Francmasoneriei, care sunt explicate ca fiind volumul Legii Sacre (pentru reprezentantii crestini aceasta este Biblia), Patratul si Busola. Apoi mi-a spus ca ajunsesem la rangul de Ucenic Incepator Francmason - primele trei trepte prin care trebuia sa trec inainte de a fi acceptat ca Maestru mason deplin. Semnele secrete, lupta si parola pentru prima treapta, mi-au fost apoi explicate si mi s-a spus ca stalpul din stanga, care se ridica pe terasa Templului Regelui Solomon, are o semnificatie speciala pentru francmasoni. Atat stalpii din dreapta, cat si cei din stanga sunt refacuti in Loja si se ridica in spate si de ambele parti ale Maestrului de Rugaciuni. Stalpul din stanga este numit Boaz, dupa Boaz, strabunicul lui David, rege al Israelului.

Dupa diferite plimbari in jurul templului, mi s-a dat un sort simplu, alb, din piele de vitel, care simboliza treapta pe care tocmai o obtinusem. Apoi mi s-a spus: «Este mai vechi decat Lana de Aur sau Vulturul Roman, mai onorabil decat Steaua, Garter sau orice alta distinctie care exista, el fiind semnul puritatii si al legaturii de prietenie»."

A urmat o masa festiva si, cum eram omul zilei, am fost asezat in stanga Maestrului de Rugaciuni. S-au tinut toasturi si discursuri si toata lumea s-a distrat. Cu siguranta ca misterele Masoneriei nu au fost dezvaluite. Poate, m-am gandit eu, totul va fi mai clar la urmatoarea ceremonie. Nu s-a intamplat asa".

MOARTEA PURTATOARE DE LUMINA

"La prima treapta ni se arata indatoririle fata de Dumnezeu, fata de aproapele nostru si fata de noi insine. In treapta a doua ni se permite sa luam parte la misterele stiintei umane si sa intelegem bunatatea si maretia Creatorului, prin analiza minutioasa a operei Sale. Treapta a treia este facuta ca sa lege oamenii laolalta prin fratie mistica, intr-o relatie de afectiune si dragoste fraterna; ne arata intunericul mortii si al mormantului ca purtator de lumina stralucitoare, care va urma invierii celor drepti". (Maestrul Rugaciunilor)

CUNOASTEREA EULUI

"... Natura te invata inca o data o lectie mare si folositoare - cunoasterea eului. Te invata, prin contemplare, sa te pregatesti pentru orele finale ale existentei; si, cand te-a condus prin caile intortocheate ale vietii tale muritoare, te invata cum sa mori. Acestea, draga frate, sunt lucrurile deosebite ale treptei a treia a Francmasoneriei. Te invita sa meditezi si sa simti ca, pentru omul drept si neinduplecat, moartea nu este mai groaznica decat falsitatea si necinstea". - (Maestrul Rugaciunilor)

INDATORIRI PE TIMP DE ZI

"Fii atent sa-ti indeplinesti sarcina data cat este inca ziua; asculta vocea naturii care este martora ca si chiar in aceasta structura perisabila exista un principiu vital si nemuritor, care inspira o incredere sfanta ca Dumnezeul vietii ne va ajuta sa-l zdrobim pe regele terorii si sa ne ridicam fruntea". - (Maestrul Rugaciunilor)

FRANCMASONUL PRIETEN

"Am trecut in stadiul al doilea al ceremoniei, pentru a atinge rangul de Francmason Prieten. Am intrat in templu cu restul fratilor, purtand un sort simplu, alb, din piele de vitel, care era simbolul inocentei mele - si al statutului meu umil. Am fost supus la testul raspunsului la intrebarile care mi-au fost explicate la sfarsitul ceremoniei anterioare... Pe masura ce diaconii ma conduceau prin templu, mi se aratau noi parole si semne... Stalpul din partea dreapta a intrarii in templu, identificat drept Jachin, se zice ca a fost numit dupa marele preot care a oficiat includerea acestei parti in templul de la Ierusalim. Dupa terminarea ceremoniei mi s-a permis sa-mi extind cercetarile la misterele ascunse ale naturii si stiintei".

RITUALUL INVIERII DIN MORTI

"Purtand un sort alb cu doua rozete albastre, am fost ales sa fiu ridicat la ceea ce se cheama «sublimul», grad de Maestru Mason, dar mai intai trebuia sa-mi dovedesc competenta inca o data, invatand raspunsurile la mai multe intrebari.

Mi s-a dat o referinta cu adevarat biblica, ce nu exista in Biblie, dar care arata misiunea ce mi se va incredinta de indata ce voi fi ridicat la rangul sublim. (...) Mi s-a incredintat apoi o parola care mi-a permis sa reintru in templu. Am reintrat. Intuneric total, cu exceptia licarului unei lumanari ce ardea in partea de est, in fata Maestrului de Rugaciuni.

In camera mare, fara ferestre, lumanarea imprastia o lumina slaba... Am putut sa zaresc chipurile din spate si sa vad forma intregului templu in nuante de negru si gri inchis. Am fost informat ca subiectul acestei etape era moartea insasi. Ceremonia a inceput cu o scurta descriere a etapelor anterioare si cu o rugaciune... Apoi am fost obligat sa interpretez o poveste remarcabila, care explica modul in care adevaratele secrete ale Stapanului Mason s-au pierdut. Am jucat rolul unui personaj care nu exista in afara ritualurilor din Francmasonerie. Numele sau era Hiram Abif. (...) L-am vazut pe Maestrul de Rugaciuni intinzand (...) un instrument care mi-a atins fruntea si am simtit mai multe maini care ma trageau in jos.Cand am atins pamantul, am fost infasurat intr-un giulgiu. Numai fata mi-a ramas neacoperita. Maestrul Rugaciunilor m-a apucat strans de incheietura mainii si a tras, ridicandu-ma in picioare. Mi-a aratat... forma unui mormant deschis, cu un craniu omenesc peste o pereche de oase incrucisate la cap. Mi-a aratat in stanga, sus, spre o raza de lumina din est, unde puteam vedea forma unei stele".


Calea initierii


MISTERELE MASONERIEI - SIMBOLISTICA TEMPLULUI

Aura de mister atribuita Masoneriei este intarita atat prin utilizarea in cadrul ritualurilor a unor obiecte si simboluri tainice, a caror semnificatie o stiu doar initiatii, cat si a parolelor si semnelor specifice folosite de acestia in "lumea profana". Taina este completa daca la acestea adaugam si folosirea unui alfabet secret.

Loja in care intra ucenicii, fratii masoni sau maestri masoni ai Ritului Duncan este "descifrata" in desenul de mai sus.

1 - candidatul se roaga;

2 - prima oprire;

3 - a doua oprire;

4 - a treia oprire;

5 - camera in care candidatii sunt pregatiti;

6 - anticamera din care membrii patrund in loja;

7 - sala;

8 - usile;

9 - usa prin care candidatii sunt admisi in loja;

10 - usa prin care intra membrii;

11 - altarul;

12 - trezorierul;

13 - secretarul;

14 - diaconul senior;

15 - maestrul de Rugaciuni;

16 - supraveghetorul junior;

17 si 18 - diaconul senior;

19 - supraveghetorul senior;

20 - diaconul junior.

O loja a Fratilor Masoni este formata din cinci persoane: Maestrul de Rugaciuni, Supraveghetorii senior si junior, Diaconii senior si junior. Ei sunt asistati de alti sapte frati. Loja Fratilor Masoni este numita "Camera de Mijloc a Templului Regelui Solomon". Trei Maestri Masoni sunt suficienti pentru a forma o Loja a Maestrilor, care se numeste "Sanctum Sanctorum" sau "Sfanta sfintelor din Templul Regelui Solomon".

In francmasonerie exista trei lumini considerate simboluri-cheie. Acestea sunt: Biblia, Legea si Ghidul credintei si practicilor masonice; echerul, prin care fratele mason este indrumat in actiunile sale si care semnifica sinceritatea si justitia intentiei, a hotararii si a operei; si compasul, care reprezinta hotararea de sine, capacitatea si geniul fratelui mason demn.

Masoneria mai foloseste alte trei simboluri importante pozitionate in trei colturi ale unui triunghi asezat deasupra altarului. Acestea sunt Soarele, ca simbol al luminii, al caldurii si al adevarului, al purificarii si al eroismului, al originii si al ratiunii care lumineaza tenebrele si ilumineaza spiritele; Luna, care reprezinta obscurul, intuitia, caracterul schimbator al formelor; si Maestrul Rugaciunilor, care este indrumat, in actiunile sale, de Luna.

In sens masonic, potrivit Marii Loje Nationale a Romaniei, Soarele si Luna reprezinta alternanta si echilibrul intre zi si noapte, intre alb si negru, intre actiune si repaus.

Semne si simboluri

Initiere este un cuvant care provine din latinescul initium, cu sensul de intrare sau de inceput. Ambele se pastreaza in actul initerii, care prezinta, pe de-o parte, primirea intr-un grup, si pe de alta parte presupune inceputul unei vieti noi. Procesul initierii este unul stravechi. S-au descoperit cranii datand din neolitic, care poarta urmele unei delicate operatii, numita trepanatie. Astazi, cercetatorii cred cu convingere ca trepanatia facea parte dintr-un rit de initiere al epocii. Neoliticul este perioada care a furnizat, la scara mondiala, numeroase dovezi certe ale initierilor. Importanta si mai ales persistenta riturilor de initiere necesita o explicatie, gasita de Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu. Cei doi teoreticieni au analizat functia acestor actiuni, spunand ca prin initiere individul dobandeste trei categorii de cunostinte si deprinderi: afla miturile colectivitatii, dobandea abilitatea pentru exercitarea unei profesii si, nu in ultimul rand, dobandea iluminarea morala - cea mai de pret.

Orice initiere presupune o moarte simbolica si o renastere. Individul trebuie sa moara ca profan si sa renasca drept initiat. Or, a renaste drept initiat inseamna a dobandi iluminarea. Inca de timpuriu, initierea s-a asociat cu notiunile de secret si de mister: fiind descoperite si initieri generalizate, si initieri ulterioare, mult mai selective.

DEPUNEREA JURAMANTULUI

In partea stanga se afla Maestrul. In genunchi, in fata altarului, se afla candidatul, iar in spatele lui cel care se ocupa de viitorul ucenic. "Ingenuncheat pe genunchiul meu stang gol si cu dreptul formand un patrat; mana mea stanga sustine o Biblie, un echer si un compas, iar cu dreapta odihnindu-se", spune candidatul

DEPUNEREA JURAMANTULUI

SORTUL MASONIC

Sorturile, confectionate din piele, se poarta la ceremonii sau in cadrul unor reuniuni speciale, iar modelul lor difera in functie de gradul de initiere

SORTUL MASONIC

POZITII ALE CORPULUI SI SEMNALE MASONICE

Desenele prezinta tinutele si semnalele primelor trei etape ale initierii: ucenicul (1 si 2), masonul de gradul al doilea (3 si 4) si maestrul mason (5 si 6). Ultima imagine (7) reprezinta asa-zisul "mare salut al suferintei". Semnul nu poate fi facut decat de maestru, dupa caderea soarelui, la mormantul Marelui Maestru Hiram Abif. O data cu el sunt rostite urmatoarele cuvinte: "O, Doamne Dumnezeul meu! Nu exista nici un ajutor pentru fiul vaduvei?"

POZITII ALE CORPULUI SI SEMNALE MASONICE

STRANGEREA MAINII UNUI UCENIC

Mana dreapta a ucenicului si mana dreapta a Maestrului Rugaciunilor se unesc. Pare o strangere obisnuita, dar degetului mare al Maestrului apasa pe spatiul dintre prima si a doua articulatie a mainii Ucenicului

STRANGERE DE MANA SPECIFICA UNUI RIT

Este o strangere de mana intre doi masoni. Palmele sunt presate pe laterale, inspre incheietura, de degetele rasfirate. Strangerea de mana reprezinta apartenenta la un anumit rit

STRANGEREA MAINII

Elemente universale de simbolism masonic

Elementele de simbolism masonic sunt deslusite masonilor treptat, in functie de grad. Principalele simboluri sunt:

Acacia (salcamul) - Simbol al nemuririi, al credintei. In francmasonerie, o ramura de acacia indica mormantul lui Hiram, dar asocierea vine din credinte mult mai vechi. Acacia este o planta vesnic verde si foarte rezistenta. Adeseori, ies muguri din grinzile fabricate din lemn de acacia. Evreii obisnuiau sa o planteze pe morminte ca un simbol al vietii si pentru a indica amplasarea perimetrelor funerare, pentru ca oamenii sa nu calce din greseala pe morminte, profanandu-le.

Altar - Simbol al adorarii, al credintei, al Sfintei Sfintelor din Templul lui Solomon. Intr-o loja, el concentreaza intreaga viata masonica si, prin faptul ca sustine Marile Lumini, arata ca viata e aparata de credinta.

Ashlar - Se refera la simbolismul pietrei. Ashlarul brut este piatra din cariera inainte de taiere si finisare - simbol al omului necalauzit. Ashlarul perfect este simbolul umanitatii iluminate. Se observa ca perfectiunea se obtine printr-un proces de slefuire, deci perfectiunea ashlarului se afla in interiorul pietrei brute.

Biblia - Simbolul Cartii (Legii) Sacre. Este una dintre cele trei Mari Lumini ale masoneriei. Acolo unde lojile contin si membri de alta credinta se coopteaza Cartile respectivelor credinte.

Ciocan - Simbolul mijloacelor de perfectionare a vointei.

Compas - Simbol al cunoasterii si priceperii. Fara compas nu se poate alcatui un echer, fara echer nu se poate construi un Templu. Echerul si compasul sunt simbolurile universale ale Maestrului Mason.

Fiecare in parte constituie o Mare Lumina Masonica.

Cuvantul pierdut - Simbol al cunoasterii lui Dumnezeu, al nemuririi, al secretelor ascunse ale naturii. Este, probabil, cel mai obscur si cel mai important simbol al Francmasoneriei. Ritualurile nu-l descifreaza aproape deloc. "Cuvant" trebuie citit in sens de Logos divin, cu semnificatia data de Sf. Apostol Ioan :

"La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul".

Dalta - Simbolizeaza inteligenta si finetea.

Echerul - Simbol al moralei in conduita, al cinstei si onestitatii.

G (litera) - Simbol al geometriei, dar si initiala si simbol al lui Dumnezeu (God, in engleza). In francmasonerie, geometria nu este doar o stiinta matematica, ci semnificatia divina si morala a adevarului abstract.

Lumini Secundare - Simboluri ale Soarelui, Lunii si Maestrului Venerabil. Alcatuind impreuna un triunghi, sunt un simbol al lui Dumnezeu.

Mari Lumini - Biblia, Echerul si Compasul. Luate impreuna, ele reprezinta simbolul vietii masonice si nici o loja regulara nu-si poate deschide tinuta si nu poate lucra fara prezenta lor in altar. In opinia publica, echerul si compasul sunt un simbol notoriu al Francmasoneriei, atat de notoriu incat in multe tari, de exemplu SUA, folosirea lor heraldica este limitata prin lege la domeniul strict al masoneriei.Enigmele unei istorii "paralele"


MISTERELE MASONERIEI - TRECUT ASCUNS

Detine Masoneria vestigiile vreunei stiinte secrete? Contin vechile ritualuri de initiere urmele unei istorii "paralele", uitata ori doar ascunsa cu dibacie? Unii specialisti inclina sa creada ca da.

VASILE SURCEL

Christopher Knight si Robert Lomas sunt doi masoni englezi care, in urma unor cercetari intinse pe cateva decenii, au incercat sa raspunda la aceste intrebari tulburatoare. Concentrate in trei carti masive, concluziile lor aduc la lumina o istorie stranie, care adeseori contrazice flagrant istoria acceptata oficial. Conform propriilor declaratii aceste carti au reusit performanta de a supara pe toata lumea: pe superiorii ordinului din care fac parte, pe reprezentantii Bisericilor crestine, dar si pe multi dintre istorici. In acelasi timp, concluziile expuse in acele carti au fost primite cu entuziasm atat de masonii "luminati", care isi pun si ei aceleasi intrebari, cat si de istoricii care nu mai sunt de acord cu "dogmele" istoriei oficiale pe care sunt obligati sa le accepte.

POTOPUL. Majoritatea societatilor secrete in care exista ritualuri de initiere sustin ca ar fi detinatoarele unei stiinte stravechi, comunicate de la "maestru" la "neofit" prin intermediul unor simboluri oculte. In lucrarea "Al doilea Mesia", Knight si Lomas relateaza ca, porniti in cautarea urmelor acestei stiinte uitate, au examinat cu atentie detaliile unor ritualuri prezente in "zestrea" spirituala a celor mai importante ordine masonice, pe care le-au pus fata in fata cu informatiile continute in Manuscrisele de la Marea Moarta si alte documente stravechi care au legatura cu primii crestini. Examinand ritualurile de initiere din cadrul "Ritului Scotian Antic" cei doi autori masoni au constatat ca "gradul 13" se numeste "Arcul regal al lui Enoch". Acest Enoch este prezent si in Biblie, unde se relateaza ca ar fi fost un vechii patriarh care a trait inaintea Potopului. Ceva mai detaliata, traditia Masonica afirma ca, prevazand distrugerea lumii printr-un potop de ape sau prin foc, Enoch s-ar fi hotarat sa pastreze macar o parte din cunostiintele acumulate de omenire. Pentru aceasta, a construit doua coloane (una din piatra, iar cealalta din zidarie de caramida), pe care a inscris marile secrete ale stiintei si artei din timpul sau. In continuarea scenariului de initiere, "varianta" masonica relateaza ca, in urma Potopului, coloanele au fost totusi distruse aproape in intregime. Doar anumite fragmente au supravietiut. O parte dintre acestea a fost descoperita, dupa cateva mii de ani, de egipteni, care au putut reconstitui civilizatia, iar primul rege legendar al Egiptului si-ar fi luat numele de "Osiris", adica "Printul care s-a ridicat din morti". Relicvele celeilalte coloane au fost gasite, dupa alte mii de ani, de catre evrei, in timp ce sapau la fundatiile Templului lui Solomon. Legenda sau adevar, aceste detalii prezente in ritualul masonic de initiere contin deci informatii referitoare la o veche civilizatie ante-diluviana, despre care vorbesc si mitologiile celor mai multe dintre vechile civilizatii, chiar si ale celor aflate pe alte continente.

ADEVARUL ASCUNS. Povestea continuta intr-unul dintre ritualurile masonice pentru initierea in gradele inalte, relateaza ca Regele Solomon ar fi infiintat un ordin preotesc special, numit "Fiii lui Zadock", care a continuat sa existe pana la distrugerea Templului de catre romani, in anul 70 d.Hr. Christopher Knight si Robert Lomas considera ca mitul masonic legat de uciderea maestrului constructor Hiram Abif, petrecuta in timpul construirii Templului lui Solomon, din Ierusalim, s-ar referi, in realitate, la un alt asasinat petrecut cu mult mai tarziu, in sec. I d. Hr. Este vorba despre uciderea lui Iacob, numit "Cel drept" ("Zadock" in ebraica). Evangheliile crestine il considera pe acest Iacob drept "Fratele lui Iisus", denumindu-l si "Fratele Domnului". Bazandu-se pe unul dintre manuscrisele de la Marea Moarta, cei doi cercetatori masoni considera ca un grup religios, denumit "Fiii lui Zadock" a stat la baza infiintarii comunitatii de la Qumran, in zona unde au fost descoperite aceste manuscrise. Asasinarea lui Iacob, probabil unul dintre membrii importanti ai acestei comunitati ar fi avut loc in anul 62 d.Hr. La fel ca si legendarul Hiram Abif, si el a fost omorat, tot cu o lovitura in tampla, pentru ca a refuzat sa raspunda la o intrebare speciala, cu caracter secret. Care o fi fost aceea? Nimeni nu mai stie. Stravechile legende afirma ca, dupa distrugerea Templului din Ierusalim, membrii confreeriei preotesti "Fii lui Zadock" s-au raspandit in intreaga Europa, pastrand insa sub juramant, secretul adevaratei lor origini.

ORDINUL TEMPLIER. Una dintre concluziile trase de cei doi cercetatori masoni, referitor la epoca legendara si antica a istoriei ascunse, continute in ritualurile de initiere masonica, este ca, incepand de pe timpul regelui Solomon, la Ierusalim a existat aceasta casta straveche de preoti, denumita "Fiii lui Zadock", ale caror invataturi si ranguri se transmiteau ereditar. In sec. I d.Hr., acestia s-au imprastiat prin Europa, avandu-si totdeauna propriii lor conducatori, adeseori necunoscuti de catre ceilalti membri ai societatilor in mijlocul carora traiau. Peste mai mult de o mie de ani, descendentii acestei grupari secrete, provenite din vechiul Ierusalim, i-au insotit pe principii crtestini in cruciadele pe care acestia le-au pornit, sub pretextul eliberarii "Tarii Sfinte". Indrazneala manifestata de ei in lupta a fost admirata de catre toti nobilii crestini care i-au cunoscut si care au colaborat cu ei. Crezand ca marele lor curaj provine din ritualurile misterioase pe care le practicau, le-au cerut sa-i initieze si pe ei. Cererea le-a fost indeplinita si astfel doctrinele lor secrete s-au raspandit printre marii nobili ai Europei sub forma Francmasoneriei. In acea perioada, 11 dintre descendentii vechilor preoti "Zadock", care au participat la prima cruciada au facut, in anul 118, juramant de castitate, pastrare a secretului, si prietenie, juramant depus in fata Patriarhului de la Ierusalim. Istoria secreta a Masoneriei ii indica pe cei 11 ca fiind intemeietorii Ordinului Cavalerilor Templieri. Conform aceleiasi istorii apocrife, reconstituite de catre Knight si Lomas cu ajutorul ritualurilor masonice, Templierii au fost cei care au reinfiintat, la Ierusalim, "Marea Preotime a lui Yahweh", condusa de fiecare dintre Marii lor Maestri ai ordinului, de la Hugues de Payen, primul dintre ei, pana la Jacques de Mollay, cel torturat si apoi ars pe rug din ordinul regelui Frantei, Filip al lV-lea, cel Frumos.

COMOARA DE SUB TEMPLU. Istoria oficiala afirma ca, initial, Ordinul Cavalerilor Templieri a fost infiintat pentru a asigura protectia pelerinilor care se duceau sa viziteze Sfantul Mormant, contra bandelor de talhari si a ucigasilor care bantuiau prin acele locuri. Initial, acesti pretinsi aparatori ai pelerinilor s-au numit "Ordinul Soldatilor Saraci ai lui Hristos si ai Templului lui Solomon". In mai putin de doua secole de la acele inceputuri modeste, ei devenisera o confreerie atotputernica, temuta de majoritatea capetelor incoronate, si atat de bogata incat devenise "bancherul intregului continent" si putea tine sub control viata financiara a intregii Europe. Adevarul este ca, toti cei 11 cavaleri care au alcatuit initial Ordinul s-au imbogatit rapid, in mai putin de un deceniu de la stabilirea lor in Tara Sfanta. Se pare ca protejarea pelerinilor a fost doar o "misiune de acoperire" a prezentei lor acolo. In realitate, intre anii 1118 si 1128, ei au fost un fel de arheologi, care s-au ocupat mai ales cu efectuarea de sapaturi sub ruinele templului lui Solomon. Vechile traditii spuneau ca, inaintea invaziei romane din anul 70 d.Hr. preotii Bisericii din Ierusalim ar fi ascuns acolo tezaurul Templului, compus dintr-o cantitate impresionanta de vase rituale si obiecte de cult confectionate din metale pretioase.

AVEREA LUI SOLOMON. "Manuscrisul de Arama" descoperit la Qumran, langa Marea Moarta, la mijlocul sec. XX, constituie un adevarat inventar al fabuloaselor averi care compuneau Tezaurul Templului lui Solomon. Inventarul continut de acest document vorbeste despre alte 61 de alte locatii in care au fost ascunse restul de obiecte de cult, precum si imense cantitati de monede, confectionate din metal pretios. Cercetarile efectuate de istoricii moderni in majoritatea acelor hrube, dintre care multe erau ingropate la zeci de metri adancime, sub munti de moloz, nu au mai descoperit nici unul dintre pretioasele obiecte indicate in inventare. Totusi, ele au dus la descoperirea unor lucruri personale, fragmente de arme si piese de harnasament, confectionate in stilul specific Cavalerilor templieri. Fapt care demonstra ca, acestia ajunsesera si ei acolo, in urma cu aproape un mileniu, dupa niste eforturi supraomenesti, fara ajutorul unor utilaje moderne. Fapt care demonstreaza, cu prisosinta, ca ei nu se chinuisera doar din simpla curiozitate de a afla ce s-ar putea gasi in niste pivnite parasite cu peste un mileniu in urma. Desigur ca rezultatul acelor cautari au meritat cu prisosinta imensele eforturi depuse de ei, in timp ce pretinsa misiune de protejare a pelerinilor nu a fost decat o simpla poveste. Bogatiile descoperite de catre Templieri in subteranele Templului din Ierusalim au fost norocul care i-a propulsat in elita europeana a acelor vremuri tulburi, dar si blestemul care a adus distrugerea intregului Ordin. Aflat intr-o grava criza financiara, regele Filip cel Frumos a considerat ca singura cale de a iesi la liman este sa puna mana pe intreaga avere a Calugarilor-cavaleri. Iar pentru aceasta nu a precupetit nici un fel de efort.

PRIMII MEMBRI AI ORDINULUI TEMPLIER

Fondatorii Ordinului Cavalerior Templieri, nobilii care, in anul 1118, au depus juramant de credinta, discretie si prietenie au fost urmatorii:

Hugues de Payen

Geoffroi de St. Omer

Andre de Montbard

Payen de Montdidier

Achambaud de St.Amand

Gondemare

Rosal

Godefroy

Geoffroy Bisol.

Lor li s-au mai adaugat, ceva mai tarziu si nobilii cavaleri Foulque de Anjou si Hugues de Champagne.

VASELE DE AUR DE SUB TEMPLU

"In camera interioara a celor doi stalpi care sustin arcul portii duble, cu fata la est, la intrare, ascuns acolo este un ulcior, in el un pergament sub care se gasesc 42 de taleri.

In rezervorul care este la 19 coti in fata portii est sunt vase si, in interiorul lor 10 taleri.

In curtea din (.), noua coti sub coltul dinspre sud, se afla vase de aur si argint, pentru zeciuiala, bazine de stropit, cupe, vase de sacrificiu si vase de libatiune, cu toatele in numar de 609

In pestera (.) care este in MLHM, in nord, vase pentru zeciuiala si podoabe. Intrarea este sub coltul din vest.

In pasajele subterane ale gropilor, in pasajul care da spre sud, 22 de taleri ingropati in ghips.

La gura izvorului templului: vase de argint si vase de aur pentru zeciuiala si bani, totalul fiind de 600 de taleri." - "Manuscrisul de Arama", descoperit intr-o pestera de langa Marea Moarta

Toate obiectele enumerate in acest inventar sunt doar o mica parte din comoara aflata in tainitele Templului. Alte manuscrise descoperite in zona pomenesc despre alte locuri in care s-ar fi aflat comori la fel de bogate.

MASONII SI CAVALERII MESEI ROTUNDE

Relatarile legate de organizarea interna a Ordinului Cavalerilor Templieri pomenesc existenta unui Consiliu al Mesei Rotunde. Faptul ca Templierii au construit biserici si scoli cu forma rotunda ar putea sa faca posibila ipoteza ca intalnirea in jurul unei mese de forma circulara ar fi putut fi sursa din care s-au inspirat autorii legendei arthuriene cuprinse in ciclul "Cavalerii Mesei Rotunde".


Regii lui Dumnezeu


MISTERELE MASONERIEI - O IPOTEZA TULBURATOARE

Decriptarea unor informatii continute de ritualurile masonice par sa demonstreze existenta unei ierarhii de suverani oculti: "Deus rex" - Regii lui Dumnezeu

VASILE SURCEL

Cercetatorii masoni Christopher Knight si Robert Lomas afirma in lucrarea lor "Al doilea Mesia" ca aurul si argintul descoperite in hrubele aflate sub templul din Ierusalim nu au fost decat o parte, si poate nu cea mai importanta, din tezaurul cautat de catre primii 11 Cavaleri Templieri. Adevarata comoara gasita si luata de ei de acolo ar fi fost stravechile fragmente din Coloana lui Enoch, descoperite si depuse acolo inca de pe timpul biblicului Rege Solomon.COMOARA STRAVECHILOR MANUSCRISE. Acelor relicve stravechi, apartinand probabil unei necunoscute civilizatii care ar fi existat inaintea Potopului pomenit atat in Biblie, cat si in majoritatea celorlalte religii, li se adauga si o serie de suluri cu manuscrise antice, unele chiar de pe timpul lui Moise, altele apartinand ordinului "Fiii lui Zadock" sau "Marilor preoti ai lui Yahveh", stramosii celor care infiintasera Ordinul Cavalerilor Templieri. Redand o traditie masonica, Knight si Lomas afirma ca aceasta comoara spirituala ar fi fost transportata in Scotia, la Kilwinning, unde s-ar fi intemeiat si prima loja. In acest context, cei doi autori lanseaza ipoteza existentei familiilor "Deus Rex" - Regii lui Dumnezeu.

O DINASTIE MILENARA. Cei doi cercetatori britanici afirma ca, dupa caderea Orasului Sfant sub stapanirea romana, o parte dintre membrii vechii "Biserici din Ierusalim" s-au dus la Alexandria, apoi de acolo s-au raspandit in diferite orase din Europa. Cu timpul, ei au adoptat religiile locurilor in care s-au stabilit, fiind adeseori absorbiti de catre comunitatile care ii adoptasera. Coboratori din vechea aristocratie ebraica, erau niste oameni inteligenti care si-au recapatat in curand prosperitatea. Pe masura schimbarii generatiilor, memoria originii lor s-a estompat. Totusi, in fiecare familie era ales cate un fiu caruia, atunci cand ajungea la maturitate, i se dezvaluia nobila ascendenta si i se vorbea despre secretele Templului. Cu timpul, vechile familii au intrerupt legaturile, dar in fiecare dintre ele mai exista cate un fiu ales care stia ca mai exista si altii ca el. De asemenea, fiecaruia dintre ei i se transmiteau "ereditar" codurile si parolele cu ajutorul carora s-ar fi putut recunoaste cu "omologii" proveniti din alte familii la fel vechi si nobile. Autorii considera ca, in jurul anului 1095, majoritatea membrilor familiilor "Deus rex" erau crestinati. Doar o mica parte dintre ei, exact cei "alesi", mai pastrau in minte amintirea lor ebraic, asteptand momentul favorabil pentru recuperarea mostenirii lor spirituale multimilenare. Este foarte probabil ca, stiindu-si adevaratele radacini, ei se considerau unfel de "super-crestini" urmasi ai primei Biserici, singurii demni sa detina secretele adevaratei credinte. Oriunde ar fi trait, ei alcatuiau o elita discreta, constienta insa ca face parte dintre "Regii lui Dumnezeu".

"SENIORII" NESTIUTI AI LUMII. Sec. XI este si cel care, prin impunerea ideii "Cruciadelor", declansate sub pretextul eliberarii "Tinuturilor Sfinte", a oferit acestei elite ocazia de a incerca sa-si recupereze mostenirea materiala si spirituala ascunsa sub ruinele templului de la Ierusalim. Asa cum am vazut, Knight si Lomas sunt convinsi ca toti cei 11 cavaleri care au infiintat Ordinul Cavalerilor Templieri au facut parte din elita compusa de urmasii preotilor din ordinul "Fiii lui Zadock". O data cu aparitia Cavalerilor Templieri pe scena europeana, stravechea "stafeta" spirituala a stramosilor lor s-a impus in aproape toata Europa. Perioada lor de glorie a durat insa mai putin de doua secole. Dura persecutie la care i-a supus Filip cel Frumos i-a obligat sa intre din nou in "ilegalitate". Putinii templieri care au mai scapat atunci cu viata s-au vazut nevoiti sa se imprastie din nou prin lume. O parte dintre ei au ajuns in Scotia, unde, pe "scheletul" oferit de confreeriile de mesteri constructori, au cladit viitorul edificiu al Francmasoneriei.

STRANIA CAPELA ROSSLYN. In Scotia exista si acum un edificiu straniu, care, prin anumite aspecte arhitecturale, aminteste de Templul din Ierusalim. Este vorba despre Capela Rosslyn, construita in anul 1440. Cercetatorii Knight si Lomas cred ca subteranele secrete ale acestei capele ciudate (pe ai carei pereti si coloane se pot recunoaste elemente ornamentale care amintesc de plante originare din America) adapostesc vestigiile descoperite de Templieri in Templul lui Solomon. Dar, pana acum, nimeni nu a putut confirma aceasta ipoteza. Si asta pentru ca actualii proprietari ai lacasului refuza cu indarjire sa permita efectuarea de cercetari in subteranele capelei.

Existenta "Regilor lui Dumnezeu" este inca o simpla ipoteza, lansata de doi cercetatori care, intamplator sau nu, sunt si masoni. In cazul in care se va dovedi ca ei au dreptate, lumea stiintifica va trebui sa accepte ca trecutul Europei si poate al intregii lumi are inca multe "pete albe" pe care decriptarea ritualurilor secrete de initiere ar putea sa le clarifice la fel de eficient ca istoria oficiala.


Regele pierdut


MISTERELE MASONERIEI - MARELE ARHITECT

In centrul invataturilor masonice se afla un personaj misterios, Hiram Abif, care, conform unei povesti spuse in cadrul ceremoniei masonice de grad trei, a fost ucis in urma cu mai bine de 3.500 de ani.

Povestea lui Hiram Abif are pentru masoni o valoare de simbol. Pasajul care face referire la legenda lui Hiram, fara a avea pretentia ca este reprodus exact, suna in felul urmator in ritualul masonic: "Rugaciunile fiind terminate, el s-a pregatit sa se retraga prin poarta de sus a templului, unde a fost acostat de primul talhar. Acesta, inarmat cu o rigla de plumb, i-a cerut stapanului secretul ascuns, avertizandu-l ca moartea va fi consecinta refuzului sau. Fidel juramantului sau, el a raspuns ca nu putea si nici nu voia il dezvaluie. Acest raspuns nefiind satisfacator, talharul l-a lovit in frunte pe Maestru, atingandu-i doar tampla dreapta, totusi cu suficienta forta ca sa-l doboare la pamant pe genunchiul stang. Revenin-du-si, el s-a repezit spre poarta de vest, unde a ajuns in fata celui de-al doilea talhar, caruia i-a raspuns la fel si cu aceeasi fermitate, iar talharul, inarmat cu un cleste, i-a aplicat o lovitura puternica la tampla stanga, care l-a doborat la pamant pe genunchiul drept. Fara o sansa de scapare, Maestrul s-a clatinat; slabit si sangerand s-a dus spre poarta de est, unde al treilea talhar era plasat si care, primind un raspuns similar la cererea sa insolenta, i-a aplicat o lovitura violenta chiar in mijlocul fruntii cu o piatra grea, care l-a doborat fara suflare la pamant."

MITOLOGIE OFICIALA. Conform eruditilor masoni, acest pasaj este explicat si plasat istoric astfel: Constructorul Hiram, in calitate de Mare Arhitect, a fost trimis de regele Tyrului la curtea regelui evreu Solomon, cu scopul de a conduce lucrarile unui templu dedicat lui Iahweh, unicul Dumnezeu al "poporului ales". Hiram avea in subordinea lui 300.000 de lucratori-ucenici, calfe si maestri. Trei calfe insa au planuit sa obtina rangul de maestru, desi nu aveau cunostintele necesare. Cum Marele Arhitect avea obiceiul sa inspecteze in timpul pauzei de pranz lucrarile efectuate, cei trei l-au asteptat pe Hiram sa iasa din templu, fiecare la cate o poarta, pentru a-i smulge parola de Maestru. Refuzati, fiecare l-a lovit in cap cu uneltele pe care le aveau - rigla, clestele (compasul) si ciocanul de lemn.

DESCOPERIREA. In iulie 1881, arheologul Emil Brugsch descoperea mumia faraonului Ramses al II-lea. In aceeasi nisa - surpriza - un alt cadavru regal, identificat ulterior de cercetatori ca fiind Seqenenre Tao al II-lea, rege al Egiptului de Sus in perioada dominatiei Hicsos, mort in jurul anului 1570 i.Hr. Cum mumia emana un miros greu, de putrefactie, cadavrul a fost eliberat de bandaje. Chiar si pentru un profan, a fost evident ca Seqenenre Tao avusese parte de o moarte violenta, capul fiindu-i zdrobit in trei locuri, iar dupa moarte corpul a fost abandonat o perioada inainte de imbalsamare; de aici mirosul de putrefactie.

Un capitol important al vastelor cercetari intreprinse de britanicii Robert Lomas si Christopher Knight, ambii oameni de stiinta si francmasoni, l-a constituit dezlegarea enigmei mortii arhitectului Templului regelui Solomon. Aceasta moarte este descrisa in amanunt de istoria masonica, dar trecuta cu vederea in Vechiul Testament. Bazandu-se pe vechi texte egiptene, pe referiri Biblice (in special din Geneza), punand "cheie de bolta" a teoriilor lor descoperirea mumiei lui Seqenenre Tao al II-lea, Lomas si Knight au reconstituit vechiul ritual egiptean al inscaunarii regilor, au rescris foarte plauzibil asasinatul care a avut loc pe la 1570 i.Hr., scotand la iveala o ceremonie a invierii din care, spun ei, se trage Francmasoneria moderna. Toata aceasta munca de cercetare a durat sase ani si rezultatele au fost publicate in Marea Britanie, sub titlul "The Book of Hiram".

SIMBOLUL SALCAMULUI

Mitologia spune ca trupul lui Hiram a fost carat de ucigasi si ingropat la mare distanta de templul din Ierusalim. Vazand ca Marele Arhitect a disparut, trei oameni au plecat in cautarea acestuia, fiecare plecand pe directiile iesirilor din templu. Dupa mai multe zile de cautare, unul dintre frati s-a agatat din intamplare de un tufis, care a iesit foarte usor din pamant. A constatat ca solul fusese sapat recent si a descoperit cadavrul. L-a ingropat la loc, sa se intoarca in oras cu vestea si sa aduca ajutoare, sa care cadavrul inapoi in Ierusalim. Pentru a gasi usor locul, a infipt la capatul mormantului o ramura de salcam.

INLOCUIREA SECRETELOR PIERDUTE

In legenda masonica, ucigasii lui Hiram Abif sunt numiti Jubelo, Jubela si Jubelum, impreuna descrisi ca "Juwes". Prin actiunea lor, infaptuita in interiorul Templului lui Solomon (foto), secretul Maestrului - identificat ca fiind cel al lui Osiris - este definitiv pierdut. Robert Lomas si Christopher Knight sunt singurii care speculeaza ca, pusi in fata acestei situatii, preotii egipteni au creat secrete si cuvinte magice care sa le inlocuiasca pe cele autentice. Primul care a beneficiat de aceste noi secrete este regele Kamose, succesorul la tronul Egiptului al lui Seqenenre Tao, identificat drept Hiram.


Opera Inchizitiei


MISTERELE MASONERIEI - GIULGIUL DIN TORINO

Imaginea pe care lumea crestina a invatat sa o venereze ca fiind fata Mantuitorului este de fapt imaginea unui om ucis in numele Domnului de catre Inchizitie.

Originea Giulgiului din Torino a fost pentru credinciosi, secole de-a randul, invaluita in mister. Majoritatea crestinilor sustine si astazi ca in panza expusa la loc de mare cinste in Domul din Milano ar fi fost acoperit Iisus dupa coborarea de pe cruce. Aceasta credinta, totusi neimbratisata oficial de biserica, s-a perpetuat si datorita faptului ca cercetatorilor nu li s-a permis, vreme de sute de ani, sa studieze giulgiul. Doi cercetatori britanici, Robert Lomas si Christopher Knight, ambii francmasoni, si-au dedicat o buna parte din viata incercand sa descopere originile Francmasoneriei. Prin compararea inscriptiilor egiptene, a scrierilor Vechiului si Noului Testament, a vechilor texte rabinice, dar si a marturiilor istorice relativ recente, cei doi au reusit sa reconstruiasca povestea lui Iisus Hristos si vechi teorii crestine. Povestea giulgiului este cuprinsa in lucrarea "Secretul lui Hiram", publicata in limba romana de Editura Aquila '93.

ISTORIE. Lomas si Knight afirma ca epopeea giulgiului incepe la Paris. In anul 1307, Jacques de Molay, Mare Maestru al Templierilor, conducea de 14 ani poate cea mai puternica forta a crestinatatii. Pe tronul Frantei statea Filip al IV-lea, cunoscut drept Filip cel Frumos, un rege ambitios si lacom. In 1305, Filip impunea o taxa de 10% pe veniturile clerului francez. In 1306, a ordonat arestarea si deportarea tuturor evreilor, bunurile acestora fiind confiscate. In 1307, regele si-a intors privirea asupra bogatiilor Ordinului Templierilor. Nici chiar Filip nu se putea ridica insa pe fata impotriva Ordinului, ai carui cavaleri nu dadeau socoteala nimanui - cu exceptia Papei, fiind deasupra legilor Frantei. Cu ajutorul lui Guillaume de Nogaret, membru al Consiliului Regal si pastrator al sigiliului regelui, Filip a reusit ceea ce parea imposibil: sa-i tranforme pe Templieri in proscrisi acuzati de erezie.

TORTURA. In mai putin de 24 de ore, pe data de 13 octombrie 1307, aproape 15.000 de templieri au fost arestati, majoritatea fiind dati pe mana Inchizitiei. "Onoarea" de a smulge marturisiri complete din gura lui Jacques de Molay i-a revenit Marelui Inchizitor al Frantei, Guillaume Impert. Cum interogatoriul s-a luat chiar in templul din Paris, Marele Inchizitor, ingrozit de faptul ca de Molay isi batuse joc inclusiv de suferinta lui Hristos, a imaginat pe loc linia de abordare a chestionarii: cu Evangheliile in mana, Impert a repetat scena Patimilor. De Molay a fost biciuit si crucificat. Dupa ore de tortura i se smulge marturisirea, este coborat de pe cruce si infasurat intr-un giulgiu. Cum Inchizitia avea ordine stricte sa nu-l omoare pe Marele Maestru, dar nu intentiona sa-l ingrijeasca pe cel supus torturilor, rudele unui alt templier interogat, Geoffrey de Charney, au fost chemate sa ridice corpurile celor doi. Familia de Charney a pastrat giulgiul in casa vreme de 50 de ani, in 1357 fiind donat, fara explicatii asupra provenientei, unei biserici din Lirey, Franta.

CONFIRMARE. Prima contestare a teoriei ca giulgiul ar fi cel in care a fost infasurat Iisus a aparut in 1389, din partea Episcopului de Troyes. Chestiunea a fost insa transata de Clemente al VII-lea, autoritatea pontificala de la Avignon, care impune Episcopului tacerea si autorizeaza expunerea giulgiului. In 1453, relicva intra in posesia Ducelui de Savoia, trecand apoi prin diferite maini, pentru a fi predat, in 1578, Domului din Torino. Vreme de sute de ani, aici sunt organizate, periodic, expuneri solemne. In 1986, biserica permite datarea giulgiului cu metoda carbonului radioactiv. La 13 octombrie 1988, purtatorul de cuvant al Vaticanului anunta rezultatele cercetarii: tesatura a fost lucrata in perioada 1260-1360, nici vorba sa fie vechi de aproape 2.000 de ani.

Prima fotografie a giulgiului a fost realizata in 1898 de Secondo Pia, un avocat italian din Asti. In lucrarea sa intitulata "Memoria", Pia relateaza in detaliu cum s-au desfasurat sedintele foto si tehnicile utilizate. Despre momentul analizarii cliseelor sale, Secondo Pia a scris: "Figura era reala, era Domnul nostru, iar eu il vedeam primul dupa 19 secole".


Lucram cu modestie


MISTERELE MASONERIEI - INTERVIU CU EUGEN OVIDIU CHIROVICI, Marele Maestru al M.L.N.R. Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al M.L.N.R.


Jurnalul National. Care este situatia actuala a recunoasterii internationale a Marii Loje Nationale a Romaniei?

Raspuns: Marea Loja Nationala din Romania, ca singura obedienta regulara de pe teritoriul tarii noastre, are 102 recunoasteri internationale, printre care cele mai multe state din SUA (acolo unde fiecare stat are Marea lui Loja), Elvetia, Germania, Franta, Italia.

Exista si recunoasterea Angliei?

Nu, nu avem inca recunoasterea Angliei din niste motive procedurale destul de greu de explicat. Mai exact spus, Marea Loja Nationala din Romania nu are inca recunoasterea Marii Loje Unite a Angliei, asa-numita Marea Loja Mama a Lumii. Anglia a recunoscut Marea Loja Nationala din Romania in 1930. Cativa ani mai tarziu a avut loc pe teritoriul Romaniei o unificare, facuta sub bagheta lui Mihail Sadoveanu, intre Marea Loja Nationala din Romania si Marele Orient, cu alta obedienta pana atunci regulara, condusa de Jan Pangal. In scurt timp au aparut insa anumite acuze de iregularitate si anume ca o structura regulara s-ar fi unit cu una iregulara. In acele conditii, pana la definitivarea unor rezolutii, Marea Loja a Angliei a suspendat recunoasterea Marii Loje Nationale de la noi. Au urmat evenimentele bine cunoscute: cel de-al doilea razboi mondial, perioada comunista, si problema a fost reluata abia dupa 1990. Din pacate, dupa '90, pe teritoriul Romaniei au aparut doua obediente care se numeau Marea Loja Nationala din Romania. Una de inspiratie franceza si una instalata de Italia, cu mandat international. La Marea Loja Unita a Angliei s-a pus problema cui trebuie data o eventuala recunoastere, cine este urmasa legitima a masoneriei din perioada interbelica, pentru ca ambele structuri isi revendicau aceeasi filiatie. Din acest punct de vedere, situatia a fost stationara, pana in ianuarie 2001. Atunci, cele doua entitati, respectiv Marea Loja Nationala din Romania si Marea Loja Nationala Unita din Romania, pe care o conduceam eu, s-au unificat. Unificarea respectiva a fost contestata de anumite grupari, din motive procedurale. Masoneria are un alt simt al timpului. Chiar daca iti ia 50 de ani sa clarifici o cauza, nu te joci cu chestiuni de acest gen, pentru ca orice greseala se poate repercuta peste decenii. Anglia a consacrat opt conditii pentru recunoastere. Prima dintre ele se refera la regularitatea originii, daca te-ai nascut regular. Marea Loja s-a nascut regular, dupa procedurile consacrate. S-a pus problema care este urmasa masoneriei din perioada interbelica. Subliniez inca o data, avem totusi 102 recunoasteri de la cele mai mari puteri masonice ale lumii, care sunt la randul lor regulare.

La scurt timp dupa alegerea dumneavoastra in functia de Mare Maestru, pe site-ul MLNR a aparut un material referitor la planurile dumneavoastra de viitor. Detaliati.

Eu am spus, dupa 1990, spre oripilarea unora, probabil, citandu-l pe Deng Xiao Ping: Atunci cand deschizi fereastra sa intre aer proaspat pot intra si tantari. Dar solutia este sa tii fereastra inchisa? Nu. Romania, in 1989, era ca o casa cu toate ferestrele inchise, datorita politicii autarhice si staliniste promovate de regimul Ceausescu. Sigur, ferestrele s-au deschis, uneori brutal si rapid, si poate ca au intrat si unele lucruri rele. Fara indoiala, da. Si includ aici atat lumea culturala, societatea civila, partidele politice, cat si mediul de afaceri. Stim cu totii cate s-au intamplat. Nici masoneria, poate, nu a pretins vreodata in acea perioada ca putea sa fie, prin prestatia membrilor ei si prin calitatea lor, similara masoneriilor asezate, de traditie seculara, cum sunt cele din Statele Unite, din Anglia sau Franta. Nu se putea. Sigur ca mergi pana la o anumita limita in a face un anumit rabat la calitate. Si a fost o perioada, sa spunem, de acumulari mai mult cantitative decat calitative. Era, dupa parerea mea, absolut inerent sa trecem si printr-o astfel de perioada. Ceea ce spuneam eu atunci era ca aceasta etapa s-a incheiat, ca traim deja o stare de normalitate, care se regaseste deja si in masonerie, si ca vom ridica stacheta vizavi de lucrul in ateliere si in loji, dar si vizavi de calitatea celor care lucreaza in aceste ateliere. Fara ca situatia sa fie dramatica, se simtea nevoia unei etape noi. Avem o medie de varsta undeva intre 40 si 45 de ani. Chiar alegerea mea ca Mare Maestru, sunt foarte tanar pentru aceasta functie in comparatie cu omologii mei din alte mari loji, se explica si prin acest fapt, reprezint oarecum varsta medie. Unul dintre fenomenele care preocupa masoneriile vestice este imbatranirea. In special in Statele Unite ale Americii, unde din cauza stilului de viata modern si extrem de agitat, extrem de pragmatic si materialist, tinerii sunt mai putin atrasi de masonerie. Referitor la Constitutie, lucram, cum am spus, la obiective pe care le voi urmari pe parcursul celor trei ani de mandat. Trebuie sa chibzuiesti foarte, foarte bine inainte de a vorbi, tocmai datorita eticii noastre. Este foarte greu sa discutam in plan profan, fara sa deconspiram anumite lucruri care au o natura speciala. Simplu spus, modificarile Constitutiei MLNR vor viza, pur si simplu, o mai mare si mai inteligenta aplecare spre munca spirituala. Ma refer la ritualuri, la simbolistica, aspecte care, sa spunem, in anumite puncte, au fost intr-o oarecare masura neglijate.

Au devenit oarecum formale?

Nu cred ca s-a mers pana intr-acolo incat au devenit formale in vreun atelier, dar o mai mare aplecare spre ele cred ca se impune. Sa stiti ca sunt discutii, dezbateri pe plan international daca trebuie accentuata latura caritabila a masoneriei, ca in Statele Unite ale Americii, daca trebuie accentuata latura sociala a masoneriei, ca in America de Sud, de exemplu, sau latura spirituala a masoneriei, ca in Europa. Europa este centrul unei asa-zise masonerii spirituale, cu o mai mare aplecare spre slefuirea spirituala a individului. Noi suntem adeptii acestui din urma curent.

Printre cele mai dese acuzatii aduse masoneriei, inclusiv celei din tara noastra, se numara si cea referitoare la faptul ca, incluzand in randurile sale si anumiti membri implicati in afaceri mai mult sau mai putin legale, le-ar oferi acestora protectie si sprijin.

Nici pomeneala sa existe o astfel de protectie. In primul rand ca ne-o interzice regulamentul si Constitutia MLNR. Vedeti, fiecare om are un anumit traseu profan inainte de a intra in masonerie. Sa zicem ca eu, in calitate de Mare Maestru, Doamne fereste, fac un accident de masina, din vina mea. Platesc legal pentru ce am facut. Automat asta ma pune in postura de a nu mai putea fi mason. Deci nu Mare Maestru, nici macar mason. Si asta pentru ca, inca de la initiere, am jurat sa respect legile tarii. Inca de la intrarea mea intr-un atelier ca ucenic. Niciodata nu mi se va admite un rabat de la acest juramant, pe care l-am facut si pe care mi-l reinnoiesc de fiecare data. Sigur ca in momentul in care primesti pe cineva in atelier, un profan care bate la poarta templului, verifici ce a facut pana atunci. Cel mai banal lucru este sa aiba un cazier curat. Plus referintele celor doi frati masoni care garanteaza pentru solicitant. Se mai face o ancheta... Abia dupa aceea se decide ca totul este in regula, ca este un om liber si de bune moravuri, cum se spune la noi, si il primesti in atelier. Daca traseul lui in activitatea profana, ulterior, il pune in afara legii, el este radiat din functie. Nu putem raspunde de asemenea accidente. Nu inseamna ca daca un mason care are o firma comite o frauda, de exemplu, inseamna ca masoneria romana comite o frauda. Inseamna doar ca un mason comite o frauda. Asa cum daca un politist este prins luand mita nu putem spune ca toata Politia, ca institutie, ia mita. Sigur, sunt cazuri care ne preocupa si sigur ca e bine sa nu se intample niciodata. Sa nu se intample in asa fel incat un om care a fost primit si se presupune ca a primit o anumita educatie spirituala in atelierul din care face parte sa fie pus intr-o postura atat de penibila de a incalca legea, intr-un fel sau altul. Dar se intampla, se intampla si la noi. Speram sa nu se mai intample in viitor.

In situatia in care un frate mason incalca legea, cum se manifesta Loja?

Regulamentul e foarte clar. Este suspendat pentru ca se actioneaza pe prezumtia de nevinovatie, pana la lamurirea acelei cauze, este practic in afara ordinului. In functie de cum se pronunta justitia, printr-o sentinta definitiva pronuntata in privinta lui, daca este declarat nevinovat isi reia locul in atelier. Daca insa justitia il condamna, el ramane definitiv radiat.

Au existat cazuri de "frati" exclusi din loja din cauza faptului ca au incalcat legea?

Au fost. Au fost asemenea cazuri, dar de fiecare data am procedat conform regulamentului, asa cum am explicat.

In acelasi context, puteti sa ne explicati de ce exista in foarte multe cazuri opinia ca Masoneria ar avea un rol negativ?

Am observat si eu. Urmaresc site-urile, imi place sa navighez pe Internet, urmaresc dezbaterile. Ce constat e ca sunt doua tipuri de atitudini antimasonice. Una care considera ca masoneria are o influenta clar malefica pentru tara in general, se vorbeste de conceptul de iudeo-masonerie, nu are nici o baza reala. Iar o a doua conceptie nu este propriu-zis antimasonica, cat este mai degraba o impresie proasta despre masoneria romana, din cauza unor scandaluri sau unor interpretari, multe dintre ele absolut nedocumentate. Au mai aparut atacuri si in presa ultimilor ani, in care fenomenul masonic a fost tratat de foarte multe ori "hormonal" sau anecdotic. Si atunci s-a creat impresia ca masoneria romana, care ar trebui sa fie de elita, este o grupare de mici afaceristi verosi care fac si desfac legea. Asa cum am spus, nu este nici pe departe asa. Si este de datoria noastra ca, prin exemplul personal, sa modificam aceste opinii negative.

"Partea buna e ca in masoneria romana, la fel ca si in restul masoneriilor din Est nascute dupa 1989, gasesti un entuziasm al inceputului care nu se mai regaseste neaparat in masoneriile traditionale. In al doilea rand, cu o medie de varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani, Masoneria Romana este foarte tanara"

"Intentionam sa construim un templu masonic. Am declansat demersurile necesare. Lucrarile de constructie vor fi finantate de Marea Loja, din propriile ei resurse. Nu vom solicita bani de la buget. De altfel, noi nu am cerut nici restituirea fostelor proprietati. Tot ce dorim este sa ni se restituie arhivele, pe care nu le-am primit nici pana acum"

"Suntem tara in care, intamplator sau nu, Masoneria a jucat un rol extrem de important in momentele decisive ale istoriei, de la crearea statului national pana la dezvoltarea atinsa in perioada interbelica. Masoneria a fost un liant si un promotor al intereselor nationale."

"Prin perfectionarea spirituala pe care o asigura celor care patrund in ordin, Masoneria a fost in timp si va ramane o emanatie a Binelui. La initiere, aspirantul jura ca va respecta legile tarii si ca va fi un bun patriot."

"Masoneria se implica si acum in sprijinirea interesului national. Asta s-a intamplat, cu discretia si cu modestia cuvenite, si dupa 1990. Fapt care a contribuit, poate decisiv, la atingerea obiectivului general urmarit de tara noastra, anume ancorarea definitiva a Romaniei la Occident. Ma refer atat la structurile NATO, cat si la cele europene."


Ceausescu, mason?


MISTERELE MASONERIEI - PROPAGANDA DUE

Se spune ca Ceausescu a fost mason sau ca a incercat cu disperare sa intre, din considerente politice, in randurile francmasoneriei occidentale.

ANCA ALDEA

Cunoscuta pretutindeni sub simpla denumire de P2, Loja se va transforma intr-o veritabila forta de influenta si coruptie politica, reunind sub aripa sa Mafia si Terorismul. Aceasta loja a aparut in Italia, in 1966, la initiativa generalului Giordano Gamberini, Mare Maestru al Marelui Orient din Italia. Este o grupare elitista formata, la sugestiile lui Gamberini, de catre Licio Gelli, un fascist convins si sustinator al lui Benito Musollini. Din cauza afilierii sale la fascism, Gelli a capatat titlul de Maestru Venerabil, echivalentul italian pentru Mare Maestru, potrivit Enciclopediei cultelor si noilor religii, editata in America, in 1999.

TEORII. Se spune ca in acelasi an al infiintarii Lojei P2, 1966, Ceausescu ar fi fost initiat de fratii masoni ai lui Gelli, un personaj controversat si obscur. Despre nasterea acestei Loje exista doua versiuni. Sunt voci care afirma ca misiunea lui Licio Gelli era aceea de a dezbina Occidentul si Organizatia Atlanticului de Nord (NATO), de a ajuta KGB sa patrunda in francmasonerie pentru a-si satisface unele interese politice si de a orchestra actiunile teroriste internationale. Alte voci autorizate afirma tocmai contrariul: P2 ar fi fost infiintata cu scopul de a reprezenta "nucleul rezistentei" in fata unei ipotetice victorii a comunismului asupra Europei Occidentale.

Cert este ca Loja Propaganda Due s-a bucurat, la un moment dat, de circa o mie de sustinatori, intre care bancheri, mari industriasi, generali, politicieni, directori ai unor institutii de presa. S-au alaturat si Juan Peron, presedintele, pe atunci, al Argentinei, si Lopez Rega, mana dreapta a lui Isabel Peron (sursa de inspiratie a Elenei Ceausescu) etc.

Revenind la personalitatea masonica a lui Ceausescu, surse apropiate lui Gelli au declarat ca dictatorul devenise chiar "unul dintre pionii cei mai importanti ai operatiunilor acestei loje pe plan international, o mare personalitate politica si un mare mediator pe plan mondial". Cu toate acestea, nu exista o dovada clara a apartenentei lui Nicolae Ceausescu la P2. Ciudat insa, anul 1966 a reprezentat inceputul scurtei perioade de "glorie" a lui Ceausescu, cand cancelariile occidentale si-au deschis portile, primindu-l cu onoruri pe conducatorul Republicii Socialiste. A fost perioada in care, aplaudat de Vest, regimul Ceausescu a primit un neasteptat sprijin economic. Dar mai ales, a fost perioada in care acesta si-a permis sa sfideze Moscova in chestiunea "Primaverii de la Praga". "Nu cred ca poporul roman si-a rasturnat conducatorul. Judecatorii care l-au condamnat pe Ceausescu la moarte nu erau pregatiti, n-au fost in stare sa-i puna in fata problemele necesare, pe care nu pot sa vi le dezvalui, este secret." - Aceasta este declaratia succesorului lui Gelli in fruntea Lojii P2, facuta imediat dupa executia cuplului Ceausescu.

MAESTRU VENERABIL ARESTAT LA GENEVA

Titulatura exacta a P2 este Raggruppamento Gelli Propaganda Due, care reia denumirea unei vechi loje torineze de elita, rezervata persoanei regelui Italiei. Pozitia lui Licio Gelli a inceput sa se clatine in anul 1976, cand este acuzat in fata procurorului Romei de "activitati criminale". Cu toate acestea, vor trece cinci ani pana cand autoritatile italiene vor declansa ofensiva impotriva Venerabilului Gelli.

In martie 1981 se ordona perchezitionarea vilei lui Gelli de langa Arezzo. Este emis un mandat de arestare pentru spionaj politic, militar si industrial, un an mai tarziu Gelli fiind arestat la Geneva.
Document Info


Accesari: 18555
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )